Julie Harris (1925-2013): cast.
Er zijn 48 films gevonden.

The First of May

1999 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1999. Familiefilm van Paul Sirmons. Met o.a. Julie Harris, Dan Byrd, Mickey Rooney, Charles Nelson Reilly en Tom Nowicky.

Harris, die in een van haar eerste films tegenover James Dean stond in East of Eden, speelt een oude dame die een vriendschap opvat voor een eenzaam jongetje. Samen sluiten ze zich aan bij een circus en slagen er uiteindelijk toch in een eigen, alternatieve familie om zich heen te verzamelen. Familiedrama over de waarde van pleegouderschap heeft ook een rol van de bejaarde Rooney en een cameo-optreden van honkballegende Joe DiMaggio.

Love is Strange

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Annette Haywood-Carter. Met o.a. Kate Nelligan, Ron Silver, Julie Harris, Kevin Patrick Walls en Jeanine Jackson.

Tom en Kathryn, beiden jurist, waren ooit hopeloos verliefd op elkaar. Nu, lange tijd na hun scheiding zien ze elkaar nog zelden in de rechtszaal. Kathryn heeft kanker en heeft dat alleen aan haar zoon verteld. Haar arts denk dat er een kans op genezing is en nu wil Kathryn haar gebroken gezin weer bijeen zien te krijgen

The Outer Limits: Lithia

1998 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Helen Shaver. Met o.a. David Keith, Julie Harris, Claire Rankin, Nadia Capone en Camilla Mitchell.

Tom en Kathryn, beiden jurist, waren ooit hopeloos verliefd op elkaar. Nu, lange tijd na hun scheiding zien ze elkaar nog zelden in de rechtszaal. Kathryn heeft kanker en heeft dat alleen aan haar zoon verteld. Haar arts denk dat er een kans op genezing is en nu wil Kathryn haar gebroken gezin weer bijeen zien te krijgen

Ellen Foster

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van John Erman. Met o.a. Jena Malone, Julie Harris, Ted Levine, Glynnis O'Connor en Debra Monk.

Tom en Kathryn, beiden jurist, waren ooit hopeloos verliefd op elkaar. Nu, lange tijd na hun scheiding zien ze elkaar nog zelden in de rechtszaal. Kathryn heeft kanker en heeft dat alleen aan haar zoon verteld. Haar arts denk dat er een kans op genezing is en nu wil Kathryn haar gebroken gezin weer bijeen zien te krijgen

Bad Manners

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Jonathan Kaufer. Met o.a. David Strathairn, Bonnie Bedelia, Saul Rubinek, Caroleen Feeney en Julie Harris.

Tom en Kathryn, beiden jurist, waren ooit hopeloos verliefd op elkaar. Nu, lange tijd na hun scheiding zien ze elkaar nog zelden in de rechtszaal. Kathryn heeft kanker en heeft dat alleen aan haar zoon verteld. Haar arts denk dat er een kans op genezing is en nu wil Kathryn haar gebroken gezin weer bijeen zien te krijgen

The Christmas Tree

1996 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Familiefilm van Sally Field. Met o.a. Julie Harris, Andrew McCarthy, Suzi Hofrichter, Trini Alvarado en Beverly Owings.

Actrice Sally Field, in de jaren zestig bekend van de televisieserie The flying nun en later te zien in films als Mrs. Doubtfire en Forrest Gump, maakte haar regiedebuut met deze brave familiefilm over een non en een kerstboom. Het script van Julie Salamon werd gebaseerd op het boek van Salamon en Jill Weber.

Short Story Cinema: Little Surprises

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Jeff Goldblum. Met o.a. Christine Cavanaugh, Julie Harris, Kenny Moskow, Mark Pellegrino en Kelly Preston.

Familie-re[KA3]unie ten huize van Ginger (Preston) en Joe (Whipple), die uiteindelijk besloten hebben te trouwen. Tot grote ontsteltenis van Joe`s ouders (Steiger en Harris) verschijnt ook de langverloren zoon Jack (Pellegrino). Zus Pepper (Cavanaugh) is aanwezig met haar joodse vriend Julian (Moskow) wat duidelijk niet in goede aarde valt bij papa. De aanwezigheid van Jack maakt Ginger duidelijk overstuur. Een jaar geleden had ze een relatie met hem zonder dat ze wist dat hij Joe's broer was. Een leuke en aangrijpende korte zedenschets met zes totaal verschillende personages die evolueren rond de zwakke figuur van Ginger. Steiger steelt de show als de norse, blinde vader, terwijl Harris als de gedomineerde moeder uitstekend onderacteerd. Het regiedebuut van Goldblum is een verrassend juweeltje, geschreven door Lloyd Fonvielle. Sobere fotografie van Jerzy Zielinsky.

