José Ferrer (1912-1992): regie en cast.
Er zijn 92 films gevonden.

The Perfect Tribute

1991 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Historische film van Jack Bender. Met o.a. Jason Robards, Lukas Haas, Campbell Scott, Katherine Helmond en Ed Flanders.

Een tiener uit het Amerikaanse Zuiden zoekt na afloop van de Burgeroorlog zijn broer die ergens in het Noorden in een ziekenhuis moet liggen. Als hij door Washington (D.C.) dwaalt komt hij bij toeval president Abraham Lincoln tegen, die ongelukkig is omdat hij denkt dat zijn beroemde redevoering de 'Gettysburg Address' verkeerd begrepen is. Een hartverwarmend fictief relaas over de Amerikaanse Burgeroorlog in een plezierige bewerking van Dennis Brown naar de klassieker uit de Amerikaanse literatuur van Mary Raymond Shipman Andrews. Dat deze film op de Europese buis zal komen lijkt niet zo waarschijnlijk tenzij de programma-inkoper van de omroep heeft zitten slapen en er een hele goede verkoper langs is geweest.

Hired to Kill

1991 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Nico Mastorakis en Peter Rader. Met o.a. Brian Thompson, Michelle Moffett, Oliver Reed, Barbara Lee Alexander en Penelope Reed.

Hij is groot, wreed, gewelddadig, wraakzuchtig en vol haat - en dat moet dan de `goeie` jongen voorstellen. Dat is de erfenis van de RAMBO-films, duidelijk herkenbaar in dit explosieve maar onsympathieke verhaal waarin de gespierde commando Thompson een groep moorddadige vrouwen aanvoert (vermomd als modellen op locatie) teneinde de dictatuur in een Zuidamerikaans land omver te werpen. Pluspunt: om alle verdenking van zich af te gooien, doet de held zich voor als homo. Minpunt: tijdens het draaien van de vele actiescènes kwam een stuntman om het leven. Het scenario is van Fred C. Perry en Kirk Ellis. Het camerawerk is van Andreas Bellis.

Old Explorers

1990 |

1990. William Pohland. Met o.a. Storm Richardson, Christopher Pohland, William Warfield, Caroline Kaiser en Jeffrey Gadbois.

Hij is groot, wreed, gewelddadig, wraakzuchtig en vol haat - en dat moet dan de `goeie` jongen voorstellen. Dat is de erfenis van de RAMBO-films, duidelijk herkenbaar in dit explosieve maar onsympathieke verhaal waarin de gespierde commando Thompson een groep moorddadige vrouwen aanvoert (vermomd als modellen op locatie) teneinde de dictatuur in een Zuidamerikaans land omver te werpen. Pluspunt: om alle verdenking van zich af te gooien, doet de held zich voor als homo. Minpunt: tijdens het draaien van de vele actiescènes kwam een stuntman om het leven. Het scenario is van Fred C. Perry en Kirk Ellis. Het camerawerk is van Andreas Bellis.

Mother's Day

1989 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Misdaad van Susan Rohrer. Met o.a. Denise Nicholas, Bernie Casey, Melba Moore, José Ferrer en Malcolm-Jamal Warner.

Een vindingrijke moeder zet alles in het werk om haar zoon vrij te pleiten van een moord die met drugs te maken heeft, terwijl de politie geen poot uitsteekt. Gemaakt voor de kabel.

Lethal Error

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Susan Rohrer. Met o.a. Denise Nicholas, Malcolm-Jamal Warner, Melba Moore, Bernie Casdy en José Ferrer.

Justitiële dwalingen zijn aan de orde in dit rechtbank- drama met Nicholas als de moeder van een jongen die verdacht wordt van een drugsmoord. Alledaagse gebeurtenissen netjes in beeld gebracht, maar zonder enige indruk te maken.

Young Harry Houdini

1987 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1987. Biografie van James Orr. Met o.a. Will Wheaton, Jeffrey DeMunn, Kerri Green, Barry Corbin en Roy Dotrice.

Een vriendelijk naverteld verhaal uit de Disney-Studios over een twaalfjarige, van huis weggelopen jongen, die zich aansloot bij een rondreizend circus en Harry Houdini, de goochelaar en ontsnappingskunstenaar, werd. DeMunn als oudere Houdini vertelt het verhaal, Dotrice speelt Arthur Conan Doyle, met wie Houdini een voorliefde voor het bovennatuurlijke deelde. Geschreven door regisseur Orr en Jim Cruickshank.

The Sun and the Moon

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Kevin Conway. Met o.a. Mila Burnett, Maria Norman, Kevin Conway, José Ferrer en Mila Burnette.

De sjieke Burnett uit Manhattan is haar levensstijl en haar man beu. Zij trekt in bij familie in de Bronx (beschreven als de 'hoofdstad van Puerto Rico'), waar zij de huurders mobiliseert en een relatie aanknoopt met De Almeida. Het had een serieuze film kunnen worden, maar het resultaat is oppervlakkig, dwaas en frustrerend. Oorspronkelijk was de titel THE VIOLINS CAME WITH THE AMERICANS.

Bloody Birthday

1986 | Horror

Verenigde Staten 1986. Horror van Ed Hunt. Met o.a. Susan Strasberg, José Ferrer, Lori Lethin, Melinda Cordell en Joe Penny.

Voorspelbare gruwelfilm: drie tijdens een zonsverduistering te vroeg geboren kinderen gaan moorden en zaaien dood, verderf en angst in hun woonplaats. De sheriff, de vader van een der kinderen is een van de eerste slachtoffers, zodat de moordenaartjes geen tegenspel meer hebben voor hun bloederige gewelddadigheden. Niet echt eng, omdat je alles van tevoren ziet aankomen, maar door goed spel redelijk genietbaar. Ook bekend als CREEPS.

Blood & Orchids

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Jerry Thorpe. Met o.a. Kris Kristofferson, Jane Alexander, Sean Young, José Ferrer en Susan Blakely.

Het gedramatiseerse verslag van een verkrachtingsproces op Hawaii in 1937, waarbij aandacht wordt besteed aan de rassendiscriminatie en het kastenstelsel op het eiland. Het scenario van Katkov was beter geweest als hij zich meer aan het boek had gehouden, dat op waar gebeurde feiten is gebaseerd. Kris is misplaatst als de laconieke detective, zoals Jane ongeloofwaardig is in de rol van grande dame. Niettemin aardig om naar te kijken. Oorspronkelijk in twee delen vertoond.

Seduced

1985 | Thriller

Verenigde Staten 1985. Thriller van Jerrold Freedman. Met o.a. Gregory Harrison, Cybill Shepherd, José Ferrer, Mel Ferrer en Adrienne Barbeau.

Een eerzuchtige politicus krijgt een verhouding met de vrouw van een rijke industrieel die vervolgens vermoord blijkt te zijn, en hij zelf de moordenaar moet opsporen. Scenario van Charles Robert Carner.

Hitler's S.S.: Portrait in Evil

1985 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1985. Oorlogsfilm van Jim Goddard. Met o.a. John Shea, Bill Nighy, Lucy Gutteridge, David Warner en Tony Randall.

