Anthony Hinds (1922): cast, scenario en productie.
Er zijn 12 films gevonden.

Flesh And Blood: The Hammer Heritage Of Horror

1994 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1994. Documentaire van Ted Newsom. Met o.a. Christopher Lee, Roy Ward Baker, James Bernard, Martine Beswicke en Veronica Carlson.

Documentaire samengesteld ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het Britse `House of Horror`. We krijgen een gedetailleerd beeld van de evolutie die Hammer Productions in die periode onderging. Van de kleine thrillers en mysteries vanaf 1935, hun grote, internationale periode van 1957 tot 1967, de aftakeling daarna, totdat ze uiteindelijk, eind jaren 1970-80, niet langer de leveranciers van `vlees en bloed` waren en slechts minieme bijdragen leverden voor de tv. Als gastheren treden, hoe kan het ook anders, de boegbeelden van Hammer op, Peter Cushing (zijn laatste opdracht voor zijn dood in 1994) en Christopher Lee. Verder zijn er getuigenissen van bijna iedereen die een rol speelde bij Hammer en die nog in leven was tijdens de produktie. Als illustratiemateriaal worden vooral trailers van films gebruikt. Joe Dante was medeproducent van de documentaire. Newsom schreef het scenario en de originele beelden zijn van Anthony Penatta, Ron Hamill, Robert Lloyd en Andy Watt.

The Reptile

1966 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1966. Horror van John Gilling. Met o.a. Noel Willman, Jennifer Daniels, Ray Barrett, Jacqueline Pierce en George Woodbridge.

De naargeestige klassieker The Reptile - topstuk uit de Britse Hammerstudio's - gaat over slangen. Slangen in alle soorten en maten, inclusief het 'Reptiel' - de titelheldin uit de speelfilm van vanavond - dat met enige fantasie ook als slang kan worden omschreven. Of misschien beter als een dierlijk ogende dame (Jacqueline Pearce) die zich niet zozeer als een reptiel gedraagt dan wel als een soort Dracula. Hoe dat komt wordt door scenarioschrijver John Elder met angstaanjagende precisie uit de doeken gedaan. Ray Barrett speelt een oer-Britse kapitein der grenadiers die op onderzoek uitgaat.

The Damned

1963 | Sciencefiction, Horror

Verenigd Koninkrijk 1963. Sciencefiction van Joseph Losey. Met o.a. Macdonald Carey, Shirley Anne Field, Oliver Reed, Viveca Lindfors en Alexander Knox.

De film begint als een ongewoon liefdesverhaal, geplaatst tegen de achtergrond van een door gewelddadige 'Teddyboys' beheerst Engeland, waarna het verhaal overschakelt op Twilight Zone-achtige science fiction. Uit de Amerikaanse versie, getiteld These Are the Damned, werden nog eens tien minuten geknipt wat de film niet bepaald verbeterde.

The Phantom of the Opera

1962 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Herbert Lom, Heather Sears, Thorley Walters, Edward DeSouza en Michael Gough.

Deze derde versie van horror-klassieker is te traag om doeltreffend te zijn. Er zijn af en toe wel momenten van angst, maar over het algemeen is het een voortsukkelende film, niet van het niveau van de eerste twee. Er is een tv-versie in omloop, die zes minuten langer is, waaraan nog een plot van twee detectives die de ongrijpbare dader trachten op te sporen is toegevoegd. Dit maakt het alleen maar erger.

Kiss of the Vampire

1962 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Horror van Don Sharp. Met o.a. Clifford Evans, Edward De Souza, Noel Willman, Jennifer Daniel en Barry Warren.

Beieren, begin 1900. Een pas getrouwd Brits stel, Marianne (Daniel) en Gerald Harcourt (De Souza) wordt naar het kasteel van Dr. Ravna (Willman) gelokt. Dr. Ravna ontpopt zich als vampier, die uit is op het bloed van de schone Marianne. Professor Zimmer, een alchemist (Evans) wiens dochter zo om het leven is gekomen, bindt de strijd aan met de prins der duisternis. Intelligente vernieuwing van het Dracula-thema, een transfusie met vers bloed, waarmee griezelproducent Hammer het leven van zijn vampieren- repertoire heeft getracht te verlengen tot de jongste dag. De goede regie van Sharp en het sterke scenario van John Elder (alias producent Anthony Hinds) maken deze film tot een boeiende kijkervaring voor de liefhebbers van het genre, die bovendien getrakteerd worden op een indrukwekkende finale. Gefilmd door Alan Hume. Hoed je voor de opnieuw gemonteerde Amerikaanse tv- versie, getiteld KISS OF EVIL, die verschillende hoogtepunten mist!

Captain Clegg

1962 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Horror van Peter Graham Scott. Met o.a. Peter Cushing, Yvonne Romain, Patrick Allen, Oliver Reed en Michael Ripper.

