Richard Chew (1940): montage.
Er zijn 20 films gevonden.

The Way

2010 | Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 2010. Drama van Emilio Estevez. Met o.a. Martin Sheen, Emilio Estevez, Deborah Kara Unger en Yorick van Wageningen.

Daniel, de volwassen zoon van de Amerikaanse oogarts Tom, is in Frankrijk overleden. Tom haalt de stoffelijke resten op en hoort dat Daniel verongelukte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Impulsief besluit Tom die route dan maar zelf te lopen, om onderweg de as van zijn zoon te verstrooien. Hij krijgt al snel gezelschap van een paar rare snuiters. Estevez regisseerde zijn diepgelovige vader Sheen in dit kalme drama, waarin de toon soms wel erg ernstig en spiritueel wordt. Humor, goed spel en oogverblindende landschappen compenseren dat gelukkig.

The Runaways

2010 | Muziek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 2010. Muziek van Floria Sigismondi. Met o.a. Kristen Stewart, Dakota Fanning, Michael Shannon, Tatum O'Neal en Brett Cullen.

Halverwege de jaren zeventig besluit Joan Jett (Stewart, bekend van de Twilight-films) een meidenrockband op te richten. Een manager (Shannon) ruikt zijn kans: hij vindt naast een drummer, bassist en gitarist ook de vijftienjarige zangeres Cherie Currie (Fanning) voor de groep, die The Runaways wordt genoemd. Ze hebben al snel succes, maar bij het bestaan on the road liggen drugs en drank voor het grijpen. Bovendien steekt jaloezie de kop op. Prima spel van de hoofdrolspeelsters. Gebaseerd op de memoires van echte Runaway Currie. Jett was uitvoerend producent bij de film.

Bobby

2006 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2006. Drama van Emilio Estevez. Met o.a. Anthony Hopkins, Harry Belafonte, William H. Macy, Sharon Stone en Christian Slater.

Op 6 juni 1968 werd Bobby Kennedy vermoord, vijf jaar na zijn broer John F. Net als zijn broer was hij een gewaardeerd politicus, hard op weg om ook president te worden, toen hij na een bijeenkomst in een hotel in Los Angeles werd vermoord. Bobby, van acteur/regisseur Estevez, gaat over 22 personeelsleden en gasten die op die dag in het hotel aanwezig waren. Niet alle verhalen zijn even geslaagd, maar sommige lijnen zijn heel sterk. Bovenal doet Bobby de vraag rijzen hoe het zou zijn geweest als de idealistische politicus niet was vermoord.

The New World

2005 | Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 2005. Avonturenfilm van Terrence Malick. Met o.a. Colin Farrell, Q'orianka Kilcher, Christian Bale, Christopher Plummer en August Schellenberg.

Betoverende variatie op de Pocahontas-mythe van regisseur/kluizenaar Terrence Malick (Badlands, The Thin Red Line), waarin de Britse koloniaal John Smith (Farrell) verliefd wordt op een indianenmeisje (Kilcher). Al snel laat Malick alle verhaalconventies voor wat ze zijn. Details krijgen alle aandacht; belangrijke dramatische gebeurtenissen blijven buiten beeld. Personages, conflicten en beelden worden niet of nauwelijks verklaard of geduid. Maar wie zich mee laat voeren door Malicks lyrische filmtaal, en zich niet druk maakt over losse eindjes en weeffouten, ziet een adembenemende meditatie over botsende culturen, de verwoesting van het paradijs, en een Romeo en Julia-achtige romance. The New World is een weerbarstig meesterwerk.

First Daughter

2004 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2004. Romantische komedie van Forest Whitaker. Met o.a. Katie Holmes, Marc Blucas, Michael Keaton en Margaret Colin.

Samantha (Holmes), de dochter van de Amerikaanse president (Keaton), wil het liefste een normaal leven als studente leiden, maar dat is natuurlijk uitgesloten, met zo'n vader. Toch gaat ze zoveel mogelijk haar gang, wat politiek gezien best lastig is voor haar vader. Vooral dat ze valt voor medestudent James (Blucas) haalt de schandaalpers. De film werd verlaat uitgebracht, omdat het thematisch verwante Chasing Liberty (ook uit 2004) het slecht had gedaan aan de kassa. De vertraging hielp niet: First Daughter flopte nog erger. Voor de fans van Holmes of Blucas.