Secrets

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Jud Taylor. Met o.a. Veronica Hamel, Richard Kiley, Shae D'Lyn, Thomas Gibson en Jessica Bowman.

De film speelt begin 1900 in een stadje in Iowa. Anna Berter die dertien jaar is, denkt dat Etta en Will haar natuurlijke ouders zijn. Het zal niet meer lang meer duren totdat ze ontdekt dat dit niet het geval is. Het scenario zit goed in elkaar en heeft zich beperkt tot de complexe gevolgen van meervoudige adoptie. De spelprestaties onder krachtige regie van Taylor zijn geloofwaardig.

Lucifer's Child

1995 | Drama, Experimenteel, Biografie

Denemarken​/​​Verenigde Staten 1995. Drama van Tony Abatemarco.

Julie Harris portretteert in haar one-woman show de Deense schrijfster Karen C. von Blixen-Finecke, die bekend werd onder het pseudoniem Isak Dinesen. Ze laat Dinesen zien in 1959 in Kopenhagen als ze 74 jaar oud is. Ze verheugt zich dan bijzonder op haar eerste bezoek aan Amerika en als ze vijf maanden later weer terug is in Denemarken, overpeinst ze haar reiservaringen. De gebeurtenissen in haar leven worden gescheiden door de diverse bedrijven, waarin de herinneringen worden opgehaald over de jaren in Afrika, de koffieplantage in Kenya, die tenslotte op de fles ging. Ook aan bod komen het liefdeloze huwelijk met Baron Bror von Blixen-Finecke en haar hartstochtelijke relatie met de Britse jager op groot wild Denys George Finch Hatton, zo voortreffelijk neergezet in de film OUT OF AFRICA (1985) van Sidney Pollack met Meryl Streep, Robert Redford en Klaus Maria Brandauer. Harris laat een prachtige rol zien, terwijl regisseur Abatemarco haar d`r gang laat gaan zonder de minste interventie. Het scenario is van William Luce naar zijn eigen toneelstuk dat op Broadway werd opgevoerd, en schept een uniek, vertederend beeld van Karen C. von Blixen (1885-1962), alias Isak Dinesen.

Scarlett

1994 | Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland 1994. Romantiek van John Erman. Met o.a. Joanne Whalley, Timothy Dalton, Ann-Margret, Sean Bean en Barbara Barrie.

Een acht uur durende, vier-delige miniserie naar de gelijknamige roman van Alexandra Ripley uit 1991 en bedoeld als het vervolg op GONE WITH THE WIND. De roman van Margaret Mitchell eindigt met Rhett Butler die Scarlett O`Hara in de steek laat, net zoals in de film uit 1939. Dit vervolg beslaat ongeveer tien jaar en begint waar het oorspronkelijke verhaal ophield. Het is 1875, Scarlett (Whalley-Kilmer) onderneemt pogingen om Rhett (Dalton) voor haar terug te winnen, laat hem naar het sterfbed van haar geliefde Mammy (Esther Rolle) komen op Tara, de plantage van de O`Hara`s in Georgia. Als Rhett eenmaal gekomen is, zegt hij te willen scheiden. Ze stemt erin toe onder bepaalde voorwaarden. Als ze een romantisch boottochtje maken voor de kust, krijgen ze slecht weer en lijden ze schipbreuk. Rhett weet haar van de verdrinkingsdood te redden en ze moeten de nacht doorbrengen in een vissershut. Ze gaan zoals overeengekomen uit elkaar en zij verhuist naar Ierland. Scarlett kan Rhett niet vergeten, maar ze houdt het geheim dat ze van hem in verwachting is en ze doet zich voor als een weduwe. Ondertussen verdient ze een fortuin, steunt onderdrukte boeren, en voedt haar kind op. Deze mini-serie is de duurste die tot op heden is gemaakt voor 45 miljoen dollar, en twee keer zo lang als de originele film, maar slechts een fractie van het verhaal. GONE WITH THE WIND was een super soap-opera over de Amerikaanse Burgeroorlog met een degelijk basisverhaal over overleven, zelfzuchtigheid en liefde voor huis en haard. Regisseur Erman die de oorspronkelijke film goed heeft bekeken en scenarioschrijver William Hanley bieden geen hecht verhaal en bovendien een zwak plot. Weelderige productie, de acteurs spelen redelijk. Dalton doet zijn best om op Clark Gable te lijken (en dat is aardig gelukt) maar Whalley- Kilmer is beslist geen Vivian Leigh en zal dat ook nooit worden.

When love kills

1993 |

Verenigde Staten 1993. Larry Elikann. Met o.a. Julie Harris, Marg Helgenberger en Gary Cole.

