Albert Austin: cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Charles Chaplin: Pay Day

1922 | Komedie

Verenigde Staten 1922. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Phyllis Allen, Mack Swain, Edna Purviance en Sydney Chaplin.

Metselgast Charlie komt weer eens te laat op zijn werk en zijn baas (Swain) kan niet vertederd worden door de bloem die hij hem schenkt. Ondanks het zware karwei dat hij moet uitvoeren als straf merkt Charlie toch de knappe dochter (Purviance) op van zijn baas. Na nog wat moeilijkheden met o.a. de lift en de banaan van de baas, is het eindelijk zover. Het is betaaldag, maar in Charlie`s enveloppe zit te weinig geld. Maar lang blijft deze niet in zijn bezit. Eens buiten staat zijn grimmige echtgenote (Allen) te wachten, die de enveloppe in beslag neemt. Charlie knijpt er echter tussenuit met haar geldbeugel en gaat met enkele maten op stap. Alvorens hij zal thuisgeraken moet hij nog heel wat hindernissen overwinnen (o.a. het nemen van een tram) en thuis zit vrouw-lief te wachten. Geen erg originele, maar wel zeer leuke korte film waarin we alle tics terugvinden die we van Chaplin verwachten, maar dan uitgewerkt aan een razend snel ritme. Zoals geen ander kan hij een karikatuur tekenen van een realistisch milieu en laat hij zijn personages (praktisch allen oude getrouwen van Chaplin) hun grappen op vindingrijke wijze brengen. Chaplin schreef, zoals gewoonlijk, zelf het scenario.

Shoulder Arms

1918 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1918. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Sydney Chaplin, Jack Wilson en Henry Bergmann.

In deze zwijgende rolprent zit Charlie in het leger en bevindt zich aan het front. Hij droomt ervan in zijn eentje de oorlog te klaren. Tegen de afloop van WO I (1918) een actuele film, die nu wat gedateerd aandoet. Charlie schreef het script. Camerawerk van Roland Totheroh.

A Dog's Life

1918 | Drama

Verenigde Staten 1918. Drama van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Mut, Sydney Chaplin en Henry Bergmann.

Een Chaplin klassieker uit het tijdperk van de stomme film. Charlie is een zwerver die samen met zijn hond (ook een zwerver!) een gelukkig bestaan zoekt. Nog net zo aandoenlijk als toen. Cmaerawerk van Roland Totheroh.

Charles Chaplin : The Immigrant

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Kitty Bradbury, Albert Austin en Henry Bergman.

Aan boord van een emigrantenschip op weg naar Amerika ontmoet Charlie de mooie Purviance. Haar moeder is bestolen en Charlie steekt daarom ongemerkt wat geld in haar zak, dat hij zojuist met gevaar voor eigen leven heeft gewonnen bij het spelen. Aangekomen in New York is hij platzak. Hij vindt wat geld en gaat een restaurant binnen, waar hij meteen ruzie krijgt met kelner Campbell die erop staat dat hij zijn hoed afneemt. Hij ontmoet opnieuw Purviance, wier moeder juist overleden is. Terwijl hij haar troost merkt hij dat het geldstuk uit zijn zak gevallen is. Een andere zwerver die het opraapt, betaalt ermee, maar Campell laat het weer op de grond vallen. Charlie probeert het ongemerkt op te rapen. Een sociaal getinte komedie waarin Chaplin een scheve blik werpt op het Vrijheidsbeeld. Amerika is duidelijk niet het land van melk en honing waarvan alle immigranten dromen. De film bevat enkele komische hoogtepunten, zoals het pokerspel en de affaire met het geldstuk. Rollie H. Totheroh en William C. Foster hanteerden de camera.

Charles Chaplin : The Cure

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Henry Bergman en Albert Austin.

Een dag in een kuuroord met Charlie. Alhoewel alcohol streng verboden is arriveert hij met een koffer vol sterke drank. Het water uit de bron dat hij moet drinken vervangt hij door gin. Hij komt in conflict met zijn eeuwige tegenstander Campbell, veroorzaakt een chaos in de foyer en zet de zwemplaats op stelten. Het eindigt allemaal in de klassieke warboel. Weer een onweerstaanbare komedie uit de artistiek rijkste periode van Chaplin die een half uur lang van de ene gag in de andere stapt, zonder op adem te kunnen komen. De film bevat verschillende klassieke fragmenten, zoals zijn confrontatie met de aan een rolstoel gekluisterde Campbell wiens verbonden voet heel wat heeft te doorstaan. Alles werd weer in beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Adventurer

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Henry Bergman, Marta Golden en Eric Campbell.