Het verhaal van twee broers in nazi-Duitsland - de een bij de SS-Stormtroepen, de ander als SS-officier. Interessant zijn Randall als Putzi, een verwijfde nachtclubartiest die doet denken aan de ceremoniemeester van Joel Grey in CABARET, en Warner als Heydrich, een figuur die hij ook gestalte gaf in HOLOCAUST.

Covenant

1985 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Walter Grauman. Met o.a. Jane Badler, Kevin Conroy, Charles Frank, Whitney Kershaw en Bradford Dillman.

Serieus gebrachte flauwekul over een rijke (en lichtelijk incestueuze) familie in Nob Hill die met vele duistere geheimen leeft; hun vermogen is bijvoorbeeld opgebouwd met goud van de Nazi's. Pilot voor mogelijke tv-serie.

The Evil That Men Do

1984 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Theresa Saldana, Joseph Maher, José Ferrer en René Enríquez.

De beroepsmoordenaar Holland (Bronson) laat zich na enig aarzelen overhalen een einde te maken aan de gruwelijke martelpraktijken van El Doctor in Suriname en andere Zuid-Amerikaanse staten. Naast de soms stuitende beelden is er volop spanning. Bronson schittert als vanouds. John Crowter en David Lee Henry bewerkten een roman van R. Lance Hill tot scenario. Ook bekend als The Liquidator.

Samson and Delilah

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Lee Philips. Met o.a. Antony Hamilton, Belinda Bauer, Max von Sydow, Stephen Macht en Maria Schell.

Nieuwe vertolking van het verhaal over de eerste `man van staal` en de vrouw die zijn haar knipte. Wat dit keer uit de toon valt is dat de originele Samson, Mature (hier debuterend als televisie-acteur) Samsons vader speelt. Scenario van John Gay.

Ingrid

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Liv Ullmann, Colleen Dewhurst, José Ferrer, Greta Danielsson en Bengt Forslund.

Een gedetailleerde biografie van Ingrid Bergman (1915-1982), waarin gebruik gemaakt wordt van privé-films om haar jeugdjaren op te roepen. Haar carrière volgen we vanaf haar prille debuut in 1934, over haar verovering van Hollywood, tot ze in ongenade viel toen ze een relatie begon met Roberto Rossellini. Er volgde een ware haatcampagne, maar toen ze in 1956 terugkeerde naar Hollywood beleefde ze opnieuw triomfen. Het geheel wordt geïllustreerd met fragmenten uit haar succesfilms, zoals CASABLANCA, GASLIGHT, THE BELLS OF ST. MARY'S, JOAN OF ARC, haar Italiaanse periode, ANASTASIA, INN OF THE SIXTH HAPPINESS, CACTUS FLOWER, HERFSTSONATE en haar laatste triomf als Golda Meir in A WOMAN CALLED GOLDA. Mensen die met haar gewerkt hebben vertellen over hun ervaring. Het is allemaal erg oppervlakkig en in hun scenario vertellen Feldman en Suzette Winter niets dat de fans nog niet weten. Barbara Glazer monteerde alles tot een vlot geheel. Nieuw beeldmateriaal is van Antonio Climati, Tony Forsberg, Lee Kenower en Terry Maher.

George Washington

1984 | Biografie, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Biografie van Buzz Kulik. Met o.a. Barry Bostwick, Jaclyn Smith, Patty Duke Astin, David Dukes en Lloyd Bridges.

Mini-serie in drie delen. Groots opgezette biografie rond het leven van Amerika`s eerste president. Film start als Washington 11 jaar is (dan gespeeld door Gavin Pearce) en behandelt de 40 jaar daarna tot Washington de bezielende kracht wordt achter de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen de Engelsen. Gebaseerd op de roman van James Thomas Flexner. Kulik was vijf maanden bezig met de opnamen van deze goed gemaakte mini-serie.

Dune

1984 | Sciencefiction, Experimenteel, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van David Lynch. Met o.a. Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif en Virginia Madsen.

Wie Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-reeks niet gelezen heeft, tast waarschijnlijk in het duister tijdens het kijken naar deze verfilming van David Lynch, toch al geen regisseur die het mysterie schuwt in zijn verhaallijnen. Lynch, kunstschilder van huis uit, ging naar eigen zeggen ooit filmen 'to make paintings move', en dat is hem in deze visueel sterke film prima gelukt. Het verhaal, voor zover na te vertellen, gaat over twee rivaliserende families in het jaar 10191. Om het universum te domineren hebben ze het goedje Spice nodig, dat alleen te halen is op de woestijnwereld Arrakis, oftewel Dune.

To Be or Not To Be

1983 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Komedie van Alan Johnson. Met o.a. Mel Brooks, Anne Bancroft, Charles Durning, Tim Matheson en José Ferrer.

Het Bronski Theater heeft veel succes in Warschau in 1939. Bij de opvoering van een felle anti-Hitler satire door directeur Brooks en zijn vrouw Bancroft wordt de voorstelling onderbroken door een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen probeert Engelse luitenant Matheson die verliefd is op Bancroft, haar kleedkamer binnen te sluipen. Enkele dagen later wordt Polen bezet door de nazi's. Wie het origineel niet kent van Ernst Lubitsch zal van deze Brooksfilm lekker genieten, maar hij mist alle verfijningen van het origineel. De boertige humor werkt wel, maar is minder overtuigend, ook al wordt dit gecompenseerd door het briljante spel van de twee hoofdrolspelers. Thomas Meehan en Ronny Graham baseerden hun scenario op dat van Edwin Justus Mayer, dat op zijn beurt geïnspireerd werd door een verhaal van Melchior Langvel. Camerawerk is van Gerald Hirschfeld.

This Girl For Hire

1983 | Mysterie

Verenigde Staten 1983. Mysterie van Jerry Jameson. Met o.a. Bess Armstrong, Celeste Holm, Cliff De Young, Hermione Baddeley en Scott Brady.

Een geweldige cast, bestaande uit ouwe getrouwen en de kittige Bess als vrouwelijke privé-detective - compleet met gleufhoed en revolver - geven smaak aan dit aftreksel van de speurdersfilm à la 1940-1950. Het draait in deze film om de vraag wie de egoïstische detectiveschrijver Ferrer om zeep heeft gebracht. Een slimme film, maar uiteindelijk toch wat te liefjes. Scenario van Terry Louise Fisher en Steve Brown.

The Being

1983 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1983. Horror van Jackie Kong. Met o.a. Martin Landau, Dorothy Malone, Ruth Buzzi, Marianne Gordon Rogers en Murray Langston.

Een wezen dat ontstaan is als gevolg van kernafval, terroriseert een gemeenschap in Idaho. De produktie en het script zijn waardeloos en ondanks de humor blijft de film niet om aan te zien. Producent William Asco (toendertijd gehuwd met Jackie Kong) heeft ook een rolletje als Rex Coltrane. De film werd in 1980 gemaakt en rouleerde korte tijd onder de titel EASTER SUNDAY.

