Clément Sibony (1976): cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Shanghaï Blues, nouveau monde

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Frédéric Garson. Met o.a. Clément Sibony, Élodie Navarre, Thierry Frémont, Yin Hang en Samuel Jouy.

Architect Rémy wordt door zijn baas voor de keuze gesteld: ontslag of in Shanghai een grote bouwklus van een collega overnemen. Op naar de Chinese metropool dus, inclusief gezin. Daar kan Rémy zich maar moeilijk aanpassen, terwijl vrouw en zoon zich er allengs meer thuis voelen en niet naar Frankrijk terug willen. Al lijdt dit uitstekend geacteerde drama onder een surplus aan nevenpersonages, het is opmerkelijk wat producent en regisseur hier op een tv-filmbudget hebben gerealiseerd. Dynamische fotografie van Damien Morisot dompelt de kijker onder in couleur locale.

Voir la mer

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Patrice Leconte. Met o.a. Clément Sibony, Nicolas Giraud, Pauline Lefèvre, Jacques Mathou en Gilles Cohen.

Na enkele opdrachtprojecten hervond zestigplusser Leconte zijn draaiplezier dankzij deze, lumineus door Jean-Marie Dreujou gefotografeerde onderwegfilm. Het scenario, waarin de twee nogal verschillende broers Clément en Nicolas vanuit de Bourgogne naar hun moeder in het Frans-Baskische Saint-Jean-de-Luz boemelen, is het eerste dat de regisseur solo schreef. Daarin is de sleutelrol weggelegd voor Prudence, zonnig-avontuurlijke jongedame die nog nooit de zee heeft gezien. Het Jules et Jim-achtige verhaal ontrolt zich als een plezant planloze zomerdag - licht, loom, sensueel, een zweem van melancholie achterlatend. Ex-Canal+-weermeisje Lefèvre is zowel jongensdroom als acteeropenbaring.

Let My People Go!

2011 | Romantische komedie

Frankrijk 2011. Romantische komedie van Mikael Buch. Met o.a. Carmen Maura, Jarkko Niemi, Clément Sibony en Amira Casar.

Dodelijk onleuke gay romcom in zuurtjeskleuren. Beroepskluns Ruben (Maury) is een Joodse Fransman die aan een Fins meer woont met zijn geliefde Teemu. Op een kwade dag wordt hij op zijn gemoedelijk-pittoreske dorpspostboderoute geconfronteerd met een dubieuze bak geld. Een en ander leidt tot gedoe en een acuut relatieconflict, waarop Ruben vlucht naar zijn woelige familie in Parijs. Zet u schrap voor een vetpotje camp met een behoorlijk irritante hoofdpersoon, artificiële nevenfiguren en appelflauwe kluchtsituaties. Als coscenarist medeschuldig aan deze Noord-Zuidelijke euroverkwisting is regisseur Christophe Honoré.

Villa Jasmin

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Férid Boughedir. Met o.a. Arnaud Giovaninetti, Elsa Mollien, Clément Sibony en Judith Davis.

De joodse Serge werd geboren in het Tunesische La Goulette, waarvan hij zich weinig herinnert, op de eeuwige jasmijngeur na die in de lucht hing. Toen zijn beide ouders op jonge leeftijd overleden, verhuisde hij naar Frankrijk. Wanneer Serge zelf een kind verwacht, keert hij met zijn vrouw terug naar Tunesië om zijn roots te ontdekken. Voor de kijker levert dat geen schokkende verrassingen op, maar wel een boeiende geschiedenisles over Frankrijk en Noord-Afrika rond de Tweede Wereldoorlog. En mooie plaatjes.

Les enfants d'Orion

2008 | Thriller

Frankrijk 2008. Thriller van Philippe Venault. Met o.a. Clémentine Poidatz, Clément Sibony, Clémentine Celarié, Michel Bompoil en François Frappier.

In deze tweedelige Franse Sint Hubertus-thriller met een mystiek sausje reist de 29-jarige violoncellolerares Lou (Poidatz) van Parijs naar haar geboortestreek, de Cévennes. Ze gaat er op zoek naar haar vader, die ze sinds haar puberteit niet meer heeft gezien en spoorloos is verdwenen. Een reeks moorden, waarin ze de eeuwenoude jachtgebruiken herkent die pa haar ooit heeft geleerd, doet Lou het pad kruisen van rechercheur Vincent (Sibony). Orion uit de titel refereert aan de tot sterrenbeeld verheven jager uit de Griekse mythologie. Regisseur Venault is als tv-routinier onder andere verantwoordelijk voor episodes van misdaadseries.

L'étrangère

2006 | Drama, Muziek

Frankrijk​/​​Portugal 2006. Drama van Florence Colombani. Met o.a. Sarah Pratt, Charlotte Hellekant en Clément Sibony.

