Stéphane Bernasconi

Regisseur, Scenarist, Producer

Stéphane Bernasconi is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 36 films gevonden.

Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet

2013 | Animatie

Frankrijk/Luxemburg 2013. Animatie van Marc Boréal en Thibaut Chatel.

Animatiefilm in 2D, gebaseerd op het gelijknamige autobiografische stripboek van Fransman Jean Regnaud. In passend zachte tertiaire jaren zeventig-kleuren verhaalt Ma maman over dorps zesjarig schooljongetje Jean en zijn buurmeisje, een ondeugend kind dat hem ansichtkaarten van zijn moeder voorleest. Jean wil geloven dat zijn afwezige moeder verre reizen maakt, maar gaandeweg de film komt het ware verhaal naar boven. Schattig maar nergens zoetsappig of al te nostalgisch, met prachtig tekenwerk van het Frankrijk van de ommuurde dorpsschool met het gietijzeren hek, van het buiten spelen, van de Renaultjes 4 en Simca's.

Blake & Mortimer: The Yellow Mark

1997 | Animatie, Misdaad, Sciencefiction, Mysterie, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

De Britse kroonjuwelen worden gestolen door een mysterieuze misdadiger die een geel teken nalaat. Wat later wordt de befaamde Dr. Vernay gekidnapt. Ook nu weer is het gele teken het enige spoor. De minister van binnenlandse zaken doet beroep op Kapitein Blake om hem te helpen. Deze laatste betrekt er ook zijn vriend Prof. Mortimer bij. Er volgen nog ontvoeringen en Mortimer ontdekt dat elk slachtoffer betrokken was bij een rechtszaak in 1953 toen een boek van een zekere John Wade verboden werd. Niemand weet nog iets over de auteur. Tot Mortimer per toeval ontdekt wie de man is die achter het alias van John Wade schuilt. Een spannend avontuur dat vooral de oudere jeugd zal aanspreken daar het verhaal redelijk ingewikkeld is en er over termen gesproken wordt die de kleinsten niet duidelijk zullen zijn. Een van de populairste super-misdadigers uit de beroemde reeks stripverhalen van E.P. Jacobs. Het scenario werd geschreven door Eric Rondeaux. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Blake & Mortimer: The Viking's Bequest

1997 | Animatie, Mysterie, Avonturenfilm, Misdaad, Fantasy, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Kapitein Francis Blake en Professor Philip Mortimer wonen op IJsland de voorstelling bij van een geometrische centrale die werkt op de kracht van een vulkaan. In het dorp koopt Mortimer een broche die bij nader onderzoek tienduizend jaar oud is. Terwijl hij van de schok bekomt wordt de enige brug opgeblazen die het centrum met het vasteland verbindt. Blake is ervan overtuigd dat een groepering die de centrale voor commerciële doeleinden wil uitbaten de conferentie wil saboteren. Terwijl Blake uitzoekt wie hierachter zit, ontdekt Mortimer per toeval het legendarische, betoverde schip van Koning Ragnar. Ondanks, of misschien dank zij, het feit dat deze aflevering niet gebaseerd is op een stripverhaal van Jacobs, werd het een van de betere uit de reeks daar men zich niet aan een plotlijn diende te houden. Een spannende sabotagezaak gekoppeld aan de legendes van IJsland. Het scenario werd geschreven door Russell Craig Richardson. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Secret Of Easter Island

1997 | Animatie, Mysterie, Sciencefiction, Avonturenfilm, Misdaad, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Drie generaals werden vermoord. Volgens de aanwijzingen van een der slachtoffers zou Kolonel Olrik achter de moorden zitten. Kapitein Blake tracht de meestermisdadiger te strikken in zijn hol te Brussel, maar deze is hem te vlug af. Tijdens de achtervolging krijgt Blake van een gewonde Indiaan een helm, met de vraag hem terug te bezorgen aan Maurata op het Paaseiland. Blake ontdekt dat wie de helm opzet eensklaps de gedachten van anderen kan lezen. Hij roept de hulp in van zijn vriend Professor Mortimer. Het resultaat is natuurlijk een reisje naar Rapa Nui, het mysterieuze Paaseiland, maar weer is Olrik hen voor. Spannend verhaal waarin onze twee helden het moeten opnemen tegen buitenaardse wezens en daardoor het geheim van de beelden van Paaseiland kunnen ontrafelen. Het scenario van Véronique Herbaut zit goed in elkaar en blijft spannend tot het einde. Het is niet gebaseerd op een bestaand stripalbum van Jacobs. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Infernal Machine

