Jürgen Knieper (1941): muziek.
Er zijn 45 films gevonden.

Tuvalu

1999 | Fantasy, Komedie

Duitsland 1999. Fantasy van Veit Helmer. Met o.a. Denis Lavant, Chulpan Hamatova, Philippe Clay, Terrence Gillespie en E.J. Callahan.

Ergens in een afbraakbuurt ligt een badhuis met een oud binnenbad. In de kelder, waar een stoommachine het water oppompt en voor de hete dampen zorgt, leeft Anton (Lavant) met zijn blinde vader Karl (Clay), die als een kapitein op zijn schip het bevel over zijn badhuis voert. Anton heeft hem niet verteld dat het in verval geraakt is en met behulp van een ouderwetse bandrecorder laat hij de stemmen en geluiden horen van de bezoekers in een druk bezocht bad. Dan komt Eva (Hamatova), de dochter van een kapitein die met het schip van haar vader naar het eiland uit de titel wil varen, maar de boot moet eerst zeewaardig gemaakt worden. Daartoe heeft ze een zuiger nodig uit de oude stoommachine van Karl. Eva lonkt naar Anton die prompt verliefd wordt. Antons broer Gregor wil dat de boel afgebroken wordt en plaats maakt voor nieuwbouw, zodat er flink wat te verdienen valt aan de grond. Hij zorgt voor een ongeluk met een van die zeldzame bezoekers van het bad, maar Anton weet de buurt te recruteren als er een inspectie komt en wil zo bewijzen dat het bad niet gevaarlijk is. Als het toch afgebroken moet worden, breekt het hart van Karl, en Gregor begint het badhuis in blinde woede te vernietigen. Met de geredde onderdelen uit de stoommachine herovert Anton Eva en samen zetten zij koers naar Tuvalu. Het scenario van Michaela Beck en regisseur Helmer is tamelijk onsamenhangend, maar deze neo-expressionistische film is sfeervol en sprookjesachtig. Het camerawerk van Emil Christov is heel mooi. Hij filmde in een vervallen badhuis in Sofia en de scheepswrakken werden gefilmd in de Zwarte Zee-haven Varna. Een film waar je mee wegloopt of waar je in walging uit onbegrip vanaf keert. Verwacht geen actie à la Hollywood - het zit er niet in.

Mutter mit 18

1995 | Familiefilm

Duitsland 1995. Familiefilm van Horst Kummeth. Met o.a. Susanna Wellenbrink, Max Schneider, Jacques Breuer, Oliver Selke en Ygal Gleim.

Het vervolg op MUTTER MIT 16 met Wellenbrink, als Anja. Ze is prachtig meege[KA3]evauleerd. Ze heeft na omzwervingen een onderkomen gevonden als inwonend dienstmeisje met haar hummeltje Roger (Schneider) bij weduwe Franziska Hoffmann (Lemnitz). Als haar zoon Daniel (Dehmel-Huber) verliefd op Anja wordt, panikeert Frau Hoffmann en neemt contact op met de kinderbescherming.

Der Trinker

1995 | Drama

Duitsland 1995. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Harald Juhnke, Jutta Wachowiak, Deborah Kaufmann, Eberhard Esche en Christian Grashof.

Tv-film naar de gelijknamige roman van Hans Fallada, die hij schreef in de gevangenis in 1944/45. Het gaat over de oudere Erwin Sommer (Juhnke), die samen met zijn vrouw Magda (Wachowiak) het familiebedrijf door WO II heen weet te loodsen. Als er na de oorlog enige zakelijke tegenslagen geïncasseerd moeten worden, neemt hij zijn toevlucht in de alcohol.

Das Versprechen

1995 | Romantiek, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1995. Romantiek van Margarethe von Trotta. Met o.a. Corinna Harfouch, Meret Becker, August Zirner, Anian Zollner en Jean-Yves Gaultier.

De film begint in 1961 als de Berlijnse Muur wordt opgetrokken. Een stel jongeren, w.o. Sophie en Konrad, willen hem smeren door de riolen, maar Konrad treuzelt omdat zijn schoenveter losraakt en versteent op het moment suprëme als een VOPO- patrouillewagen nadert. Een poging van Sophie om hem te laten op te laten halen door een passeur mislukt.

Lisbon Story

1994 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1994. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Rüdiger Vogler, Patrick Bauchau, Teresa Salgueiro, Manoel de Oliveira en Madredeus.

Oorspronkelijk had Wenders de opdracht gekregen een documentaire te maken ter gelegenheid van het feit dat Lissabon de culturele hoofdstad van Europa was in 1994. Daar eenmaal aangekomen besloot Wenders anders: deels fiction, deels een beeld van de stad. De waarheid is dat Wenders inzag dat hij zijn opdracht nimmer op tijd kon leveren en hij maakte een deal met de Duitse omroep WDR voor afname en hield met de behendigheid van een duivelskunstenaar alle andere financiële bronnen in stand, w.o. bescheiden sponsors uit Italië en Portugal.

