Leen Jongewaard (1927-1996): cast.
Er zijn 16 films gevonden.

My Blue Heaven

1990 | Komedie, Romantiek, Drama

Nederland 1990. Komedie van Ronald Beer. Met o.a. Leen Jongewaard, Ruud De Wolff, Ivon Pelasula, Koen Wauters en Edda Barends.

Een voorspelbare, bitterzoete romantische komedie, gesitueerd in het Rotterdam van 1961. Jongeman Wauters, zoon van snackbareigenaar Jongewaard, wordt verliefd op Pelasula, oudste dochter van een naar Nederland uitgeweken Indonesisch gezin, dat vlakbij een concurrerend exotisch restaurantje opent. Debuterend regisseur Beer plant ongeloofwaardige en clich[KA1]ematige racistische gegevens in, zonder samenhang of nuances. Amateuristische vertolkingen, vooral van Vlaams tieneridool Wauters, boegbeeld van popgroep Clouseau, die warempel ook nog A.B.N. tracht te spreken. Filmdebuut ook van De Wolff (de helft van het in 1960-70 razend populaire duo 'The Blue Diamonds') als de Indonesische vader. Camerawerk van Marc Felperlaan.

Loos

1989 | Thriller, Komedie, Erotiek

Nederland 1989. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Tom Jansen, Renée Fokker, Max Pam, Cas Enkklaar en Dorrius.

Succes-advocaat Jansen wil de verdediging van een van lustmoord verdachte misdadiger uit handen geven, maar hij wordt onder druk gezet en de zaak wordt voor hem een nachtmerrie. Hij geraakt psychisch ontredderd en ten prooi aan complete vertwijfeling. Van Gogh weer op zijn best met intrigerende vormgeving en creative sfeervertelling. Origineel, wrange humor, dubbelhartige (onder)toon en interessante fotografie van 'trendy' Erwin Olaf. Naar het verhaal Wachten op de Maan van Guus Luijters.

Zoeken naar Eileen

1987 | Drama, Romantiek, Thriller

Nederland 1987. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Lysette Anthony, Gary Whelan, Kenneth Herdigein en Leen Jongewaard.

Een beetje vreemd, maar toch wel boeiend en bij vlagen zelfs pakkend liefdesdrama met Hoffman als een jongeman die, verscheurd door de onverwachte dood van z'n vriendin, van de ene verrassing in de andere valt, als één jaar later een ander meisje als twee druppels water op z'n dode vriendin lijkt. Regisseur Van den Berg maakt weliswaar soms rare bokkesprongen, maar de schitterende hoofdrol van Hoffman en de opvallend mooie muziek van Boudewijn Tarenskeen en Pim Kops helpen deze sympathieke productie vlot over z'n zwakke momenten heen. Naar een boek van Leon de Winter.

Terug naar Oegstgeest

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Tom Jansen, Geert de Jong, Cas Enklaar, Leen Jongewaard en Elise Hoomans.

Een uitstekende en bij z'n roulatie door zowel de pers als het publiek een jammerlijk onderschatte Wolkers-verfilming van 'Angry Young Man' Van Gogh. Deze regisseur blijkt, naast een uitstekend gevoel voor werken met acteurs, ook te beschikken over een eigenzinnige maar zeer toegankelijke en zuivere filmstijl, die van dit werk dan ook een zeer mooie en opvallend beheerste stijloefening maakt. Daarnaast is de rolprent een helder vertelde en aangrijpende familiekroniek over de familiedespoot Jansen, die als gevolg van zijn Calvinistische overtuiging en de beproevingen van de Crisisjaren grote littekens nalaat op de zielen van zijn gezinsleden. Van Gogh mag dan een lastige jongen zijn, met TERUG NAAR OEGSTGEEST bevestigt hij zijn originele filmtalent.

Op Hoop van Zegen

1986 | Drama

Nederland 1986. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Kitty Courbois, Rijk de Gooyer, Renée Soutendijk en Huub Stapel.