1997 | Animatie, Mysterie, Sciencefiction, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Prof. Mortimer is in Frankrijk om de erfenis in ontvangst te nemen van de onlangs overleden krankzinnige geleerde prof. Miloch. Het is een chronoscaaf en volgens de verklaring van Miloch zou het een tijdmachine zijn. Mortimer probeert ze uit en raakt verloren in de tijd. Blake gaat op zoek naar zijn vriend en met wat geluk kan hij hem terugbrengen, in gezelschap van Agnes de la Roche, een meisje uit de dertiende eeuw. Het trio stapt in de machine en komt terecht in de 32ste eeuw bij Lord Focas, wiens volk gebukt gaat onder de tirannie van de oppermachthebber. Een leuke spielerei die totaal de sfeer mist van de boeken van E.P. Jacobs. Het scenario van Marc Perrier heeft meer te maken met The Time Machine van H.G. Wells dan met Blake & Mortimer. Toch is deze aflevering best te bekijken. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Ghost And The Necklace

1997 | Animatie, Mysterie, Avonturenfilm, Fantasy, Misdaad, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Het halssnoer van Marie-Antoinette werd na eeuwen teruggevonden door Sir William. Tot groot ongenoegen van de Fransen wil hij dit, na restauratie door Jean Durandon, schenken aan de Britse koningin. Bij de voorstelling van de herstelde ketting in Parijs verschijnt eensklaps het spook van Marie- Antoinette en wat later blijkt het kleinood verdwenen. Werk aan de winkel voor Blake en Mortimer die de voorstelling bijwoonden. Mortimer haalt er zijn nicht Margaret bij, een specialiste in paranormale zaken. Maar de nuchtere Blake gelooft niet in spoken. Een leuke tekenfilm geïnspireerd op de stripverhalen van E.P. Jacobs. Spijtig van de houterige animatie en het weinig geloofwaardige verhaaltje, maar de dialogen tussen Blake en Margaret zijn beslist de moeite waard. Het scenario werd geschreven door Véronique Herbaut. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Francis Blake Affair

1997 | Animatie, Mysterie, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Kapitein Blake speurt naar een verrader binnen de Britse Geheime Dienst. Staatssecretaris Harold Smith herkent echter op een foto Blake zelf. Als zijn collegas hem willen arresteren vlucht hij. Men roept de hulp in van Prof. Mortimer. Hij kan niet geloven in Blakes schuld, maar de bewijslast is overweldigend. Blake op zijn beurt is ervan overtuigd dat aartvijand Olrik de hele zaak heeft geënsceneerd. Zwakke bewerking van het eerste Blake & Mortimer-stripverhaal dat verscheen na de dood van Jacobs. Het werd geschreven door Jean Van Hamme en Ted Benoit en voor de tekenfilm bewerkt door Marc Perrier. Dit was het laatste in boekvorm verschenen verhaal. Nadien werden nog enkele originele scenario's verfilmd. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Druïd

1997 | Animatie, Mysterie, Fantasy, Avonturenfilm, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Op uitnodiging van Prof. Grossgrabenstein begeeft Prof. Mortimer zich naar Stonehenge voor de zonnewende. Ondertussen volgt Kapitein Blake een terrorist die erin geslaagd is de nieuwe sterrenwacht tijdens de inhuldiging op te blazen. De man ontsnapt op de trein naar Salisbury. Toeval wil dat hij in hetzelfde compartiment belandt als Mortimer. Aan het monument van Stonehenge kan Blake de man haast grijpen, maar eensklaps verdwijnt deze, samen met Grossgrabenstein, naar een andere dimensie. Blake en Mortimer volgen hem. Spannend avontuur dat, ondanks de houterige animatie, boeiend in beeld gebracht werd met een rijke fantasie waarin legende en mythe verweven worden in een verhaal van een machtsgreep (van Olrik uiteraard). Het originele scenario werd geschreven door Jean-Christophe Derrien. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Atlantis Enigma

1997 | Animatie, Sciencefiction, Mysterie, Avonturenfilm, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Twee UFO's worden opgemerkt door de radars van de militaire basis NELLIS. Een ervan wordt neergeschoten. Philip Mortimer komt ter plaatse om de zaak te onderzoeken. Als hij de zwaar gewonde overlevende van de UFO bezoekt verdwijnt hij evenals het wezen. Francis Blake schiet nu in actie om zijn vriend te zoeken. In het lab vindt Blake een staaltje Orichalcum, een kostbare stof uit het legendarische Atlantis. Hij ontdekt dat zijn aartsvijand Orlik achter de zaak zit en tijdens een achtervolging valt Blake in een snelstromende rivier. Hij ontwaakt in wat Atlantis blijkt te zijn en hier vindt hij Mortimer terug. Sterk afwijkend van E.P. Jacobs' stripverhaal wordt hier een vereenvoudigd, maar kleurrijk SF-avontuur verteld met enkel knappe effecten, maar de fans van het duo zullen zich ongetwijfeld bedrogen voelen. Het scenario werd geschreven door Béatrice Marthouret en Yves Coulon. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: The Alchemist's Will

