Kihachi Okamoto

Regisseur, Acteur, Scenarist

Kihachi Okamoto is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 8 films gevonden.

Dokuritsu shonen gasshoudan

2000 | Familiefilm, Drama

Japan 2000. Familiefilm van Akira Ogata en Akira Ogata. Met o.a. Atsushi Ito, Sora Tôma, Teruyuki Kagawa, Ryoko Takizawa en Ken Mitsuishi.

In het Noorden van Japan wordt de 15-jarige Michio (Ito) wees als zijn vader (Kunimura) sterft. Hij bezat een fotostudio. Over diens laatste woorden `Waarom dit allemaal nodig was`, denkt Michio nog lang na zonder te begrijpen dat het om het `bestaan` ging. Zijn oom (Mitsuishi) stuurt hem naar een katholiek internaat voor jongens. Het is een koorschool, waar de paters hetzelfde niveau als de [KL]Wiener S[KA3]angerknaben[KLE] willen bereiken. Michio, die net begint te puberen, stottert, maar Yasuo (T[KA4]oma), de sopraanstem van het koor, ontfermt zich over hem en haalt hem over om mee te zingen. Ze bereiden zich voor op het landelijk concours dat ze graag zouden willen winnen. Het zijn turbulente tijden in Japan - de jaren 1970 die gekenmerkt worden door bomaanslagen. Deze gebeurtenissen gaan ook op de school niet ongemerkt voorbij ondanks de strenge discipline. Yasuo raakt begaan met de revolutionaire idee[KA3]en als hij terugkomt van verlof. De rollen zijn dan omgekeerd tussen hem en Michio. Ondertussen heeft Seino (Kagawa), de dirigent van het koor, in het geheim onderdak verleend aan Satomi (Takizawa). Zij wordt gezocht door de politie wegens het leggen van bommen op politiebureaus, waarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Op een gegeven moment wordt de grond te heet onder de voeten van Seino en hij smijt Satomi de deur uit, waarop zij zich ten overstaan van de jongens opblaast. Het regiedebuut van Ogata, is een mooie, maar complexe film, ingewikkelder dan bovenstaande samenvatting aangeeft. Ondanks de homo-erotische elementen die de kijker zou vermoeden tussen Michio en Yasuo, blijkt Michio pas echt te ontwaken als hij geprikkeld raakt door het jonge vrouwelijke schoon van het meisjeskoor. Tegelijkertijd loopt in het subplot de geschiedenis van de maatschappelijke revolutie, die met nodeloos geweld gepaard gaat; dit alles vermengd met de vraag over de zin van het bestaan, vooral als de jongens zich realiseren dat hun stem slechts voor korte tijd als sopraan zal klinken. De rollen zijn prachtig, maar de film is veel te lang, waardoor kijker in het laatste half uur de aandacht verliest. Het scenario is van Kenji Aoki. Het camerawerk is van Masami Inomoto.

Coo: Tooi umikara kita Coo

1993 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Japan 1993. Animatie van Tetsuo Imazawa en Tetsuo Imazawa.

De twaalf-jarige Yosuke, die met zijn vader Tetsuro op het eiland Pogo Pogo in de Fuji Archipel woont, ontdekt na een storm een jonge zeeleeuw, al vindt hij het dier wel merkwaardig vanwege zijn lange hals, de geschubde staart en de grote zwemvliezen aan zijn vier grove poten. Zijn vader is zeebioloog en stelt vast dat het om een babydinosaurus gaat. Hij behoort tot de Plesiosaurussen, een soort reuzenhagedissen die al 65 miljoen jaren geleden uitgestorven zijn. Yosuke noemt het dier Coo en sluit vriendschap met de amfibie en hoopt dat niemand hem ontdekt, maar het geheim lekt toch uit. De rest in het scenario van Kihachi Okamoto, die het verhaal van Tamio Kageyama bewerkte, is voorspelbaar. Kinderen zijn gefascineerd van dinosaurussen en dit is een aardige film temidden van alle anderen over het onderwerp met de groene boodschap: bescherm de dieren en laat de mens ze niet uitroeien. Tekenwerk van typisch Japanse makelij, niet slecht maar zonder warmte.

Dixieland daimyo

1987 | Avonturenfilm

Japan 1987. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Ikko Furuya, Ai Kanzaki en Mami Okomoto.

Vier Zuidamerikaanse muzikanten, voormalige slaven, vertrekken per schip naar Afrika, maar door een storm belanden ze in Japan middenin een conflict tussen samoerais. Absurde en povere parodie over de invloed van de westerse cultuur op de Japanse beschaving.

UFO Blue Christmas

1978 | Sciencefiction, Drama

Japan 1978. Sciencefiction van Kihachi Okamoto. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Yo Katsuno, Keiko Takeshita, Eiji Okada en Kaoru Yachigusa.

Algehele paranoia slaat toe in Japan als blijkt dat het bloed van mensen, die een UFO hebben waargenomen, plotseling blauw wordt. Een uitermate chaotische science-fiction film, waarin praktisch alle actie buiten het beeld plaatsvindt. Ook bekend als BLOOD TYPE BLUE.

Tokkan

1978 | Avonturenfilm

Japan 1978. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Toshitaka Ito en Yasuke Okada.

De strijd in de 19de eeuw tussen de heerser van Togukawa en partisanen en het leed dat daardoor ontstaat. De film draait om twee plattelandsjongens die van die oorlog willen profiteren.

Nippon no Ichiban Nagai Hi

1969 | Oorlogsfilm

Japan 1969. Oorlogsfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Toshirô Mifune, Sô Yamamura, Chishû Ryû, Takashi Shimura en Seiji Miyaguchi.

Na WO II besluit een groep officieren de oorlog vanuit Japan opnieuw te beginnen. Een oorlogsfilm die qua onderwerp boven de rest uitstijgt, die in de jaren 1960-1970 in Japan gemaakt werden, mmar ook deze verveelt algauw.

Kiru

1969 | Avonturenfilm

Japan 1969. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Etsushi Takahashi, Shigeru Koyama en Eijirô Tono.

In het begin van de 19e eeuw staan twee samoerais tegenover elkaar, een v[KA1]o[KA1]or en een tegen de plaatselijke tiran. Honderd procent een standaard werk met in de hoofdrol een van de meest typerende actuers van dit genre, Tatsuya Nakadai, die ook in films van Kurosawa meespeelt (YOJIMBO, KAGEMUSHA).

Daibosatsu Toge

1967 | Avonturenfilm

Japan 1967. Avonturenfilm van Kihachi Okamoto. Met o.a. Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Michiyo Aratama, Yuzo Kayama en Kei Sato.

De geschiedenis van een ervaren samoerai, die uiteindelijk het slachtoffer wordt van zijn eigen listigheid. De bewerking van een beroemde Japanse roman door Kaizan Nakazato. De twee vijanden uit YOJIMBO - Toshiro Mifune en Tatsuya Nakadai - staan weer tegenover elkaar, hoewel hier het resultaat minder is dan in de film van Kurosawa.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Kihachi Okamoto op televisie komt.

Reageer