Frank Clarke (1915-2002): montage.
Er zijn 19 films gevonden.

Blowup

1966 | Thriller, Mysterie, Drama, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1966. Thriller van Michelangelo Antonioni. Met o.a. David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles, John Castle en Jane Birkin.

Een gevierde modefotograaf (Hemmings) maakt wat achteloze kiekjes van een liefdespaar in een park. Bij het uitvergroten blijkt dat hij zonder het te weten ook een duistere zaak heeft geregistreerd. Intrigerende, stijlvolle eerste Engelstalige film van Antonioni toont Swinging London uit de jaren zestig, met de nodige seks, drugs en rock 'n roll (van o.a. The Yardbirds). Antonioni speelt voortdurend met de werkelijkheid, zodat de hoofdpersoon en het publiek op het verkeerde been worden gezet. Gebaseerd op een verhaal van Julio Cortázar. Gouden Palm in Cannes.

The Yellow Rolls-Royce

1964 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Anthony Asquith. Met o.a. Rex Harrison, Jeanne Moreau, Shirley MacLaine, Alain Delon en Ingrid Bergman.

Een vooroorlogse Rolls Royce is het 'leitmotiv' in deze episodenfilm van Anthony Asquith. De bolide wordt aangekocht door een oer-Britse diplomaat (Harrison) en raakt tenslotte via allerlei omwegen als tweedehandsje op de Balkan verzeild. De aardigste episode speelt zich af in Italië waar de Rolls in handen valt van een gangster. Diens lief (MacLaine) vindt het een pracht karrretje, maar meer nog dan in auto's is ze geïnteresseerd in een piepjonge gigolo (Delon). Sommige recensenten vonden Delon in deze film gemaniëreerd en verwijfd, en inderdaad, de ster lonkt uitbundiger dan we later van hem gewend zijn.

The V.I.P.'s

1963 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Elizabeth Taylor, Orson Welles, Margaret Rutherford, Richard Burton en Maggie Smith.

Op de Londense luchthaven Croyden hangt een dikke mist. Er zitten grote vertragingen in de lucht, en dat stuurt de plannen van heel wat mensen in de war. De wachtenden krijgen te maken met Taylor, echtgenote van industrieel Burton. Een buitengewoon voorspelbaar scenario van Terence Rattigan, dat echter door de complexe opbouw en door het schitterende spel van een hele reeks prominenten best leuk blijft. De show wordt gestolen door Rutherford, die terecht een Oscar kreeg. Een multi-verhalenplot, handelend over menselijke spanningen en persoonlijke drama's van uitsluitend rijke mensen. Een luxe-voorloper van tv-series als LOVE BOAT. Camerawerk van Jack Hildyard. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als HOTEL INTERNATIONAL.

Come Fly with Me

1963 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Dolores Hart, Hugh O'Brian, Pamela Tiffin, Karlheinz Böhm en Lois Nettleton.

Vluchtige stof over drie stewardessen die echtgenoten aan de haak willen slaan en te maken krijgen met drie mannen op een transatlantische vlucht. Glitter en makkelijke kijkkost. Scenario van William Roberts naar een roman van Bernard Glemser.

The light in the piazza

1962 | Drama

1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Yvette Mimieux, Rossano Brazzi, George Hamilton en Olivia de Havilland.

Vluchtige stof over drie stewardessen die echtgenoten aan de haak willen slaan en te maken krijgen met drie mannen op een transatlantische vlucht. Glitter en makkelijke kijkkost. Scenario van William Roberts naar een roman van Bernard Glemser.

I Thank a Fool

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Robert Stevens. Met o.a. Susan Hayward, Peter Finch, Diane Cilento, Cyril Cusack en Kieron Moore.

Een druilerig, vergezocht verhaal over Hayward die anderhalf jaar in de gevangenis doorbrengt voor euthanasie en dan te maken krijgt met advocaat Finch die haar aanklaagde; met bizarre resultaten.

The Green Archer

1961 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Jurgen Roland en Michael Forlong. Met o.a. Klausjürgen Wussow, Karin Dor, Gert Fröbe, Ed Begley en Bill Travers.

Een druilerig, vergezocht verhaal over Hayward die anderhalf jaar in de gevangenis doorbrengt voor euthanasie en dan te maken krijgt met advocaat Finch die haar aanklaagde; met bizarre resultaten.