Een acht uur durende, vier-delige miniserie naar de gelijknamige roman van Alexandra Ripley uit 1991 en bedoeld als het vervolg op GONE WITH THE WIND. De roman van Margaret Mitchell eindigt met Rhett Butler die Scarlett O`Hara in de steek laat, net zoals in de film uit 1939. Dit vervolg beslaat ongeveer tien jaar en begint waar het oorspronkelijke verhaal ophield. Het is 1875, Scarlett (Whalley-Kilmer) onderneemt pogingen om Rhett (Dalton) voor haar terug te winnen, laat hem naar het sterfbed van haar geliefde Mammy (Esther Rolle) komen op Tara, de plantage van de O`Hara`s in Georgia. Als Rhett eenmaal gekomen is, zegt hij te willen scheiden. Ze stemt erin toe onder bepaalde voorwaarden. Als ze een romantisch boottochtje maken voor de kust, krijgen ze slecht weer en lijden ze schipbreuk. Rhett weet haar van de verdrinkingsdood te redden en ze moeten de nacht doorbrengen in een vissershut. Ze gaan zoals overeengekomen uit elkaar en zij verhuist naar Ierland. Scarlett kan Rhett niet vergeten, maar ze houdt het geheim dat ze van hem in verwachting is en ze doet zich voor als een weduwe. Ondertussen verdient ze een fortuin, steunt onderdrukte boeren, en voedt haar kind op. Deze mini-serie is de duurste die tot op heden is gemaakt voor 45 miljoen dollar, en twee keer zo lang als de originele film, maar slechts een fractie van het verhaal. GONE WITH THE WIND was een super soap-opera over de Amerikaanse Burgeroorlog met een degelijk basisverhaal over overleven, zelfzuchtigheid en liefde voor huis en haard. Regisseur Erman die de oorspronkelijke film goed heeft bekeken en scenarioschrijver William Hanley bieden geen hecht verhaal en bovendien een zwak plot. Weelderige productie, de acteurs spelen redelijk. Dalton doet zijn best om op Clark Gable te lijken (en dat is aardig gelukt) maar Whalley- Kilmer is beslist geen Vivian Leigh en zal dat ook nooit worden.

When Love Kills: The Seduction Of John Hearn

1993 | Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Larry Elikann. Met o.a. Gary Cole, Marg Helgenberger, Julie Harris, Charles Hallohan en Gregg Henry.

1984. Het enige dat Cole heeft overgehouden aan Vietnam is een reeks frustraties. Nu heeft zijn vrouw hem in de steek gelaten. Samen met zijn zoontje trekt hij in bij zijn moeder, Harris. Hij plaatst een advertentie in [KL]Soldier Of Fortune[KLE], waarin hij zichzelf aanbiedt voor gevaarlijke opdrachten. Zo komt hij in contact met Helgenberger, die hem vraagt haar zwager te liquideren. Hij raakt in de ban van haar en stemt toe. Maar daar blijft het niet bij. Hoe is het mogelijk dat iemand zo in het net van zijn eigen leugens verstrikt kan raken dat hij een huurmoordenaar wordt? De op ware feiten gebaseerde geschiedenis van John Hearn (gespeeld door Cole) is een erkend gevolg van het Vietnam-syndroom. Het duurt lang voor de film op gang komt, maar als de eerste moord eenmaal is gepleegd, volgen de andere moeiteloos. Boeiend scenario van Gregory Goodell en William Bayer naar het boek The Soldier Of Fortune Murders, in beeld gebracht door Denis C. Lewiston.

Vanished Without A Trace

1993 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1993. Drama van Vern Gillum. Met o.a. Karl Malden, Julie Harris, Tim Ranson, Tom Hodges en Travis Fine.

De gebroeders Jim en Rick Schoenfeld (Hodges en Fine), jonge twens afkomstig uit normale burgerlijke milieus, ontvoeren een schoolbus met 26 kinderen en chauffeur Ed Ray (Malden). Ze denken een perfecte misdaad te hebben gepleegd en eisen een hoge som aan losgeld. De leerlingen en Ed zitten gevangen in een diep onder de grond ingegraven aanhanger van een vrachtauto. Het is warm, er is te weinig water en de airco valt uit. Ed doet zijn uiterste best om de scholieren te bevrijden uit hun uiterst benarde positie.

The Dark Half

1993 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1993. Horror van George A. Romero. Met o.a. Timothy Hutton, Amy Madigan, Michael Rooker, Julie Harris en Christina Romero.