Blood Feud

1983 |

Verenigde Staten 1983. Mike Newell. Met o.a. Robert Blake, Cotter Smith, Danny Aiello, Edward Albert en Brian Dennehy.

Blake is in topvorm als Jimmy Hoffa in deze weergave van het slepend conflict tussen de vakbondsleider van vrachtrijders en Robert Kennedy (gespeeld door Smith). Deze film werd aanvankelijk in twee delen vertoond.

Blood Tide

1982 | Horror

Verenigde Staten 1982. Horror van Richard Jeffries en Richard Jefferies. Met o.a. José Ferrer, James Earl Jones en Lila Kedrova.

Slappe monsterfilm, waarin avonturier Jones in Griekenland een eeuwenoud zeemonster bevrijdt. Jones schmiert erop los en van het monster is niet meer te zien dan een paar kaken. Ook bekend als THE RID TIDE.

A Midsummer Night's Sex Comedy

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, José Ferrer, Tony Roberts en Julie Hagerty.

Op een oude boerderij treffen een aantal mensen elkaar die onderlinge interesses hebben op romantisch gebied. Iedereen zit achter iedereen aan en het blijft een plezierig verbaal vertier, zoals alleen Allen dit kan construeren. Het is een aangenaam verhaal aan de oppervlakte, dat drijft op de figuren. Mooie beelden van Gordon Willis.

Peter and Paul

1981 |

Verenigde Staten 1981. Robert Day. Met o.a. Anthony Hopkins, Robert Foxworth, Eddie Albert, Raymond Burr en Jon Finch.

Glansloos drama naar het bijbelgedeelte waarin de belevenissen van Petrus (Foxworth) en Paulus (Hopkins) zijn geboekstaafd tussen de kruisiging en hun dood in Rome, in het jaar 64. Script van Christopher Knopf.

Evita Peron

1981 | Biografie

Verenigde Staten 1981. Biografie van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Faye Dunaway, Rita Moreno, José Ferrer, Pedro Armendáriz jr en Michael Constantine.

Argentini[KA3]e 1926. Donna Juana (Jurado) en haar kinderen worden geweerd op de wake bij het lijk van Juan Duarte. Deze vernedering maakt grote indruk op de kleine Eva. Jaren later ontmoet ze (nu in de gedaante van Dunaway) Juan Peron (Farentino). Met de steun van de vakbonden slaagt ze erin het volk te overtuigen Peron als presidentskandidaat te kiezen. Na zijn verkiezing trouwen ze. Eva is nu 'first lady' van Argentinië en ze wordt geliefd bij de bevolking. Haar macht lijkt grenzeloos. Goed gespeelde, van alle politiek gespeende, visie op de populariteit van de jong gestorven Eva Peron. Een sterk vereenvoudigde biografie die goed inspeelt op het sentiment van de kijker. De bronnen voor het scenario van Ronald Harwood waren Evita-First Lady van John Barnes en Eva Peron van Nicholas Fraser en hebben niets te maken met de musical EVITA. In beeld gebracht door Stanley E. Gilbert. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Bloody Birthday

1981 |

1981. Ed Hunt. Met o.a. Lori Lethin, Susan Strasberg, José Ferrer, Billy Jacoby en Joe Penny.

Argentini[KA3]e 1926. Donna Juana (Jurado) en haar kinderen worden geweerd op de wake bij het lijk van Juan Duarte. Deze vernedering maakt grote indruk op de kleine Eva. Jaren later ontmoet ze (nu in de gedaante van Dunaway) Juan Peron (Farentino). Met de steun van de vakbonden slaagt ze erin het volk te overtuigen Peron als presidentskandidaat te kiezen. Na zijn verkiezing trouwen ze. Eva is nu 'first lady' van Argentinië en ze wordt geliefd bij de bevolking. Haar macht lijkt grenzeloos. Goed gespeelde, van alle politiek gespeende, visie op de populariteit van de jong gestorven Eva Peron. Een sterk vereenvoudigde biografie die goed inspeelt op het sentiment van de kijker. De bronnen voor het scenario van Ronald Harwood waren Evita-First Lady van John Barnes en Eva Peron van Nicholas Fraser en hebben niets te maken met de musical EVITA. In beeld gebracht door Stanley E. Gilbert. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Berlin Tunnel 21

1981 | Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Richard Michaels. Met o.a. Richard Thomas, Horst Buchholz, José Ferrer, Jacques Breuer en Nicholas Farrell.

Thomas heeft lumineus idee om onder Berlijnse Muur door te ontkomen met behulp van bouwkundig ingenieur Buchholz. Tv-spel van John Gay naar boeiende roman van Donald Lindquist.

The Murder That Wouldn't Die

1980 | Mysterie

Verenigde Staten 1980. Mysterie van Ron Satlof. Met o.a. William Conrad, Marj Dusay, Robin Mattson, José Ferrer en Sharon Acker.

Een gepensioneerde politieman uit L.A. wordt chef van een veiligheidsdienst in Hawaii maar hij kan zijn oude beroep niet loslaten en raakt betrokken bij een veertig jaar oude moordzaak. Pilot voor een serie rondom Conrad, na Cannon en vóór Nero Wolfe. Het scenario is van Glen A. Larson en Michael Sloan.

The Dream Merchants

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Mark Harmon, Morgan Fairchild, Morgan Brittany, Eve Arden en Kaye Ballard.

Een platvloers verhaaltje over de opkomst van een jonge filmmaker in de wereld van de stomme film. Deze film naar de roman van Harold Robbins, werd aanvankelijk in twee delen vertoond.

The Big Brawl

1980 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Robert Clouse. Met o.a. Jackie Chan, José Ferrer, Kristine De Bell, Mako en Ron Max.

De vechtkunst toegepast in een gangsterfilm uit de jaren 1930-1940 die zich afspeelt in Chicago. Aantrekkelijke rolbezetting maakt dit tezamen met de regisseur en de leden van het produktieteam van de betere Bruce Lee-films, tot een bescheiden kung fu-succesje.

Pleasure Palace

1980 | Misdaad

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Omar Sharif, Victoria Principal, J.D. Cannon, Gerald S. O'Longhlin en José Ferrer.

Een erg uitbundige verleider ziet dat zijn reputatie op het spel komt te staan als hij een eigenaresse van een casino die in de problemen zit te hulp komt. Voorspelbaar tv-stuk van Blanche Hanalis.

Gideon's Trumpet

1980 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Collins. Met o.a. Henry Fonda, John Houseman, Fay Wray, Sam Jaffe en Dean Jagger.

Fonda is voortreffelijk in het waar gebeurde verhaal van een semi-geletterde gevangene uit Florida, die de loop van de Amerikaanse rechtsgeschiedenis wijzigde. Ferrer is eveneens goed als zijn invloedrijke advocaat Abe Fortas. Scenario van David Rintels, naar Anthony Lewis' boek; geproduceerd door John Houseman. Camerawerk van Don H. Brinkrant.

