José María Prada (1925-1978) is acteur.
Er zijn 28 films gevonden.

Rebeldía

1978 | Drama, Erotiek

Spanje 1978. Drama van Andrés Velasco. Met o.a. Fernando Rey, Victoria Vera, José María Prada en Carmen Lozano.

Een grondbezitter heeft zijn oog laten vallen op zijn bevallige nichtje. Seksuele driften, persoonlijke trots en klassestrijd hangen als los zand aan elkaar door een slecht scenario en regie.

Niñas al salón

1977 | Komedie, Erotiek

Spanje 1977. Komedie van Vicente Escrivá. Met o.a. Dagmar Lassander, José Luis Lopéz Vázquez, José María Prada, Simón Andreu en Silvia Tortosa.

Het verhaal speelt in een bordeel ná de Spaanse burgeroorlog. Een commerciële mislukking - niet verbazingwekkend, aangezien de film middelmatig, schijnheilig en grof is, ondanks de hoge kosten en de goede acteurs.

La Lozana andaluzza

1976 | Komedie, Erotiek

Italië/Spanje 1976. Komedie van Vicente Escrivá. Met o.a. Maria Rosaria Omaggio, Enzo Cerusico, Diana Lorys en José María Prada.

In het zestiende-eeuwse Rome buit een jonge werkster haar charme uit. Een uiterst grove erotische schelmenkomedie in een middeleeuwse omgeving.

El Segundo poder

1976 | Historische film, Drama

Italië 1976. Historische film van Jose Maria Forque. Met o.a. Jon Finch, Juliet Mills, Fernando Rey, Verónica Forqué en José María Prada.

Een assistent van de inquisiteur in het 16e-eeuwse Spanje moet de mislukte aanslag op Don Carlos onderzoeken en wordt daarbij verliefd op de wasvrouw, wier van hekserij beschuldigde dochter hij niet van de brandstapel kan redden. Dit zorgvuldig aangekleed, maar oppervlakkig en breedsprakig inquisitiedrama kan nauwelijks boeien, omdat de acteurs met de schetsmatige rollen geen raad weten en eventuele spectaculaire scènes gesaboteerd worden door morsige fotografie. Forque als de tragische 'heks' is een ontdekking.

El Hombre que supo amar

1976 | Biografie

Spanje 1976. Biografie van Miguel Picazo. Met o.a. Timothy Dalton, Antonio Ferrandis, Jonathan Burn en José María Prada.

Het leven van Juan Ciudad, later heilig verklaard onder de naam San Juan de Dios. Een lofwaardige film, die de religie aansnijdt vanuit een optiek die zich sterk onderscheidt van die van de Spaanse cinema uit de jaren vijftig. Toch behaalde hij maar weinig commercieel succes. Interessant vanwege Dalton, de latere James Bond.

Poder del deseo

1975 |

Spanje 1975. Juan Antonio Bardem. Met o.a. José María Prada, Murray Head en Marisol.

Het leven van Juan Ciudad, later heilig verklaard onder de naam San Juan de Dios. Een lofwaardige film, die de religie aansnijdt vanuit een optiek die zich sterk onderscheidt van die van de Spaanse cinema uit de jaren vijftig. Toch behaalde hij maar weinig commercieel succes. Interessant vanwege Dalton, de latere James Bond.

El Poder del deseo

1975 | Thriller

Spanje 1975. Thriller van Juan Antonio Bardem. Met o.a. Marisol, Murray Head, José María Prada en Tina Sáinz.

Een jonge getrouwde vrouw gebruikt de hartstocht die een man voor haar koestert om zich van haar echtgenoot te ontdoen. Een belachelijke thriller, die bovendien de pretentie heeft een klassieke film te zijn.

Todos los gritos del silencio

1974 | Thriller

Spanje 1974. Thriller van Ramón Barco. Met o.a. Paul Naschy, Máximo Valverde, José María Prada en María Mahor.

De vriend van een bokser wordt dood in Parijs aangetroffen. Eén van de slechtste films ooit in Spanje gemaakt.

La Casa

1974 | Sciencefiction

Spanje/Italië 1974. Sciencefiction van Angelino Fons. Met o.a. Carlos Estrada, José María Prada, Magda Konopka en Helga Liné.

Eenmaal in de ruimte, ontdekken de bemanningsleden van een ruimtecapsule dat op Aarde zojuist een kernoorlog is uitgebroken. Een betreurenswaardige science-fiction poging, boordevol claustrofobie en psychologische facetten.

Amargo despertar

1974 | Drama, Romantiek

Spanje/Italië 1974. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Daniel Quenaud, Renato Salvatori, José María Prada en Hugo Blanco.

Een hardwerkende vrouw, uitgebuit door haar slechte echtgenoot, heeft een korte relatie met een elegante jonge man. Dit gebeurt in de badplaats waar zij een rustkuur houdt (die door het bedrijf wordt bekostigd). Een schitterende, ten onrechte onbekende film, waarin Vittorio de Sica twee van zijn geliefkoosde thema's samenbrengt: een hopeloze liefde en de sociale omstandigheden. Florinda Bolkan speelt briljant, en dat gebeurt niet vaak.