Hutton staat in hoog aanzien als literair schrijver. Hij heeft echter een goed bewaard geheim: onder pseudoniem schrijft hij populaire pulp-horror-romans. Wanneer een afperser dit geheim openbaar wil maken, besluit Hutton zijn 'duistere kant' te laten sterven. Zo is iedereen gelukkig, behalve zijn alter-ego, die een eigen leven is gaan leiden en er niets voor voelt om te verdwijnen. Een originele variatie op het Dr. Jekyll & Mr. Hyde-thema, door regisseur Romero bewerkt naar een roman van Stephen King. Wie echter de schokkende Romero verwacht, die we kennen van NIGHT OF THE LIVING DEAD, MARTIN of MONKEY SHINES komt bedrogen uit. Hij concentreert zich meer op het psychologische karakter van het verhaal dat hij op geraffineerde wijze uitwerkt met behulp van een schitterende Hutton in een dubbelrol. Voor de fotografie tekende Tony Pierce-Roberts. Gemaakt in 1991.

HouseSitter

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Frank Oz. Met o.a. Steve Martin, Goldie Hawn, Dana Delany, Julie Harris en Donald Moffat.

Architect Davis (Martin) bouwt een droomhuis voor zijn verloofde, maar zij laat hem zitten. Al treurend over zijn verlies heeft hij een onenightstand met serveerster en beroepsleugenaar Gwen (Hawn). Voor het ochtend is, knijpt hij ertussen uit en uit wraak besluit Gwen haar intrek te nemen in het droomhuis. Ze overtuigt zijn ouders en het hele stadje ervan dat zij Davis' vrouw is en wint hun harten. Martin en Hawn, die beiden hun sporen reeds ruimschoots verdiend hadden met komedie, zitten goed in hun vel en weten precies wat ze moeten doen voor de glimlach.

Single Women, Married Men

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Nick Havinga. Met o.a. Michele Lee, Lee Horsley, Alan Rachins, Carrie Hamilton en Jeannetta Arnette.

Een therapie voor gescheiden dames loopt een beetje uit de hand. Een vrouwenfilm over eigentijdse dametjes die het vooral op getrouwde mannen gemunt hebben. Ex-zangeres Lee, bekend van de tv-serie Knots Landing, is de bedrogen eega die het therapieclubje opzet. De titel ontneemt de kijker in ieder geval iedere vorm van spanning, en dat is geen probleem, want daar is in het geheel geen sprake van. Overigens gebaseerd op een echt bestaande situatie van een huwelijksbemiddelaarster, die een praatgroep voor bedrogen gehuwde vrouwen begon. Ook bekend als SINGLE WOMAN, MARRIED MAN.

Too Good to Be True

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Loni Anderson, Patrick Duffy, Glyniss O'Connor, Julie Harris en Larry Drake.

Duffy, een bekend auteur, die weduwnaar is en vader van een verlamde zoon, ontmoet de mooie Anderson. Zij staat op het punt te trouwen met Sikking, maar ze worden smoorverliefd. De verloving wordt verbroken en ze storten zich in het huwelijk. Als de eerste verliefdheid over is, ontdekt Duffy hoe egocentrisch en jaloers zijn vrouw is. Haar liefde kan mensen verslinden. Soap- remake van de film LEAVE HER TO HEAVEN (1945). Anderson slaagt er niet in het ziekelijke maniakale van Gene Tierney te evenaren, waardoor deze versie falikant mislukt, temeer daar ook Duffy dit niet kan opvangen. De roman van Ben Ames Williams werd bewerkt door Timothy Bradshaw. Je kan beter de originele film weer zien.

The Woman He Loved

1988 | Romantiek, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Romantiek van Charles Jarrott. Met o.a. Jane Seymour, Anthony Andrews, Olivia de Havilland, Lucy Gutteridge en Julie Harris.

Amerikaanse Seymour is gelukkig met haar tweede man. Tot op de dag dat ze de Prins van Wales ontmoet (Andrews), de toekomstige koning van Engeland. Ze worden verliefd. George V overlijdt, en de prins wordt Koning Edward VIII. Seymour doet de nodige stappen voor een echtscheiding, maar de Britten willen geen gescheiden Amerikaanse vrouw als koningin. De zoveelste bewerking van wat rond 1937 een koninklijke schandaal was en dat blijkbaar heel wat filmproducenten weet te inspireren. Deze prent blinkt uit door een o.d. aan goedkoop sentiment. William Luce vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Wallis Simpson, de vrouw in kwestie. In beeld gebracht door Brian Morgan. Voordien reeds bewerkt voor tv als THE WOMAN I LOVE (1972) en EDWARD AND MRS. SIMPSON (1978).

The Christmas Wife

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Jason Robards, Julie Harris, Don Francks, James Eckhouse en Patricia Hamilton.