1997 | Animatie, Mysterie, Misdaad, Fantasy, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Een mysterieuze brief van zijn zieke vriend Prof. Jiracek leidt Prof. Mortimer naar Praag waar hij van de dochter van de inmiddels overleden vorser een deel krijgt van het kostbare boek van alchemist Nicolas Flamel, met de geheimen van de Steen der Wijzen. Het boek bestaat uit drie delen die samengebracht moeten worden om te werken. Inmiddels heeft Sharkey, in opdracht van zijn baas Olrik, reeds een deel gestolen uit het museum van Clancy. Hij liet het merk na van het 'gele teken' en de Franse politie roept de hulp in van Kapitein Blake, daar deze een vroegere zaak van deze misdadiger reeds oploste. Ondertussen tracht Mortimer wijs te geraken uit de cryptische omschrijving van de bergplaats van deel drie. Een spannend verhaal rond de twee helden van tekenaar Jacobs, geheel gebracht in zijn stijl, maar naar een origineel scenario van Eric Rondeaux. Hiermee wordt duidelijk dat de makers beter geopteerd hadden voor nieuwe verhalen i.p.v. de bestaande strips te verknoeien. Vermakelijk en spannend zonder teveel originaliteit of diepgang. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: Swordfish Versus Delta Red

1997 | Animatie, Mysterie, Sciencefiction, Actiefilm, Misdaad, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Mortimer heeft een nieuw gevechtsvliegtuig ontwikkeld, de 'Zwaardvis', dat door Blake getest wordt. Ondertussen vernield een eskader, geleid door Olrik, de ene stad na de andere. Olrik heeft nu zijn zinnen gezet op de 'Zwaardvis', maar Mortimer kan deze vernietigen voordat de booswicht het in handen krijgt. Samen met Blake ontsnapt hij met de Gouden Raket. Het vliegtuig wordt neergehaald, maar de helden kunnen vluchten met Olriks privé-vliegtuig, de Delta Red. Mortimer wordt in een hinderlaag gelokt door Olrik, die hem wil dwingen om voor hem en de keizerlijke troepen een nieuwe 'Zwaardvis' te maken. Een zeer onevenwichtige aflevering die een samentrekking is van het tweedelige stripboek van E.P. Jacobs. Het verhaal werd sterk vereenvoudigd en de handlangers van Olrik zijn niet langer Aziaten, maar een soort Oostblok soldaten. Het geheel is verre van bevredigend. Eric Rondeaux schreef het scenario. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: Professor Satò's Three Formulae

1997 | Animatie, Mysterie, Fantasy, Misdaad, Actiefilm, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Professor Mortimer is in Tokio voor een conferentie die ook bijgewoond wordt door zijn vriend Akira Satò, expert in cybernetica. Deze laatste heeft hem een prentenboek bezorgd waaruit Mortimer niet kan wijs geraken. Als hij zijn vriend gaat opzoeken valt hij in een valstrik gespannen door zijn aartsvijand Olrik. Hij wordt geconfronteerd met een perfecte dubbelganger van zichzelf, een robot geconcipiëerd volgens een formule van Satò. Deze formule zit verborgen in het prentenboek dat Mortimer in het hotel achterliet. Olrik zendt de robot uit om Kapitein Blake, die ondertussen ook in Tokio is gearriveerd, uit te schakelen en het boek te zoeken. Uiterst zwakke bewerking, of beter gezegd vereenvoudiging, van E.P. Jacobs dubbel-album. Er werden zoveel interessante elementen weggevaagd dat er een oppervlakkig geheel zonder veel samenhang overbleef. Het scenario werd geschreven door Jean-Christophe Derrien. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: Mystery of The Great Pyramid

1997 | Animatie, Avonturenfilm, Mysterie, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

In diverse steden werden reeds antieke voorwerpen gestolen. Kapitein Blake is ervan overtuigd dat de opbrengst dient om wapens te kopen. Als Blake verneemt dat zijn vriend Mortimer naar Caïro vertrekt, waar de laatste diefstal plaatsgreep, vraagt hij hem enkele dingen uit te pluizen. Mortimer weigert. Hij gaat om zich te ontspannen en om te studeren. Mortimer wordt ontvangen door zijn vriend Ahmed Rassim Bey, conservator van het Museum van Egypte. Hij komt op het spoor van het verborgen graf van Achnaton. Abdul, de onbetrouwbare assistent van Bey, geeft de bevindingen van Mortimer door aan meestermisdadiger Olrik. Als Mortimer dit ontdekt roept hij de hulp in van Blake. Onderweg naar Caïro is Blake echter het slachtoffer van een moordaanslag. Sterk vereenvoudigde weergave van het tweedelige stripverhaal van E.P. Jacobs. Wie het niet kent zal geboeid zitten kijken, maar kenners zullen zonder twijfel ontgoocheld worden. Het scenario is van de hand van Eric Rondeaux. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Dolby Surround.

Blake & Mortimer: Heavy Weather

1997 | Animatie, Mysterie, Sciencefiction, Misdaad, Familiefilm

Canada/Frankrijk 1997. Animatie van Stéphane Bernasconi en Yannick Barbaud.

