Jerzy Kawalerowicz

Regisseur, Scenarist

Jerzy Kawalerowicz is regisseur en scenarist.
Er zijn 9 films gevonden.

Bronsteins Kinder

1990 | Drama

Duitsland/Polen 1990. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Armin Mueller-Stahl, Hans Hoppe, Matthias Paul, Angela Winkler en Katharina Abt.

Als de bijna volwassen Paul ontdekt dat zijn vader Mueller- Stahl de evenoude Hoppe, een voormalig bewaker uit het concentratiekamp Neugamme, in hun huisje in de volkstuin gevangen houdt, wordt hij zich bewust van zijn joodse afkomst. De poging van zijn vader om eigen rechter te spelen en zijn afkomst verzwijgt hij liever voor zijn vriendin. Een gevoelige film over een brandend en nog altijd actueel thema - het Gustav Mahler - probleem - naar de gelijknamige roman van Jurek Becker, die zijn boek aanvankelijk had willen titelen 'Wie ich ein Deutscher wurde' en daarmee alles samenvat. Gesitueerd omstreeks 1973 in Oost-Berlijn, in de voormalige DDR. Bronstein was de werkelijke naam van de vooraanstaande communist, de joodse Leon Trotzki, die op last van zijn rivaal Lenin in Mexico werd vermoord. Becker maakte samen met de regisseur het scenario en Witold Sobocinski zorgde voor de fotografie.

Jeniec Europy

1989 | Drama, Historische film

Frankrijk/Polen 1989. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Roland Blanche, Vernon Dobtcheff, François Berléand, Didier Flamand en Ronald Guttman.

Nadat Napoleon (Blanche) bij Waterloo de veldslag verloren had tegen de geallieerde legers, werd hij verbannen naar het eilandje Sint Helena in de Atlantische Oceaan, dat midden in het water ter hoogte van Angola ligt. Het klimaat is er ruw en ongezond. Het eiland behoort tot Groot-Brittani[KA3]e. Het bestuur is in handen van de Britse gouverneur Hudson Lowe (Dobtcheff), die zijn bijzondere gevangene op alle mogelijke manieren probeert te vernederen en te kleineren. Hij erkent geen moment dat Napoleon keizer is, al valt hiervoor wel wat te zeggen, want Napoleon had zichzelf gekroond. Lowe wil uitsluitend zijn militaire rang erkennen. Tussen de twee mannen ontstaat een psychologisch duel, dat ermee eindigt dat Napoleon die in 1821 overleed, zijn eigen begrafenis arrangeerde (hij werd bijgezet in de Dôme des Invalides in Parijs, maar dat was pas in 1840). De film is met een laag budget gemaakt, hij is sober en moet het hebben van wijdse opnamen van cameraman Wieslaw Zdort, en de dialogen en de confrontaties tussen de twee hoofdrollen. Voor kijkers met historische belangstelling en kennis over het leven van Napoleon is deze toneelmatige film, die vooral aandacht besteedt aan de menselijke aspecten, wel aardig. Het scenario is van regisseur Kawalerowicz naar de roman van Juliusz Dankowski.

Austeria

1982 | Drama, Historische film

Polen 1982. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Franciszek Pieszka, Wojciech Pszoniak, Jan Szurmeij en Ewa Domanska.

Complex politiek-historisch drama van de maker van PHARAON. In deze epische film bestudeert Kawalerowicz de wereld van de Poolse Joden. Hij baseerde zich daarvoor op het gelijknamige klassieke boek van Julian Strykowski. Ontzettend rijk aan politieke, sociale en historische details. Toch is de film té ambitieus en qua vorm ontoegankelijk. Het is een fresco dat de nodige voorkennis van en interesse in de behandelde materie vereist.

[KA1]Smier[KA1]c prezydenta

1977 | Historische film

Polen 1977. Historische film van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Zdzisław Mro[KA9]zewski, Marek Walczewski, Henryk Bista, Czesław Byszewski en Edmund Fetting.

Een nauwkeurige reconstructie van een belangrijke gebeurtenis in de Poolse geschiedenis: de democratische verkiezing van de eerste president van de Poolse republiek. Een week later echter wordt hij vermoord. Deze historische episode weet Kawalerowicz op indrukwekkende wijze gestalte te geven. Het scenario is mede geschreven door de gerenomeerde filmcriticus Bolesław Michałek.

