Mrinal Sen

Regisseur, Acteur

Mrinal Sen is regisseur en acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Genesis

1986 | Drama

België/India/Frankrijk/Zwitserland 1986. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Shabana Azmi, Naseeruddin Shah, Om Puri en M.K. Raina.

Hoewel deze film in India is opgenomen onder leiding van de bekende Indiase regisseur Sen, zou hij overal kunnen spelen. Sen geeft ons een heuse les in de marxistische ideologie, die echter goed te volgen is. Twee mannen leiden een primitief, harmonieus bestaan in een zo goed als onontgonnen gebied. Maar als er een vrouw in het spel komt en die zwanger raakt, zijn zij niet meer tevreden met wat ze hebben. Er zijn prachtige beelden van Carlo Varini, mooie muziek van Ravi Shankar, goed spel en...laat die ideologie verder maar voor wat-ie is!

Ten days in Calcutta

1984 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1984. Documentaire van Reinhard Hauff.

Een documentaire over de bekende Indische filmmaker Mrinal Sen die door zijn minder bekende Duitse collega Hauff werd opgezocht in Calcutta en vrijuit over zijn werk en plannen praat. Af en toe slaat Hauff aan het egotrippen, maar afgezien van die inzinkingen is dit een interessante kennismaking met Sen.

Kharij

1983 | Drama

India 1983. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Mamata Shankar, Anjan Dutt, Sreela Majumder en Indranil Moitra.

Een echtpaar neemt een 10-jarig kind in huis als klusjesman. Na een koude nacht wordt het jongetje dood aangetroffen in de keuken. Alle betrokken partijen proberen hun gezicht te redden, en niemand blijkt te rouwen om het overleden jongetje. Een subtiele, sober geregisseerde aanklacht tegen menselijke onverschilligheid.

Khandar

1983 | Drama

India 1983. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Shabana Azni, Naseerrüddin Shah, Gita Sen en Pamkaj Kapoor.

Door een leugentje komen de hoofdpersonen onder het traditionele gebruik van uithuwelijken uit. De film toont de kloof tussen twee generaties, ontstaan onder invloed van twee culturen. Trage dialoog. Veel wordt in beelden verteld. Veel symboliek, zoals het decor van ruïnes.

Chaalchitra

1981 | Drama

India 1981. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Anjan Dutt, Utpal Dutt, Gita Sen en Arun Mukerjee.

Op een documentaire-achtige wijze wordt in deze film het alledaagse leven in Calcutta getoond. Dit alles omdat de aankomende journalist Dipu van zijn hoofdredacteur de opdracht krijgt over het gewone leven te schrijven. Rode draad in de film is de kolenkachel, waarop bijna heel Calcutta eten kookt.

Oka oorie katha

1977 | Drama

India 1977. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Vasudeva Rao, Narayana Rao en Mamata Shankar.

Een vader en een zoon weigeren op een dag nog langer de gemeenschappelijke gronden van het dorp te bewerken en trekken zich terug aan de zelfkant. De zoon leert een meisje uit een naburig dorp kennen en trouwt met haar, ondanks het verzet van zijn vader. Terwijl de twee mannen thuis zitten te luieren bewerkt de vrouw het land, ook al is ze zwanger. Ze sterft op het kraambed en de twee mannen zien zich verplicht te gaan bedelen in de stad om de begrafenis te kunnen betalen. Een aangrijpend sociaal melodrama.

Ek Adhuri Kahani

1973 | Drama

India 1973. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Utpal Dutt, Shekhar Chatterjee, Aarti Bhattacharya, Jnanesh Mukherji en Shyam Laha.

Het verhaal gaat over de zwakheid van een man tijdens beproevingen. De eigenaar van een suikerfabriek, die zijn boeren handig uitbuit, vindt uiteindelijk, na vele jaren van gehoorzaamheid jegens hem, de boeren tegenover zich. De woede van de boeren is gewekt en een geheel nieuwe wereld ontsluit zich voor de fabrikant.

Calcutta 71

1973 | Drama

India 1973. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Utpal Dutt, Madhabi Chakraborty, Ranjit Mullick, Suhasini Mulay en Debraj Roy.

Deze film, in vijf episoden, toont de armoede in Calcutta.Het thema dat als een rode draad door de film loopt is het sociale onrecht en de onderdrukking die in Calcutta voorkomen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mrinal Sen op televisie komt.

Reageer