Madregilda

1993 | Experimenteel

Spanje 1993. Experimenteel van Francisco Regueiro. Met o.a. José Sacristán, Juan Echanove, Barbara Auer, Kamel Chérif en Rafael Diaz.

Wie niet op de hoogte is van het Francisme en de Spaanse burgeroorlog, heeft grote moeite om deze ironiserende film zonder verhaal te volgen. De handeling vindt plaats in Madrid rond 1945. Auer speelt een dubbelrol: moeder Angeles en dochter Madregilda, een soort reïncarnatie van Rita Hayworth als Gilda. Sacristán is haar man, een fascistische kolonel en Echanove moet doorgaan voor de generalissimo. Zelfs het kijken naar de barokke plaatjes is nauwelijks aantrekkelijk want de fotografie van José Luis López-Linares stelt weinig voor. Het bodemloze scenario is van Angel Fernández-Santos en regisseur Regueiro, een Buñueliaanse kunstenaar die zich ook op het medium film heeft gestort. Niettemin bekroond met de prijs der kritiek op het filmfestival van San Sebastian...

Der Blaue

1993 | Thriller, Komedie

Duitsland 1993. Thriller van Lienhard Wawrzyn en Leinhard Wawrzyn. Met o.a. Manfred Krug, Ulrich Muehe, Meret Becker, Marijam Agischewa en Klaus Manchen.

Dr. Otto Skrodt (Krug), ooit in het verleden van de DDR naar het Westen gegaan, gaat het voor de wind. Hij heeft een goedlopende stoeterij en is parlementslid. Bovendien is zijn tweede vrouw jong, mooi en lief. Hij aast op een baantje als staatssecretaris. Zijn dochter Isabella (Becker) was hem allang gesmeerd en woont uit de buurt, maar weet dat hij ooit informant voor de Stasi was. Werner Rogatsch (Manchen) was de Stasi officier, die Dr. Otto recruteerde; hij zit nu op zwart zaad. Kalle Kamiminski (Muehe) duikt op; hij zuchtte heel wat jaren in een DDR-gevangenis wegens een vluchtpoging naar het Westen. Wat Kalle niet weet is dat Dr. Otto hem heeft verraden; wat Dr. Otto weer niet weet is dat Kalle met Isabella ging. Als het uitkomt dat hij voor de Stasi heeft gewerkt, heeft Otto het in alle opzichten gehad. Kalle wil erachter komen, wie de verrader was en hij wil zijn geliefde Isabella weer terugvinden. Als Kalle bij Otto opduikt, probeert Otto hem met hulp van Werner koud te maken. Schitterende plot-elementen in een eersteklas vertolkte thriller, waarbij de gejaagde de jager wordt. Helaas zitten er een paar onwaarschijnlijkheden in het scenario van regisseur Wawrzyn die zijn eigen roman verfilmde, maar die doen beslist geen (definitieve) afbreuk aan het geheel. Goed camerawerk van Martin Kukula. Een Blaue was een niet-officiële informant van de Stasi en diens naam stond met blauwe inkt op de dossiers geschreven.

Rotlicht

1992 | Mysterie, Thriller

Duitsland 1992. Mysterie van Michael Lähn en Michael Lahn. Met o.a. Helmut Zierl, Barbara Rudnik, Hanns Zischler, Jaecki Schwarz en Angelika Bartsch.

Commissaris Rehberg (Zierl) uit West-Berlijn wordt nadat zijn collega de dood heeft gevonden bij een schietpartij in de rosse buurt, overgeplaatst naar het voormalige Oost-Berlijn, waar hij illegale casino`s tracht op te rollen. Hij ondervindt hinder van corrupte collega`s. Onroerendgoedhandelaar Fengler (Zischler) is zijn machtige tegenstander, die altijd een zet voor lijkt te zijn en Inge Scholl (Rudnik) is de mooie tolk met de vage contacten, op wie hij verliefd is. Wie goed oplet ziet Prückner als Udo. Prima milieuschildering en sterk scenario van Hartmann Schmige. Achter de camera stond Michael Steinke.

Probefahrt ins Paradies

1992 | Sportfilm, Komedie

Duitsland​/​​Zwitserland 1992. Sportfilm van Douglas Wolfsperger. Met o.a. Barbara Auer, Mathias Gnädinger, Axel Milberg, Kristina Walter en Inge von Ambesser.

Tijdens een vreemde pelgrimstocht naar Lourdes komt de misstap van een jonge pastoor aan het licht: zijn hoogzwangere vriendin verschijnt plotseling en moet zich weren tegen de strenge kloosterzuster, die de busreis op een heerlijk schijnheilige manier leidt. De celibaatskomedie heeft enkele opvallende steken onder water voor de katholieke kerk in petto. Vooral Hörbiger als non is bijna hemels. Helaas houdt de jonge regisseur het halverwege de film niet meer vol; het ontbreekt hem aan het gevoel voor goede timing en de grap gaat in rook op. Wolfsperger schreef het scenario samen met Franz Bielefeld, Tobias Engelsing en Luisa De Martin. Jörg Schmidt-Reitwein stond achter de camera.