Battle Creek Brawl

1980 | Actiefilm

Hongkong SAR van China​/​​Verenigde Staten 1980. Actiefilm van Robert Clouse. Met o.a. Jackie Chan, Kristine DeBell, Mako, José Ferrer en Ron Max.

Chicago, 1935. Door zijn buitengewone vaardigheid in de oosterse vechtkunsten slaagt Chan er steeds opnieuw in mafia- vertegenwoordigers die de winkel van zijn oom willen 'beschermen', in gehavende staat terug te sturen naar hun opdrachtgever. Een concurrerende mafiabende probeert Chan in te lijven en ontvoert, bij wijze van stok achter de deur, de verloofde van zijn broer. Competent gemaakte actiefilm.

The French Atlantic Affair

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Douglas Heyes. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Horst Buchholz, James Coco, Chad Everett en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Met sterren beladen serie over een grote oceaanstomer waar gemene secteleider Savalas en zijn bende toeslaan en de passagiers en bemanning gijzelen teneinde 70 miljoen dollar in goud te kunnen afpersen. Het thema mag niet nieuw zijn (de luxe-stomer op zee gekidnapped of in gevaar door chantage), maar het plot is het wel (een 'vijfde colonne' onder de passagiers, zodat je niet weet wie vriend of vijand is) en het wordt hier goed uitgewerkt zodat de spanning erin zit en de aandacht wordt vastgehouden. Wordt ook in twee delen uitgezonden. Scenario van de regisseur naar de roman van Ernest Lehman. Het camerawerk is van Ralph Woolsey.

Natural Enemies

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Jeff Kanew. Met o.a. Steve Austin, Hal Holbrook, Louise Fletcher, Peter Armstrong en Beth Berridge.

Op een kwade dag ontwaakt de succesvolle uitgever Holbrook met de onweerstaanbare lust zijn gezin te vermoorden. Een kil, afstandelijk en (naar geen betoog behoeft) zonderling werk; het speelfilmdebuut van regisseur-scenarist-editor Kanew.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

The Return of Captain Nemo

1978 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Alex March. Met o.a. José Ferrer, Tom Hallick, Burr De Benning, Burgess Meredith en Linda Day George.

De door Jules Verne legendarisch gemaakte kapitein Nemo komt met zijn duikboot, de Nautilus, onder een koraal vast te zitten. Hij ziet geen kans los te komen en vriest zichzelf in. Honderd jaar later wordt de boot ontdekt. Nemo ontwaakt en gaat met de Amerikaanse regering samenwerken. De Nautilus staat weer te zijner beschikking en het zoeken naar het legendarisch Atlantis kan beginnen. Het geheel is niet boeiend genoeg, en dat komt vooral door de te lange dialogen.

The Fifth Musketeer

1978 | Avonturenfilm

Oostenrijk​/​​Canada 1978. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. Beau Bridges, Sylvia Kristel, Ursula Andress, Cornel Wilde en Ian McShane.

Ondanks het feit dat ze een dagje ouder worden trekken de dappere D`Artagnan (Wilde) en zijn drie musketiers (Lloyd Bridges, Hale en Ferrer) weer op avontuur. Hun gevaarlijke opdracht bestaat erin om de in het geheim opgebrachte tweelingsbroer van koning Lodewijk XIII (Beau Bridges), de `man met het ijzeren masker`, op te sporen en uit zijn hachelijke positie te bevrijden. Na het succes van de Richard Lester- bewerkingen van de musketiersromans van Alexandre Dumas waagde Annakin zich aan een gelijkaardige, ironisch opgevatte, bewerking van Dumas` [KL]L`homme au masque de fer[KLE], maar het resultaat is ontzaglijk veel minder, ook al kreeg hij een illustere cast bij elkaar. De film mist het spontane hero[KA3]ische karakter van de eerdere films en kan niet tippen aan de eerste verfilming, THE MAN IN THE IRON MASK van James Whale (1939). De roman van Dumas werd ditmaal bewerkt door David Ambrose, die zich baseerde op het originele scenario van George Bruce. Achter de camera nam Jack Cardiff plaats. Ook bekend als BEHIND THE IRON MASK. Oostenrijkse co-productietitel: DAS GEHEIMNIS DER EISERNEN MASKE.

The Amazing Captain Nemo

1978 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Alex March. Met o.a. José Ferrer, Burgess Meredith, Tom Hallick, Lynda Day George en Mel Ferrer.

Tijdens vlootmanoeuvres in de Stille Oceaan ontdekken twee diepzeeduikers de onderzeeboot Nautilus met aan boord kapitein Nemo (Ferrer) in bevroren toestand. Na hem ontdooid te hebben gaan ze op zoek naar Atlantis. Niet minder dan zeven scenarioschrijvers, w.o. niemand minder dan Robert Bloch, Larry Alexander, Robert Dennis, Norman Katkov, William Keys, Mann Rubin en Preston Wood werkten mee aan deze clichématige avonturenfilm, die behalve de figuur van kapitein Nemo hoegenaamd niets met Jules Verne uitstaande heeft.

Fedora

1978 | Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1978. Drama van Billy Wilder. Met o.a. William Holden, Marthe Keller, Hildegard Knef, José Ferrer en Frances Sternhagen.

Wilders scherpe blik op de magie van een grote filmster [KA2]a la Garbo, die zich heeft teruggetrokken en door regisseur Holden verleid moet worden tot een nieuwe rol. Wordt Fedora echt gevangen gehouden door Ferrer en Knef, of is er iets meer aan de hand? Mooi gemaakt, maar minder effectief dan SUNSET BOULEVARD (ook met Holden) en de zwakste schakel blijkt Keller te zijn, die geen moment overtuigt als Fedora. Het scenario is van regisseur Wilder en I.A.L. Diamond naar een novelle van Thomas Tyron. Het camerawerk is van Gerry Fisher.

Fame

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Marc Daniels. Met o.a. Richard Benjamin, José Ferrer, Raf Vallone, Robert Alda en Oliver Clark.

Benjamin speelt een auteur die plotseling succes krijgt en er dan geen raad mee weet. Goed gemaakt psychologisch drama naar een scenario van Arthur Miller met een sterke rolbezetting.

Dracula's Dog

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Albert Band. Met o.a. José Ferrer, Michael Pataki, Reggie Nalder, Jan Shutan en Libbie Chase.

Een vampier uit Transsylvanië en een bloeddorstige hond, begiftigd met vampierachtige trekken door de originele graaf zelf, gaan naar Los Angeles om Dracula's laatst levende afstammeling te zoeken. Horror-rampestamper maar, dat moet worden toegegeven, met een verrassende wending. Ook bekend als ZOLTAN... HOUND OF DRACULA.

Who Has Seen the Wind

1977 | Familiefilm

Canada 1977. Familiefilm van Allan Winton King. Met o.a. Brian Painchaud, Douglas Junor, Gordon Pinsent, Chapelle Jaffe en José Ferrer.