Voor debuterend filmmaakster/co-scenariste Colombani zat er tien jaar tussen idee en realisering van dit impressionistische vrouwenportret. Na serieuze ontgoochelingen belandt Amerikaanse Sophie (de expressieve Pratt) in Parijs, waar ze bij de opera een baantje vindt als kleedster van een mezzo-sopraan. Werk, een theatercursus en de Strauss-klassieker Der Rosenkavalier halen het gewonde vogeltje langzaam maar zeker uit het emotioneel vacuüm. Behalve uit opera en theater putte Colombani inspiratie uit de romans van Henry James, chroniqueur van 19de-eeuwse vrouwenlevens. Voor minder fijnbesnaarden zal deze nogal geïntellectualiseerde zielezoektocht daarom wellicht te hermetisch zijn en zal dolende Sophie een vreemdelinge blijven.

Avril

2006 | Drama

Frankrijk 2006. Drama van Gérald Hustache-Mathieu. Met o.a. Sophie Quinton, Miou-Miou, Nicolas Duvauchelle, Clément Sibony en Richaud Valls.

Hoe onwaarschijnlijk het scenario van Hustache-Mathieu ook is, zijn regiedebuut intrigeert. Meereizend met protagoniste Avril, een vondelinge die in het klooster is opgegroeid en kort voor haar gelofteaflegging staat, (her)ontdekt de kijker met haar de wereld 'daarbuiten'. Twee weken lang neemt de novice congé van haar orde voor de zoektocht naar haar tweelingbroer van wiens bestaan ze niet wist. Opnieuw geeft het stralend naturel van Quinton (Miss Montigny) een buitenbeentjesverhaal meerwaarde. De onderhuids presente mystiek is mooi complementair met de levensechte personages. Op de soundtrack zingt Maria Dolores Pradera het prachtige 'Luna de abril'.

Capitaines des ténèbres

2005 | Drama, Historische film

Frankrijk 2005. Drama van Serge Moati. Met o.a. Manuel Blanc, Patrick Mille, Clément Sibony en Richard Bohringer.

Al jaren buitelden Frankrijk en Engeland over elkaar heen op het Afrikaanse continent om zo veel mogelijk land te kapen. In 1898 heeft Frankrijk het Tsjaadmeer op het oog, om eerder veroverde gebieden met elkaar te verbinden. Entrez kapiteins Paul Voulet (Blanc) en Julien Chanoine (Mille). Ze hebben gesoigneerde snorren en knappe uniformen, dat is het probleem niet. Voor eigen glorie beginnen ze samen met wat andere militairen een reeks plunder- en moordpartijen die zelfs de Franse overheid te ver gaat. Capitaines des ténèbres is fictie, maar regisseur Moati baseerde zijn boek en tv-film op feiten - en die worden indrukwekkend onverhuld opgediend.

À la folie... pas du tout

2002 | Romantiek, Thriller, Mysterie, Drama

Frankrijk 2002. Romantiek van Laetitia Colombani. Met o.a. Audrey Tautou, Samuel Le Bihan, Isabelle Carré, Sophie Guillemin en Clément Sibony.

Deze romantische thriller kwam een jaar na Tautou's doorbraak als het lieftallige feetje Amélie. Die context geeft haar hoofdrol een interessante dimensie: Angélique, een kunstacademiestudente die een moeizame affaire heeft met een getrouwde arts, lijkt in eerste instantie al net zo'n zonnig typje. Het is echter zeer de vraag of die waarneming klopt. Debuterend regisseur/scenarist Colombani speelt een onderhoudend spel met verwachtingen en conventies, maar zodra de clou duidelijk is, wordt het originele uitgangspunt al gauw wat geforceerd.

Deep in the Woods

2000 | Horror

Frankrijk 2000. Horror van Lionel Delplanque. Met o.a. Clément Sibony, Alexia Stresi en Clotilde Courau.

Ter ere van een speciale gelegenheid nodigen Baron Fersen en zijn uiterst vreemde kleinzoon Nicolas een toneelgezelschap bij hen uit op het kasteel. Ze zijn benieuwd naar hun individuele interpretatie van Roodkapje. Hoewel er geruchten gaan dat er in het bos waar het huis staat een verkrachter en moordenaar rondlondloopt, besluiten de vijf acteurs er toch een kijkje te gaan nemen. De angst slaat toe, wanneer én de gastheer en de acteurs één voor één te verdwijnen.

Cours toujours

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Dante Desarthe. Met o.a. Rona Hartner, Isaac Sharry, Marie Desgranges, Gilbert Levy en Emmanuelle Devos.

