Janusz Zaorski is regisseur en acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Matka Królów

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Magda Teresa Wójcik, Zbigniew Zapasiewicz, Bogusław Linda, Franciszek Pieczka en Michał Juszczakiewicz.

Gefilmd in 1982, uitgebracht in 1987. Een sterke film over de stalinistische periode in Polen, gezien door de ogen van een ongeschoolde wasvrouw (W[KA1]ojicik) - de Moeder der Koningen uit de ironische titel. Klemens (Linda), een van haar zoons, wordt in de oorlog een communistische partij-activist en wordt in 1945 op valse gronden gearresteerd. Hij bezwijkt aan het wrede verhoor en sterft tijdens een hongerstaking in de gevangenis. Tijdens zijn gevangenschap valt de familie uit elkaar en ook de politieke veranderingen na de dood van Stalin kunnen de hulpeloze moeder niet redden. Deze film won de Zilveren Beer tijdens de Berlinale van 1988.

Jezioro Bodénskie

1986 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1986. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Krzysztof Pieczynski, Malgorzata Pieczynska, Joanna Szczepkowska, Maria Pakulnis en Gustaw Holoubek.

Herinneringen uit een Duits interneringskamp van 1940 waar een jonge Poolse intellectueel met een Frans paspoort wordt geconfronteerd met zijn onvermogen heroïsche acties te ondernemen en zich dientengevolge schuldig voelt. Een bewerking van de ironische debuutroman van Stanislaw Dygat uit 1946, die op het doek helaas wat tegenvalt.

Baryton

1985 | Komedie

Polen 1985. Komedie van Janusz Zaorski. Met o.a. Zbigniew Zapasiewicz, Piotr Fronczewski, Malgorzata Pieczynska, Zofia Saretok en Aleksander Bardini.

Tragikomedie die zich afspeelt in de jaren dertig rond de beroemde zanger Antonio Taviatini, die een bezoek brengt aan zijn geboortestad en dan zijn kostbare stem verliest. De kwestie wordt gered door zijn nazistisch-georiënteerde secretaris, die zijn tyrannieke regels toepast. Als politieke metafoor is de film weinig effectief, maar hij is niettemin intelligent gemaakt en er wordt goed in gespeeld.

Dziecinne pytania

1981 | Drama

Polen 1981. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Adam Ferency, Gustaw Holoubek, Mirosław Konarowski, Agnieszka Mandat Gr[KA10]abka en Cezary Morawski.

Studenten bouwkunde, nog onder de invloed van 1968, ontdekken dat hun vernieuwende ideeën voor stadsplanning op papier mogen bestaan, maar in de praktijk slechts met veel compromissen zijn uit te voeren. Deze wat naïeve film zal het Nederlandse publiek nauwelijks aanspreken.

Mniejsze niebo

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Janusz Morgenstern. Met o.a. Roman Wilhelmi, Beata Tyszkiewicz, Jan Englert, Władysław Kowalski en Janusz Zaorski.

Een gevoelige film van de veteraan Morgenstern, waarin een man van middelbare leeftijd zich plotseling afvraagt waarvoor hij leeft. Hij besluit zich enige tijd te isoleren om tot bezinning te komen en doet dat door de hele dag op een druk perron heen en weer te lopen. Als een ambitieuze tv-reporter lucht krijgt van deze merkwaardige bezigheid en besluit een reportage over hem te maken, is hiervan een fatale afloop het gevolg. Een interessante, existentiële film met voortreffelijk spel van Roman Wilhelmi, waarbij de verslaggeving niet van haar beste kant wordt getoond.

Pokój z widokiem na morze

1978 | Drama

Polen 1978. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Piotr Fronczewski, Gustaw Holoubek, Marek Bargiełowski, Marcin Tro[KA1]nski en Zofia Mrozowska.

Onder druk van een man die, staande op een richel van de gevel van een hoog flatgebouw, naar beneden dreigt te springen, ontspint zich een discussie tussen twee psychiaters over de manier waarop de man van zelfmoord kan worden afgehouden. Op basis van een goed scenario wordt een voortdurende spanning gecreëerd: zal de man springen of kan hij overreed worden dat niet te doen en welke benaderingswijze zal hem uiteindelijk overtuigen? Zonder meer indrukwekkend.

Partita na instrument drewniany

1976 | Drama

Polen 1976. Drama van Janusz Zaorski. Met o.a. Jerzy Turek, Piotr Fronczewski, Janusz Paluszkiewicz, Zdzisław Szyma[KA1]nski en Bogumił Antczak.

Een oorlogsverhaal gesitueerd in een Pools provinciestadje. Houtzagers krijgen de opdracht voor een publieke executie een galgconstructie voor veertig personen te bouwen. De Duitsers zijn van plan er een show van te maken. De houtzagers denken er echter heel anders over. Een opmerkelijke film zowel qua vorm als qua intensiteit.

Palec Bozy

1973 | Drama

Polen 1973. Drama van Anthoni Krauze. Met o.a. Marian Opania, Janusz Zaorski, Grazyna Ch[KA10]eci[KA1]nska, Maciej Englert en Edward R[KA10]aczkowski.

Tadeusz Kasprzak is een jongeman die ervan overtuigd is dat acteren de enige zinvolle bezigheid in zijn leven kan zijn. Ondanks twee afwijzingen voor toelating tot de toneelschool probeert hij het een derde keer. Hoewel hij een goede 'performance' weggeeft, wordt hij wederom afgewezen. Mentaal volledig gebroken belandt hij in een psychiatrische kliniek. Als hij tot rust is gekomen keert hij terug naar zijn vrienden van wie er één blijkt overleden. Berustend gaat hij dan terug naar vrouw en kind. Zeer goede acteerprestaties.