Kapitein Francis Blake en Professor Philip Mortimer reizen samen naar Frankrijk. Blake moet de speciale politie-afdeling helpen in een spionagezaak, terwijl Mortimers hulp werd ingeroepen door Prof. Labrousse die het fenomeen van het barslechte weer van de laatste tijd bestudeert. Er wordt duidelijk met het weer geknoeid. Mortimers chauffeur is spoorloos verdwenen en als hij hem gaat zoeken wordt ook Mortimer ontvoerd. Blake ontdekt dat beide zaken met elkaar te maken hebben en beseft al vlug dat zijn aartsvijand Olrik, die uit is op de wereldheerschappij, achter de hele weermanipulatie zit. Ondertussen maakt Mortimer kennis met de geniale maar misdadige Prof. Miloch. Spannend verhaal vol onverwachte wendingen waarbij we de gelegenheid krijgen de twee personages te leren kennen. De eerste in een reeks verfilmingen van de beroemde stripverhalen van de Belgische tekenaar E.P. Jacobs. Ook al was de productie voornamelijk in Franse handen, toch baadt de film in een onvervalste Anglo-amerikaanse sfeer. Het stripverhaal werd bewerkt door Marc Perrier. Oorspronkelijk in twee delen uitgezonden. Dolby Surround.

Les avontures de Tintin

1992 | Animatie, Familiefilm

Frankrijk/Canada 1992. Animatie van Stéphane Bernasconi.

Eenentwintig-delige serie animatiefilms, een Frans-Canadese coproductie met alle avonturen van Kuifje (meestal 52m lang), uitgezonderd [KL]Kuifje in Congo[KLE] en [KLE]Kuifje in Rusland[KLE], de eerste twee stripalbums van Herg[KA1]e, die niet in de reeks werden opgenomen omdat men ze achterhaald vond. Jammer... De toch wel meestal spannende avonturen van de dappere Belgische reporter zijn door Bernasconi en zijn ploeg verrassend goed in beeld gebracht, met vaart geanimeerd en met respect voor de speciale humor van Herg[KA1]e. De muziek van Ray Parker, Jim Morgan en Tom Szezesniak is erg toepasselijk. Er werd handig gebruik gemaakt van close-ups. Het hele project kreeg overigens de goedkeuring van de Stichting Herg[KA1]e. In de Nederlandstalige versies leende de Vlaamse acteur Michael Pas zijn jongensachtige stem aan Kuifje, naast die van Luk De Koninck (Haddock), Bert Struys (Zonnebloem), David Davidse en Paul Codde (Jansen en Janssen), Jean-Marie Desmet (Bianca Castafiore), Wanda Joosten, Bert Champagne, Wim De Wulf, Leen Persijn, Kurt en Mark Van Eeghem e.a. Voor de oorspronkelijke, Franse versie zijn aan het woord: Thierry Wermuth, Christian Pelissier, Henri Labussière, Yves Barsac, Jean-Pierre Moulin.

Les aventures de Tintin: Vol 714 pour Sydney

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige Kuifje-stripalbum van Hergé uit 1968. Op weg naar Sydney ontmoeten Kuifje, Haddock, Bobbie en Zonnebloem miljardair Carreidas, die echter een verpauperde indruk maakt. Haddock heeft medelijden en stopt hem een bankbiljet toe zonder dat hij het direct merkt. Later ontmoeten zij Zut, een oude bekende en de privépiloot van Carreidas, die hen uitnodigt aan boord van zijn privéjet. Tijdens de vlucht worden zij naar een verlaten eiland gedirigeerd en daar gedwongen te landen op een verkorte landingsbaan. Schurk van weleer Rastapopoulos maakt zijn opwachting: hij wil Carreidas zijn banknummer ontfutselen. Hij beschikt over een betrouwbaar wapen: een waarheidsserum. Onze vrienden stellen zich te weer, meer dan het slachtoffer. Weinig sterk verhaal met een niet al te sterk personage. Nederlandse versie.

Les aventures de Tintin: Tintin et les Picaros

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Kuifje`s grote vriendin, operadiva Bianca Castafiore en haar trouwe gevolg zijn ge[KA3]interneerd in een gevangenis in de totalitaire Zuid-Amerikaanse staat San Theodoros, waar generaal Tapioca de scepter zwaait. Kuifje, Haddock en professor Zonnebloem besluiten een toeristisch bezoek te gaan brengen aan San Theodoros en te informeren naar de omvangrijke zangeres. Direct na hun aankomst worden ze officieel ontvangen, maar in werkelijkheid zijn ze de gevangenen van generaal Tapioca. Ze weten te ontsnappen en sluiten zich aan bij de guirrallero`s, onder leiding van een oude bekende, generaal Alcazar. Het verhaal is niet supersterk en Herg[KA1]e vertoont eerder vertoonde situaties tegen een andere achtegrond. De weigering van het eten in de gevangenis door La Castafiore is eenmalig. Redelijk geslaagde Nederlandstalige versie met de stemmen van Michael Pas (Kuifje), Luk De Koninck (Haddock), David Davidse (Jansen), Paul Codde (Janssen), Jean-Marie Desmet (Bianca Castafiore). De animaties zijn natuurlijk heel goed. Naar het gelijknamig stripalbum van Hergé uit 1976.

