Roxana Szel

Editor

Roxana Szel is editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Infinite Football

2018 | Documentaire

Roemenië 2018. Documentaire van Corneliu Porumboiu.

Laurentiu Ginghina: ambtenaar van beroep, held die een revolutie in de voetbalsport ontketent in zijn vrije tijd. Tenminste, dat vindt deze Roemeen zelf. Nadat hij in zijn jeugd tijdens het voetballen zijn kuitbeen brak, begon hij te fantaseren over hoe het voetbalspel beter moest. Jaren later legt hij aan filmregisseur Porumboiu (Police, Adjective) uit waarom het veld ovaalvorming en in zones verdeeld moet worden. Ginghina’s verbeteringen voor het spel zijn aandoenlijk, en zijn analogieën tussen het spel en zijn eigen leven geven een mooi beeld van de man en van Roemenië, maar de documentaire laat de kijker gissen naar de intenties van regisseur Porumboiu.

The Treasure

2015 | Komedie

Roemenië/Frankrijk 2015. Komedie van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei en Radu Banzaru.

'Dag buurman. Ik heb dringend geld nodig. M'n overgrootvader heeft op m'n land een schat begraven, voordat de communisten aan de macht kwamen. Als je me helpt zoeken krijg je de helft.' Dat is de ruggengraat van De Schat, een gelaagde kijk op de alledaagse Roemeense maatschappij waar het heden is doordrenkt met de spagaat van afkeer en heimwee naar Vadertje Staat. Met een legendarische kist vol 'kristal, robijnen en goud' als gedroomde verlossing van het lot. Scherp getekende personages, meeslepend non-verbaal acteerwerk en kalme regie leveren samen een wonderbaarlijk geslaagde mix van komedie, drama en thriller.

Police, Adjective

2009 | Misdaad, Drama, Komedie

Roemenië 2009. Misdaad van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica en Irina Saulescu.

Net als zijn hilarische speelfilmdebuut 12:08 East of Bucharest is Porumboiu's Police, Adjective een droogkomische film over banale overanalysering. Ditmaal staat een politieagent centraal die met zijn geweten in de knoop zit als hij een scholier op heterdaad betrapt op het uitdelen van marihuana. Vat hij hem voor het kleine vergrijp in de kraag, wat de jongen voor zijn twintigste met een strafblad opscheept, of knijpt hij een oogje dicht? Als hij zijn meerdere om advies vraagt pakt die ter ondersteuning niet het wetboek, maar een woordenboek ter hand. Eén van de vele scherpe dialogen over taal en ethiek volgt.

12:08 East of Bucharest

2006 | Drama, Komedie

Roemenië 2006. Drama van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Mircea Andreescu, Teodor Corban en Ion Sapdaru.

Ironische kijk op het revolutionaire karakter van de Roemenen aan de vooravond van de val van Ceausescu op 22 december 1989. De tijd uit de titel is essentieel, want dat is het moment dat iedereen in Roemenië dankzij tv-beelden doorkreeg dat het gedaan was met de macht van de communistische dictator. In een lokaal tv-programma in een stadje ten oosten van Boekarest twisten 16 jaar na dato een drietal Roemenen over wie er toen wel of niet voor twaalven in opstand kwam. Met Caméra d'Or onderscheiden debuutfilm laat overtuigend zien hoe wezels en nietsnutten na de oorlog in verzetshelden kunnen veranderen. Dat is onweerstaanbaar geestig en schrijnend tegelijk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Roxana Szel op televisie komt.

Reageer