Mutter mit 16

1992 | Familiefilm

Duitsland 1992. Familiefilm van Horst Kummeth. Met o.a. Susanna Wellenbrink, Marita Marschall, Marco Hofschneider, Manfred Lehmann en Hellena Büttner.

Anja Heinze (Wellenbrink) is 16. Er is geen vader meer in huis, moeder is werkster en ze heeft ook nog een drietal broertjes en zusjes. Ze is een lekkere meid en ze heeft een vriendje, Steffen Borg (Hofschneider), één jaartje ouder. Binnenkort gaat ze eindexamen doen. Na wat gevrij met Steffen, raakt ze in verwachting. Moeder is boos en zegt dat 'wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten'. Anja gaat het huis uit en belandt in een tehuis, waar men haar wil helpen.

Ein Mord danach

1992 | Mysterie, Thriller

Duitsland 1992. Mysterie van Wolfgang Storch. Met o.a. Roland Schäfer, Eleonore Weisgerber, Peter Mati[KA1]c, Kirsten Block en Florian Martens.

Nadat de oorbel van een vermoorde jonge vrouw, wiens lijk in een bos werd aangetroffen, in een huurauto is gevonden, meent commissaris Mati[KA1]c met een routine geval van lustmoord te doen te hebben. De zaak begrenst zich tot een viertal verdachten, maar deze wie-is-de-dader wordt toch nog gecompliceerd als de politie Schäfers naam aan de pers laat uitlekken. Peter Hemmer schreef het scenario voor dit geïjkte werkje en Michael Steinke verzorgde de fotografie.

Verurteilt Anna Leschek

1991 | Drama

Duitsland 1991. Drama van Bernd Schadewald. Met o.a. Ulrike Kriener, Sandy Schmitz, Willi Herren, Angelina Donst en Michael Prelle.

Vlak voor de Kerst wordt ergens in Duitsland, in een grote stad een spaarbank overvallen door twee gemaskerde daders, die op een volgende straathoek al in de kraag worden gevat. Het blijken een veertig-jarige moeder en haar dertien-jarige dochtertje te zijn. Anna (uit de titel, Kriener) krijgt een pro deo-avocaat toegewezen. Het is Rainer Buchka (Pleitgen), een aan de drank verslaafde strafpleiter zonder cli[KA3]enten. De minderjarige Ines (Schmitz) hoeft zich niet te verantwoorden, maar in Anna's zaak ziet meester Buchka zijn enige en laatste kans. Hij wint snel Anna's vertrouwen, de vonk tussen beiden wil best overspringen, maar tijdens het antecedentenonderzoek van zijn cliënte komt Buchka heel veel naars tegen; bovendien dreigt Anna de voogdij over haar Ines kwijt te raken. Geëngageerd drama met sociale kantjes, dat geloofwaardig gebracht wordt onder de oprechte regie van Schadewald. Het camerawerk is van Ingo Hamer.

Mörderische Entscheidung - Umschalten erwünscht

1991 | Thriller

Duitsland​/​​Spanje​/​​Nederland 1991. Thriller van Oliver Hirschbiegel. Met o.a. Nils Tavernier, Mapi Galan, Michael Byrne, Malgoscha Gebel en Ramses Shaffy.

Een thriller over een maniakale moordenaar (Byrne), die voor de buitenwacht een gevierde tv-presentator is, en geassisteerd wordt door een schone assitente (Galan), een voormalige gevallen vrouw, die hij terroriseert. Een werkeloze tekenaar (Tavernier) raakt verstrikt in het glitter-wereldje van de omroep, waar drugs en decadente seks hoogtij vieren. Hij wordt verliefd op Galan en dat blijft niet onbeantwoord; samen ontmaskeren zij de killer, die met een handschoen en een pareltjes fetisjisme zijn slachtoffers om zeep helpt. Deze qua verhaal clichématige tv-film is een z.g 'Zap-film', die op twee netten tegelijk wordt uitgezonden en wil je het allemaal volgen dan moet je voortdurend schakelen met de afstandsbediening; voor onrustige mensen en zenuwpatiënten een uitkomst. Naar een verhaal van regisseur Oliver Hirschbiegel die samen met Tony Grisoni het scenario schreef. Ook bekend als MURDEROUS DECISIONS.

High Art

1991 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Brazilië 1991. Thriller van Walter Salles. Met o.a. Peter Coyote, Amanda Pays, Raul Cortez, Giulia Gam en Tonico Pereira.