Een heuse all star cast, met Kitty Courbois als een klassieke Kniertje, en Danny de Munk in de (centrale) rol van haar vijftienjarige zoon Barend. Regisseur Pieters en zijn scenariste Karin Loomans hadden weinig boodschap aan het sociaal-realisme van Heijermans; de scherpe kantjes van het verhaal werden zorgvuldig bijgeslepen. Barend en redersdochter Clementine (Tamar van den Dop) mogen in de film zelfs een romance beginnen. Onvermijdelijk hoogtepunt is de ondergang van de gammele schuit 'Hoop', een scène die werd opgenomen in de Londense Pinewoodstudio's. Het mocht wat kosten, deze (vijfde) verfilming van 'Op Hoop van Zegen'. Beroerd dat de opbrengst tegenviel.

Parfait Amour

1985 | Drama, Documentaire

Nederland 1985. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Onno Molenkamp, Guusje van Tilborgh, Peter Tuinman, Leen Jongewaard en Piet Kamerman.

Een opmerkelijke, maar helaas nogal slap uitgewerkte psychologische thriller met Molenkamp als Pavel Mosz, een om politieke redenen naar Nederland uitgeweken Tsjech die in het begin van de film overreden wordt en aan geheugenverlies lijdt. Hij wordt door allerlei mensen gemanipuleerd en gaat vertwijfeld op zoek naar de waarheid omtrent het 'ongeval'. Het interessante scenario heeft te lijden onder de al te tamme regie van Van de Velde, zodat de film uiteindelijk ver onder zijn mogelijkheden blijft.

De Boezemvriend

1982 | Komedie

Nederland 1982. Komedie van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. André van Duin, Leen Jongewaard, Geert de Jong, Vanessa en Manouk van der Meulen.

André van Duin op de top van zijn roem deed met zijn film De boezemvriend Danny Kaye's The Inspector General na. Kaye had het op zijn beurt van Gogol. In allebei de films zijn alle scherpe kantjes van Gogols satirische toneelstuk afgeschuurd. In de peperdure productie De boezemvriend (drie miljoen net niet terugverdiende guldens) speelt Van Duin kiezentrekker Pasdupain, een kwakzalver die het aanlegt met krijgsheer Napoleon. In de marge schitteren onder andere Ischa Meijer als commissaris, André Hazes als waard, Vanessa als Mercedes, en de onvolprezen Leen Jongewaard in de rol van kolonel.

Te gek om los te lopen

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Guido Pieters. Met o.a. Peter Faber, Jaap Stobbe, Leen Jongewaard, Piet Kamerman en Miroslav Bares.

Een psychiatrische instelling besluit als experiment een groep bewoners in een leefgemeenschap onder te brengen. Wat een erg boeiend en (gezien de ervaringen in de Italiaanse provicie Parma) actueel gegeven had kunnen zijn, werd in Pieters' regie een smakeloze pretboel, waarbij het lachen om gekke mensen troef is.

Rigor mortis

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Olga Zuiderhoek, Michiel Kerbosch, Wim T. Schippers, Helmert Woudenberg en Leen Jongewaard.

Om hun plattelandsherberg meer klandizie te bezorgen, hebben Karel en Truus een stunt bedacht. Karel zal het record levend- begraven-liggen verbeteren. Pas na 124 dagen melden zich de media: een tv-ploeg met alleen aandacht voor Truus. Zwarte humor in een origineel verhaal: kenmerkend voor Maas, die het vak nog niet beheerst zoals later in DE LIFT.

Hoge hakken, echte liefde

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Rijk de Gooyer, Monique van de Ven, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Dolf de Vries.

De hoge, vanzelfsprekend felrode hakken uit de titel behoren toe aan een Amsterdamse kantinejuffrouw, heerlijk ordinair maar levensecht gespeeld door Monique van de Ven. Aan kandidaat lovers heeft ze geen gebrek maar zo te zien maakt fabrieksdirecteur Roggeveen (De Gooyer) de meeste kans. Niet als de stijve 'meneer van kantoor' overigens, maar incognito, als jan modaal met aanplaksnor en gepermanente pruik. Op dit filmdebuut van Dimitri Frenkel Frank valt een hoop af te dingen (slechte timing, onverstaanbare dialogen) maar de koddige stijl en de verteltrant hebben aangename kanten.