De tien jaar oude Painchaud groeit rond 1935 op in een prairiestadje in het Canadese Saskatchewan. In dit kleine wereldje wordt de jongen geconfronteerd met toestanden die hij niet begrijpt en die allemaal te maken hebben met leven en dood. Zijn vader, Pinsent, is zijn grote voorbeeld, en voor zijn juf, Shaver, heeft hij grote bewondering, maar de enige die echt contact met hem heeft is de drie jaar oudere, door de gemeenschap uitgestoten Junor, de zoon van de sjofele illegale stoker Ferrer. Aangrijpende beelden van een kleine geïsoleerde leefgemeenschap, waarin een leergierige jongen de wereld der volwassenen observeert. Prachtig gespeeld en in beeld gebracht, maar te episodisch om een coherent geheel te vormen. Hoogtepunten zijn een adembenemend geënsceneerde stormscène en een vermakelijke bijeenkomst van de schoolraad. Het scenario werd ontleend aan een roman van W.O. Mitchell.

The Sentinel

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Michael Winner. Met o.a. Christina Raines, Ava Gardner, Chris Sarandon, Burgess Meredith en Sylvia Miles.

Handig gemaakte, maar lege horrorfilm over een Newyorks fotomodel dat een herenhuis huurt op Brooklyn Heights en het vol met demonen aantreft. Zij zal de volgende Bewaakster van de Hellepoort worden. De goede bezetting maakt de film nog verteerbaar. Scenario van de regisseur en Jeffrey Konvitz.

The Rhineman Exchange

1977 | Thriller

Verenigde Staten 1977. Thriller van Burt Kennedy. Met o.a. Stephen Collins, Lauren Hutton, Claude Akins, Vince Edwards en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Een spannende thriller die speelt in WOII in Argentinië waar de Duitsers en de Amerikanen een ruil tot stand pogen te brengen: Amerikaanse diamanten tegen een Duits plan voor een wapen. Spannend in beeld gebracht. Gebaseerd op het boek van Robert Ludlum.

The Private Files of J. Edgar Hoover

1977 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1977. Biografie van Larry Cohen. Met o.a. Broderick Crawford, Michael Parks, José Ferrer, Celeste Holm en Rip Torn.

Vanaf de drooglegging in de jaren twintig tot aan het Watergate-schandaal in de jaren zeventig stond J. Edgar Hoover aan het hoofd van de FBI. Hij bouwde de dienst uit tot een moderne, zeer efficiënte en machtige organisatie, die over werkelijk iedereen gegevens verzamelde. Verschillende presidenten overwogen om hem aan de kant te zetten, maar vonden dat uiteindelijk te riskant. In deze biopic wordt hij neergezet als een machtsbeluste potentaat, die Martin Luther King haatte en iedereen die een toespeling maakte over zijn vermeende homoseksualiteit het leven zuur maakte. Interessant, goed gespeeld, portret.

The Exo-Man

1977 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Richard Irving. Met o.a. David Ackroyd, Anne Schedeen, A Martinez, Harry Morgan en Kevin McCarthy.

Natuurkundeprofessor Ackroyd is verlamd, en dat is de schuld van het syndicaat. Hij construeert een speciaal 'exo-pak' die hem voldoende mobiliteit verschaft om wraak te nemen op zijn aanvallers. Teleurstellend en saai 'Superman'-verhaal. Henri Simoun en Lionel E. Siegel bewerkten een verhaal van Simoun en Martin Caidin tot scenario.

Crash!

1977 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1977. Horror van Charles Band. Met o.a. José Ferrer, Sue Lyon, John Ericson, Leslie Parrish en John Carradine.

Vreemde, ongeloofwaardige combinatie van occulte en materiële achtervolging, in het laatste geval per auto. Jaloerse invalide Ferrer probeert zijn echtgenote Lyon om het leven te brengen die demonen inschakelt om zichzelf te verminken.

Who has seen the wind?

1976 | Familiefilm

Canada 1976. Familiefilm van Allan Winton King en Alan King. Met o.a. Brian Painchaud, José Ferrer, Gordon Pinsent, Chapelle Jaffe en Douglas Junor.

Brian is een tienjarige jongen die opgroeit in een stoffig Canadees prairiestadje tijdens de recessie van de jaren '30. Hij wordt geconfronteerd met allerlei dingen die hij niet begrijpt en heeft te kampen met ernstige vragen voor een kind van tien. De gebeurtenissen dwingen hem om veel vlugger dan goed voor hem is, volwassen te worden.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

The Big Bus

1976 | Komedie, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van James Frawley. Met o.a. Joseph Bologna, Stockard Channing, John Beck, Lynn Redgrave en Ruth Gordon.

Professor Gould heeft een technisch wonder ontworpen: de cyclops, een 36m lange bus op 32 wielen, die door kernenergie aangedreven wordt en plaats biedt aan 180 passagiers, die kunnen genieten van een zwembad en een bowling. De belangstelling voor de maidentrip van New York naar Denver is overweldigend. Ook industriële spionnen maken de tocht mee. Maar de rit wordt een catastrofe. Totaal gemiste poging om de draak te steken met de rage van de rampenfilm: de film was zelf een ramp. Het scenario van Fred Freeman en Lawrence D. Cohen bevat enkele goede momenten, die echter wegvallen vanwege de vele mislukte gags en het abominabele spel. De bus werd ontworpen door Joel Schiller. Harry Stradling Jr. hanteerde de camera. Gefilmd in Panavision.

Paco

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Robert Vincent O'Neil en Robert Vincent O'Neill. Met o.a. Panchito Gomez, Allen Garfield, Pernell Roberts en José Ferrer.

Het Zuidamerikaanse boefje Gomez gaat op bezoek bij zijn oom Ferrer in de grote stad en ondekt dat hij aan het hoofd staat van een bende jeugdige dieven. Voor de hand liggend en traag, producent/schrijver Andre Marquis laat zichzelf als groot acteur optreden. Sommige versies duren 87 minuten.

Forever Young, Forever Free

1976 | Avonturenfilm

Zuid-Afrika 1976. Avonturenfilm van Ashley Lazarus. Met o.a. José Ferrer, Karen Valentine, Muntu Ndebele, Norman Knox en Bess Finney.

De avonturen van een blanke wees (Knox) en zijn zwarte vriendje (Ndebele) in hun Zuidafrikaanse dorp. Ze eindigen in New York wanneer de eerste ziek wordt en de tweede in Harlem verzeild raakt. Onderhoudend, hoewel een beetje te zoetsappig. Ook bekend als E LOLLIPOP, LOLLIPOP.

Forever Free Forever Young

1976 |

1976. Ashley Lazarus. Met o.a. José Ferrer, Bess Finney, Norman Knox, Muntu Ndebele en Karen Valentine.

De avonturen van een blanke wees (Knox) en zijn zwarte vriendje (Ndebele) in hun Zuidafrikaanse dorp. Ze eindigen in New York wanneer de eerste ziek wordt en de tweede in Harlem verzeild raakt. Onderhoudend, hoewel een beetje te zoetsappig. Ook bekend als E LOLLIPOP, LOLLIPOP.