The Day They Robbed the Bank of England

1960 | Misdaad, Komedie, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Misdaad van John Guillermin. Met o.a. Aldo Ray, Elizabeth Sellars, Peter O'Toole, Hugh Griffith en Kieron Moore.

De Amerikaanse avonturier Charles Norgate komt in 1901 naar Londen en heeft het plan om samen met Ierse patriotten de kluis van de Bank van Engeland te kraken. Norgate sluit vriendschap met functionaris Fitch van de beveiliging van de bank, die hem ongemerkt allerlei nuttige informatie onthult. Ook ontdekt hij dat een verlaten riool onder de bank loopt. Terwijl Norgate koorstachtig probeert via het riool de bank binnen te komen, gebeurt bovengronds iets waar hij geen rekening mee had gehouden

Libel

1959 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Dirk Bogarde, Olivia de Havilland, Robert Morley, Paul Massie en Wilfrid Hyde-White.

De goede acteurs raken op een zijspoor in dit onduidelijk scenario over een man uit de betere kringen, die vervolgd wordt omdat hij een bedrieger zou zijn. Ook zijn vrouw is er niet zeker meer van of hij nu wel of niet haar man is. Scenario van Anatole de Grunwald en Karl Tunberg naar een toneelstuk van Edward Wooll. Camerawerk van Robert Krasker.

Tom Thumb

1958 | Familiefilm, Fantasy, Musical, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Familiefilm van George Pal. Met o.a. Russ Tamblyn, June Thorburn, Peter Sellers, Terry-Thomas en Alan Young.

Een boskoningin in het Europa van weleer schenkt een ouder houthakkersstel een minimannetje in ruil voor behoud van een bejaarde boom. Maar de olijke Tom Thumb (Klein Duimpje) bezorgt het stel kopzorgen als twee schelmen (Terry-Thomas en Sellers) hem aanzetten tot kleine criminaliteit. Bonte maar zelfs in 1958 oubollige kindermusical, met geinige speciale effecten en opvallend atletische toeren van lachebek Russ Tamblyn in de hoofdrol (hij was een jaar eerder choreograaf voor Elvis in Jailhouse Rock). Bijsluiter: Tom Thumb is afgeladen met stereotypen die inmiddels niet meer door de kinderfilmbeugel kunnen.

The Barretts of Wimpole Street

1957 | Romantiek, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Jennifer Jones, John Gielgud, Bill Travers, Virginia McKenna en Susan Stephen.

Slap aftreksel van de enerverende romance tussen de dichters Robert Browning en Elisabeth Barrett, met acteurs die hun rol niet kennen en dat verdoezelen met veel valse opsmuk. Regisseur Franklin heeft een betere film gemaakt in 1934. Scenario van John Dighton. Gedraaid in CinemaScope.

Action of the Tiger

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1957. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Van Johnson, Martine Carol, Herbert Lom, Anna Gerber en Sean Connery.

Cliché-matig avonturenverhaal vol actie met Johnson als viriele Amerikaan, die pro-westerse vluchtelingen uit Albanië redt. Robert Carson bewerkte een roman van James Wellard tot scenario. Camerawerk van Desmond Dickinson.

Bhowani Junction

1956 | Romantisch drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1956. Romantisch drama van George Cukor. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, Bill Travers, Abraham Sofaer en Francis Matthews.

De Anglo-Indiase Victoria Jones (Gardner), dochter van een Hindoe vrouw en een Britse machinist twijfelt over haar eigen identiteit en nationaliteit in het naoorlogse Pakistan. Ze wordt verliefd op de Britse kolonel Rodney Savage (Granger), maar weigert uiteindelijk het land van haar moeder te verraden. Een semi-episch avontuur naar de roman van John Masters, oppervlakkig in beeld gebracht door Cukor die er niet in slaagt het typische Britse flegma dat uit de roman spreekt, filmisch te vertalen.

Beau Brummell

1954 | Historische film, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1954. Historische film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Stewart Granger, Robert Morley, Elizabeth Taylor en Peter Ustinov.

