Jacques Brel (1929-1978) is regisseur, acteur en componist.
Er zijn 20 films gevonden.

Que la vie soit douce

1998 | Documentaire, Muziek, Biografie

België 1998. Documentaire van Walter Ertvelt. Met o.a. Herwig De Weerdt en Maddly Bamy.

In Atuona, hoofdplaats van het Marquisen-eiland Hiva-Oa, ligt boven op een heuvel een grafsteen met inscriptie: Jacques Brel (1929-1978). Wat verder vind je nog een steen: Paul Gauguin (1848-1903). Beiden hebben vanuit hun laatste rustplaats een indrukwekkend zicht op de Pacific. 's Nachts, bij het gehuil van honden en hanen, onder het eeuwige geruis van de zee, praten de heren met elkaar. Ze zijn onsterfelijk. In mei 1998 trok een cameraploeg in het gezelschap van Brel's laatste geliefde Maddly Bamy naar Hiva-Oa, op zoek naar tastbare sporen en blijvende herinneringen. De officiële erven van Brel deden alle moeite om deze vaak ontroernde documentaire projectie-verbod op te leggen.

Jacques Brel

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Frankrijk 1998. Documentaire van Claude Fléouter en Jacques Pessis. Met o.a. France Brel, Pierre Brel, Alexandre Jardin, Claude Lelouch en Maurane.

Een balans van leven en werk van de Belgische legendarische zanger Jacques Brel. In diverse interviews vertelt Brel zelf over zijn dromen, zijn idealen, zijn idolen. Zijn dochter France en broer Pierre hebben het over zijn jeugdjaren en zijn getormenteerde leven als volwassene. Dit alles wordt doorspekt met zeldzame opnamens van de jonge Brel en, vanzelfsprekend, een resem optredens waarin we de zanger op zijn beste momenten volgen. Het pleit voor de makers dat ze geen compilatie gemaakt hebben van zijn bekendste titels, maar vooral aandacht hebben voor chansons die minder herkenning zullen oproepen bij de meer oppervlakkige Brel-fans. Claude Lelouch praat over de filmloopbaan van Brel en enkele collega's loven het unieke talent dat hij was. Een film die een oprecht beeld geeft van wie Brel was en niet enkel een positieve toon aanslaat. Gemaakt t.g.v. de twintigste verjaardag van het overlijden van Brel. Fléouter en Pessis schreven het scenario. Guilaine Grisard-Colonna stond in voor de montage en Patrice Marchetti en Frédéric Variot stonden achter de camera.

Le bassin de J.W.

1997 | Komedie, Fantasy

Frankrijk/Portugal 1997. Komedie van João César Monteiro. Met o.a. João César Monteiro, Hughes Quester, Pierre Clémenti, Joana Azevedo en Graziella Delerm.

De film begint met een sc[KA2]ene op de b[KA3]uhne van een schouwburg. God (Monteiro) en Lucifer (Quester) staan erop en hebben de wereld samen opgedeeld. De mens moet er genoegen mee nemen, of hij wil of niet. Lucifer indroduceert de twistappel. De mensen vragen zich af wie ze nu moeten volgen. Henrique (Monteiro) wil in de voetsporen van John Wayne treden. Jean (Quester) probeert Henrique te begrijpen. Als het doek gevallen is, is er een nazit voor de troep. De twee hoofdrollen worden door een dramaturg, een zekere Henrique (Cl[KA1]ementi), voorgesteld aan Ariane (Azevedo) en gevraagd mee te doen in een nieuw stuk. Tijdens de repetities komen Jean en Ariane nader tot elkaar. Door de afwezigheid van Henrique echter, ziet Jean Ariane slechts op de monitoren, en het blijkt dat ze getrouwd is met de eerste Henrique. In walging keert Jean zich van Ariane en zoekt troost bij Marianne, de vrouw van de tweede Henrique. Door het rollenspel met echte rollen weet de kijker niet goed, waar hij aan toe is, en heeft hij er moeite mee om een mening te vormen over de boodschap van het stuk. Daarbij komt ook nog dat het scenario van de regisseur slechts zijdelings gaat over het bekken van John Wayne, hetgeen door de titel wordt gesuggereerd. De regisseur heeft zich bediend van sc[KA2]ene`s met decors (zodat het dichtbij het toneel staat), vaste camera's en strooit in de dialogen met citaten uit de literatuur, waardoor het geheel niet alleen zeer moeijlijk is om te volgen, maar ongenietbaar wordt. Dit quasi intellectuele gedoe laat je niet eens in slaap dommelen, want daarvoor is het veel te pretentieus. Origineel is het wel, maar het vindt uitsluitend genade bij de onvoorwaardelijke volgelingen van Monteiro. Zonde van het geld van de Portugese en Europese belastingbetaler. Het camerawerk is van Mário Barroso. Ook bekend als: LE BASSIN D'ARIANE, LE BASSIN DE JOHN WAYNE, THE HIPS OF J.W., JOHN WAYNE'S PELVIS en THE PELVIS OF JOHN WAYNE.