Una breve vacanza

1973 | Drama, Experimenteel

Italië/Spanje 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Renato Salvatori, Daniel Quenaud, José María Prada en Teresa Gimpera.

Een Siciliaanse huismoeder moet als arbeidster aan de lopende band in Milaan brood voor echtgenoot en gezin verdienen. Als ze ziek wordt, krijgt ze betaald verlof voor een verblijf in een sanatorium, waar ze voor het eerst in aanraking komt met cultuur en romantiek. Haar genezing betekent de onvermijdelijke terugkeer naar haar keiharde, arbeidzame bestaan. Deze gevoelige en net niet sentimentele film maakt het gezegde dat 'ziekte de vakantie van de armen is' waar. Una breve vacanza is de voorlaatste film van De Sica. Twee jaar later stierf de regisseur aan longkanker.

El Asesino está entre los trece

1973 | Misdaad

Spanje 1973. Misdaad van Javier Aguirre. Met o.a. Patty Shepard, Simón Andreu, Jack Taylor, Dyanik Zurakowska en Ramiro Oliveros.

Een knappe weduwe brengt op haar landgoed de dertien mensen bijeen die worden verdacht van de moord op haar man. Al snel vinden er misdaden plaats. In de stijl van Agatha Christie gemaakt, maar toch een bijzonder trage en vervelende film, slechts opmerkelijk door de grillige rolverdeling.

Ana y los lobos

1973 | Drama

Spanje 1973. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Geraldine Chaplin, Fernando Fernán Gómez, José María Prada, José Vivo en Rafaela Aparicio.

Een Amerikaans kindermeisje bij een Spaanse familie ontdekt de geheimen van de diverse gezinsleden en speelt daarin uit nieuwsgierigheid en meegevoel mee tot de oude matriarche haar macht ondermijnd ziet en de zonen tegen het meisje verenigt. Een knappe film van Saura, die eerst met de geamuseerde blik van de buitenstaander meekijkt, mèt haar tot een zeker gefascineerd begrip komt, waarna de keerzijde des te wreder overkomt. Een geraffineerde allegorie van het Spanje van Franco met de repressie van leger, kerk en moraal. Het scenario is Rafael Azcona en regisseur Saura. Het camerawerk is van Luis Cuadrado. Eastmancolor, Mono.

Pancho Villa

1972 | Avonturenfilm, Historische film, Western, Komedie

Spanje/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Eugenio Martín. Met o.a. Telly Savalas, Clint Walker, Anne Francis, Chuck Connors en Ángel del Pozo.

Luidruchtige maar saaie kostuumfilm met Savalas in de titelrol, kankerend op de omgeving, Walker als wapensmokkelaar in zijn dienst en Connors als een polospelende militaire dienstklopper. Als je toch kijkt, houd dan wel tot het einde vol voor de verpletterende climax van twee treinen die frontaal met elkaar in botsing komen. Het scenario is van Julian Halevey. Het camerawerk is van Alejandro Ulloa.

El proceso de las brujas

1971 | Horror

Duitsland/Italië/Spanje 1971. Horror van Jesús Franco. Met o.a. Christopher Lee, Maria Schell, Hans Hass, José María Prada en Maria Rohm.

Gewetenloze, onbarmhartige rechter Lee oefent in 1685 een schrikbewind uit onder het bewind van Jacobus II. Executies en de vreselijkste folteringen zijn aan de orde van de dag. Een staaltje spectaculair martelwerk van uitgesproken sadistische inslag. Geen beste film, die typisch alleen leuk is voor de liefhebbers. Ook bekend als THE BLOODY JUDGE, IL TRONO DI FUOCO, DER HEXENTO[KA3]TER VON BLACKMOOR, EL JUEZ SANGRIENTO, en NIGHT OF THE BLOOD MONSTER. De meeste kopieën duren ca. 80m.

Cao-Xa

1971 | Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Spanje 1971. Drama van Pedro Mario Herrero. Met o.a. José María Prada, Daniele Roland, Minh en Pham Cong Suu.

Een Spaanse priester, gedetacheerd in Vietnam, is bereid de katholieke dorpen te beschermen tegen het leger van de Vietcong. Een belachelijk slechte anticommunistische komedie van regisseur en verslaggever Pedro Mario Herrero.

Vivan los novios

1970 | Komedie

Spanje 1970. Komedie van Luís Garcia Berlanga. Met o.a. José Luis Lopéz Vázquez, Laly Soldevila, José María Prada en Manuel Alexandre.

Teneinde zijn bruiloft niet uit te hoeven stellen houdt de ongelukkige Leonardo de dood van zijn moeder geheim. Hoewel niet één van de beste films van Berlanga is het toch een opmerkelijk produkt, vooral vanwege het gebruik van zwarte humor.

Goya

1970 | Biografie, Drama

Spanje 1970. Biografie van Nino Quevedo. Met o.a. Francisco Rabal, Irina Demick, Jacques Perrin, Hugo Blanco en José María Prada.