Les aventures de Tintin: Tintin en Amérique

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Korte, maar redelijk geslaagde animatiefilm naar het gelijknamige stripverhaal van Herg[KA1]e, dat hij in 1932 maakte en in ons land bekend werd als het tweede album van Casterman. De reputatie van verslaggever Kuifje - na zijn heldhaftige avontuur in Afrika - reikt tot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Als Kuifje in Chicago arriveert, wordt er onmiddellijk op hem geschoten. De handlangers van Al Capone doen hem een voorstel: de gangsterboss helpen of uit de weg geruimd worden. Kuifje slaagt erin als overwinnaar uit de strijd te komen. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse drooglegging. Herg[KA1]e toont ons zijn simpele, maar rake visie van het land der onbegrensde mogelijkheden. Uitstekende Nederlandstalige versie met o.a. de stemmen van Michael Pas (Kuifje), Luk De Koninck (Haddock). Waar is de tijd dat men het verhaal pedagogisch omstreden vond 'wegens het gevaar van overdosering'? Jammer dat deze aflevering slechts een half uur is, dat komt omdat het strip-scenario eigenlijk geen eenheid vormt.

Les aventures de Tintin: Tintin au pays de l'or noir

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1950, dat hij al eens eerder gemaakt had in 1939. Nadat automotoren veelvuldig opgeblazen zijn door slechte benzine, begeeft Kuifje zich naar het Midden-Oosten om achter de oorzaak te komen, op de voet gevolgd door het politie-duo met hun wandelstokken en bolhoeden. Khemed, het land dat het 'zwarte goud' produceert is verscheurd door de rivaliteit tussen de twee sjeiks Bab-El-Ehr en Ben-Kalish-Ezhab. De schofterige Dr. Müller staat Bab-el-Ehr bij om zo zelf de macht in handen te krijgen en hij heeft het pesterige zoontje Abdullah gekidnapt om zo Ben-Kalish-Ezhab door de knieën te krijgen. Aardig kijkje op het Arabische wereldje met betrekking tot de macht over een groot deel aardolieproduktie. Nederlands gesproken versie.

Les aventures de Tintin: Tintin au Tibet

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Tijdens een vakantie met Bobbie en Kapitein Haddock leest Kuifje in de krant dat een vliegtuig is neergestort in de Himalaya met aan boord Kuifje`s vriend Tchang. Er zijn geen overlevenden. Kuifje droomt echter dat Tchang in de sneeuw ligt en om hulp schreeuwt. Overtuigd dat zijn vriend nog leeft, vertrekt hij gevolgd door een morrende, maar trouwe Kapitein Haddock om hem te zoeken. Met de hulp van een lokale gids vinden zij tijdens hun expeditie op `het dak van de wereld` wrakstukken van het vliegtuig met door Tchang aangebrachte aanwijzingen. Tijdens een sneeuwstorm merkt Kuifje een mysterieus silhouet op: is dit Tchang of de afschuwelijke sneeuwman? Boeiend, met in de Nederlandstalige versie de stemmen van Michael Pas (Kuifje), Luk De Koninck (Haddock), Wanda Joosten, Bert Champagne, Wim De Wolf, Leen Persijn, Kurt en Mark Van Eeghem. Naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1960.

Les aventures de Tintin: On a marché sur la Lune

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar de gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1954 waarin Kuifje, Bobbie, Kapitein Haddock, Zonnebloem en zijn helper Wolff de bemanning vormen van een raket met bestemming de maan. Na een lancering die niet zonder problemen verlopen is, stellen onze helden vast dat het duo Jansen en Janssen zich ook aan boord bevinden. Haddock heeft ook zijn voorraad flessen drank meegenomen en raakt in beschonken toestand om een uitstapje op de maan te doen. Komische gags i.v.m. zwaartekrachteffecten. Nederlandse versie.

Les aventures de Tintin: Objectif Lune

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige Kuifje-stripalbum van Herg[KA1]e uit 1953. Kuifje, Bobbie en Kapitein Haddock begeven zich naar het atoomcentrum van Sbrodj in Syldavi[KA3]e waar professor Zonnebloem en zijn assistent Wolff aan een raket werken die voor het eerst mensen op de maan moet brengen. Onze helden worden als eerste astronauten opgeleid maar er bevinden zich uiteraard kapers op de kust. Herg[KA1]e`s ontwerp van de raket, dat ge[KA3]inspireerd was op de Duitse V2 uit WO II was voor zijn tijd een baanbrekend bedenksel (zeventien jaar zijn tijd vooruit voordat het werkelijkheid werd), dat de geschiedenis van de ruimtevaart is ingegaan als een plausibel bedenksel en doet nog steeds niet verouderd of belachelijk aan. Nederlandse versie.