The Art of Crime

1975 | Misdaad

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Richard Irving. Met o.a. Ron Leibman, José Ferrer, David Hedison, Jill Clayburgh en Eugene Roche.

Een antiekhandelaar, een zigeuner, (Leibman) wordt detective om een vriend die van moord is beschuldigd te ontlasten. Naar de roman Gypsy in Amber van Martin Smith. Jammer genoeg is deze tragikomedie wat betreft de zigeunerfolklore te lang en biedt te weinig spanning.

Medical Story

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Gary Nelson. Met o.a. Beau Bridges, José Ferrer, Claude Akins, Wendell Burton en Shirley Knight.

De idealistische internist Bridges botst met de gerenommeerde gynaecoloog Ferrer over een onnodige operatie. Een intelligent drama van Abby Mann dat de weg vrij maakte voor een latere tv- serie over de lotgevallen in een ziekenhuis.

The Missing Are Deadly

1974 | Thriller

Verenigde Staten 1974. Thriller van Don McDougall. Met o.a. Ed Nelson, José Ferrer, Leonard Nimoy, George O'Hanlon Jr. en Marjorie Lord.

Een suspense-vertelling. Paniek ontstaat als een geestelijk labiele teenager een met een dodelijk virus geïnfecteerde rat uit het laboratorium van zijn vader wegneemt.

La Testa del serpente

1974 | Actiefilm, Misdaad

Italië​/​​Spanje 1974. Actiefilm van José Maesso. Met o.a. Helmut Berger, Sydne Rome, José Ferrer, Kevin McCarthy en Juan Luis Galiardo.

Een gedeserteerde G.I. is een betaalde killer in een Zuidamerikaanse republiek geworden, maar weigert de opdracht om een vriend te doden. Dat plaatst hem op de zwartelijst van de opdrachtgevers, maar de F.B.I. schakelt hem in om een commando te trainen dat de organisatie moet liquideren. De merkwaardige rolbezetting geeft deze middelmatige actiefilm - die politieke verwijzingen angstvallig uit de weg gaat - enige curiositeitswaarde. Berger is als revolverheld wel verrassend, maar nauwelijks overtuigend.

Columbo: Mind Over Mayhem

1974 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Alf Kjellin. Met o.a. Peter Falk, José Ferrer, Lew Ayres, Robert Walker en Jessica Walter.

Een Columbo-aflevering, die in het geleerde wereldje van onderzoek en techniek speelt. Een jonge vorser (Walker) staat op het punt genomineerd te worden voor de titel `Wetenschapper van het Jaar`, maar een oude, jaloerse geleerde (Ayres) meent te kunnen aantonen, dat diens revolutionaire theorie in werkelijkheid op plagiaat berust. De vader van de jonge wetenschapper, een gerespecteerd fysicus (veteraan Ferrer), kan niet toelaten dat de carri[KA2]ere van zijn pupil wordt geru[KA3]ineerd door een naijverige collega. Die wordt dan ook tijdig dood aangetroffen. Lt. Columbo (Falk) laat zich echter niet misleiden over wat knappe koppen bedacht hebben aan vermeende doodsoorzaken en z.g. waterdichte alibi's. Een aardig tv-filmpje dat fors gesteund wordt door oudgedienden die in Hollywood hun sporen verdiend hebben.

The Marcus-Nelson Murders

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Joseph Sargent. Met o.a. Telly Savalas, Marjoe Gortner, José Ferrer, Ned Beatty en Allen Garfield.

Een uitstekende thriller over een keiharde detective, die alles in het werk stelt om te verhinderen dat een tiener uit een sloppenwijk ten onrechte veroordeeld wordt wegens moord. Deze film was de pilot voor de latere Kojak-serie. Gebaseerd op ware moordgeschiedenis in New York in 1963. Regisseur Sargent en schrijver Abby Mann kregen een Emmy, Savalas wereldfaam. Ook bekend als KOJAK AND THE MARCUS-NELSON MURDERS; 12 jaar later, na de tv-serie, gevolgd door KOJAK: THE BELARUS FILE.

El Clan de los inmorales

1973 | Misdaad

Dominicaanse Republiek​/​​Spanje​/​​Italië 1973. Misdaad van José G. Maesso. Met o.a. Helmut Berger, Sydne Rome, José Ferrer, Kevin McCarthy en Elena Berrido.

De politie ziet zich genoodzaakt zo hard op te treden tegen een gewetenloze zakenman/gangster dat de scheidslijn tussen wettig en ontwettig gedrag begint te vervagen. Deze film met zeer veel geweld tracht zijn uitgesproken fascistische inslag te verdoezelen met veel actie en obligate grappen. I-titel: ORDINE DI UCCIDERE; USA/GB-titel: ORDER TO KILL.

Nylon

1971 | Erotiek

1971. Erotiek van Robert Day. Met o.a. Darren McGavin, José Ferrer en Robert Forster.

De politie ziet zich genoodzaakt zo hard op te treden tegen een gewetenloze zakenman/gangster dat de scheidslijn tussen wettig en ontwettig gedrag begint te vervagen. Deze film met zeer veel geweld tracht zijn uitgesproken fascistische inslag te verdoezelen met veel actie en obligate grappen. I-titel: ORDINE DI UCCIDERE; USA/GB-titel: ORDER TO KILL.

Crosscurrent

1971 | Misdaad

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Jerry Thorpe. Met o.a. Robert Hooks, Jeremy Slate, Robert Wagner, Carol Lynley en Simon Oakland.

Twee agenten in San Francisco gaan achter de moordenaar van een kabeltrampassagier aan. Juiste acteurs in goede thriller; ook bekend als: CABLE CAR MURDER.

Banyon

1971 | Mysterie

Verenigde Staten 1971. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Robert Forster, Darren McGavin, José Ferrer en Herb Edelman.

Privé-detective, vroegere politieman, krijgt het aan de stok met zijn collega's van weleer als in zijn kantoor een meisje wordt gevonden dat is vermoord met zijn pistool. Weinig origineel plot, maar veel wordt goedgemaakt door de sfeertekening van de jaren dertig en het bijzonder effectieve gebruik van kleur. Pilot voor tv-serie.

The Aquarians

1970 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Don McDougall. Met o.a. Ricardo Montalban, José Ferrer, Leslie Nielsen, Kate Woodville en Curt Lowens.

Redelijke Ivan Torsproduktie met Montalban als Dr. Luis Delgado, het hoofd van een wetenschappelijke onderzoekoperatie, die zich bedient van een vaartuig dat vijfduizend meter onder zeeniveau kan werken.

Le avventure e gli amori di Miguel Cervantes

1968 | Romantiek, Avonturenfilm

Italië 1968. Romantiek van Isidoro Ferri. Met o.a. José Ferrer en Gina Lollobrigida.

Kleurrijke film met zalige kostuums, snelle actie, avontuur, romantiek en een held die alle vrouwen verleidt met zijn onweerstaanbare charme en schermkunst. Weinig inhoud, maar een fraaie verpakking.

