Paule Baillargeon is regisseur, acteur en componist.
Er zijn 11 films gevonden.

Un 32 août sur la terre

1998 | Romantiek

Canada 1998. Romantiek van Denis Villeneuve. Met o.a. Pascale Bussières, Alexis Martin, Serge Thériault, Richard S. Hamilton en Paule Baillargeon.

Na een bijna fataal verkeersongeluk beseft Simone Pr[KA1]evost (Bussi[KA2]eres) dat het leven maar kort is en dat zij voor het nageslacht moet zorgen. Er zit een addertje onder het gras: ze is niet verloofd, niet getrouwd en heeft zelfs geen vaste vriend. Ze wringt zich in allerlei bochten om Philippe (Martin) te vragen een kind bij haar te maken. Hoewel Philippe een vriendin heeft, is hij bereid om mee te werken op voorwaarde dat de ontvangenis in de Amerikaanse zoutvlakte in Utah plaatsvindt. Simone gaat accoord en ze begeven zich op weg naar Salt Lake City. Het wordt een reis die niet zonder hindernissen is. Ook in de woestijn bij Salt Lake City staat hen het nodige te wachten: ze vinden er geen 'inspiratie' en de zoutvlakte valt hen vierkant tegen. Ze besluiten terug te keren naar de beschaving en Philippe ontdekt dat hij zelf ook naar een baby verlangt. Een gortdroog liefdesverhaal, verschrikkelijk conventioneel, dat wellicht de kijker kan bezighouden als hij op zijn vertrek moet wachten voor een vliegreis op de luchthaven, waar geen aanstootgevende films worden vertoond, maar rolprenten, die waarheden als koeien bevatten over eenzaamheid, eigenwaarde en liefde. Het scenario van debuterend regisseur Villeneuve bevat gemakkelijke en luie dialogen waar, evenals de maand augustus, geen eind aan lijkt te komen. Aan de film trouwens evenmin. Blijft het spel - niet slecht, maar het geheel boeit nauwelijks. Opletten of deze maker van muziekvideo's in toekomst iets beters op tafel legt, want hij is niet zonder talent. Het camerawerk is van André Turpin.

Le sexe des étoiles

1993 | Drama

Canada 1993. Drama van Paule Baillargeon. Met o.a. Denis Mercier, Marianne-Coquelicot Mercier, Tobie Pelletier, Sylvie Drapeau en Luc Picard.

Camille (Marianne-Coquelicot Mercier) is bijna dertien en woont in Canada. Haar moeder Mich[KA2]ele (Drapeau) is juriste en haar vader is verdwenen naar de V.S. Zij tuurt vaak naar de sterren. Ze verlangt ernaar dat haar vader terugkomt. Plotseling staat hij voor de deur, maar hij heeft een grote verandering ondergaan: hij is een vrouw geworden.

Le sexe des etoiles

1993 | Drama

Canada 1993. Drama van Paule Baillargeon. Met o.a. Tobie Pelletier, Marianne-Coquelicot Mercier en Denis Mercier.

De twaalfjarige Camille heeft zich na het verdwijnen van haar vader in een droomwereld teruggetrokken. Wanneer haar vader terugkeert, heeft hij een transseksuele operatie ondergaan en heet nu Marie-Pierre. Camille probeert wanhopig de oude familiebanden te herstellen waar haar vader destijds voor vluchtte. De tippelende homoseksueel Lucky laat haar inzien dat zij beter haar eigen levensweg kan vinden

Trois pommes à côté du sommeil

1988 | Misdaad

Frankrijk/Canada 1988. Misdaad van Jacques Leduc. Met o.a. Normand Chouinard, Paule Baillargeon, Paule Marier, Hubert Reeves en Josée Chaboillez.

Er gebeurt niets in deze film, waarin feitelijk maar twee personages voorkomen. De hoofdpersoon houdt zich van 's morgens tot 's avonds bezig met zijn dagelijkse beslommeringen, maar nu hij veertig is, komt zijn verleden weer bovendrijven en met zijn vriend praat hij dan over allerlei dingen. De regisseur gaat te werk op basis van gedachten- en gevoelsassociaties om liefde, eenzaamheid, hartstocht, kennis, en het mysterie van leven en dood aanschouwelijk te maken. Onder de ogenschijnlijk simpele buitenkant gaat een intens verwarrende en zeer vernuftig opgezette film schuil. De vriendschap tussen de twee mannen is schitterend in beeld gebracht door Pierre Letarte. Deze film werd in 1990 tijdens de Achtste Ontmoetingsdagen in Montréal bekroond met de prijs van de vereniging van filmcritici uit Quebec.