In Rio wordt de Amerikaanse fotograaf Coyote betrokken bij de moord op een prostituée. het motief blijkt een diskette te zijn die te maken heeft met internationale wapensmokkel. Volgens de moordenaars zou Coyote deze diskette in zijn bezit hebben en hij ontsnapt op het nippertje aan de dood. Om zich te verdedigen vraagt hij Karyo, een man wiens leven hij eens redde, hem in te wijden in de kunst het messengevecht. Vanaf dat ogenblik verandert zijn bestaan. Ambitieuze thriller die zijn belofte niet helemaal inlost, wat waarschijnlijk te wijten is aan het gebrek aan communicatie tussen de Amerikaanse en Braziliaanse crew. Ruben Fonseca baseerde zijn, door Matthew Capman in het Engels vertaalde, scenario op zijn eigen roman. Knappe beelden van vooral de desolate dorpen in Brazilië en Bolivië werden geschoten door José Roberto Eliezer. Goede rollen van Coyote en Karyo.

De Zondagsjongen

1991 | Drama

Nederland 1991. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Rik van Uffelen, Tom van Hezik, Magdalena Ritter, Toon Agterberg en Franz Braunshausen.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Cherry Duyns met het half-autobiografische verhaal van een veertig-jarige televisiemaker (van Uffelen), geboren in Wuppertal uit een Hollandse vader en een Duitse moeder. Na de oorlog vestigt het gezin zich in het anti-Duitse Nederland waar vooral de moeder (Ritter) zich niet thuisvoelt. Zij neemt de jongen (van Hezik) mee naar Duitsland waar zijn vader hem later weer ophaalt. Door herinneringsbeelden wordt de verwarring van een onschuldige generatie duidelijk gemaakt. Mooie, meeslepende jeugdbeelden, knappe vertolkingen, in onderwerp en detail beslist de moeite waard, maar te braaf en te weinig een duidelijke spanningsboog, te weinig een eigen identiteit zodat alles je uiteindelijk vrij koud laat. Scenario van Jan Bosdriesz en regisseur Verhoeff.

Mondjäger

1990 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland 1990. Familiefilm van Jens-Peter Behrend. Met o.a. Marie Bierstedt, Karl Michael Vogler, Agnelo Temrité-Wadzatsé, Murilo Alvarenga en Sabine Kotzur.

De veertien-jarige Katrin gaat met haar grootvader naar Brazilië. Zij willen onderzoeken onder welke omstandigheden de vader van Katrin daar is gestorven. Samen met de Indiaanse jongen Wao-Moté komt Katrin een misdaad op het spoor. Een spannende kinderfilm met een actueel onderwerp: de ontginning van het tropische regenwoud.

December Bride

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1990. Drama van Thaddeus O'Sullivan. Met o.a. Donal McCann, Saskia Reeves, Patrick Malahide, Brenda Bruce en Michael McKnight.

Een diep religieuze Ierse vrouw met een jonge dochter die armoede als een deugd beschouwt, treedt in dienst als dienstmeid bij een presbyteriaanse boerenfamilie in Noord Ierland. Dit liberale gezin heeft een bevrijdende werking op het streng opgevoede meisje. Ze wordt beschouwd als een lid van de familie en als later de vader op tragische wijze tijdens een roeitochtje omkomt, volgt er een nog grotere toenadering, waarbij het thans ongeremde meisje - inmiddels een jonge vrouw geworden - een verhouding begint met de twee zonen. Dit leidt tot scherpe onderlinge conflicten, waarbij haar moeder vertwijfeld het huis verlaat en zij achterblijft in verwachting van een van beide broers, zonder te weten van wie. Een boeiende debuutfilm van de regisseur, waarbij de stukken er soms vanaf vliegen. Scenario van David Rudkin en fotografie van Bruno De Keyzer.

Après la guerre

1990 | Oorlogsfilm, Drama, Jeugdfilm

Frankrijk​/​​Duitsland 1990. Oorlogsfilm van Jean-Loup Hubert. Met o.a. Richard Bohringer, Antoine Hubert, Julien Hubert, Martin Lamotte en Isabelle Sadoyan.

De in de Rhône-Alpes geboren Jean-Loup Hubert heeft een oeuvre van kleine filmverhalen waarin vaak kinderen en adolescenten een belangrijke of hoofdrol spelen. Après la guerre behoort, naast het vrolijke Le grand chemin (1987) en het prachtige À cause d'elle (1993), tot Huberts sterkste films. Daarin trekt, aan het einde van WO II, een stel weggelopen Franse plattelandskinderen met een oorlogsmoede Duitse soldaat de paden op, de lanen in. Bohringer, de archetypische Franse nachtbraker met de whiskystem, is geweldig als de korporaal. Huberts zonen Antoine en Julien spelen de knapen. Cinekid Award 1989.

Paint it Black

1989 | Thriller

Verenigde Staten 1989. Thriller van Tim Hunter. Met o.a. Rick Rossovich, Julie Carmen, Doug Savant, Martin Landau en Jason Bernard.