In het Engeland van de 18e eeuw wordt een plaatselijke predikant ontmaskerd als gevreesde 'dode' piratenhoofdman van een bende als spoken verklede smokkelaars. Herverfilming van DR. SYN. Best aardig, met enkele enge momenten. Ook bekend als NIGHT CREATURES.

Dracula

1958 | Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1958. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Christopher Lee, Peter Cushing, Carol Marsh, Michael Gough en Melissa Stribling.

Eerste en meest literair getrouwe van de films die door de fameuze Hammer studio's werden gemaakt rond de hoofdpersoon van Bram Stoker's griezelklassieker uit 1897. Lee evenaart Bela Lugosi's iconische vertolking uit 1931 en Cushing is geweldig als de, oorspronkelijk Nederlandse, vampierjager Van Helsing. Er was geen geld om Lee uit te dossen als wolf of vleermuis maar Lee's oogverblindende slagtanden maken dat ruimschoots goed. Strak geregisseerd door horrorspecialist Fisher met bloedstollende muziek van James Bernard. In de VS uitgebracht als The Horror of Dracula.

The Curse of Frankenstein

1957 | Horror, Thriller, Drama, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1957. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Christopher Lee, Peter Cushing, Hazel Court, Robert Urquhart en Valerie Gaunt.

Baron Frankenstein (Cushing) is een jonge, intelligente geleerde, die het geheim van het leven ontsluiert. Uit lichaamsdelen van lijken stelt hij een nieuw schepsel (Lee) samen en brengt dit tot leven. Om vervolgens te ontdekken dat het een monster is, waar niemand vat op heeft. Deze eerste kleurenfilm van de Hammer Film Productions studio markeerde het begin van een mooie reeks sfeervolle horrorfilms, met titels als Dracula (1958) en The Mummy (1959). Hammer maakte later nog zes sequels rond het monster van Frankenstein. Losjes gebaseerd op de roman van Mary Shelley.

Quatermass 2

1957 | Sciencefiction, Horror

Verenigd Koninkrijk 1957. Sciencefiction van Val Guest. Met o.a. Brian Donlevy, John Longden, Sid James, Bryan Forbes en William Franklyn.

Professor Quartermass leidt een nucleair laboratorium dat reusachtige raketten ontwerpt voor de kolonisatie van de maan. Hij krijgt te maken met buitenaardse wezens die hier niet van gediend zijn. Klassieke sciencefiction. Quatermass 2 is ontsproten uit de toenmalig veelbekeken BBC-serie en de eerste Quatermass-film, Xperiment. Regisseur Guest creëerde een vreemde sfeer waarin niemand te vertrouwen valt. Dit met dank aan de karakteropbouw van de verzinner van Quatermass, Nigel Kneale. In een interview legt hij uit: 'Ik wist dat we weinig technologie in huis hadden. Daarom schreef ik de Quatermass-verhalen zo min mogelijk afhankelijk van speciale effecten.'

X: The Unknown

1956 | Sciencefiction, Mysterie, Horror

Verenigd Koninkrijk 1956. Sciencefiction van Leslie Norman. Met o.a. Dean Jagger, Edward Chapman, Leo McKern, William Lucas en Anthony Newley.

Een groep militairen ontdekt in Schotland een bron van radioactiviteit bij een geheimzinnige scheur in de aardbodem. Al snel vallen er doden, slachtoffers van vreselijke stralingswonden. Toegesnelde wetenschappers ontdekken dat de oorzaak een amorf monster is, dat zich voedt met radioactief materiaal. De tweede film van de fameuze Hammer studio's. Scriptschrijver Jimmy Sangster stopte de eerste versie van zijn scenario vol gruwelijke scènes; hij hoopte dat een deel daarvan de censuur zou overleven. De strategie werkte, de film is, zeker voor die tijd, behoorlijk eng.

Women Without Men

1956 | Drama, Romantiek, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Drama van Elmo Williams. Met o.a. Beverley Michaels, Joan Rice, Avril Angers, Thora Hird en Hermione Baddeley.

Een vrouw ontsnapt uit de gevangenis om oud-en-nieuw met haar minnaar te kunnen doorbrengen. Een romantische film, met elegante plaatjes en goed spel. De onwaarschijnlijkheden in het verhaal neem je maar op de koop toe. Let op: door de misleidende Amerikaanse titel wordt het plot nogal eens verkeerd verteld!

Room To Let

1949 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Thriller van Godfrey Grayson. Met o.a. Jimmy Hanley, Valentine Dyall, Constance Smith, Christine Silver en Merle Tottenham.

Leerling-journalist heeft aanwijzingen dat de opdringerige huurder die bij zijn vriendin en haar invalide moeder inwoont, wel eens Jack de Ripper zou kunnen zijn. Deze Hammer-thriller zit uitstekend in elkaar. Naar het toneelstuk van Margery Allingham dat zij voor de BBC schreef, bewerkt door John Gilling en regisseur Godfrey Grayson. Om kippevel van te krijgen! Camerawerk van Peter Bryan onder supervisie van Cedric Williams, die tekende voor de fotografie.