De geschiedenis van de laatste jaren uit het leven van de grote Spaanse schilder Goya en zijn platonische liefdesverhouding met de hertogin de Alba. Een belangrijke film, die vreemd genoeg onopgemerkt bleef. De figuur van Goya werd er op een curieuze en werkelijk gedenkwaardige manier in benaderd en het camerawerk van Luis Cadrado is bovendien opmerkelijk.

Cuadrilátero

1969 | Drama, Sportfilm

Spanje 1969. Drama van Eloy de la Iglesia. Met o.a. José Legrá, José María Prada, Rossana Yanni en Gerard Tichy.

Verbitterd door afgunst organiseert een bokspromotor een wedstrijd tussen twee boksers die met elkaar bevriend zijn. Een smerig en onbetekenend melodrama met een jazzband die werd samengesteld door de regisseur Jesús Franco.

Oscuros sueños de Agosto

1967 | Drama

Spanje 1967. Drama van Miguel Picazo. Met o.a. Sonia Bruno, Viveca Lindfords, Francisco Rabal, Julián Mateos en José María Prada.

Verschillende personages omringen de neurotische hoofdpersoon gedurende de maand augustus. Deze verdienstelijke goed uitgewerkte film is door de censuur erg onsamenhangend geworden.

Mónica stop

1967 | Komedie

Spanje 1967. Komedie van Luis María Delgado. Met o.a. Mónica, José María Prada, Manuel Dicenta en Luis Sánchez Polack.

Twee ernstige wetenschappers worden steeds vrolijker nadat zij het meisje Monica hebben leren kennen. Een traag, onuitstaanbaar voorbeeld van een film met een Spaans 'engelachtig' kind.

Los invasores del espacio

1967 | Sciencefiction

Spanje 1967. Sciencefiction van Guillermo Ziener. Met o.a. Angel Aranda, José María Prada, Mayrata O'Wisiedo en Manuel Fernández Aranda.

Slechts twee kinderen blijken immuun te zijn voor het verlammende gas dat twee bovenaardse wezens boven de aarde hebben losgelaten. Doelbewust naïef.

Ditirambo

1967 | Mysterie, Experimenteel

Spanje 1967. Mysterie van Gonzalo Suárez. Met o.a. Gonzalo Suárez, Yelena Samarina, José María Prada en Charo López.

De lotgevallen van een journalist-detective met de naam Ditirambo. Een irritant pretentieuze film, net zoals bijna alle produkten van de zogenaamde 'Escuela de Barcelona'

Club de solteros

1967 | Komedie

Spanje 1967. Komedie van Pedro Mario Herrero. Met o.a. Carlos Estrada, José María Prada, Mari Paz Pondal en Fiorella Faltoyano.

In een Spaans dorp wordt een vrijgezellenclub opgericht, die de oorlog verklaart aan het vrouwelijk geslacht. Vervelend en onbeduidend.

Los Flamencos

1966 | Drama

Spanje 1966. Drama van Jesús Yagüe. Met o.a. Julián Mateos, Pilar Cansino, José María Prada en Agustín González.

Een jongeman komt erachter dat de vrouw van wie hij houdt, en die nu met een ander is getrouwd, naar het dorp zal terugkeren. Een psychologisch liefdesdrama, slecht ontvangen en nog slechter geregisseerd.

La Caza

1965 | Drama, Experimenteel

Spanje 1965. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Ismael Merlo, Alfredo Mayo, Jose Maria Prado, Emilio Gutièrrez Caba en Fernàndo Sanchez Polack.

Op een hete zomerdag gaan drie vrienden op konijnenjacht, samen met bedienden van de landeigenaar en nog een jongeman. Het is een symbolische allegorie over een zichzelf overleefde bourgeoisie in het fascistische Spanje: de landeigenaar heeft geen cent meer, maar blijft feodaal tegenover zijn personeel; zijn vrienden dromen weg bij pornografie respectievelijk alcohol en SF-romannetjes. Jacht blijkt zinloos, omdat alle konijnen gestorven zijn aan myxomatose. Vroege Saura-film is overduidelijk beïnvloed door Buñuel, maar - misschien daarom wel - interessant.

Adiós, Cordera

1965 | Familiefilm, Drama

Spanje 1965. Familiefilm van Pedro Mario Herrero. Met o.a. Carlos Estrada, José María Prada, Emilio Gutiérrez Caba en Venancio Muro.

Tot wanhoop van zijn kinderen ziet een man zich gedwongen hun koe, Cordera, te verkopen. Dit huilstuk is een bewerking van de roman van Leopoldo Alas.

Crimen de doble filo

1964 | Misdaad

Spanje 1964. Misdaad van José Luis Borau. Met o.a. Carlos Estrada, Susana Campos, Antonio Casas en José María Prada.

Een mislukte pianist is getuige van een moord, maar zijn verlegenheid weerhoudt hem ervan om naar de politie te gaan. Desondanks wordt hij door onbekenden opgebeld die hem met de dood bedreigen. Ondanks de tekortkomingen, die de film zonder meer vertoont is dit één van de weinige Spaanse detective-films van niveau.