Overtuigende thriller (in een onbeschaamde poging tot imitatie van Hitchcock, inclusief muziekfragmenten van Bernard Herrmann), gesitueerd tegen een decor van kunstenaars en kunsthandelaars met Rossovich als beloftevol beeldhouwer die financieel en seksueel door de knieën gaat voor Kirkland als de eigenaresse van een kunstgalerie. Klein, maar een interessant bijrolletje voor onze Van de Ven die nog steeds Engels praat met een Hollandse tongval. Bij het voltooien van de film ontstond er onenigheid met als gevolg dat scenarioschrijvers Tim Harris en Hershel Weingrod met pseudoniemen in de credits staan en regisseur Hunter verving al eerder Roger Herzburg. Toen de film klaar was bleek Vestron Inc. failliet te zijn, waardoor de rolprent direct op video uitkwam en geen première beleefde in de bioscopen.

Manöver

1989 | Romantiek

Duitsland 1989. Romantiek van Helma Sanders-Brahms. Met o.a. Adriana Altaras, Johannes Herrschmann, Alfred Edel, Elisabeth Zündel en Dominik Bender.

De film speelt in de jaren 1950-1960, de tijd van de koude oorlog, toen de Bondrepubliek weer bewapend werd. Een luitenant van het Volksleger uit de DDR moet aan geheime informatie zien te komen. Daartoe papt hij aan met de secretaresse van een ambtenaar op het Ministerie van Defensie. Ze worden verliefd op elkaar, en dat maakt de zaak er natuurlijk niet makkelijker op. Het is maar half gelukt iets van de sfeer uit die jaren over te brengen.

Die Senkrechtstarter

1989 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1989. Komedie van Christian Rateuke. Met o.a. Mike Krüger, Christina Plate, Karl Dall en Ferenz Fritzay.

Twee vrienden proberen een jonge vrouw te redden uit de klauwen van een gierige bankier. De film, bedoeld als satire op een mensonvriendelijke toekomst, is blijven steken op het niveau van een weinig intelligente, saaie Komedie.

Die Verliebten

1987 | Drama

Duitsland​/​​Joegoslavië 1987. Drama van Jeanine Meerapfel. Met o.a. Barbara Sukowa en Horst-Günther Marx.

Een Westduitse tv-journaliste van Joegoslavische afkomst is in haar vaderland voor een reportage en brengt een bezoek aan haar familie. Ze ontmoet een jonge Duitser die op zoek is naar het oorlogsverleden van zijn vader. De twee worden verliefd, maar het geluk is van korte duur. Een uiterst trage, vol met symboliek geladen, maar bovenal zeer vervelende film.

Der Himmel über Berlin

1987 | Fantasy, Drama, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk 1987. Fantasy van Wim Wenders. Met o.a. Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois en Peter Falk.

Twee engelen observeren sinds het begin der tijden hoe de schepping zich ontvouwt. De standplaats van Damiel (Ganz) en Cassiel (Sander) is Berlijn, ze luisteren daar onopgemerkt naar de gedachten van de inwoners. Op een dag besluit Damiel dat observeren niet langer genoeg is, hij wil, als sterfelijk wezen, deelnemen aan het leven. Met schitterende beelden van Berlijn, voor de val van De Muur, vertelt Wenders (Der Amerikanische Freund, Paris, Texas) een prachtig, filosofisch verhaal vol melancholie en vervreemding. Peter Handke schreef mee aan het script. Wenders kreeg de regieprijs in Cannes.

River's Edge

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Tim Hunter. Met o.a. Crispin Glover, Ione Skye Leitch, Roxana Zal, Daniel Roebuck en Tom Bower.

Als puber Roebuck een meisje wil aanranden, eindigt het ermee dat hij haar wurgt. Vervolgens rookt hij een stickie naast het ontzielde, naakte lichaam. De twaalf-jarige Miller is getuige en roept zijn oudere broer Glover en diens vriend Reeves te hulp. Die besluiten dat Roebuck niet gepakt mag worden en ze moeten het lijk zo snel mogelijk wegmoffelen. Een aangrijpend, waargebeurd verhaal over tieners in een boeiende, zo niet uitstekende, studie over kinderen van deze tijd en hun gevoel van vervreemding ten opzichte van volwassenen, de maatschappij en verantwoordelijkheid. Een schitterende rol van Glover als hun onorthodoxe leider en de mooiste rol is van Hopper, perfect gecast als overjarige hippie, die niet begrijpt hoe de kinderen zo'n gebrek aan waarden kunnen hebben. Een film om over na te denken!

Des Teufels Paradies

1986 | Avonturenfilm

Duitsland 1986. Avonturenfilm van Vadim Glowna. Met o.a. Jürgen Prochnow, Sam Waterston, Dominique Pinon, Suzanna Hamilton en Mario Adorf.