Een energieke karakterschets, gemaakt door een stel profs, over een eenzame weduwnaar die een vrouw 'huurt' om hem tijdens de kerstvakantie gezelschap te houden in zijn comfortabele berghut. Deze film doet denken aan het gouden tijdperk van de tv-drama's van weleer. Katherine Ann Jones bewerkte het korte verhaal van Helen Norris. Gemaakt voor kabeltelevisie.

Gorillas in the Mist

1988 | Biografie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1988. Biografie van Michael Apted. Met o.a. Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris, John Omirah Miluwi en Iain Cuthbertson.

Verfilming van het leven van de controversiële gorilla-deskundige Dian Fossey, die op een koude, eenzame berg in Rwanda langzaam maar zeker een soort communicatie weet te bewerkstelligen tussen haarzelf en de bestudeerde beesten. Een fotograaf - met wie ze later een relatie begint - maakt haar wereldberoemd. Maar met de jaren - na eindeloze gevechten tegen bureaucraten en stropers - verliest ze het contact met de werkelijkheid. Veel scènes zijn opgenomen met als aap verklede mensen, het is echter vaak onmogelijk het verschil tussen de echte en de 'menselijke' gorilla’s te zien. De film kreeg vijf Oscarnominaties, waarvan er niet één werd gehonoreerd.

The Gift

1979 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Don Taylor. Met o.a. Glenn Ford, Gary Frank, Julie Harris, Allison Argo en Maggie Cooper.

Gedateerd stuk (omstreeks 1955) vol pijnlijk scherpzinnige observaties over een zeeman die van kerstverlof terugkeert naar zijn oude buurt in Brooklyn. Fords grandioze acteerwerk als de vader die zwaar aan de drank is, met een houten been en een zwaar Iers accent, maakt van de film één doorlopend succes. Gebaseerd op een roman van Pete Hamill.

The Bell Jar

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Marilyn Hassett, Julie Harris, Anne Jackson, Barbara Barrie en Robert Klein.

De praktisch onverfilmbare roman van Sylvia Plath over de opkomst van een sterk op prestatie gerichte figuur in de jaren vijftig heeft in deze film een paar sterke scènes en Barrie speelt goed, maar toch komt het geheel niet uit de verf. Hassett was een goede keus voor deze rol, maar zij slaagt er niet werkelijk in de bravourevoorstelling te geven die de film nodig heeft.

Long Way Home

1979 | Western, Misdaad

Verenigde Staten 1979. Western van Alf Kjellin. Met o.a. Glenn Ford, Julie Harris, Elizabeth Cheshire, Lance Kerwin en David Carradine.

Ramey Holvak (Kerwin) en zijn neef worden gefascineerd door de geketende gevangenen die in de buurt aan de weg werken. Uiteindelijk helpen ze Craw Dentley (Carradine) ontsnappen. Eens vrij verbergt hij zich op de ranch van Ramey`s vader Tom (Ford), een dominee. Deze verleent hem onderdak, denkende dat het een gewone zwerver is. Craw helpt Tom en diens echtgenote Elizabeth (Harris) met het zware werk op de farm en wordt al vlug aanvaard door de familie. Ze beseffen niet dat hij, samen met een andere ontsnapte, het plan heeft opgevat de bank van het stadje te beroven. Routine western waarin de auto's de paarden reeds vervangen hebben. Carradine is een niet onaardige slechte, die zich op het einde op voorspelbare wijze laat pakken. Niets nieuws onder de zon, wel leuk gemaakt. Richard Fielder schreef het scenario en William Mendenhall tekende voor de fotografie. Gemaakt in 1975, maar eerst vier jaar later op tv gebracht.

Backstairs at the White House

1979 | Historische film

Verenigde Staten 1979. Historische film van Michael O'Herlihy. Met o.a. Olivia Cole, Leslie Uggams, Louis Gossett jr, Robert Hooks en Leslie Nielsen.

Mini-serie in vier delen. Uitstekende verfilming van het boek van Francis Spatz Leighton en Lillian Rogers Parks waarin door de ogen van de zwarte bedienden de aanwezigheid van diverse Amerikaanse presidenten en hun familie in het Witte Huis wordt gezien. De serie kreeg een heleboel Emmy-nominaties maar won er niet één. Drama en humor wisselen elkaar af maar ondanks dat kon de serie de massa niet boeien.

Stubby Pringle's Christmas

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Burt Brinckerhoff. Met o.a. Beau Bridges, Julie Harris, Edward Binns, Kim Hunter en Strother Martin.

