Jacques Ertaud: regie en muziek.
Er zijn 23 films gevonden.

Les allumettes suédoises

1996 | Drama, Fantasy, Familiefilm

Frankrijk 1996. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Naël Marandin, Klaus Mikoleit, Anne Jacquemin, Rüdiger Vogler en Dora Doll.

Parijs, de jaren '30. De tienjarige Olivier woont alleen met zijn zieke moeder Virginie en maakt met zijn vriend David deel uit van een jeugdbende. Een geheimzinnige man met één arm lijkt erg geïnteresseerd in zijn moeder en doet Olivier aan zijn vader denken. De man krijgt Oliviers vertrouwen, als hij hem een geldstuk en een pakje Zweedse lucifers schenkt. Na de dood van Virginie verandert Oliviers leven echter totaal

Navarro : Sanglante nostalgie

1995 | Misdaad, Familiefilm

Zwitserland​/​​Frankrijk 1995. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Roger Hanin, Jean-Pierre Kalfon, Michel Creton, Jacques Martial en Christian Rauth.

In een opvangcentrum voor daklozen, geleid door Lemoine (Kalfon), wordt een lijk gevonden. Lemoine was in een vorig leven terrorist en Navarro (Hanin) vermoedt dat hij zich nog steeds met duistere zaakjes bezighoudt. Als klap op de vuurpijl verdenkt Navarro Lemoine ervan betrokken te zijn geweest bij bankoverval, twintig jaar geleden, waarbij de jonge zus van de commissaris het leven liet. De zaak wordt nog wat ingewikkelder wanneer een andere terrorist, Santini (Sergue), na jaren in de anonimiteit te hebben geleefd, plots komt opdagen om zijn deel in de buit van toen op te eisen. Episode, geschreven door Emmanuel Errer en Tito Topin, met een Navarro die over en weer wordt geslingerd tussen persoonlijke wraakgevoelens en professionele integriteit. Knap spel van Kalfon, een meester in het in de huid kruipen van ontredderde en dubbelzinnige personages. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 104.

Catherine Courage

1995 | Drama, Biografie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1995. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Florence Thomassin, Tobias Hoesl, Josy Bernard, Maurice Barrier en Hélène Manesse.

Parijs rond 1890. Het zijn woelige tijden daar de arbeiders zich bewust worden van hun macht en door stakingen hun rechten opeisen. Betogingen worden door soldaten gewapenderhand neergeslagen. Tijdens een van die confrontaties wordt een kind dodelijk gewond. Catherine Quagebeur (Thomassin) is hiervan getuige en besluit op dat ogenblik om dokter te worden. Ze laat zich als eerste vrouw inschrijven op de Sorbonne. Deze moedige daad levert haar de bijnaam Catherine Courage op. De biografie van de eerste vrouwelijke chirurg van Frankrijk, geënsceneerd met grote middelen. Er wordt uiteraard veel aandacht besteed aan haar romance met Hoesl, die haar regelmatig bedriegt, waardoor ze zich nog meer aan haar werk gaat wijden. Het is allemaal mooi verpakt, maar het duurt toch wel erg lang. Béatrice Rubinstein en Jacques Duquesne schreven het feministisch getinte scenario, gebaseerd op de roman van Duquesne. Mooie fotografie van Roberto Venturi. Wordt uitgezonden in drie delen.

Un jour avant l'aube

1994 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1994. Oorlogsfilm van Jacques Ertaud. Met o.a. Jean-Pierre Bouvier, Xavier Deluc, Maurice Barrier, Yan Epstein en Pierre-Octave Arrighi.