Prochnow en Doyle zijn de voormannen van een onrendabele kolenmijn op een idyllisch eilandje in de Java Zee, die gesloten moet worden. Doyle zou vertrekken en Prochnow wil achterblijven en van rust gaan genieten op het paradijselijke oord. Doyle verandert op het laatste moment van idee en wil met een drietal inheemse vrouwen gaan samenleven. Prochnow waarschuwt dat hij daarmee zijn hachje op het spel zet, omdat de zeden en gewoonten van de eilanders geen vreemdelingen toelaten in hun milieu. Als Prochnow vertrekt naar Surabaja hoort hij het onheilspellende roeren van de tam-tam. Onderweg ontmoet hij schurk Waterston, die eruit ziet als een gentleman. Samen trekken zij in Hotel Grand Pacific waar Waterston een illegaal casino inricht. Prochnow ontmoet daar Hamilton, die in een damesorkestje speelt. Hamilton gaat met Prochnow terug naar het eilandje. Hij wordt verliefd op Hamilton en zij op hem, hoewel zij aanvankelijk op hem afgestuurd was. Waterston komt met zijn gevaarlijke helper naar het eiland op een stormachtige nacht; Prochnow en Hamilton moeten voor hun leven vechten - Waterstons perverse spelletje. Goede rollen in een springerige, nogal vrije verfilming van de roman van Joseph Conrad. De regisseur speelt bootkapitien Davidson. Gesitueerd in 1937. Het sceanrio is van Leonard Tuck, Joehembus en regisseur Glowna. Martin Schäfer stond achter de camera. Gemaakt voor het ZDF, maar ook in de zalen uitgebracht.

Flügel und Fesseln

1985 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1985. Drama van Helma Sanders-Brahms. Met o.a. Brigitte Fossey, Hildegard Knef, Ivan Desny, Hermann Treusch en Camille Raymond.

Deze film behandelt aan de hand van het voorbeeld van twee vrouwen, moeder en dochter, een steeds weerkerend probleem: de kloof tussen levensdromen en de mogelijkheid om deze te realiseren. Hildegard Knef speelt na lange tijd weer eens een filmrol.

Wenn ich dich nicht hätte

1984 | Drama

Duitsland 1984. Drama van Konrad Sabrautzky. Met o.a. Elisabeth Bergner, Rudolf Platte, Dagmar Biener en Jürgen Morche.

De heroïsche kruistocht van een vrouw over de zeventig die haar even oude man na een hartinfarct de wil om te overleven verschaft. Platte en Bergner zetten fraaie rollen neer. Scenario van Rasi Levinas en fotografie van Michael Steinke.

L' Avenir d'Emilie

1984 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1984. Drama van Helma Sanders. Met o.a. Brigitte Fossey, Hildegarde Knef, Ivan Desny, Camille Raymond en Hermann Treusch.

Een actrice gaat in Normandië bij haar ouders uitrusten. Zij zorgen ook voor haar dochter als zij moet werken. Uiteindelijk keert zij terug naar Berlijn. Wederom analyseert Helma Sanders de menselijke relaties in een afgeschermde leefgemeenschap. De spanning in het huis is om te snijden, terwijl de eerste indruk die van een rustig huishouden is. Hier wordt stilzwijgend een levensstijl aangeklaagd. De beelden zijn opzettelijk afgevlakt en zonder diepte. Het geheel is overrompelend.

Ediths Tagebuch

1983 | Drama

Duitsland 1983. Drama van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Angela Winkler, Vadim Glowna, Leopold von Verschuer, Hans Madin en Irm Herrmann.

Edith, een gevoelige en ge[KA3]engageerde vrouw, kan de ellende waarmee ze in haar leven wordt geconfronteerd steeds slechter aan. Ze vlucht in de fantasiewereld van haar dagboek. Opname in een psychiatrische inrichting dreigt. Verfilming van de gelijknamige roman van Patricia Highsmith (door regisseur Geissendörfer tot scenario bewerkt), maar er is minder genuanceerde karaktertekening dan in het boek. Toch een indringende film, vooral dankzij het spel van Winkler. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Der Zauberberg

1982 | Drama, Historische film, Romantiek

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1982. Drama van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Christoph Eichhorn, Marie-France Pisier, Flavio Bucci, Charles Aznavour en Rod Steiger.

De literaire Thomas Mann-klassieker uit 1924 werd voor het indertijd kolossale bedrag van twintig miljoen D-Mark elegant verfilmd. Wanneer de jonge bourgeois Hans Castorp in 1907 zijn longzieke neef in het Berghof-sanatorium te Davos bezoekt, is hij gefascineerd door het magisch-morbide oord 'buiten de tijd' en blijft er in plaats van drie weken zeven jaar. Geissendörfer distilleerde uit de 1000 bladzijden dikke, complexe ideeënroman een boeiende, dromerige film die ondanks de indikking iets van het denken en de sfeer van vóór WO I overbrengt. Toverfotografie van Michael Ballhaus. Naast de bioscoopfilm bestaat een significant langere, driedelige tv-versie (329m).

Der Stand der Dinge

1982 | Drama

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Portugal 1982. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Patrick Bauchau, Isabelle Weingarten, Allen Goorwitz, Samuel Fuller en Viva Auder.