Bridges speelt de titelrol: hij is een eenzame cowboy in het Montana van 1910. Hij zou een vreemde Kerstmis beleven: hij ontmoet Harris, die in de problemen zit met haar zieke man en haar jonge kinderen. Samen beleven ze een paar zeer bijzondere dagen. Het scenario is van James Lee Barrett, een schrijver die sentiment op niveau weet te brengen. Gebaseerd op het verhaal van Jack Schaefer. Met een bijzonder sterke rolbezetting.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

The Last of Mrs. Lincoln

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van George Schaefer. Met o.a. Julie Harris, Robby Benson, Michael Christofer, Denver Pyle en Ford Rainey.

Scenarioschrijver James Prideaux maakte een gedramatiseerde historische weergave van de laatste 17 jaar van het leven van Mary Todd Lincoln na de dood van haar man, Abraham Lincoln. Harris en Benson zijn goed en er is een klein rolletje voor Duffy, die later als Bobby Ewing in DALLAS wereldberoemd zou worden.

The Hiding Place

1975 | Oorlogsfilm, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1975. Oorlogsfilm van James F. Collier. Met o.a. Jeannette Clift, Julie Harris, Arthur O'Connell, Eileen Heckart en Robert Rietty.

Het Corrie ten Boom Huis in Haarlem trekt bijna alleen Amerikanen, die haar massaal omarmen als een tweede - diep christelijke - Anne Frank. Het huis was de schuilplaats voor veel joden die de familie Ten Boom tijdens WO II hielp. Verraad bracht een einde aan de hulp en het begin van een lijdensweg voor de Ten Boomen zelf in concentratiekamp Ravensbrück. The Hiding Place toont het drama meeslepend in detail, vanuit een christelijke invalshoek. De film is dan ook gebaseerd op het boek 'De schuilplaats' van Corrie ten Boom, die na de oorlog internationaal het evangelie van vergevingsgezindheid predikte.

The Greatest Gift

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Boris Sagal. Met o.a. Glenn Ford, Julie Harris, Lance Kerwin, Harris Yulin en Charles Tyner.

Doodarme plattelandspredikant (Ford) neemt het op tegen meedogenloze sheriff (Yulin) en ongedurige dekens van de kerk in zijn strijd om een gezin uit een klein Zuidelijk stadje in 1940 te steunen. Sentimenteel, ongekunsteld, met een gewelddadige wending. Het scenario is van Ben Goodman naar de roman van Jack Farris. Later bekend als serie met de titel: THE FAMILY HOLVAK.

Hawkins: Die, Darling, Die

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Murray Hamilton, Henry Jones, Diana Douglas en Sam Elliott.

De lijzig sprekende advocaat Billy Jim Hawkins (Stewart) uit Virginia kruist de degens met officier van justitie Luther Wilkes (Elliott) die Janet Hubbard (Harris) beschuldigt van moord op haar echtgenoot Jeff, met als motief diens bezit van twee miljoen dollar. Hawkins heeft een lastige zaak, want Janet zwijgt als het graf. Zeker is, dat haar man ongeneeslijk ziek was en dat zij wellicht uit angst haar mond houdt, omdat ze hem uit zijn lijden verlost zou kunnen hebben op humanitaire gronden. De waarheid is echter nog minder spectaculair. Vrijwillige euthanasie was ten tijde van het maken van deze film wettelijk verboden in de V.S., al kwam een jaar of tien later wel een zekere discussie op gang. In het jaar 2001 kreeg Nederland een euthanasiewet, die kort daarop in België werd nagevolgd. In de rest van de wereld moeten doktoren, verpleegsters en familieleden nog altijd knoeien om mensen uit hun nodeloze lijden te helpen als hun bestaan absoluut zinloos is geworden. De ethische kwestie maakt het bekijken van deze aflevering interessant, maar behalve Stewart, moet je je verwachtingen niet al te hoog stellen.

Columbo: Any Old Port in A Storm

1973 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Mysterie van Leo Penn. Met o.a. Peter Falk, Donald Pleasence, Gary Conway, Julie Harris en Joyce Jillson.

Een schitterende Columbo (Falk) met een prima Pleasence als trotse Californische en kunstminnende wijnboer Adrian Carsini, die zijn verspillende broer Ric (Conway) ombrengt als die dreigt de grond te willen verkopen, waarop hun wijngaard zich bevindt. Verloofde Joan Stacey (Jillson) komt gelukkig de morsige speurder tegen die zijn neus in de verdwijning van Ric Carsini steekt. Adrian trekt aan het kortste eind, ondanks zijn potdichte alibi, dat hij ten tijde van de verdwijning in New York was. Scenario van Stanley Ralph Ross.

Home for the Holidays

1972 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1972. Misdaad van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Eleanor Parker, Sally Field, Jessica Walter, Julie Harris en Jill Haworth.

De oudere en kwetsbare Ben Morgan (Brennan) weet zijn vier dochters te overtuigen om te blijven en zijn leven te beschermen tijdens een kerstreünie. Reden: een moordzuchtige maniak. Een paar goede situaties en een goed tempo, maar het is allemaal al eens eerder vertoond.

