Mani Kaul

Regisseur, Scenarist, Editor

Mani Kaul is regisseur, scenarist en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Naukar ki kameez

1999 | Komedie, Drama

Nederland/India 1999. Komedie van Mani Kaul. Met o.a. Pankaj Sudhir Mishra, Anu Joseph en Om Praksh Dwivedi.

Deze film is gesitueerd in de jaren 1960 toen India een ongebonden souvereine staat naar socialistisch sovjetmodel was met een ingewikkelde, zwaarwegende klassestructuur, een arrogante nomenklatura en verschrikkelijk veel corruptie. Een belastingambtenaar in een dorpje is wegens belediging gedegradeerd tot slaafse huisbediende. Samen met zijn vrouw moet hij zich zien te ontworstelen aan een onverschillige, harteloze wereld, waarin bijna iedereen meer is dan hijzelf. Wie geen diepgaande kennis van de Indiase cultuur en maatschappij uit die dagen heeft, zit opgezadeld met prachtige beelden en een moeilijk toegankelijke, supertrage film. Gelauwerd op het filmfestival van Rotterdam met het Netpac Award, maar dat zegt een westerse kijker helemaal niets. Het scenario werd geschreven door Vinod Kumar Shukla en regisseur Kaul naar Shukla's roman. Kaul is ook schilder en musicus en dat valt duidelijk te merken aan deze literaire, kunstzinnige rolprent.

The cloud door

1995 | Korte film

India/Duitsland 1995. Korte film van Mani Kaul. Met o.a. Murad Ali en Anu Arya Aggarwal.

In een Indiaas kasteel in Rajasthan ziet de koning toevallig hoe een papagaai vanuit zijn kooi erotische verhalen vertelt aan zijn dochter Kurangi. Hij ontsteekt in woede en wil de vogel met een mes neersteken. Kurangi redt de papagaai het leven, maar het het beest lijkt zijn spraakvermogen kwijt te zijn

Erotic Tales: The Cloud Door

1995 | Fantasy

India/Duitsland 1995. Fantasy van Mani Kaul. Met o.a. Anu Arya Aggarwal, Murad Ali, Vasudeva Bhait, Shashi en Yusef Khurram.

Een kleine papegaai, die alles weet over het liefdesspel, speelt de cupido tussen de beeldschone prinses Kurangi (Aggarwal) en Ratnasen (Ali), een jongeman, die hopeloos verliefd op haar is, maar zij ziet hem niet staan. Als de vogel uitvliegt en gevangen wordt genomen door een vogelaar, laat Ratnasen hem ontsnappen op voorwaarde dat de papagaai hem in contact brengt met Kurangi. Het stel voelt veel voor elkaar, maar hij is in haar wereld inderdaad onzichtbaar. De mythe van de liefde tussen arm en rijk wordt dichterlijk gebracht aan de hand van een traag en statisch scenario vol raadselachtige symboliek, waarin regisseur Kaul over de onmogelijke liefde vertelt, terwijl de vogel voor een komische noot zorgt. Naar de vertelling Avimaraka van Bhasa en Padmavat van Jayasi. Deze film brengt de primeur, dat hij voor het eerst in de Indische filmgeschiedenis naakte vrouwen toont, die onder water gefilmd zijn. De mooie, sensuele Aggarwal mag met de allergrootste eer strijken. Het camerawerk is van Anil Mehta.

Duvidha

1973 | Drama

India 1973. Drama van Mani Kaul. Met o.a. Ravi Menon, Raisa Padamsee en Hardan.

Een boomgeest neemt de gedaante aan van de afwezige echtgenoot en wint de liefde van de vrouw. Dit veroorzaakt problemen bij de terugkomst van de man. Het verhaal is ondergeschikt aan de zeer artistieke beelden, waardoor het geen vlot lopend verhaal is en de film het karakter van een documentaire krijgt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mani Kaul op televisie komt.

Reageer