Les aventures de Tintin: Les sept boules de cristal

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1948. Professor Zonnebloem inviteert Kuifje en Kapitein Haddock voor enkele dagen in het landhuis van een van zijn vrienden, de ontdekkingsreizigers Sanders-Harmuth. Zij vinden er een uit Peru meegebrachte enge Inca-mummie, die een indrukwekkende kristallen bol in de hand houdt. Tijdens een hevig onweer die nacht krijgt Kuifje een nachtmerrie met vreemde visioenen en slaat de bliksem in die naar binnen rolt als een vuurbol om door de schoorsteen weer te verdwijnen. De vitrine breekt en de mummie verdwijnt met de bolbliksem. De vensters klapperen en iedereen is wakker en angstig. Het bed van Zonnebloem is leeg en hij is verdwenen. Nederlandse versie. Vervolg: DE ZONNETEMPEL.

Les aventures de Tintin: Les cigares du Pharaon

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Als Kuifje een archeoloog vergezelt naar de Eyptische woestijn om te assisteren bij diens opgravingen, wordt de oudheidkundige waanzinnig. Kuifje ontdekt in de gangen van een graftombe grote hoeveelheden van de sigaren uit de titel. Bovendien krijgt hij te maken met een duister genootschap onder leiding van de gemene Griekse reder/miljonair Rastapopoulos. Hij ontdekt een opiumsmokkel, waarvan het spoor hem naar India voert. We maken kennis met de schurkachtige stuurman Allan Thomson, de welbespraakte, optimistische superverkoper senhor Oliviera da Figueira en het blunderende duo, de detectives Jansen en Janssen. Nederlandse versie met de stemmen van o.a. Michael Pas (die een stem heeft die precies aansluit bij de leeftijd van Kuifje), David Davidse (Jansen) en Paul Codde (Janssen). De animatie is van hoge kwaliteit. Naar het gelijknamige stripalbum van Herg[KA1]e uit 1933. Herg[KA1]e heeft het gezicht van Rastapopoulos naderhand moeten veranderen, want hij werd op grond van te veel overeenkomst met infame karikaturen van de nazi`s (eveneens) beschuldigd van antisemitisme.

Les aventures de Tintin: Les bijoux de la Castafiore

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige Kuifje-stripalbum van Hergé uit 1963. In de buurt van het kasteel Molensloot worden zigeuners weggejaagd. Kapitein Haddock biedt hen gastvrijheid aan en tegelijkertijd neemt de bekende operazangeres Bianca Castafiore voor enkele dagen haar intrek in Molensloot. Haddock wil vluchten, valt echter van de trap en is gedoemd zich verder in een rolstoel te verplaatsen. De bekende Milanese nachtegaal is vergezeld van heel haar escorte: haar gouvernante Irma en haar pianist Igor Wagner. Zij heeft ook haar beroemde juwelen mee en dat leidt tot onverwachte complicaties. Nederlandse versie.

Les aventures de Tintin: Le trésor de Rackham le Rouge

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Vervolg op HET GEHEIM VAN DE EENHOORN. Speurende reporter Kuifje, Kapitein Haddock en stuntelende detectives Jansen en Janssen gaan op zoek naar de schat, waarvan ze in het vorige deel met veel moeite drie stukken perkament bijeen hadden gebracht. Professor Zonnebloem maakt zijn opwachting met een onderzee[KA3]er, in de vorm van een haai. Onderweg duikt ook een vastberaden clandestiene passagier op. Ter plekke, nabij een eilandje in de Cara[KA3]ibische zee, waar het gezonken schip met de schat zich moet bevinden, verloopt het avontuur niet zonder onverwachte gebeurtenissen maar... geen schat! Haddock, Kuifje en professor Zonnebloem nemen definitief hun intrek op kasteel Molensloot en butler Nestor dient voortaan trouw onze helden. Nederlandstalige versie met de stemmen van Michael Pas (Kuifje), Luk De Koninck (Haddock), Bert Struys (Zonnebloem), David Davidse (Jansen), Paul Codde (Janssens) e.a. Naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1943.

Les aventures de Tintin: Le temple du soleil

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamig Kuifje-stripalbum van Hergé uit 1949 en het vervolg op DE 7 KRISTALLEN BOLLEN, waarin Kuifje, Kapitein Haddock en Bobbie op zoek gaan naar de door Indianen gekidnapte professor Zonnebloem. Zij vliegen naar Peru waar zij wegwijs gemaakt worden door de jonge gids Zorrino. Na heel wat avonturen belanden zij in een grot waar zich sarcofagen bevinden. Door overmoedigheid van Kapitein Haddock belanden zij te midden van de tempel uit de titel waar net een bijeenkomst gehouden wordt. De vermeende grafschenners hervinden Zonnebloem en worden met hem tot de brandstapel veroordeeld. Onze reporter weet door een toeval de Inca's te overbluffen en een goede afloop te bewerkstelligen. Nederlandse versie.