The People Next Door

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Eli Wallach, Julie Harris, Deborah Winters, Stephen McHattie en Hal Holbrook.

Een uitstekend drama, geconcentreerd op twee doorsneegezinnen uit voorsteden, de Masons en de Hoffmanns. Onthullingen met betrekking tot hun kinderen. Een goed onderbouwde uitbeelding van de gevolgen van drugsgebruik en geloofwaardige dialogen, maar de rolbezetting is het niet helemaal.

The House on Greenapple Road

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Robert Day. Met o.a. Christopher George, Janet Leigh, Julie Harris, Tim O'Connor en Walter Pidgeon.

Een onderhoudend politiemysterie, zich afspelend in een Californisch voorstadje. De zogenaamde weergave van de manier waarop de gemiddelde stadspolitie en de overheid zich gedragen. Een beschaafde echtgenoot (O`Connor) vreest voor het leven van zijn losbandige vrouw (Leigh). Halverwege al te ingewikkeld om nog goed te kunnen worden. 'Pilot' voor de DAN AUGUST tv-serie.

How Awful About Allan

1970 | Horror

Verenigde Staten 1970. Horror van Curtis Harrington. Met o.a. Anthony Perkins, Julie Harris, Joan Hackett, Kent Smith en Robert H. Harris.

De blinde, door schuldgevoelens bezeten pati[KA3]ent Perkins denkt genezen te kunnen worden door het ziekenhuis te verlaten en zich te koesteren in de aandacht van zijn zuster Katherine (Harris). Het aanwezige talent, het scenario, de regisseur en acteurs in aanmerking genomen, een bijzonder teleurstellende film.

Deadly Desire

1970 |

1970. John Llewellyn Moxey. Met o.a. Jill Haworth, Jessica Walter, Julie Harris, Walter Brennan en Sally Field.

De blinde, door schuldgevoelens bezeten pati[KA3]ent Perkins denkt genezen te kunnen worden door het ziekenhuis te verlaten en zich te koesteren in de aandacht van zijn zuster Katherine (Harris). Het aanwezige talent, het scenario, de regisseur en acteurs in aanmerking genomen, een bijzonder teleurstellende film.

The Split

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Flemyng. Met o.a. Jim Brown, Diahann Carroll, Julie Harris, Ernest Borgnine en Gene Hackman.

De rolbezetting is goed, te goed voor het clichéverhaal over een plan om het Coliseum in L.A. te beroven tijdens een belangrijke rugbywedstrijd. Voor liefhebbers van overvallen. Het scenario is van Robert Sabaroff naar de roman van Richard Stark. Het camerawerk is van Burnett Guffrey.

Reflections in a Golden Eye

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van John Huston. Met o.a. Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Brian Keith, Julie Harris en Robert Forster.

Taylor bedriegt haar man, majoor Brando, bijna openlijk met kolonel Keith. Behalve enkele bedekte toespelingen, wordt niet dieper ingegaan op de affaire, aangezien het huwelijk tussen beiden toch al seksloos is. Keiths vrouw Harris is de enige die eronder lijdt. Ze kampt met minderwaardigheidsgevoelens, sinds ze drie jaar geleden een misvormd kind ter wereld bracht. Pikante kroniek van onderlinge liefde en afkeer. Brando voelt meer voor de soldaat die het gras maait, dan voor zijn vrouw. Taylor laat niets onverlet om een schandaal te doen losbarsten. Harris heeft zo'n afkeer van haar vrouwelijkheid dat ze haar tepels afknipt met een heggeschaar. En Keith tenslotte, beweegt zich als een speelbal van het lot tussen deze personages. Een onmogelijk scenario van Chapman Mortimer en Gladys Hill, naar een roman van Carson McCullers, waarmee alleen een extrovert cineast als Huston uit de voeten kan. Zeker niet zijn beste film, maar de sadistische manier waarmee hij de personages manipuleert, is onvergetelijk. De acteurs spelen het spelletje gelukkig mee. Fotografie van Aldo Tonti. Gedraaid in Panavision.

You're a Big Boy Now

1966 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1966. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Elizabeth Hartman, Peter Kastner, Geraldine Page, Julie Harris en Rip Torn.

Een overrompelende, afwijkende film over een jongeman met te veel beschermende ouders die dank zij verleidelijke actrice Hartman het leven leert kennen. Deze ongewone film is niet naar ieders smaak, maar het acteerwerk is schitterend. Dolph Sweet is dolkomisch als agent. Wat ook nog helpt is dat alles gefilmd is met New York als achtergrond.