Wenders maakt na zijn mislukking met HAMMETT de balans op in een film over een 'filmcrew' die in Portugal bezig is met een SF- film, The Survivors. Het geld is op en ieder doodt de tijd op zijn of haar manier. De regisseur gaat naar Los Angeles om de producent op te sporen. Deze blijkt op de vlucht voor zijn duistere geldschieters en wordt neergeschoten. Wenders heeft er weer eens een echte Wendersfilm van gemaakt waarin de crisis van heel de mensheid verwerkt is. Hij slaagt hierin echter maar ten dele. Scenario van Wenders en Robert Kramer. Camerawerk van Henri Alekan, Fred Murphy en Martin Schäfer.

Dabbel Trabbel

1982 | Komedie

Duitsland 1982. Komedie van Dorothea Neukirchen. Met o.a. Gudrun Landgrebe, Jochen Schroeder, Sabine Andreas, Marie-Charlott Schüler en Karin Mumm.

Na de kritische vrouwenfilms, maakt het rasechte onvervalste damesdrama met zijn pleidooi voor de keurige kleinburgerlijke waarden weer een grootse opgang. Twee jonge, knappe mensen besluiten tenslotte toch te trouwen en keurige kindertjes te krijgen.

Didi - Alles im Eimer

1981 | Komedie

Duitsland 1981. Komedie van Ralf Gregan. Met o.a. Dieter Hallervorden, Rainer Brandt, Dirk Dautzenberg, Lisa Hellwig en Rotraut Schindler.

Remake van Robert Siodmaks film DER MANN, DER SEINEN M[KA3]ORDER SUCHT (1931), over een uitvinder, die na een bankroet alleen nog maar zelfmoord als uitweg ziet. Deze mislukt en hij huurt een moordenaar. De tv-komiek Hallervorden speelt na het succes van ACH DU LIEBER HARRY weer de hoofdrol in deze mislukte komedie. De vergelijking met de oude film is dodelijk. Ook bekend als ALLES IM EIMER.

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

1981 | Experimenteel, Drama

Duitsland 1981. Experimenteel van Uli Edel. Met o.a. Natja Brunkhorst, Thomas Haustein, Jens Kuphal, Reiner Wölk en David Bowie.

Bewerking van het gelijknamige, invloedrijke biografische boek waarin een jonge vrouw verslag doet van haar heroïneverslaving in de grauwe straten van Berlijn, midden jaren zeventig. De dertienjarige Christiane (Brunckhorst) komt terecht tussen jongeren die experimenteren met drugs. Wat begint met pillen wordt snel erger. Indrukwekkend relaas van een tienermeisje voor wie het leven al gauw draait om scoren, afkicken, straatprostitutie, overdoses en dood, kreeg een zekere cultstatus door de muziek én aanwezigheid van David Bowie. Jonge acteurs in pittige rollen, omringd door echte junkies, maken indruk.

Deutschland bleiche Mutter

1980 | Drama

Duitsland 1980. Drama van Helma Sanders-Brahms. Met o.a. Eva Mattes, Ernst Jacobi, Elisabeth Stepanek, Rainer Friedrichsen en Gisela Stein.

Een wat al te lange, voor tv geproduceerde film (die eerst in een twee uurs versie in de bioscopen uitkwam) over een jong vrouwtje dat moeite heeft met de terugkeer van haar man, na de oorlog. Indrukwekkend camerawerk en montage die tenietgedaan worden door te veel gepraat.

De Witte van Sichem

1980 | Drama

België 1980. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Eric Clerckx, Paul S'Jongers, Blanka Heirman, Jos Verbist en Magda De Winter.

Verfilming van de klassieke streekroman De Witte van Sichem (1920) van de Vlaming Ernest Claes. Het verhaal gaat over een twaalfjarig jochie (Clerckx) uit een arm gezin, dat vaak kattenkwaad uithaalt. Zijn vader, leraar en werkgever proberen hem met harde hand tot de orde te roepen. Troost voor zijn treurige leefomstandigheden vindt de jongen in boeken. Regisseur-scriptschrijver De Hert etaleert zijn linkse engagement door achter de rug van de kwajongen schrijnende toestanden te tonen. De mooie fotografie is van Walther van den Ende (Daens) en Theo van de Sande (De aanslag).

Kalte Heimat

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van Werner Schaefer, W. Werner Schaefer en Peter Steinbach. Met o.a. Nikolaus Cohen, Nikolas Lansky, Dietlinde Turban, Margit Carstensen en Barbara Adolph.

Zeer goed acteerwerk van een bonte groep mensen die als Oostblokvluchtelingen zolang in een Keuls landhuis werden ondergebracht. Een fascinerend regiedebuut, ondersteund door prima camerawerk van Gerard Vandenberg.

Arabische Nächte

1979 | Komedie

Duitsland 1979. Komedie van Klaus Lemke. Met o.a. Cleo Kretschmer, Wolfgang Fierek, Michael Lampert, Dolly Dollar en Horatius Häberle.