Les aventures de Tintin: Le secret de la Licorne

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Op een rommelmarkt koopt Kuifje een model van een 17e eeuws galjoen dat hij aan Kapitein Haddock wil schenken en waarvoor hem een hoge som geld wordt geboden door een man, die zich voordoet als verzamelaar. Uiteraard verkoopt Kuifje zijn kleinood niet. Als de kleverige bieder op straat wordt aangeschoten en dodelijk gewond blijft liggen, wijst hij naar een wegvliegend vogeltje. Het illustere detective-duo Jansen en Janssen raakt erbij betrokken. De Kapitein, die in een kleurloos appartement woont, vertelt Kuifje het verhaal van zijn gelijkende adellijke voorvader hoe deze ridderlijke zeeman een piraat in de luren legde. Er blijken drie modellen van De Eenhoorn te zijn en ze bevatten allen een clou voor een vermeende schat. Kuifje en Bobbie maken kennis met de trouwe butler Nestor, die zijn werkgevers, de antiekhandelaren, nog trouw dient. De gag van Jansen en Janssen met hun aan elastiek vastzittende portefeuilles is onbetaalbaar. Geslaagde Nederlandstalige bewerking met de stemmen van o.m. Michael Pas (Kuifje) en Luk De Koninck die bromt als Kapitein Haddock. Naar het gelijknamig stripalbum van Hergé uit 1943. Vervolg: DE SCHAT VAN SCHARLAKEN RACKHAM.

Les aventures de Tintin: Le sceptre d'Ottokar

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar de gelijknamige Kuifje-strip van Herg[KA1]e uit 1938. Kuifje gaat professor Halambique vergezellen naar Syldavi[KA3]e voor een onderzoek naar lakzegels in het koninklijke paleis. Ze willen ook de unieke scepter van Ottokar fotograferen, die in een soort Tower of London bewaard wordt (door bewakers, die er ook op lijken!). Eenmaal op weg, merkt Kuifje dat de prof sterk veranderd is: hij is minder voorkomend, niet zo verstrooid en niet meer zo vreselijk bijziend. Kuifje's luchtreis na een tussenstop in Praag komt onverwacht tot een vreemde onderbreking. De macht in het vredige rijk der Syldaviërs berust op de scepter uit de titel en komt in handen van hun oorlogszuchtige buren, de Borduriërs. Kuifje weet na veel omzwervingen de troon van de Syldavische koning te redden, niet zonder de hulp van Bobbie. Onderhoudend en rake sfeer van de primitieve geest van de onvolwassen Balkan-volkjes, die helaas nog maar al te actueel is.

Les aventures de Tintin: Le crabe aux pinces d'or

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

In dit avontuur maken we voor het eerst kennis met kapitein Haddock, de aan de drank geraakte gezagvoerder van het vrachtschip Karaboudjan, waar Kuifje als verstekeling aan boord is gekropen. Haddock zit in de tang van zijn muitende stuurman Allan, die gebruik makend van zijn voorliefde voor sterke drank, hem in zijn hut heeft opgesloten. Haddock reikt Kuifje aarzelend de hand als ze het schip moeten verlaten om het vege lijf te redden. Ze trekken samen de woestijn door om de smokkelring rond de blikken krab uit de titel te ontrafelen. Haddock, die niet op zijn mondje gevallen is (in totaal 169 verschillende krachttermen!), weet de juiste keuze te maken als moet kiezen tussen de dorst en zijn in moeilijkheden geraakte, nieuwe vriend. Aardig beeld van de Engelse invloed vlak voor WO II in het Midden-Oosten. Naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1941.

Les aventures de Tintin: Le Lotus Bleu

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Vervolg op DE SIGAREN VAN DE FARAO. Kuifje verder in de clinch met de opiumsmokkelaars. Nadat een fakir in India de zoon van een maharadja met een gif waanzinnig heeft gemaakt, gaat Kuifje met Bobbie naar China om het tegengif te zoeken. Tijdens een overstroming redt hij een Chinese jongen van de verdrinkingsdood en wint een nieuwe vriend: Tchang. Tegen de achtergrond van de Japanse invasie (1935) en het terrorisme in China, rolt Kuifje tenslotte in Sjanghai de drugsbende op, al kost dat Bobby heel wat benauwde uurtjes in de opiumkit uit de titel. Sterk van sfeer. Jansen en Janssen zijn eenmalig in hun vermomming in Chinese klederdracht. De Chinees Tchang was ook in werkelijkheid een dierbare vriend van de Kuifje-striptekenaar Hergé, die hem toentertijd aardig heeft geholpen bij de voorbereidingen van het strip-scenario voor dit avontuur. Hij mocht vlak voor de dood van Hergé uit de Chinese volksrepubliek naar Europa komen voor een bezoekje. Spannend en met vaart verteld. Naar het gelijknamige stripalbum uit 1935.