De Bende van Hiernaast

1980 | Familiefilm, Drama

Nederland 1980. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Lex Goudsmit, Kitty Janssen, Gerard Cox, Hans Boskamp en Leen Jongewaard.

Een met vaste hand gemaakte, kostelijke film voor jong en oud. Van der Meulen weet bovendien opnieuw enkele maatschappelijke problemen, - woonwagenbewoners worden van diefstal verdacht, terwijl het kinderen waren die kleren nodig hebben voor een musical - aan de kaak te stellen zonder boodschapperig te worden. Tony Eyks muziek en Fred Tammes' camerawerk dragen in niet geringe mate bij tot de warmte die de film uitstraalt.

Martijn en de Magiër

1979 | Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 1979. Avonturenfilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Bart Gabriëlse, Lex Goudsmit, Joost Prinsen, Jeroen Krabbé en Cor van Rijn.

Achter elkaar levert Van der Meulen gave jeugdfilms af, die in feite voor jong en oud prettig zijn om naar te kijken. Een filmploeg strijkt neer in een stadje en Martijn krijgt een rol. Opa Goudsmit mag de tovenaar spelen. Het menselijke, warme en natuurlijke (en het verrassend gave scenario) maken van deze film zelfs een schoolvoorbeeld voor veel volwassen Nederlandse tv- en filmprodukties.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

Help, de dokter verzuipt!

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen en Leen Jongewaard.

Bewerking van de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms was destijds een bioscoophit - wat nu best moeilijk voor te stellen is. In een slaperig Brabants dorp volgen we de wederwaardigheden van de nieuwe huisarts die met z'n auto pardoes het kanaal inrijdt, de pastoor, de aannemer enzovoort. Slapstick-achtige situaties worden vrolijk onderstreept door de lichtvoetige muziek van Rogier van Otterloo. Met een zachtmoedige blik hooguit historisch interessant te vinden vanwege de verzameling aardige acteurs. De blote borsten van Willeke van Ammelrooy als zigeunermeisje Katja zorgden destijds voor ophef én commercieel succes.

De vijf van de Vierdaagse

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van René van Nie. Met o.a. John Kraaykamp, Leen Jongewaard, Arnie Breeveld, Jon Bluming en Jan Blaaser.

Nederlandse filmmaker René van Nie overleed 23 mei 2017 op 78-jarige leeftijd aan een hartstilstand op Aruba, het eiland waar hij sinds 1988 woonde. Hij was tot zijn laatste speelfilm Sabine (1982) de eigengereide filmmaker die alles nog zelf deed; script schrijven, financieren, produceren en regisseren. Zo ook deze De vijf van de Vierdaagse, waarin Van Nie maatschappelijke knelpunten aanstipt door de ogen van vijf gedetineerden die de Nijmeegse Vierdaagse mogen meelopen. Goed gedrag wordt beloond met strafvermindering, maar de vijf zetten in op een ontsnappingspoging. Bitterzoet grappig, en een spitsvondig tijdsbeeld.

Kermis in de regen

1962 | Thriller

Nederland 1962. Thriller van Kees Brusse. Met o.a. Guido de Moor, Ko van Dijk, Kees Brusse, André van den Heuvel en Andrea Domburg.

Kees Brusses debuut als speelfilmregisseur is een verfilming van de gelijknamige thriller van Joop van den Broek uit 1958. Een jongen steelt een auto en verwondt daarbij de eigenaar. Deze sterft een paar dagen later in het ziekenhuis. Een jonge vrouw die getuige van het ongeluk was, dient uit de weg te worden geruimd. De moord wordt gepland op een regenachtige avond, als de vrouw de kermis bezoekt. De film geeft een mooi sociaal-realistisch tijdsbeeld, hoewel het scenario zwak is.