I Am Sam

2001 | Drama

Verenigde Staten 2001. Drama van Jessie Nelson. Met o.a. Sean Penn, Dakota Fanning, Michelle Pfeiffer, Dianne Wiest en Brad Silverman.

Sean Penn speelt Sam, een bediende in een lunchroom, en hij zorgt ervoor dat niemand kan ontgaan dat er iets serieus mis met hem is. Hij wil de voogdij over zijn dochter behouden, maar dat valt niet mee: de autoriteiten vinden hem geen geschikte vader. Dat wordt procederen. Penn zet Sams handicaps zo aanstellerig neer dat hij een Oscarnominatie kreeg, en tegelijkertijd de hele film onderuit haalt. Zijn dochter (Fanning) verkondigt in haar dialogen de brave clichés die de film wil uitdragen: iedere ouder heeft problemen, en alles wat je nodig hebt is liefde. En vooral: lage IQ's zijn schattig.

Shanghai Noon

2000 | Komedie, Western, Actiefilm

Verenigde Staten 2000. Komedie van Tom Dey. Met o.a. Jackie Chan, Owen Wilson, Lucy Liu, Brandon Merrill en Roger Yuan.

Chan, de olijke martial arts-meester, waagt zich ditmaal aan (een parodie op) het westerngenre. Hij speelt de Chinese Chon Wang die in Amerika de ontvoerde prinses Pei Pei (Liu) moet redden. Hij krijgt hulp van een onhandige treinovervaller (Wilson). Maar het verhaaltje is slechts aanleiding voor de malle grappen en immer verbluffende stunts van Chan, die ditmaal bijvoorbeeld het beste weet te halen uit buigbare naaldbomen. Let ook op de kunsten van Merrill, in werkelijkheid een rodeokampioene. Kenners kunnen zich vermaken met talloze western-verwijzingen.

Hope Floats

1998 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Forest Whitaker. Met o.a. Sandra Bullock, Gena Rowlands, Mae Whitman, Cameron Finley en Kathy Najimy.

'Als je ergens aan begint, moet je hoop de kans geven om te komen bovendrijven.' Van destijds beginnend scenarist Steven Rogers hoefden we dus geen grootse verwachtingen te hebben. Behalve de bij tijd en wijle afschrikwekkend weeïge tegelspreuken voldoet de film van Whitaker aan de eisen van het pyjamafeestgenre. Met lof voor pyjamafeestkoningin Sandra Bullock, die wordt gedumpt in een tv-show, terugkeert naar haar roots in Texas en boerenpummel Connick jr - haar jeugdliefde - het hoofd op hol brengt.

That Thing You Do!

1996 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1996. Muziek van Tom Hanks. Met o.a. Tom Everett Scott, Liv Tyler, Johnathon Schaech, Steve Zahn en Ethan Embry.

Lichtvoetig regiedebuut van Tom Hanks verhaalt over opkomst en afgang van een popgroepje in het midden van de jaren '60. Onder de naam Oneders (door outsiders uitgesproken als Oh-needers) nemen ze in eigen beheer hun eerste plaatje op, waarna talentenjager Phil Horace (Chris Ellis) een contract voor ze ritselt bij platenmaatschappij Play-Tone. De ontwikkelingen in That Thing You Do! (genoemd naar een nummer dat wel een hit móet worden) blijven overzichtelijk. Én spannend, een verdienste van Hanks, die verrassend routineus z'n snelle verhaal vertelt.

Waiting to Exhale

1995 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1995. Drama van Forest Whitaker. Met o.a. Whitney Houston, Angela Bassett, Loretta Devine, Lela Rochon en Gregory Hines.