Engeland, juni 1944. Meer dan vierhonderd Fransen hebben zich vrijwillig gemeld om deel uit te maken van de S.A.S. (Special Air Service). Ze volgen een training in een militaire basis. De officieren Deluc en Epstein worden samen met een tien andere soldaten boven Bretagne gedropt. Zij hebben als missie de opmars van de Duitse legers te saboteren tijdens de invasie in Normandië. De film werd gemaakt als eerbetoon aan de dikwijls miskende heldendaden van de Franse para's in een beslissende eindfase van WO II. Het scenario van Bruno Tardon en Ertaud, naar een verhaal van Georges Caitucoli, is net iets te chauvinistisch en te Frans om internationaal aan te slaan. Een dergelijke hulde mag niet ontsporen in een verheerlijking. Fotografie van Jean-Claude Hugon.

L'instit: Concerto pour Guillaume

1993 |

Frankrijk 1993. Jacques Ertaud. Met o.a. Didier Sauvegrain, Robinson Stévenin en Gérard Klein.

In een rustig Frans vissersdorpje werkt Victor Novak als invalkracht op de lagere school. Een van zijn leerlingen, de 10-jarige Guillaume, staat bekend als een moeilijk geval. Men wijt zijn brutale en opstandige gedrag aan de dood van zijn moeder, een beroemde violiste. Victor ontdekt dat Guillaume altijd op kussens moet zitten en al vijf jaar geen schoolarts heeft bezocht. Tijdens een klassikale zwemles komt Victor erachter dat Guillaume mishandeld wordt door zijn vader, de gerespecteerde, plaatselijke tandarts

L'instit : Concerto pour Guillaume

1993 | Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Komedie van Jacques Ertaud. Met o.a. Gérard Klein, Robinson Stévenin, Didier Sauvegrain, Dominique Rousseau en Ginette Garcin.

Victor Novak (Klein) moet invallen als leerkracht op een basisschool in een vissersdorpje. Zijn aandacht wordt onmiddellijk getrokken door de tien-jarige Guillaume (Stévenin), een eenzame jongen die bekend staat als moeilijk en opstandig. Volgens de directrice is zijn gedrag het gevolg van de tragische dood van zijn moeder, een begaafd violiste. Novak ontdekt echter het geheim van Guillaume: hij wordt regelmatig door zijn vader, een tandarts, nodeloos mishandeld. Je vraagt je af hoe men toch steeds weer de inspiratie weet te vinden om zulke stroperige verhalen te blijven bedenken. Sommige kijkers vinden dit valse, sentimentele gedoe schitterend, maar ditmaal zijn de scenaristen Ertaud, Gilles Gerardain en Didier Cohen toch echt over de schreef van het redelijke en het aanvaardbare gegaan. Jean-Claude Hugon deed de fotografie. Gefilmd op Super 16.

Soleil d'automne

1992 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 1992. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Philippe Rouleau, Anny Romand, Faye Anastasia, Roger Souza en Elise Caron.

Na tien jaar samengewoond te hebben besluiten Bernard en Michel eindelijk te trouwen. Michel leeft al jaren in onenigheid met haar vader Rouleau, die hun dochtertje Anastasia nog nooit gezien heeft. Tijdens de huwelijksreis slaat het noodlot toe. De pasgehuwden komen om bij een auto-ongeval. Rouleau wil uiteindelijk toch de begrafenis van zijn dochter bijwonen. Hier wordt hij voor de eerste maal geconfronteerd met zijn kleindochter, die hem koel ontvangt. Aangrijpend gezinsdrama dat niet vervalt in overdreven sentimenteel gedoe. Zeer gevoelig vertolkt door Rouleau en de jonge Anastasia die het langzaam naar elkaar toegroeien, prachtig uitbeelden. Het scenario is van Ertaud en Didier Cohen, gebaseerd op een verhaal van Christian Signol. Mooie beelden van Charlie Gaëta.

La milliardaire

1991 |

Frankrijk 1991. Jacques Ertaud. Met o.a. Nicole Courcel, Judith Magre, Bernard Fresson, Klaus Grundberg en Philippe Rouleau.