Charlie ontsnapt uit Sing-Sing en is al zijn achtervolgers te slim af. Al zwemmend kan hij hen afschudden. In een nabijgelegen villa wordt Purviance het hof gemaakt door spierbundel Campbell, maar wanneer haar moeder op het punt staat te verdrinken heeft hij niet de moed haar te redden. Dus springt Purviance in het water en Charlie komt juist op tijd om hen beiden te redden. Als hij Campbell een hand toesteekt, duwt deze hem onder water. Hij wordt bewusteloos aangetroffen door de chauffeur van de familie, die ervoor zorgt dat hij in het comfortabele huis weer bij kan komen. De laatste film die Chaplin draaide voor Mutual heeft weer een zeer rijk scenario en reeds enkele uitstekende speciale effecten (zoals tegen een klip oplopen). Om lekker bij te ontspannen met als extraatje enkele ontroerende momenten. De chauffeur is niemand minder dan de Japanner Kono, die van 1916 tot 1934 Chaplins privé-chauffeur en bediende was. Rollie H. Totheroh en William C. Foster tekenden opnieuw voor het camerawerk.

Charles Chaplin : Easy Street

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Albert Austin, Eric Campbell en Henry Bergman.

Nadat hij missie-zuster Purviance heeft ontmoet, besluit vagebond Charlie te gaan werken. Op een aanplakbiljet worden politiemannen gevraagd. Charlie wordt aangenomen en zijn eerste opdracht is de orde te herstellen in Easy Street. De straat wordt namelijk geterroriseerd door Campbell en iedereen die in zijn buurt wordt horizontaal afgevoerd. Maar Charlie laat zich niet afschrikken. Ongetwijfeld de bekendste en populairste film die Chaplin draaide bij Mutual. Een verhaal waarin sociale satire, machtswellust en humor op vakkundige wijze in elkaar zijn verstrengeld. Hier ligt duidelijk de basis van het imago dat uit zijn latere, lange speelfilms zou groeien: de underdog die opkomt voor de zwakken. Rollie H. Totheroh en William C. Foster stonden in voor de fotografie.

Charles Chaplin : The Vagabond

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Leo White en Charlotte Mineau.

Zwerver Charlie ontmoet op het platteland Purviance. Het blijkt dat het meisje als kind door de zigeuners ontvoerd werd en dat haar moeder nog steeds om haar treurt. Bovendien wordt ze mishandeld door zigeunerbaas Campbell. Charlie speelt viool voor haar en ze raakt helemaal betoverd, maar de idylle wordt onderbroken door de komst van Campbell die haar met de zweep geeft. Charlie gaat de reus te lijf en slaat hem bewusteloos. Ze vluchten en ontmoeten een schilder. Tussen hem en Purviance is het liefde op het eerste gezicht. In tegenstelling tot de vroegere films van Chaplin heeft deze een dramatische structuur en werd hij meer opgevat als een tragi-komedie. Interessant als blauwdruk voor zijn langere films uit de jaren 1920. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Rink

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, James T. Kelly, Eric Campbell en Henry Bergman.

Charlie is kelner in een restaurant maar in zijn vrije tijd gaat hij graag rolschaatsen. Tijdens één van die gelegenheden ontmoet hij Purviance. Als hij haar het hof probeert te maken, verschijnt Campbell, de echtgenoot van een dame die hij vaak gezien heeft in het restaurant, samen met Purviance's vader. Charlie weet Purviance weg te lokken en stelt zich voor als een beroemd rolschaatser. Ze nodigt hem uit voor een rolschaats- party. In deze film geeft Chaplin een unieke demonstratie van zijn evenwichtskunst op rolschaatsen. Het gechoreografeerde rolschaatsballet ontbreekt in geen enkele Chaplin-compilatiefilm. Opnieuw stonden Rollie H. Totheroh en William C. Foster in voor de fotografie.

Charles Chaplin : The Pawnshop

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Henry Bergman, Edna Purviance, John Rand en Albert Austin.