Ter ere van een speciale gelegenheid nodigen Baron Fersen en zijn uiterst vreemde kleinzoon Nicolas een toneelgezelschap bij hen uit op het kasteel. Ze zijn benieuwd naar hun individuele interpretatie van Roodkapje. Hoewel er geruchten gaan dat er in het bos waar het huis staat een verkrachter en moordenaar rondlondloopt, besluiten de vijf acteurs er toch een kijkje te gaan nemen. De angst slaat toe, wanneer én de gastheer en de acteurs één voor één te verdwijnen.

Un dérangement considérable

1999 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 1999. Drama van Bernard Stora. Met o.a. Jalil Lespert, Mireille Perrier, Chantal Banlier, Clément Sibony en Yasmine Belmadi.

Ter ere van een speciale gelegenheid nodigen Baron Fersen en zijn uiterst vreemde kleinzoon Nicolas een toneelgezelschap bij hen uit op het kasteel. Ze zijn benieuwd naar hun individuele interpretatie van Roodkapje. Hoewel er geruchten gaan dat er in het bos waar het huis staat een verkrachter en moordenaar rondlondloopt, besluiten de vijf acteurs er toch een kijkje te gaan nemen. De angst slaat toe, wanneer én de gastheer en de acteurs één voor één te verdwijnen.

Déjà mort

1998 | Misdaad

Frankrijk 1998. Misdaad van Olivier Dahan. Met o.a. Romain Duris, Benoît Magimel, Zoé Félix, Clément Sibony en Isaac Sharry.

Vanaf de eerste beelden is het duidelijk dat het om een zwartgallige liefdesgeschiedenis gaat. Drie jongeren, Andréa (Sibony), David (Magimel) en Romain (Duris) besluiten om een fotopersbureau op te richten, dat gespecialiseerd is in de erotische fotografie. Laure (Félix) wordt hun model en zij trekt in bij David en Andréa, die in een prachtige villa wonen. Als Laure en David met elkaar naar bed gaan, stort Andréa zich in de drugs en de alcohol. Het scenario is gebaseerd op de roman van Brett Easton Ellis. Het is een reis van tragische helden naar de zelfvernietiging en de film is niet zonder ambitie gemaakt. Helaas lijkt het allemaal toch meer op een muziekvideo met de daarbij behorende clichés inclusief het gemakzuchtige effectbejag dan een echte vertelling, die goed in elkaar zit. De dodelijk vermoeiende muziek van Bruno Coulais overheerst nodeloos het geheel, ondanks het feit dat de rolverdeling de emoties losmaakt door het niet aflatende geweld.

Le bébé d'Elsa

1996 | Drama, Familiefilm

België​/​​Frankrijk 1996. Drama van Michaël Perrotta. Met o.a. Corinne Touzet, Jean-Yves Gautier, Tiphanie Doucet, Olivia Capeta en Catherine Dery.

Vanaf de eerste beelden is het duidelijk dat het om een zwartgallige liefdesgeschiedenis gaat. Drie jongeren, Andréa (Sibony), David (Magimel) en Romain (Duris) besluiten om een fotopersbureau op te richten, dat gespecialiseerd is in de erotische fotografie. Laure (Félix) wordt hun model en zij trekt in bij David en Andréa, die in een prachtige villa wonen. Als Laure en David met elkaar naar bed gaan, stort Andréa zich in de drugs en de alcohol. Het scenario is gebaseerd op de roman van Brett Easton Ellis. Het is een reis van tragische helden naar de zelfvernietiging en de film is niet zonder ambitie gemaakt. Helaas lijkt het allemaal toch meer op een muziekvideo met de daarbij behorende clichés inclusief het gemakzuchtige effectbejag dan een echte vertelling, die goed in elkaar zit. De dodelijk vermoeiende muziek van Bruno Coulais overheerst nodeloos het geheel, ondanks het feit dat de rolverdeling de emoties losmaakt door het niet aflatende geweld.

Les années lycée: Sa vie à elle

1995 | Familiefilm, Drama

Frankrijk 1995. Familiefilm van Romain Goupil en Romain Goupil. Met o.a. Sabrina Houicha, Sephora Haymann, Nathalie Juvet, Elisabeth Commelin en Younesse Boudache.

Houicha, de zestien-jarige dochter van Algerijnse ouders in Frankrijk, groeit probleemloos op en haalt op school uitstekende cijfers. Tot zij beslist de hoofddoek te dragen, het symbool van de islam. Haar omgeving reageert onthutst. Niemand begrijpt waarom het meisje ineens de integratie afwijst. Moet men de hoofddoek verbieden of tolereren? In Frankrijk en België werd dit een ware strijd, zoals geïllustreerd in deze film. De zwaarwichtige dialogen vereisen van de kijker geduld en concentratie. Bovendien wordt het probleem nogal eenzijdig benaderd in dit scenario van Goupil, Zaïda Ghorab-Volta en Jean-François Goyet. De soundtrack bestaat uit hits van begin jaren 1990. Fotografie van William Lubtchansky. Formaat 16/9.