Enter Laughing

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. Shelley Winters, Elaine May, Jack Gilford, Reni Santoni en Janet Margolin.

Reiners grappige, semi-autobiografische Broadway-toneelstuk werd in deze filmversie een trage komedie over een knaap die zijn best doet om het te maken, ondanks allerlei soorten moeilijkheden die hem in de weg staan.

Cervantes

1967 | Biografie, Avonturenfilm

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Biografie van Vincent Sherman. Met o.a. Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan en Francisco Rabal.

Levensverhaal van de jonge Miguel de Cervantes, die later faam zou verwerven met de literaire klassieker 'Don Quichot´. Voordat hij zich aan het schrijven wijdde, werd hij namens koning Philips II naar paus Pius V gestuurd om hulp te vragen voor de Spaanse strijd tegen de Moren en beleeft op zijn missie diverse avonturen. Romantische biopic is historisch niet al te accuraat, maar wel visueel aantrekkelijk en spectaculair. Ook bekend onder de titel Young Rebel.

The Greatest Story Ever Told

1965 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Charlton Heston, Caroll Baker, Angela Lansbury, Sidney Poitier en Shelley Winters.

Het leven van Christus wordt hier voorgesteld als een Boeketreeks-verhaal en opgeluisterd met spectaculaire beelden en tientallen bekende gezichten, die meestal miscast zijn en soms maar één zinnetje te zeggen hebben. Het valt te betwijfelen of God gelukkig zal zijn met Von Sydow als zijn gekwelde zoon, en John Wayne speelt als Romeinse soldaat aan het kruis van Christus de belachelijkste rol uit zijn loopbaan. Er werd heel wat geld gestoken in deze productie, die door de langdradigheid het evangelie meer kwaad dan goed zal doen. In Amerika werd de film trouwens ingekort tot 141m. In Europa rouleren versies van 195m en 225m. Een totaal nutteloze big- budget-film, met prachtige beelden van William C. Mellor en Loyal Griggs en een adembenemende score van Alfred Newman, maar een vervelend scenario van Stevens en James Lee Barrett. Gedraaid in Ultra Panavision 70.

Ship of Fools

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Vivien Leigh, Oskar Werner, Simone Signoret, José Ferrer en Lee Marvin.

GRAND HOTEL op zee vlak voor het uitbreken van WO II. Een voortreffelijke bezetting met inbegrip van Leigh, in haar laatste film, als ontnuchterde gescheiden vrouw, Werner en Signoret als ongetrouwd liefdespaar en Marvin als baseballer met losse vuisten. Een indringend drama. Oscars voor het camerawerk en de art direction. is.

Verspätung in Marienborn

1963 |

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Rolf Haedrich en Rolf Haedrich. Met o.a. José Ferrer, Sean Flynn, Nicole Courcel, Yoseph Yadin en Hans-Joachim Schmiedel.

Koude-Oorlogsspionage in een tam verhaal over communisten die een Oostduitse vluchteling in een internationale trein opjagen. Redelijk spannend.

Nine Hours to Rama

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1963. Drama van Mark Robson. Met o.a. Horst Buchholz, José Ferrer, Robert Morley, Diane Baker en Harry Andrews.

Een ambitieuze poging om een zinrijk verhaal te smeden uit de gebeurtenissen die leidden tot de moord op Mahatma Gandhi; het geheel zinkt weg door een alledaags scenario. Gefilmd op locatie in India.

State Fair

1962 | Musical

Verenigde Staten 1962. Musical van José Ferrer. Met o.a. Pat Boone, Bobby Darin, Pamela Tiffin, Ann-Margret en Alice Faye.

Deze versie van de sprankelende musical uit 1945 is erg slecht. Faye onderbrak haar pensioen om Tiffins moeder te spelen - wat een vergissing. Ewell zingt zelfs een varken toe!

State Fair

1962 | Musical

Verenigde Staten 1962. Musical van José Ferrer. Met o.a. Bobby Darin, Wally Cox, Pamela Tiffin, Pat Boone en Alice Faye.

Deze versie van de sprankelende musical uit 1945 is erg slecht. Faye onderbrak haar pensioen om Tiffins moeder te spelen - wat een vergissing. Ewell zingt zelfs een varken toe!

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Cyrano et d'Artagnan

1962 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1962. Avonturenfilm van Abel Gance. Met o.a. José Ferrer, Jean-Pierre Cassel, Daliah Lavi, Sylva Koscina en Michel Simon.

Hoewel hun loyaliteiten tegenover elkaar staan - bij koning Lodewijk XIII en bij koningin Anne - sluiten Cyrano de Bergerac en d'Artagnan toch vriendschap en gaan samen op het liefdespad met beroemde courtisanes. Ambitieuze poging om literaire helden bijeen te brengen in een scenario-in-versen struikelt over het gebrek aan financiële middelen zodat de film nooit echt spectaculair wordt. De rolbezetting - typisch coproductie ratjetoe - helpt ook onvoldoende. Treurig stemmende laatste film van pionier Gance, die ook het scenario schreef.

Return to Peyton Place

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van José Ferrer. Met o.a. Jeff Chandler, Eleanor Parker, Carol Lynley, Mary Astor en Tuesday Weld.

Dit verwarde vervolg op PEYTON PLACE lijdt aan onvakkundige regie, goedkope productie en slechte rolverdeling, behoudens oudgedienden Astor en Parker.

The High Cost of Loving

1958 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1958. Drama van José Ferrer. Met o.a. Gena Rowlands, Jim Backus, Joanne Gilbert, Edward Platt en José Ferrer.

Ferrer speelt de arbeider die het zeer moeilijk dreigt te krijgen als zijn vrouw in verwachting raakt en hij misschien ontslagen wordt. Het gegeven is nog steeds actueel.

I Accuse!

1958 | Drama, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van José Ferrer. Met o.a. Anton Walbrook, Viveca Lindfors, Leo Genn, Harry Andrews en David Farrar.

Een oprecht, maar pretentieus verhaal over het proces van de Franse officier Alfred Dreyfus; hij wordt naar Duivelseiland verbannen en dat wekt veel weerstanden op.

The Great Man

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van José Ferrer. Met o.a. Dean Jagger, Keenan Wynn, Julie London, Jim Backus en Ed Wynn.

Een alom geliefde tv-ster overlijdt en Ferrer bereidt een in memoriam show voor, maar komt dan tot de ontdekking dat de man een verachtelijke huichelaar was. Een keiharde kijk op de televisie-industrie. Goed acteerwerk van Wynn senior en junior.

The Shrike

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van José Ferrer. Met o.a. June Allyson, José Ferrer, Joy Page, Ed Platt en Mary Bell.

Allyson maakt haar titelrol (`roofvogel`) bijna helemaal waar, zoals zij met haar gezeur haar echtgenoot-theaterdirecteur (Ferrer) een zenuwinstorting bezorgt. Gebaseerd op het toneelstuk van Joseph Kramm.

The Cocklesshell Heroes

1955 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Oorlogsfilm van José Ferrer. Met o.a. Christopher Lee, José Ferrer, Trevor Howard, Dora Bryan en Anthony Newley.