Les aventures de Tintin: L'île noire

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Tijdens een wandeling in de schemer van de avond ziet Kuifje een vliegtuig dat wegens motorstoring een noodlanding maakt. Als hij te hulp schiet, wordt hij genadeloos neergeschoten en Kuifje belandt in het ziekenhuis. Detectives Jansen en Janssen komen hem opzoeken omdat ze met de zaak belast zijn, maar Kuifje besluit zijn eigen onderzoek te doen. Het blijkt dat het bewuste vliegtuig ergens in Zuid-Engeland is neergestort waarop onze reporter schielings afreist. Kuifje ontdekt aan de wrakstukken dat het spoor leidt naar een eilandje voor de Schotse kust. Volgens cynische vissers spookt het daar, hoewel er een kliniek voor geestelijk gestoorden is gevestigd, die geleid wordt door Dr. Müller. Kuifje ontdekt dat niet iedereen ziek is, maar wel heel bang. Ondanks het aardige plot over valsemunterij is de finale een beetje een anticlimax. De wereld van Kuifje wordt door o.m. slim gebruik van close-ups netjes in beweging gebracht. Naar het gelijknamig Kuifje-stripalbum van Hergé uit 1937. Nederlandstalige versie.

Les aventures de Tintin: L'étoile mystérieuse

1992 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk/Canada 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Extra korte animatiefilm naar het gelijknamige stripverhaal van Hergé waarin sterrekundige Hyppolytus Kalys in zijn telescoop een enorme vuurbal waarneemt aan de hemel, die met onvoorstelbare snelheid op de aarde afkomt en in botsing dreigt te komen met onze planeet. Zijn koortsachtige met de hand uitgevoerde berekeningen voorspellen het einde van de wereld. Er ontstaat een ondragelijke warmte. De meteoriet komt op de aarde terecht en blijkt een kostbaar metaal te bevatten. Uiteraard organiseren Kuifje, Bobbie en Haddock een wetenschappelijke expeditie om het fijne van de zaak te weten te komen, terwijl boosaardige partijen ook de tocht ondernemen. Filmpje valt wat kort uit, maar dat komt het tempo dan weer ten goede. Hergé bedacht het verhaal in 1942.

Les aventures de Tintin: L'oreille cassée

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1936. Als uit een museum een Arumbaya-beeldje gestolen wordt en een beeldhouwer vermoordt wordt, die exotische voorstellingen maakt, raakt onze speurende reporter geïnteresseerd. Het beeldje wordt geretourneerd aan het museum, maar de wakkere verslaggever met de plusfour ontdekt dat het om een kopie gaat. Hij ontdekt nog meer: dat het geheim ontsluierd kan worden door de praatzieke papegaai van het slachtoffer, maar daarvoor interesseren zich ook twee jonge, snelle Zuid-Amerikaanse schurken zich. Kuifje begeeft zich met Bobbie naar Zuid-Amerika waar de sleutel tot dit raadsel ligt en in San Theodoro maakt hij door de wisselende macht van de generaalsregimes van Alcazar en Tapioca plotseling een militaire carrière. In het Nederlands ingesproken versie.

Les aventures de Tintin: L'affaire Tournesol

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige stripalbum van Herg[KA1]e uit 1956. Kapitein Haddock en Kuifje genieten van het goede leven op Molensloot. Behalve wat verkeerde telefoontjes, gebeurt er weinig. Op een ochtend valt de spiegel in de badkamer in gruzelementen, en alle melkflessen van de melkwagen breken. Dan vertrekt professor Zonnebloem met een abortuskoffertje en een paraplu naar Zwitserland. De Kapitein en Kuifje ontdekken in Zonnebloems laboratorium een complete installatie, waarvan ze vermoeden dat het verband houdt met de vreemde gebeurtenissen. Ze volgen de professor naar Zwitserland. Na een ontploffing in het huis van zijn collega-professor achtervolgen ze Zonnebloem, die ontvoerd is door geheim-agenten uit Borduri[KA3]e waar dictator Plekszy-Gladz aan de macht is. Na spannende omzwervingen en de intrede van Bianca Castafiore in de wereld van Kuifje, weten ze de professor te bevrijden en ze ontdekken dat de microfilms met geheime plannen verborgen zaten in Zonnebloems paraplu, die Bobby alsmaar heeft meegesleept. Een van de sterkste verhalen. Met de stemmen van Michael Pas (Kuifje), Luk De Koninck (Haddock) en Bert Struys (Zonnebloem).

Les aventures de Tintin: Coke en stock

1992 | Familiefilm, Animatie

Canada/Frankrijk 1992. Familiefilm van Stéphane Bernasconi.

Animatiefilm naar het gelijknamige stripalbum van Hergé uit 1957. De rust op Molensloot word verstoord door de komst van Abdullah, die daar een tijdje moet logeren vanwege een staatsgreep in zijn geboorteland Khemed. Terwijl Abdullah Nestor en professor Zonnebloem terroriseert, komen Kuifje en Haddock op het spoor van wapensmokkel en slavenhandel. De Estlandse, stotterende piloot Zut maakt zijn opwachting. De betrokken schurken zijn Dr. Müller en Rastapopoulos. Nederlandse versie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Stéphane Bernasconi op televisie komt.

Reageer