Een niet geheel geslaagd melodramaatje over een benzinepomphoudster die zich steeds door haar vriend laat bedriegen, maar hem tenslotte laat weten dat zij de voorkeur geeft aan een Arabische oliesjeik. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Rüdiger Meichsner.

Der amerikanische Freund

1977 | Film noir, Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk 1977. Film noir van Wim Wenders. Met o.a. Bruno Ganz, Dennis Hopper, Lisa Kreuzer, Nicholas Ray en Samuel Fuller.

Het rustige leventje van de terminaal zieke lijstenmaker Jonathan Zimmermann (Ganz) wordt compleet op zijn kop gezet als hij de Amerikaanse kunstzwendelaar Tom Ripley (Hopper, mysterieus als altijd) ontmoet. Want voor hij er erg in heeft staat Jonathan in de Parijse metro met een pistool op zak, wachtend op zijn eerste doelwit als huurmoordenaar. Fascinerende en uiterst stijlvolle bewerking van thrillerroman Ripley's Game, die uitblinkt in een aantal briljant geënsceneerde actiescènes. Hoogtepunt is de onvergetelijke treinrit naar München: een waar meesterstuk qua suspense en technisch vernuft.

Eierdiebe

1976 | Misdaad, Drama

Duitsland 1976. Misdaad van Michael Fengler. Met o.a. Marquard Bohm, Charly Wierczejewski, Rolf Zacher, Rita Scaturati en Gerhard Olschewski.

Twee jonge straatslijpers proberen het met smokkel van heroïne en diefstal van schilderijen maar ze doen het zo onhandig dat het de georganiseerde misdaad gaat vervelen. Aardige, maar niet geslaagde behandeling van welbekende stof.

Auf Biegen oder Brechen

1976 | Drama

Duitsland 1976. Drama van Hartmut Bitomsky. Met o.a. Jo Bolling, Christine Kaufmann, Lisa Kreuzer, Harry Baer en Charly Wierczejewski.

Een garagemonteur geraakt hogerop in het leven dank zij de diploma's van een bij een autodiefstal verongelukte vriend. Een niet geheel geslaagde debuutfilm van een belangrijke filmtheoreticus.

Falsche Bewegung

1975 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1975. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Rüdiger Vogler, Nastassja Kinski, Marianne Hoppe, Peter Kern en Ivan Desny.

Verveelde Wilhelm (Vogler) verlaat moeder voor een treinreis naar de West-Duitse hoofdstad Bonn. Hij wil schrijver worden, in de wereld van filmmaker Wenders een doorgeefluik-personage. Want Wilhelm maakt zelf niets mee. Hij beleeft de verhalen van de mensen die hij ontmoet. Zijn innerlijke leegte spiegelt Wenders in moreel en politiek verval in een welvarend Duitsland, waar uitwassen worden gesmoord door de afschuw van het levende verleden. Gebaseerd op Goethe's vroege roman Wilhelm Meisters Lehrjahre (1795). Ernstig kunststuk, mooi in balans dankzij de dynamiek van het wisselende horizondoek.

Output

1974 | Misdaad

Duitsland 1974. Misdaad van Michael Fengler. Met o.a. Lou Castel, Katja Rupé, Claus Eberth, Marquard Bohm en Hildegard Wensch.

Een schrijver en een filmregisseur bedenken een volmaakt misdaadverhaal en besluiten het aan de werkelijkheid te toetsen. De verfilming van Ulf Miehes boek Ich hab noch einen Toten in Berlin.

Der Scharlachrote Buchstabe

1973 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1973. Historische film van Wim Wenders. Met o.a. Senta Berger, Hans Christian Blech, Lou Castel, Rüdiger Vogler en Yella Rottländer.

Het beroemde verhaal van Nathaniel Hawthorne over het meisje in een 17e-eeuws puriteins kolonistendorp in Amerika, dat weigert te bekennen met wie zij overspel pleegde en daarom jaarlijks in het openbaar te schande wordt gezet met een grote rode A van Adultery (overspel) op haar jurk, werd gebrekkig in beeld gebracht.

Die Angst des Tormanns beim Elfmeter

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Arthur Brauss, Kai Fischer, Erika Pluhar, Bert Fortell en Mario Kranz.

Een keeper wordt tijdens een wedstrijd van het veld gestuurd. Hij brengt de nacht door met een bioscoopkassière en vermoordt haar. Hij slaat op de vlucht, maar op een landerige, doelloze manier. Wenders bewerkte de roman van Peter Handke tot een existentialistisch drama over schuld, geweld en verantwoordelijkheid. Wenders fascinatie voor Amerikaanse cultuur, hier al voelbaar, zou later leiden tot films als Paris, Texas en clips voor liedjes van onder meer Willie Nelson. Het camerawerk is van de Nederlandse Robby Müller die veel met regisseurs als Wenders en Jim Jarmusch werkte.