Brengt de training in beeld van een groep militairen met een speciale missie op het continent in bezet gebied tijdens WOII. Gein trappen in de haven totdat de bittere realiteit van de oorlog zich openbaart en slachtoffers opeist. De soldaten vertrekken per kano naar Bordeaux om mijnen te plaatsen. Vrij traditioneel verfilmd.

The Cockleshell Heroes

1955 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Oorlogsfilm van José Ferrer. Met o.a. José Ferrer, Trevor Howard, Anthony Newley en Dora Bryan.

Een cockleshell is een opvouwbare kano, klein genoeg om door een luikje van een onderzeeër naar buiten te duwen. Zo begon eind december 1942 een gewaagde sabotageactie van tien Britse mariniers richting de bezette haven van Bordeaux. Filmmaker Ferrer knoopte de herinneringen van enkele overlevenden aan elkaar en fabriceerde een aangedikt heldenverhaal over de noeste kanoërs die in het holst van de nacht verschillende schepen aanvielen. De ontsnappingsroute van de Britten is inmiddels een populaire wandelroute van Bordeaux naar Ruffec (160 kilometer). Ouderwetse heroïek in toenmalig fonkelnieuw CinemaScope.

The Caine Mutiny

1954 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Humphrey Bogart, José Ferrer, Van Johnson, Fred MacMurray en Robert Francis.

WO II, de Grote Oceaan. De nieuwe strenge commandant Queeg (Bogart) wil de discipline op de mijnenjager de Caine opvijzelen. Echt nodig is dat niet: de bemanning bestaat uit behoorlijk competente zeelui. Over de capaciteiten en koelbloedigheid van Queeg wordt op het schip echter getwijfeld, nadat hij een aantal stevige blunders heeft begaan. Er volgt muiterij, en later een rechtszaak. Geslaagd (rechtbank)drama met een sterke rol van Bogey als weinig heldhaftige neuroot. Zeven Oscarnominaties en enorm succes aan de Amerikaanse bioscoopkassa.

Deep in My Heart

1954 | Biografie, Musical

Verenigde Staten 1954. Biografie van Stanley Donen. Met o.a. Merle Oberon, Helen Traubel, Doe Avedon, Walter Pidgeon en Paul Henreid.

Het leven van Sigmund Romberg is nauwelijks een excuus voor de horde van gaststerren, maar de muzieknummers zijn bevredigend. Gasten o.a. Ann Miller, Gene Kelly, Tony Martin, Rosemary Clooney. Leonard Spigelglass bewerkte een verhaal van Elliot Arnold tot scenario. Camerawerk van George Folsey.

Miss Sadie Thompson

1953 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Rita Hayworth, José Ferrer, Aldo Ray, Russell Collins en Charles Bronson.

Miss Sadie Thompson (Hayworth), een dame van vederlichte zeden, wordt Honolulu uitgeknikkerd. Ze wil naar Maleisië maar haar schip komt niet verder dan Samoa, waar een groot aantal Amerikaanse mariniers is gelegerd. Ze weet al snel de aandacht te trekken van de aanwezige mannen, vooral van moraalridder Alfred Davidson (Ferrer) en de bonkige sergeant O'Hara (Ray). De film werd in 3-D uitgebracht, wat Hayworth voordelig deed uitkomen, maar de film haalt het niet bij eerdere verfilmingen van Somerset Maughams verhaal 'Rain', met Gloria Swanson en Joan Crawford.

Moulin Rouge

1952 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Drama van John Huston. Met o.a. José Ferrer, Christopher Lee, Zsa Zsa Gabor, Suzanne Flon en Eric Pohlmann.

Fraaie film over een periode uit het leven van de Henri de Toulouse-Lautrec (Ferrer). De schilder en graficus werd vooral bekend doordat hij het ­Parijse nachtleven rond 1900 vastlegde in ontroerende portretten. Hij had een klein gedrongen postuur, een misvormde voet en een moeizame relatie met de lokale schonen. En ook veel dorst. Regisseur Huston weet de sfeer van Montmartre en de daar aanwezige bonte personages fraai te treffen, ook omdat hij de film liet schieten in een speciaal aangepast kleurenpalet. Prima spel van Ferrer en een mooie titelsong. De film kreeg de Oscars voor beste vormgeving en beste kostuums en een Zilveren Leeuw in Venetië.

Anything Can Happen

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van George Seaton. Met o.a. Kim Hunter, Kurt Kasznar, Eugenie Leontovich, Oscar Beregi jr en José Ferrer.

Ferrer is bijzonder kleurrijk als Russische immigrant die aan het Amerikaanse leven moet wennen en die de vrijpostige Hunter het hof maakt.

Cyrano de Bergerac

1950 | Romantiek, Historische film

Verenigde Staten 1950. Romantiek van Michael Gordon. Met o.a. José Ferrer, Mala Powers, William Prince, Morris Carnovsky en Elena Verdugo.

Ferrer, als Cyrano met de vooruitstekende puntneus, is smoorverliefd op zijn nichtje, Roxane (Powers). Zij valt echter voor een jonge cadet in Cyrano's regiment. Omdat Cyrano zoveel van Roxane houdt helpt hij de jonge officier met het schrijven van liefdesbrieven. Nadat deze gesneuveld is, trekt Roxane zich terug in een klooster, waar Cyrano haar trouw bezoekt. Als Cyrano sterft, realiseert zij zich te laat dat ze van hem hield. Gebaseerd op Edmond Rostand's klassieke toneelstuk uit 1897, gesitueerd in Parijs in de 17e eeuw. Ferrer kreeg een Oscar voor zijn portret van Cyrano.

Crisis

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Cary Grant, José Ferrer, Paula Raymond, Signe Hasso en Ramon Novarro.

Melodrama rondom een Amerikaanse arts (Grant) die wordt vastgehouden in een Zuid-Amerikaans land om de ziekelijke dictator (Ferrer) te behandelen. Boeiend, maar traag uitgewerkt. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van regisseur Brooks naar de roman The Doubters van George Tabori. Camerawerk van Ray June.

Whirlpool

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Richard Conte, José Ferrer, Charles Bickford en Eduard Franz.

Een strak melodrama over de slechte hypnotiseur Ferrer die de onschuldige Tierney misbruikt voor zijn snode plannen.

Joan of Arc

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Ingrid Bergman, Francis L. Sullivan, J. Carrol Naish, Ward Bond en John Emery.

Een jonge Franse boerin hoort stemmen die tegen haar zeggen dat ze de kroonprins moet bezoeken en het bevel moet voeren over een leger tegen de Engelsen. Ze verslaat de vijand en laat de kroonprins tot koning kronen, om vervolgens zelf verraden te worden. Ambitieus opgezet historisch drama over het leven en lijden van Jeanne d‘Arc, met Ingrid Bergman goed op dreef in de rol van de Maagd van Orleans. Soms een tikje traag, maar wel gefotografeerd in prachtig Technicolor. Oscars voor het camerawerk en de ­kostuums.