Je m'appelle Jacques Brel

1997 | Documentaire, Muziek

Frankrijk/België 1997. Documentaire van Jacques Pessis en Philippe Paymal.

Een schitterende montage (door Juliette Haubois) van enkele van Jacques Brels bekendste liedjes, gebracht in diverse tv- programma's in België en Frankrijk. Tussen de optredens in laten de makers Brel praten over zijn kunst, zijn relatie met België en Vlaanderen, de vrouwen, zijn ideeën en zijn filosofie van het leven. Er wordt geen woord commentaar aan toegevoegd. Er wordt niet getracht om het talent van Brel te plaatsen in de geschiedenis van de kleinkunst. Enkel liedjes en filosofieën, waarbij we wel kunnen opmerken dat hij in 1961 gans andere opvattingen had dan in 1971. Wie niet van Brel houdt zal ook door deze film niet van zijn ongelijk overtuigd worden, maar voor de kenners van zijn œuvre is het een verzameling van grandiose hoogtepunten uit het werk van een van de topentertainers van de twintigste eeuw. Zestig minuten puur muzikaal genot. Artistieke raadgeefster van de film was zijn dochter France Brel. Nicolas Leber zorgde voor de beeldvorming.

Jacques Brel is Alive and Well and Living in Paris

1975 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1975. Musical van Denis Héroux. Met o.a. Elly Stone, Mort Shuman, Joe Masiell en Jacques Brel.

Een muziekrevue met zesentwintig bitterzoete liedjes over liefde, leven, oorlog en dood door de Belgische balladezanger Jacques Brel. Geen inhoud, geen dialogen. Naar de revue uit 1968. Een produktie van het American Film Theatre.

Le Far West

1973 | Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm, Fantasy

België/Frankrijk 1973. Familiefilm van Jacques Brel. Met o.a. Jacques Brel, Danièle Evenou, Gabriel Jabbour en Véronique Mucret.

Brel schreef niet alleen het scenario met Paul Andróta en de muziek met François Rauber voor dit ontwapenende sprookje, maar regisseerde ook en speelde de hoofdrol. De film, alhoewel bij momenten vol symboliek en zelfs met tragische momenten, blijft verrassend lichtvoetig en charmant. Korte gastoptredens van Juliette Gréco, Lino Ventura, Claude Lelouch en Michel Piccoli. Het camerawerk is van Alain Levent. Eastmancolor, Mono.

L'emmerdeur

1973 | Komedie

Frankrijk/Italië 1973. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Lino Ventura, Jacques Brel, Caroline Cellier, Jean-Pierre Darras en Nino Castelnuovo.

De titel L'emmerdeur betekent zoiets als treiteraar of kwelgeest, een voortreffelijke benaming voor het personage van Jacques Brel in Edouard Molinaro's vermakelijke blijspel. Zwaarmoedige François veroorzaakt namelijk een waterballet in zijn hotelkamer juist op het moment dat huurmoordenaar Ralf vanuit de aangrenzende kamer een rechtbankgetuige aan de overkant van de straat wil neerschieten. Het is het begin van een reeks kolderieke malentendu's die wonderwel amuseren omdat beide acteurs hun personages uiterst serieus nemen. Veelvuldige locatiewisselingen in de omgeving van Montpellier geven het toch al luchtige werk extra jeu.

L'aventure, c'est l'aventure

1972 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk/Italië 1972. Komedie van Claude Lelouch. Met o.a. Yves Robert, Juan Luis Buñuel, André Falcon, Lino Ventura en Catherine Allégret.

Kassucces over oude houwdegens in een veranderende wereld. Na de gebeurtenissen van mei 1968 gaan bankovervallers Lino, Jacques en Simon in ontvoeringszaken. Rockzanger Johnny Hallyday, een ambassadeur, een Latijns-Amerikaanse revolutionair, ze moeten er allemaal aan geloven. Aansluitend viert het trio met hun twee handlangers het dolce far niente in de tropenzon, maar al snel slaat de ennui toe. Waarop regisseur Lelouch de grote blufbus opentrekt. Niets voor azijnpissers, twee uur feest voor liefhebbers van Franse cinéma populaire met karakterkoppen en heerlijke muziek. Gastoptredens van Michel Drucker, Catherine Allégret en anderen.