Als bediende in een lommerd heeft Charlie het niet gemakkelijk om de andere assistent, Rand, te overtroeven. Ze zitten elkaar doorlopend in de haren. Als hun baas, Bergman, hier achter komt ontslaat hij Charlie, maar die slaagt erin de man te vermurwen, zodat hij mag blijven. Achter de toonbank leidt hij de toeschouwer van de ene verrassing in de andere. Een oude man die beweert geen geld meer te hebben geeft prompt wisselgeld en een dief, Campbell, komt binnen met het smoesje dat hij zijn paraplu wil verpanden, enz. Het hoogtepunt is Charlie's onderzoek van een wekker, die hij zorgvuldig vernielt alvorens te zeggen dat deze niks waard is. Een van de zuiverste juweeltjes die Chaplin in deze periode maakte. De film is een waterval van opeenvolgende gags. Het is tevens zijn eerste samenwerking met Bergman. In beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Floorwalker

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Eric Campbell, Edna Purviance, Albert Austin en Leo White.

Charlie stapt een winkel binnen waar de boekhouder zojuist de baas heeft uitgeschakeld en er met het geld vandoor wil. De boekhouder, een dubbelganger van Charlie, stelt voor van kleren te ruilen. De zwerver gaat hier maar al te graag op in, vooral omdat hij geld toekrijgt. Maar Charlie werd achtervolgd door een winkeldetective en die grijpt nu de boekhouder bij zijn lurven. De zak vol geld wordt aan Charlie gegeven. Ondertussen is de baas weer bij bewustzijn en denkt in Charlie zijn boekhouder te herkennen. Komedie vol verwikkelingen en enkele klassieke scènes. Zo denkt Charlie dat hij in de spiegel kijkt als hij de boekhouder ontmoet. Onvergetelijke fragmenten zijn verder de geldtas die op de roltrap geworpen wordt en Charlie's dans ter ere van de dollar. De eerste van twaalf films die Chaplin in 1916-17 schreef, regisseerde en acteerde voor Mutual, de maatchappij die hem internationale populariteit zou bezorgen. Voor alle films die hij hier draaide deden Rollie H. Totheroh en William C. Foster het camerawerk.

Charles Chaplin : The Count

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Eric Campbell, Edna Purviance, Leo White en May White.

Charlie is leerling-kleermaker. Tijdens het strijken verbrandt hij de broek van een graaf, zodat hij de deur uitvliegt. De kleermaker vindt in de broekzak een briefje waarin de graaf afzegt voor een party, die door de rijke erfgename Purviance wordt gegeven. De kleermaker besluit zich uit te geven voor de graaf. Maar Charlie, die een bekende is van de kokkin, is ook in het huis. Terwijl hij zich moet verbergen voor de opeenvolgende aanbidders van de kokkin, staat hij plotseling voor zijn verbaasde ex-baas en hij heeft diens bedrog door. Weer een snelle opeenvolging van slapstick en persoonsverwisseling. De tafelmanieren van Charlie vormen een hoogtepunt van de film, evenals zijn alles vernietigend golfspel op het buffet. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : One AM

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin en Albert Austin.

Gekleed in smoking, duidelijk onder invloed van de drank, komt Charlie thuis. Hij kan de sleutel niet vinden, dus klimt hij via een raam naar binnen, om vervolgens met de sleutel naar buiten te komen en het huis via de deur te betreden. Hij komt in conflict met bijna ieder voorwerp dat hij tegenkomt. Een film waarin Chaplin een one-man pantomine weggeeft, op een korte rol van de taxi-chauffeur na. Dit werd later voor heel wat komische acteurs routine, maar slechts weinigen konden dit zo lang volhouden. Het ritme ligt hierdoor wel wat lager dan in de meeste andere korte films van Chaplin. Hij toont zich echter een acteur met voldoende charisma om een half uur lang te boeien. (De opgegeven speelduur van de zwijgende Chaplin-films betreft de originele kopie van 16 beelden per seconde en niet de latere versie van 24 beelden). Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : Behind The Screen

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Albert Austin en Henry Bergman.

Charlie is decordrager in een filmstudio. Hij wordt doorlopend afgejakkerd door zijn baas, Campbell. In de studio wil een jong meisje, Purviance, een kans wagen als actrice, maar niemand schenkt haar enige aandacht. Er worden gelijktijdig drie films gedraaid in de studio, een historische, een komedie en een drama. Zoals te verwachten lopen de opnamen weldra door elkaar heen. Weer een daverende opeenvolging van de meest uitzinnige invallen, met als hoogtepunt de val waarin heel wat mensen uit de studio verdwijnen. Het is de enige Chaplin-film met een lange taartengooi-scène. Voor die tijd zeer zeldzaam is een scène waarin homoseksualiteit gesuggereerd wordt. Het blijkt echter dat een van de jongens een verklede Purviance is. De film kwam in Zweden in botsing met de censuur vanwege de verregaande brutaliteit. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.