Vier zwarte vrouwen in Phoenix hebben een aantal dingen in hun leven prima voor elkaar (carrière, huis, haar), maar met de mannen wil het niet vlotten. Bedriegers, onvolwassen, gay, waardeloos in bed: ze omringen zich met louter hopeloze gevallen. Bewerking van de gelijknamige bestseller van Terry McMillan werd in handen van debuterend regisseur (acteur) Whitaker een vlot melodrama met vrolijke momenten, maar satire of ruwe randjes ontbreken. De volle soundtrack leverde de film een aantal onderscheidingen op, voor songs als 'Count on Me' en 'Exhale (Shoop Shoop)'.

Tall Tale

1995 | Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy, Western

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Patrick Swayze, Oliver Platt, Nick Stahl, Roger Aaron Brown en Scott Glenn.

De twaalfjarige Daniel (Stahl), zoon van een rechtschapen boer, die door een gewetenloze spoorwegmagnaat tot verkoop van zijn land wordt gedwongen, ontmoet in een droom drie legendarische western-helden, die hem leren hoe hij voor zichzelf en zijn familie moet opkomen. Aardig, stripverhaal-achtig avontuur dat speelt in het Wilde Westen. In deze niet al te opwindende of spannende Disney-productie lopen droom en werkelijkheid vlot door elkaar. Weinig verrassend willen de makers uitdragen dat alles mogelijk is, als je maar gelooft in jezelf.

Late For Dinner

1991 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van W.D. Richter. Met o.a. Brian Wimmer, Peter Berg, Marcia Gay Harden, Colleen Flynn en Kyle Secor.

Twee broers - Wimmer en Berg - zijn in 1962 op weg van Santa Fe naar Zuid-Californië, en worden als gevolg van een pijnlijke vergissing ingevroren om 29 jaar later weer te ontdooien. Zo komen ze dus te laat voor het avondeten. De veranderde wereld is een schok: alles is duurder en Wimmers vrouw Harden - nu tegen de vijftig, is hertrouwd; Wimmers volwassen dochter Flynn herkent haar jong gebleven vader niet meer. Mislukte komedieprent, die vooral mank gaat aan een slecht script en die te veel geprobeerd heeft op twee paarden te wedden: de gulle lach en de warme romantiek waardoor hij tussen de wal en het schip is geraakt. Na zeven jaar tevoren THE ADVENTURES OF BUCKEROO BANZAI gemaakt te hebben, geen best vervolg van Richters carrière. Zwak debuut van scenarioschrijver Mark Andrus. De correcte fotografie is van Peter Sova.

Revenge of the Nerds II: Nerds in Paradise

1987 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Joe Roth. Met o.a. Robert Carradine, Curtis Armstrong, Larry B. Scott, Anthony Edwards en Timothy Busfield.

Na het commerciële succes van Revenge of the Nerds uit 1984, een intens flauwe maar bij vlagen ook best grappige komedie over studiebollen die wraak nemen op stoere, breedgeschouderde corpsstudenten, kwam vier jaar later deel twee uit. Een groot deel van de cast kwam terug voor de sequel, die echter het niveau van deel een niet haalt, domweg omdat de verrassing eraf is. De nerds gaan deze keer naar een symposium in het zonnige Florida, waar ze weer heel wat te stellen krijgen met hun atletische medestudenten. Met waarschijnlijk de langste boer uit de filmgeschiedenis.

Where the River Runs Black

1986 | Drama, Mysterie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Drama van Christopher Cain. Met o.a. Charles Durning, Alessandro Rabelo, Marcelo Rabelo, Ajay Naidu en Peter Horton.

Een weesjongen, opgegroeid in het Braziliaanse oerwoud, wordt teruggebracht naar de beschaafde wereld door een goedwillende priester (Durning) die zijn vader nog heeft gekend. Een traag verteld verhaal dat goed begint maar de mist ingaat als de mystieke elementen plaatsmaken voor de moraal van het goede tegenover het kwade, gezien door de ogen van het kind. Fraai verfilmd op locatie in Brazilië. Scenario van Peter Silverman en Neal Jimenez. Camerawerk van Tonino delli Colli.

Streets of Gold

1986 | Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Sportfilm van Joe Roth. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Adrian Pasdar, Wesley Snipes, Ángela Molina en Elya Baskin.