Le refuge

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Alain Schwarzstein. Met o.a. Maxime Leroux, Marie-Dominique Dessez, François Marthouret, Dora Doll en Jacques Spiesser.

Dierenarts Leroux keert terug naar zijn geboortedorp in de Ardèche om de begrafenis van zijn vader Ballet bij te wonen. Het plaatselijk dierenasiel, eigendom van Ballet, heeft te kampen met financiële moeilijkheden. Aanvankelijk wil Leroux het dorp de rug toekeren, maar dan besluit hij het asiel nieuw leven in te blazen. Hij wordt echter gedwarsboomd door Marthouret, ook dierenarts en getrouwd met Leroux' jeugdliefde Dessez. Vrij aangename tv-film, met een wat naief aandoend scenario van Pierre-Albert Guillaume en Adrien Forget, reconstrueert de genoegens van het landelijke leven in de mooie Franse Ardèche-streek. Marthouret is een perfecte schoft en Leroux een droom van een dierenarts. Muziek van Christian Gaubert.

L'embellie

1995 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1995. Romantiek van Charlotte Silvera. Met o.a. Line Renaud, Jean-Pierre Cassel, Jackie Berroyer, Claude Evrard en Agnès Soral.

Renaud is zevenenzestig, maar ze leidt nog met kranige hand een groot cosmeticabedrijf, samen met haar kinderen Berroyer en Commelin, die echter weinig verantwoordelijk op zich nemen. Op een dag valt ze bewusteloos op straat. Ze wordt geholpen door de uiterst charmante Cassel. Ongerust raadpleegt ze haar dokter van wie ze verneemt dat ze een tumor heeft. Nu is ze wel verplicht haar activiteiten op een laag pitje te zetten. Als gezonden uit de hemel duikt dan Cassel weer op. Charmante, verfijnde komedie over liefde op latere leeftijd die nergens in de goedkope sentimentaliteit verzinkt. Dank zij het talent van de twee hoofdacteurs wordt de film een lust voor oog en oor, want de dialogen zijn gewoonweg sprankelend. Knap geschreven scenario van Henri Slotine en Silvera. Fotograaf van dienst was Dominique Le Rigoleur. Formaat 16/9. Stereo.

Anne Le Guen : Les raisons de la colère

1995 | Drama

Frankrijk 1995. Drama van Stéphane Kurc. Met o.a. Fanny Cottençon, Patrick Raynal, Dominique Sarrazin, Bruno Slagmulder en Paul Allio.

Cottençon speelt de titelpersonage, Anne Le Guen. Zij is locoburgermeester van een Franse stad. In een bepaalde wijk, waar veel werklozen en immigranten wonen, heerst grote sociale spanning. Anne heeft zich zeer ingespannen om er een cultureel jongeren centrum gevestigd te krijgen, ondanks de lankmoedige houding van de gemeenteraadsleden, die de politieke meerderheid vormen. Op de dag van de officiële opening loopt een eenvoudige tasjesroof uit de hand. Daarop verbiedt de prefect de opening. Anne maakt zich sterk op het centrum toch te laten opengaan omdat een geweldsexplosie onder de sociaal achtergestelde jongeren op ieder moment kan uitbreken. Ze ontdekt daarbij en passant ook nog even dat de burgermeester gesjoemeld heeft met de funderingen van het gebouw. Eigentijdse Franse tv- film, waarvoor je sociale problematiek in dat land wel wel moet kennen, hoewel dergelijke problemen zich in andere vormen ook in zich op eigen boedem voordoen. Het scenario is van Marie- Françoise Sepulchre en de fotgrafie werd verzorgd door Roberto Venturi.

Des cornichons aux chocolat

1991 | Familiefilm, Drama

Frankrijk 1991. Familiefilm van Magali Clément. Met o.a. Alain Bashung, Elizabeth Wiener, Zoé Coussonneau, Hughes Quester en Arnaud Apprédis.

De twaalf-jarige Coussonneau maakt een crisis door. Ze haalt slechte cijfers en ze is constant getuige van ruzies tussen haar ouders. Voor haar wordt de wereld der volwassenen gekenmerkt door leugens en onrechtvaardigheid. Ze vreest dat ze haar dromen in rook ziet opgaan en komt in opstand. In een wanhopige poging de aandacht op zich te vestigen loopt ze van huis weg. Aangrijpend drama over een jong meisje dat zich niet begrepen voelt. Het scenario van Brigitte Aymard is gebaseerd op het boek Stéphanie, door het desbetreffende meisje zelf geschreven. Het geeft ons een pijnlijk bittere kijk in het zieleleven van een kwetsbaar opgroeiend kind, op de drempel van de puberteit en onzeker van zichzelf en de haar omringende wereld. Met veel gevoel en begrip in beeld gebracht. Richard Andry hanteerde de camera.