Men zou deze produktie als `zakenfilm` kunnen betitelen. De film verhaalt over de talrijke verwikkelingen rond het personage van de miljardaire Ir[KA2]ene Aubrac (Courcel) en heeft als hoofdthema Geld met een grote G: race om een industrieel imperium, redding van een bedreigde holding, duistere financiële operaties, tussenkomst van een 'Zuid-Amerikaanse' dictator, vertrouwde raadsmannen op de achtergrond, verloren contracten, etc.. Deze hele santekraam werd geregisseerd door een ex-cineast die een zeer invloedrijke tv-maker is geworden: men heeft hem dus de nodige middelen gegeven, maar het is niets meer dan een handige fabrikatie. Zeker, miljardairs bestaan, maar in een tijd dat het openbare bod voor overname van bedrijven in de mode is, zal deze film een groot, niet erg ontwikkeld publiek trekken. Degenen die daarentegen verstand hebben van zaken doen, lopen een grote kans in lachen uit te barsten, zo is alles in deze miniserie teruggebracht naar stereotiepen. Wij hebben het sterke vermoeden dat de Franse socialistische regering achter de politieke afstandsbediening van deze produktie zit. De acteurs zijn goed, dus laten we barmhartig zijn en zeggen dat de film bijna GEMIDDELD is.

La Milliardaire: Quand la fiction rejoint la sinistre réalité!

1991 | Avonturenfilm

Frankrijk 1991. Avonturenfilm van Jacques Ertaud. Met o.a. Nicole Courcel, Judith Magre, Bernard Fresson en Klaus Grunberg.

Godzijdank het laatste deel van de serie [KL]La Milliardaire[KLE]. De eigenaar van een chemische fabriek maakt in het grootste geheim gifgas voor een dictator uit het Midden- Oosten. Hij heeft besloten met de produktie te stoppen, maar de tiran bedreigt hem met de dood, en er blijft nog maar [KA1]e[KA1]en oplossing over: de verkoop van zijn fabriek. De onnozelheid (of het cynisme) bij Antenne 2 is dusdanig, dat deze tv-zender het klaarspeelde deze onzin in een tijd dat de Golfoorlog volop gaande was uit te zenden. Tja, en de acteurs kunnen er ook niets meer aan veranderen. Minder dan

Pitié pour les rats

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Roger Dumas, Xavier Deluc, Geneviève Fontanel, Céline Delrieu en Bruno Alain.

Julien (Dumas) en Yvonne (Fontanel) en hun dochter Solange (Delrieu) leiden, naar buiten toe, een rustig bestaan in een eensgezinswoning in een vredige voorstad aan de oever van de Marne. In werkelijkheid zijn het inbrekers van een zeldzame en vreemde soort, want zij houden van hun vak en 'respecteren' hun slachtoffers. Dan wordt het menens. Bekwame adaptatie van de roman van Jean Amila uit de 'Série Noire' van Gallimard, maar het is geen echte griezelfilm, want er zit, zoals te verwachten viel, heel wat humor in.

Le prix du silence

1990 | Mysterie, Romantiek

Frankrijk 1990. Mysterie van Jacques Ertaud. Met o.a. Claude Brasseur, Xavier Deluc, Anne Gautier, Jean-Christophe Lebert en Victor Garrivier.

Een klein stadje aan de Atlantische kust in 1945. Pierre Crozade (Brasseur), een verzetsstrijder van het eerste uur, heeft zijn plaats weer ingenomen als directeur van een fabriek. Aangezien zijn vrouw door de nazi's is vermoord, woont hij samen met een meisje waar hij zielsveel van houdt. Hij verbergt een geheim dat beetje bij beetje aan het licht zal komen, naarmate het kundige scenario naar het verhaal van Marianne Lewis- Schreiber zich ontwikkelt. De prestigieuze ex-filmregisseur Ertaud weet hoe hij sfeer moet creëren en beschikt over een opmerkelijke technische virtuositeit. Als je dan ook nog Brasseur voor je zaak weet te winnen, is de partij wel beklonken! Tamelijk

Le grand môme

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Jacques Denis, Paul Leski, Alexandre Lorska, Ginette Garcin en Jean Benguigui.