Routineuze boksprent, die door de intense vertolking van Brandauer veel dieper graaft dan normaal het geval is bij dit soort hersenloze actiefilms. Brandauer is een Russische ex- bokskampioen, die tijdig zijn land ontvluchtte en daarmee zijn arrestatie voorkwam. In Amerika krijgt hij de kans twee jonge straatvechters op te leiden voor de sport. Hij hoopt via hen zijn vroegere coach een loer te draaien. Een verhaal dat sterk aanleunt tegen andere geschiedenissen die zich v.n.l. in de ring afspelen zoals ROCKY, maar de vlotte regie en het spel van de hoofdrol maken er een actiefilm van die ook niet-boksfanaten zal aanspreken.

Real Genius

1985 | Actiefilm, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van Martha Coolidge. Met o.a. Val Kilmer, Gabe Jarret, Michelle Meyrink, William Atherton en Jon Gries.

Een idealistische jonge computergek wordt door een eigengereid genie (Atherton) opgenomen in de denktank van diens universiteit. Hij komt echter tot de ontdekking dat zijn collega's worden uitgebuit, en een prooi zijn van vriendjespolitiek en in alle opzichten over de kop worden gewerkt. Deze film bezit de potentie van scherpe satire, maar vervalt in een alledaagse vergeldingskomedie voor de jeugd, met karikaturale typetjes in plaats van echte karakters. Scenario van Neal Israel, Pat Proft en Peter Torokvei. Gefilmd in Panavision.

Risky Business

1983 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Komedie van Paul Brickman. Met o.a. Tom Cruise, Rebecca De Mornay, Joe Pantoliano, Richard Masur en Bronson Pinchot.

Drie jaar vóór superdoorbraak Top Gun liet Cruise met echt acteerwerk zien waarom hij een megaster kon worden. Dat komt ook wel van pas, want naast Cruise en de eveneens nog onbekende De Mornay (The Hand That Rocks the Cradle) biedt Risky Business weinig meer dan andere highschool-films. De ouders van nette scholier Joel Goodsen (Cruise) gaan een week met vakantie, waarop Joel besluit zijn imago van goede zoon af te werpen. Als hij callgirl Lana (De Mornay) laat komen slaan de stoppen door. Jong en wild.

Goin' South

1978 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1978. Western van Jack Nicholson. Met o.a. Jack Nicholson, Mary Steenburgen, Christopher Lloyd, John Belushi en Veronica Cartwright.

Een vermakelijke western-komedie, waar niet iedereen van zal genieten, met Nicholson die zich redt uit een lynchpartij door met een oude vrijster te trouwen. Steenburgen is verfrissend apart in haar speelfilmdebuut. Belushi's teleurstellend kleine rolletje is grappig.

Star Wars - Episode IV: A New Hope

1977 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing en Alec Guinness.

Regisseur/scenarist Lucas kreeg zijn Star Wars bijna niet van de grond. De filmmaatschappij verwachtte dat zo'n film zou floppen. Dat viel erg mee. Star Wars IV leverde alleen in de VS al een dikke 460 miljoen dollar op. Er kwamen acht vervolgfilms, een aantal series, talloze boeken, speelgoed en nog veel meer, allemaal zeer lucratief. Ook de culturele invloed is niet te onderschatten. Bijna iedereen weet wat The Force is, kent Darth Vader en weet hoe een lightsaber klinkt. En ten slotte is A New Hope ook nog een aardige sf-film.

The Conversation

1974 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1974. Thriller van Francis Ford Coppola. Met o.a. Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederick Forrest en Cindy Williams.

The Conversation werd vlak na het Watergate-schandaal gemaakt, en is nog steeds relevant. Hackman is een afluisterexpert, die weet (maar niet wil ­weten) voor welke smerige, veelal politieke klusjes hij wordt ingezet. Een ­tragische figuur die zo wordt geobsedeerd door zijn werk dat er geen ruimte is voor sociale contacten. Dan ­begaat hij de onvergeeflijke fout om persoonlijk bij een zaak betrokken te raken. Coppola’s briljante, verontrustende scenario doet belangwekkende uitspraken over privacy en persoonlijke verantwoordelijkheid. Drie Oscarnominaties, Gouden Palm in Cannes.