Fereshteh Sadr Orfani

Acteur

Fereshteh Sadr Orfani is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

The Circle

2000 | Drama

Iran/Italië/Zwitserland 2000. Drama van Jafar Panahi. Met o.a. Maryiam Palvin Almani, Nargess Mamizadeh, Fereshteh Sadr Orfani, Monir Arab en Mojgan Faramarzi.

In de verhaalstructuur van Dayereh wordt tikkertje gespeeld. Vrouwelijke personages die elkaar soms kennen, komen elkaar tegen en geven de estafettestok van de hoofdrol over. Het begint met de geboorte van een kind, dat ongewenst is omdat het een meisje is. Het eindigt met een prostituee die opgepakt wordt. Pas in de laatste sequentie zien we alle vrouwelijke hoofdrollen op één plek. Gaandeweg de film blijkt steeds navranter dat de Iraanse maatschappij van hoog tot laag door mannen wordt beheerst. Het beste bewijs dat de geëmancipeerde regisseur Panahi waarheidsgetrouw filmde, is het feit dat de Iraanse autoriteiten de vertoning van Dayereh verboden; althans totdat Panahi de Gouden Leeuw van Venetië binnensleepte.

The White Balloon

1995 | Drama, Familiefilm, Komedie

Iran 1995. Drama van Jafar Panahi. Met o.a. Mohsen Kalifi, Aïda Mohammadkhani, Anna Bourkowska en Fereshteh Sadr Orfani.

Debuutfilm van de Iraanse regisseur Jafar Panahi, leerling van veteraan Kiarostami, is een mooie zij het nogal zoetige vertelling over de 7-jarige Razieh die na veel zeuren van moeder een bankbiljet krijgt om een goudvis te kopen. Het aardige van de film is dat Panahi ingenieus speelt met verteltijd en real-time. De film duurt anderhalf uur en dat is precies de tijd die nog rest voor de aanvang van het Nieuwe Jaar, de tijd ook die kleine Razieh nodig lijkt te hebben voor de aanschaf van haar goudvis (een nieuwjaarssymbool). Moet lukken, lijkt het zo, als ze haar geld tenminste niet kwijt raakt. Panahi´s stijl doet soms denken aan het Italiaanse neo-realisme. 'Ik heb veel van die films bekeken, en ben er zeker door beïnvloed, maar ik heb daarnaast geprobeerd om met elementen te werken die goed passen bij de Iraanse cultuur.´

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Fereshteh Sadr Orfani op televisie komt.

Reageer