Franz

1972 | Komedie

België 1972. Komedie van Jacques Brel. Met o.a. Jacques Brel, Barbara en Danièle Evenou.

Brel speelt in zijn tedere debuutfilm zelf de hoofdrol van Léon, een jonge ambtenaar met vakantie in een klein pension aan zee. Daar wordt hij voor het eerst in zijn leven verliefd op Léonie, een schuchter meisje, dat met haar vriendin Catherine in hetzelfde pension met vakantie is.

Les assassins de l'ordre

1971 | Misdaad, Drama

Frankrijk/Italië 1971. Misdaad van Marcel Carné. Met o.a. Jacques Brel, Catherine Rouvel, Michael Lonsdale, Paola Pitagora en Charles Denner.

Brel vecht als onderzoeksrechter Level tegen windmolens wanneer hij in een smerig zaakje duikt: de dood van een kleine crimineel als gevolg van een zinloos bruut politieverhoor. In een van zijn laatste films trachtte Carné (Les enfants du paradis, Le quai des brumes) de tijdgeest en een sociaalkritische toon à la André Cayatte te treffen. Dat mislukte, voornamelijk omdat de ouderwetse regiestijl niet rijmt met het onderwerp. In dit als semi-rechtbankdrama vermomde 'J'accuse' staan niettemin de acteurs hun mannetje - Brel als underdogverdediger en Lonsdale als fielt voorop. Naar de roman van Jean Laborde.

Mont-dragon

1970 | Drama, Erotiek

België/Frankrijk 1970. Drama van Jean Valère. Met o.a. Jacques Brel, Françoise Prévost, Catherine Rouvel, Carole André en Paul Le Person.

Een man - die uit het leger is ontslagen na ontdekking van zijn verhouding met de vrouw van de kolonel - gaat zich later wreken. Een weduwe en een dienstbode worden verleid en vernederd, alleen de dochter zint op middelen om in verzet te komen. Dit troebel melodrama heeft cynische dialogen vol vrouwenhaat, en de humor is grotendeels onopzettelijk.

Mon oncle Benjamin

1969 | Komedie, Avonturenfilm, Historische film

Frankrijk 1969. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Jacques Brel, Claude Jade, Bernard Blier, Rosy Varte en Bernard Alane.

Een vrijdenkende arts op het platteland in de 18e eeuw geeft zijn zorg aan de armen, maar raakt ondanks zijn aristocraten-haat bevriend met een jonge graaf die verliefd is op zijn pleegzuster. Samen zijn ze de machtige markies te slim af en beleven allerlei avonturen. De ongegeneerdheid van Brel geeft werking aan deze komedie die al te veel aandacht besteedt aan de aankleding en fraaie landschappen om de bedoelde TOM JONES-achtige vitaliteit te bereiken. De sierlijke luchtigheid helpt de film over tempo- verzwakkingen heen. Het scenario is van André Couteaux en Jean-François Hauduroy, die de roman van Claude Tillier bewerkten. Achter de camera stond Alain Levent.

Le temple de soleil

1969 | Avonturenfilm, Familiefilm, Animatie

België 1969. Avonturenfilm van Belvision.

De minst slechte avondvullende tekenfilm die sinds lang in België werd gemaakt, en een van de betere reconstructies van de wereld van Kuifje voor het scherm, ongetwijfeld omdat het scenario geen bewerking is van een stripboek van Hergé, maar origineel. Geen uitzonderlijke, maar redelijke tekenfilm met de bekende personages precies zo als hun schepper ze in gedachten had en een mooie chanson van Brel. Het uitgangspunt vormt een avontuurlijke escapade door de Peruaanse bergen, waar een ontvoerde professor Zonnebloem gevangen zit in de geheimzinnige zonnetempel.

L'homme à l'habit rouge

1969 | Komedie

Frankrijk 1969. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Rosy Varte, Claude Jade en Jacques Brel.

De minst slechte avondvullende tekenfilm die sinds lang in België werd gemaakt, en een van de betere reconstructies van de wereld van Kuifje voor het scherm, ongetwijfeld omdat het scenario geen bewerking is van een stripboek van Hergé, maar origineel. Geen uitzonderlijke, maar redelijke tekenfilm met de bekende personages precies zo als hun schepper ze in gedachten had en een mooie chanson van Brel. Het uitgangspunt vormt een avontuurlijke escapade door de Peruaanse bergen, waar een ontvoerde professor Zonnebloem gevangen zit in de geheimzinnige zonnetempel.

La Bande A Bonnot

1968 | Thriller

Frankrijk 1968. Thriller van Phillippe Fourastie. Met o.a. Jacques Brel, Annie Girardot en Bruno Cremer.