Harper

1966 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Mysterie van Jack Smight. Met o.a. Paul Newman, Lauren Bacall, Julie Harris, Robert Wagner en Arthur Hill.

Gewezen rechercheur Archer uit Ross Macdonalds misdaadroman 'The Moving Target' (1949) werd voor de filmadaptatie Harper. Terwijl het huwelijk van de met ethiek behepte privédetective op scheiding staat, vraagt de welgestelde Elaine Sampson (Bacall) hem om haar verdwenen wederhelft op te sporen. Aldus werkt Harper, hardgekookte private eye in de traditie van Hammetts Sam Spade en Chandlers Philip Marlowe, zich volgens het noir-boekje fiks in de Californische nesten. Minus: Harpers echtelijke trubbels zijn een nodeloos verzinsel van scenarist William Goldman. Bonus: kien gekaderde 'Scope-fotografie van Conrad L. Hall (1926-2003). Newmans tweede, kwalitatief inferieure Harper-avontuur The Drowning Pool (1975) flopte.

The Haunting

1963 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1963. Horror van Robert Wise. Met o.a. Julie Harris, Claire Bloom, Richard Johnson, Russ Tamblyn en Lois Maxwell.

Een negentig jaar oud huis in New England heeft een tragische geschiedenis van bovennatuurlijke gebeurtenissen. Een bont gezelschap komt samen in het griezelige huis om een onderzoek te doen naar die verschijnselen.

Requiem for a Heavyweight

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Ralph Nelson. Met o.a. Anthony Quinn, Jackie Gleason, Mickey Rooney, Julie Harris en Nancy Clushman.

Grimmige weergave van een bokser wiens carrière in de ring beëindigd is, waardoor hij tot corruptie wordt gedwongen en aan lager wal komt. Rooney als aandoenlijke makker en Harris als onwerkelijke maatschappelijk werkster zijn prima. Gebaseerd op Rod Serlings schitterende tv-spel. De bioscooplengte van 87 minuten werd verlengd voor tv.

The Poacher's Daughter

1960 |

1960. George Pollock. Met o.a. Brid Lynch, Marie Kean, Tim Seeley, Harry Brogan en Julie Harris.

Grimmige weergave van een bokser wiens carrière in de ring beëindigd is, waardoor hij tot corruptie wordt gedwongen en aan lager wal komt. Rooney als aandoenlijke makker en Harris als onwerkelijke maatschappelijk werkster zijn prima. Gebaseerd op Rod Serlings schitterende tv-spel. De bioscooplengte van 87 minuten werd verlengd voor tv.

Sally's Irish Rogue

1960 | Romantiek

Ierland 1960. Romantiek van George Pollock. Met o.a. Julie Harris, Harry Brogan, Tim Seeley, Marie Keen en Brid Lynch.

Harris geeft authentieke kleur aan haar hoofdrol als een gewoon meisje dat haar zwervende vriend op het rechte pad brengt.

The Truth about Women

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Muriel Box. Met o.a. Christopher Lee, Laurence Harvey, Julie Harris, Diane Cilento en Mai Zetterling.

Een uit episodes bestaande film over playboy Harvey en zijn veroveringen. Goede regie en spelers, maar traag.

I Am a Camera

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Henry Cornelius. Met o.a. Julie Harris, Laurence Harvey, Shelley Winters, Ron Randell en Patrick McGoohan.

John Van Drutens toneelstuk over het Berlijn van vóór WO II wordt goed getroffen met Harris heel levendig als de op gekheid verzotte meid die alles van iedereen accepteert. Tot Broadwaymusical omgebouwd en tot film: CABARET.

East of Eden

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Elia Kazan. Met o.a. James Dean, Julie Harris, Raymond Massey, Richard Davalos en Jo Van Fleet.

Naar de roman van John Steinbeck. De VS tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoe hij ook zijn best doet, het lukt Cal Trask (Dean) niet om waardering van zijn vader (Massey) te krijgen, die alleen oog heeft voor zijn andere zoon Aron (Davalos). Op een dag raakt de oude Trask een enorme som geld kwijt. Cal doet slim zaken en kan het volledige bedrag aan zijn vader teruggeven, maar die weigert geld van het zwarte schaap aan te nemen. Dean was de ideale acteur om de onbegrepen, gekwelde jongeman te spelen. Het was de eerste van zijn drie hoofdrollen voor hij in 1955 tragisch verongelukte.

The Member of the Wedding

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Ethel Waters, Julie Harris, Brandon de Wilde, Arthur Franz en Nancy Gates.

Een fijngevoelig verhaal van Carson McCullers over het kind Harris dat ineens voortijdig volwassen wordt door het aanstaande huwelijk van haar broer. De acteurs maken de trage film de moeite waard.