The Night Train to Kathmandu

1988 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Robert Wiemer. Met o.a. Pernell Roberts, Eddie Castrodad, Kavi Raz, Tim Eyster en Robert Stoeckle.

Fantasieloos familie-avontuur dat doet denken aan een mengeling van BRIGADOON en LOST HORIZON. In dit afgezaagde verhaal komen tieners uit twee verschillende culturen in conflict met een norse archeoloog die research doet in de Himalaya. Gemaakt voor de kabel.

Sonia

1988 | Drama

Canada 1988. Drama van Paule Baillargeon. Met o.a. Kim Yaroshevskaya en Paule Baillargeon.

Yaroshevskaya is Sonia uit de titel. Ze 58 jaar, levenslustig en geeft kunstgeschiedenis op een school. Plotseling ontdekt haar dochter dat ze vergeetachtig wordt, en zelfs enkele dagen verdwijnt zonder dat Yaroshevskaya zich kan herinneren waar ze was. Men stelt vast dat zij de ziekte van Alzheimer heeft, een naar degeneratieproces, waartegen niets te doen valt. Een aangrijpende, sober gemaakte film die op een heldere manier duidelijk maakt waarmee patiënten en begeleiders geconfronteerd worden.

I've Heard the Mermaids Singing

1987 | Komedie, Experimenteel

Canada 1987. Komedie van Patricia Rozema. Met o.a. Sheila McCarthy, Paule Baillargeon, Marie McDonald, John Evans en Ann-Marie MacDonald.

Een weemoedige, originele komedie over een jonge vrouw, die nooit veel heeft gepresteerd. Ze krijgt een baan als assistente van een sjieke, intelligente galeriehoudster, die zij gaat verheerlijken. Het overtuigende filmdebuut van McCarthy houdt de kijker in zijn ban, zelfs als de film afdwaalt, wat meer dan eens het geval is. De eindscène maakt alles echter goed. Licht, maar indrukwekkend speelfilmdebuut van Rozema.

La Femme de l'Hôtel

1984 | Drama

Canada 1984. Drama van Léa Pool. Met o.a. Paule Baillargeon, Louise Marleau, Marthe Turgeon en Serge Dupire.

Andr[KA1]ea maakt opnamen voor een film in Montreal en verblijft in een groot hotel in het centrum van de stad. Verschillende lotsbestemmingen kruisen elkaar doordat bepaalde personen daar een kamer huren. De kijker volgt in het bijzonder die van Estelle David, reizigster zonder doel. Het thema van een hotel als centrale locatie is sinds HOTEL DU NORD van Marcel Carn[KA1]e (1938) al talrijke malen bewerkt. In wezen gaat het om een vrouwenfilm. Een soort van 'borduurwerk' ook, dat verschillende, slecht verwerkte invloeden heeft ondergaan, zoals van Marguerite Duras. Een verzorgde, ingewikkelde, en tamelijk pretentieuze en saaie film.

Panique

1977 | Drama

Canada 1977. Drama van Jean-Claude Lord. Met o.a. Paule Baillargeon, Jean Coutu, Lise Thouin, Pierre Thériault en Jacques Thisdale.

Een technisch competente politieke thriller waarin een multinational door een nieuw produktieproces een milieuramp dreigt te veroorzaken. Het thema is interessant en scenario-technisch voldoende uitgewerkt, maar de film heeft nogal te lijden onder houterige vertolkingen en een platte regie. Als inleiding bij een debat goed te volgen, maar anders niet echt een must.

Before the Time Comes

1975 | Drama

Canada 1975. Drama van Anne-Claire Poirier. Met o.a. Luce Guilbeault, Paule Baillargeon, Angèle Arsenault, Jean Mathieu en Pierre Gobell.

Helène heeft al drie kinderen en wil geen vierde. Als ze toch in verwachting raakt overweegt ze een abortus. De film volgt Helènes strijd en de vraag over de rol van de vrouw in deze zaak. Gevoelige materie, gevoelig verfilmd.

Montreal Blues

1971 | Drama

Canada 1971. Drama van Pacal Gélinas. Met o.a. Paule Baillargeon, Suzanne Garceau, Lisette Amfousse, Raymond Cloutier en Jocelyn Bérubé.

Een groep jonge mensen uit Montreal begint een macrobiotisch restaurant en gaat in een commune leven. Het klinkt niet erg opwindend en dat is het dan ook niet.