De minst slechte avondvullende tekenfilm die sinds lang in België werd gemaakt, en een van de betere reconstructies van de wereld van Kuifje voor het scherm, ongetwijfeld omdat het scenario geen bewerking is van een stripboek van Hergé, maar origineel. Geen uitzonderlijke, maar redelijke tekenfilm met de bekende personages precies zo als hun schepper ze in gedachten had en een mooie chanson van Brel. Het uitgangspunt vormt een avontuurlijke escapade door de Peruaanse bergen, waar een ontvoerde professor Zonnebloem gevangen zit in de geheimzinnige zonnetempel.

Anarchistes ou la bande à Bonnot

1968 | Drama, Historische film

Frankrijk 1968. Drama van Philippe Fourastié. Met o.a. Bruno Cremer, Jacques Brel, Annie Girardot, Jean-Pierre Kalfon en Dominique Maurin.

Anarchistische commune vóór WO I maakt onder invloed van Jules Bonnot de stap van theorie en geschriften naar de praktijk en begaat reeks misdaden in Frankrijk en België die resulteert in onderlinge verdeeldheid, maar dan is de politie hen al op het spoor. Scenario is ideologisch zwak uitgewerkt en mist daardoor dramatische overtuigingskracht. Visuele reconstructie in stijl van oude tijdschriftillustraties is zeer geslaagd, terwijl alle acteurs ideaal gekozen zijn. Film blijft boeiend, maar het resultaat is teleurstellend.

Les risques du métier

1967 | Drama

Frankrijk 1967. Drama van André Cayatte. Met o.a. Jacques Brel, Emmanuelle Riva, Nadine Alari, René Dary en Jacques Harden.

De alom bewonderde Belgische chansonnier Jacques Brel (1929-1978) maakte halverwege de jaren zestig de overstap naar film en had zijn eerste grote rol in Les risques du métier. Hij speelt een onderwijzer wiens carrière en huwelijk op de helling komt te staan wanneer hij door een aantal van zijn leerlingen wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Brel en tegenspeelster Emmanuelle Riva zijn prima in deze bewerking van het gelijknamige, op feiten gebaseerde boek van Jean en Simone Cornec. Brel zorgde ook, hoe kan het anders, voor de muziek.

Un Roi sans divertissement

1963 | Drama

Frankrijk 1963. Drama van François Leterrier. Met o.a. Claude Giraud, Charles Vanel, Colette Renard, Pierre Repp en Albert Rémy.

Een kapitein van de gendarmerie komt in een verlaten hoogvlakte een moord oplossen en ontdekt dat isolement en verveling de moordenaar tot zijn daad hebben gebracht. De eenzame speurtocht doet ook bij hem een gewelddadige agressie groeien waaraan hij ontsnapt door zelfmoord. Gebrek aan actie is het onderwerp van deze film die spanning moet ontlenen aan de beklemming van kale sneeuwlandschappen. De opmerkelijke kleurfotografie slaagt daarin, al wordt het psychologisch niet echt overtuigend gemaakt.

Un Panier à crâbes

1960 | Drama

Frankrijk 1960. Drama van Joseph Lisbona. Met o.a. Pierre Michael, Anne Doat, Anne Tonietti, Michel Barbey en Michel Etcheverry.

Liefdesverdriet inspireert een student tot het schrijven van een autobiografisch scenario. Ondanks het onbegrip en de tegenwerking van de filmbusiness, weet hij het te realiseren. De film levert hem een bekroning in Cannes op, maar zijn walging van het milieu verdwijnt daardoor niet. Deze zogenaamde sleutelfilm over corruptie en commercieel gesjoemel mist iedere overtuigingskracht, omdat Lisbona noch het talent van zijn held, noch zijn eigen talent aannemelijk maakt. Hierdoor lijkt de amateuristische film een produkt van rancune.

Une Partie De Campagne

1946 |

1946. Jean Renoir. Met o.a. Jacques Brel, Georges Saint-Saens en Sylvia Bataille.

Liefdesverdriet inspireert een student tot het schrijven van een autobiografisch scenario. Ondanks het onbegrip en de tegenwerking van de filmbusiness, weet hij het te realiseren. De film levert hem een bekroning in Cannes op, maar zijn walging van het milieu verdwijnt daardoor niet. Deze zogenaamde sleutelfilm over corruptie en commercieel gesjoemel mist iedere overtuigingskracht, omdat Lisbona noch het talent van zijn held, noch zijn eigen talent aannemelijk maakt. Hierdoor lijkt de amateuristische film een produkt van rancune.