Maddalena

1971 |

Italië 1971. Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lisa Gastoni, Eric Woofe en Ivo Garrani.

Een in haar huwelijk seksueel gefrustreerde vrouw gaat biechten bij een jonge priester die aan zijn roeping twijfelt en krijgt een kortstondige verhouding met hem. De uitgeweken Poolse regisseur heeft geen greep op het ondanks pretenties en symboliek oppervlakkig uitgewerkt scenario, waarbij heen-en-weer springen in de tijd en gevisualiseerde fantasieën loze versiering blijven. De spelregie compenseert de slecht geschreven rollen, zodat Gastoni overtuigend zinnelijk en aandoenlijk is en Woofe als de priester een in toenemende mate gekweld, hoewel bar onwaarschijnlijk lustobject.

Gra

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Gustaw Holubek, Lucyna Winnicka, Jan Machulski, Jolanta Lothe en Wiesław Gołas.

Mislukte poging tot het uitbeelden van een huwelijksdrama. Het is een spel van de schijn dat een echtpaar na ruim twaalf jaar huwelijk speelt. Wat aan de buitenkant een vorm van communicatie is, blijkt in werkelijkheid een constante poging elkaars zelfzuchtigheid te doorbreken. Hoewel de acteurs (waaronder de vrouw van de regisseur Lucyna Winnicka) niet de eerste de beste zijn, is hun spel in deze film niet overtuigend.

Faraon

1966 | Historische film

Polen 1966. Historische film van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Jerzy Zelnik, Wiesława Mazurkiewicz, Piotr Pawłowski, Leszek Herdegen en Barbara Brylska.

Dit kostbare, in DyaliScope gefilmde epos over farao Ramses XIII (jeune premier Zelnik in zijn eerste grote rol) is het Poolse alternatief voor Hollywood-Egyptokitsch als Cleopatra. Wanneer de eerste óóhs en ááhs over de decors, kleuren en kostuums zijn geslaakt, beseft de kijker dat de kamerbrede luxestoffering niet dient ter verfraaiing van een pseudo-historische soap. Virtuoos toont Kawalerowicz (1922-2007) het complex in elkaar grijpen van politieke machinaties, hebzucht, psychologisch steekspel en (bij)geloof. Naar de roman van Boleslaw Prus.

Matka Joanna od Aniolów

1961 | Drama, Historische film

Polen 1961. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lucyna Winnicka, Mieczysław Voit, Anna Ciepielewska, Zygmunt Zintel en Kazimierz Fabisiak.

Destijds baarde deze film nogal wat opzien in Polen, waar de katholieke kerk hem bestempelde als een blasfemistische anti-katholieke en zelfs als een anti-religieuze film. Tijdens het festival van Cannes (1961) dacht men er anders over: de film werd bekroond met de speciale prijs van de jury. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw in een klooster, waarvan men zegt dat de nonnen daar bezeten zijn door de duivel. Een priester die een poging doet de boze geest te verjagen, wordt verliefd op de moeder-overste Johanna en gaat ten onder in de daaruit voortvloeiende strijd tussen gevoelens en deugden.

Pociag

1959 | Drama

Polen 1959. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lucyna Winnicka, Leon Niemczyk, Teresa Szmigielówna, Zbigniew Cybulski en Helena D[KA10]abrowska.

Een psychologisch drama in de stijl van de Nouvelle Vague. Tevens roept de film herinneringen op aan Hitchcocks THE LADY VANISHES. De handeling speelt zich voornamelijk af in een trein waarin zich een gezochte misdadiger bevindt. Hoewel de jacht op deze misdadiger de hoofdlijn is, munt de film uit in de weergave van de moeilijkheid van de menselijke communicatie. Dit wordt uitgebeeld in de vorm van verschillende kleine intriges die uit het samenzijn en gedwongen contact met de reizigers resulteren. De themamuziek is onvergetelijk. Het scenario is van de regisseur en Jerzy Lutovski. Het camerawerk is van Jan Laskovski.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jerzy Kawalerowicz op televisie komt.

Reageer