Stewart Granger is perfect als de stoere maar elegante Beau, een 'common man' die de prins van Wales (Ustinov) zelfverzekerd tegen de gepoederde haren instrijkt en de dames in het gezelschap van de hoogheid onbekommerd het hof durft te maken. Lord Byron (Willman) wist precies wat hij aan hem had: 'Brummell is het product van een nieuwe tijd, van weefmachines en ijzerfabrieken, een roetige, arbeidzaam tijdperk. 'Elizabeth Taylor is verrukkelijk als Lady Patricia, de vrouw in Brummells leven.

Mogambo

1953 | Actiefilm, Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van John Ford. Met o.a. Clark Gable, Grace Kelly, Ava Gardner, Donald Sinden en Philip Stainton.

Victor Marswell (Gable) is een safarigids in Kenia die een romance beleeft met Eloise (Gardner), een wulpse dame die wacht op een schip naar Amerika. Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een man die onderzoek doet naar gorilla's en diens aantrekkelijke vrouw Linda (Kelly). Gable speelde 21 jaar eerder, iets energieker, in Red Dust dezelfde rol van een man die moet kiezen tussen twee vrouwen. Amusant melodrama, dat deels op locatie werd gedraaid. Beide actrices kregen een Oscarnominatie, en Gardner zingt het liedje 'Comin' through the rye'.

Knights of the Round Table

1953 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Stanley Baker en Anne Crawford.

Een van de laatste succesvolle films die Taylor, beroemd om zijn knappe uiterlijk, maakte. In deze verfilming van de Arthur-legende speelt hij Lancelot, de favoriete ridder van koning Arthur (Ferrer), die echter amoureus verwikkeld raakt met koningin Guinevere (Gardner). Arthurs halfzus Morgan Le Fay (Crawford) en haar Sir Mordred (Baker) buiten de situatie uit om een wig te drijven tussen de koning en zijn rechterhand. Knights of the Round Table, grotendeels gebaseerd op Le Morte d'Arthur van Thomas Malory, is gemaakt in Engeland, maar de set en cast ogen naar goed Hollywoods gebruik maximaal luxueus.

Ivanhoe

1952 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders en Norman Wooland.

Gebaseerd op de roman van Sir Walter Scott. Terwijl koning Richard Leeuwenhart op kruistocht is grijpt zijn broer John de macht. Het Britse volk mag zich echter gelukkig prijzen dat niet alleen Robin Hood maar ook Sir Wilfred of Ivanhoe zich opwerpt als strijder voor gerechtigheid. De hoofdrol is hier natuurlijk voor Sir Wilfred of Ivanhoe (Robert Taylor), die tussen al het zwaardgekletter romantische onderonsjes heeft met de fraaie prinses Rowena (Joan Fontaine) én met de dochter van een bevriende joodse koopman, de zo mogelijk nog mooiere Rebecca (Elizabeth Taylor). Ivanhoe is een fijne ouderwetse ridderfilm. Dat het acteerwerk dan wat houterig is, ach.

Calling Bulldog Drummond

1951 | Avonturenfilm, Komedie, Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Victor Saville. Met o.a. Walter Pidgeon, Margaret Leighton, Robert Beatty, David Tomlinson en Peggy Evans.

Dit is de laatste film in de zogeheten 'Bulldog Drummond'- serie met een beminnelijke Pidgeon als de goedaardige ex-officier uit het Britse leger, die na zijn pensionering wordt teruggehaald om Scotland Yard te helpen een geavanceerde dievenbende op te rollen die zich bedient van zwaar geschut. Deze gladde produktie begint goed, maar verzandt ten slotte in gezwets. Aantrekkelijk voor MGM in beeld gebracht door regisseur Saville. Verouderd maar nog vrij genietbaar. Zie ook: 'Bulldog Drummond'-serie.

Conspirator

1949 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Victor Saville. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Honor Blackman, Wilfrid Hyde-White en Harold Warrender.

Een jonge Amerikaanse (Liz Taylor) is getrouwd met een Britse officier (Robert Taylor). Wanneer ze begint te vermoeden dat hij een communistische spion is, krijgt hij de opdracht haar te vermoorden. Niet bepaald boeiend melodrama dat voor geen van beide sterren een stap vooruit betekende in hun carrière. De regie is ongeïnspireerd en het spel is bijzonder mat. Het scenario van Sally Benson en Gerard Fairlie, gebaseerd op een roman van Humphrey Slater, kan ook niet bepaald overtuigen. Over de hele lijn een verkwisting van talent. Het enige pluspunt is de mooie fotografie van E.A. Young.