Een verfilming van de aardig bloedige, gelijknamige detective van een geheimzinnige, zich A.D.G. noemende auteur, verschenen in de 'Série Noire' van Gallimard. Ongelooflijk naargeestige en angstaanjagende personages komen met elkaar in aanraking in dit plot rond de ontvoering van een jeugdige bardame van een nachtclub en een baby, wier ouders zijn omgekomen bij een verschrikkelijk naar auto-ongeluk. Een kundige en efficiënte regie.

L'homme de Picardie

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Jacques Ertaud. Met o.a. Christian Barbier, Yvette Etiévant, Léone Véron, Annick Allières en Marius Laurey.

Feuilleton gewijd aan de voor- en tegenspoed van een Belgisch-Franse familie die op het schip `La Picardie` woont (vandaar de titel). Het scenario is geloofwaardig en degelijk. De personages zijn in de stijl van Ertaud, dat wil zegge bezeten door de wil om zichzelf te overwinnen, wat hun een zekere grootsheid en onverzettelijkheid verleent. Aantrekkelijke landschappen.

Une promenade en forêt

1989 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1989. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Yves Rénier en Clément Michu.

Commissaris Moulin onderzoekt ditmaal de ontvoering van een hooggeplaatste figuur. Zijn familie is er niet bepaald stuk van en werkt hem dan ook voortdurend tegen. De vraag is waarom. Een degelijk in elkaar zittende regie, een knap scenario van P. Andreotta en J. Bourdier en overtuigend spel van Rénier die met kop en schouders uitsteekt boven de totaal onbekende acteurs in de bijrollen.

Retour à Malaveil

1989 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Actiefilm van Jacques Ertaud. Met o.a. Frédéric Pierrot, Jean Franval, Françoise Christophe, Françoise Fabian en Isabelle Renauld.

Getrouwe en kundige bewerking van de roman van Claude Courchay, die zich afspeelt in een Frans dorp in de Haute- Provence en draait rond het thema wraak. Pierrot komt na twaalf jaar onschuldig gezeten te hebben uit de gevangenis. Hij vraagt zich af waarom de moordenaaar van een toerist de schuld op hem heeft geladen. En bovenal wié dat was. Gecompliceerde of ondoorgrondelijke karakters worden meesterlijk bestudeerd door de camera, die zeer gevoelig de nuances weet vast te leggen. De personages zijn degelijk ingepast in het fotogenieke landschap. De spanning wordt goed gedoseerd. Didier Cohen, Jacques Ertaud en Béatrice Rubinstein schreven het scenario.

Maria Vandamme

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Corinne Dacla, Bernard Fresson, Ronny Coutteure, Marie Dubois en Christian Kohlund.

Groots opgezette Franse melodramatische mini-serie met centraal Dacla als het mooie weesmeisje in het Noorden van Frankrijk, tweede helft 19e eeuw, waaraan iedereen zich vergrijpt, dat uit medelijden trouwt met dikke koetsier- smokkelaar Coutteure om ten slotte dan toch in de armen te vallen van eeuwige geliefde Kohlund. Naturalistisch in beeld gebracht met Poolse exterieurs die alles een extra miserabel cachet geven. Jammer dat er zo houterig geacteerd wordt. Naar de roman van Jacques Duquesne, die de Prix Interralié 1983 won. De bewerking is van Béatrice Rubinstein.

Haute Tension

1988 | Thriller, Film noir

Frankrijk 1988. Thriller van Jacques Ertaud. Met o.a. Frédéric Pierrot, Jean Franval, Françoise Fabian en Françoise Christophe.

Een geslaagd man keert na vijftien jaar terug naar het dorpje Malaveil in de Cévennes. Hij wordt verdacht van moord en gaat zelf op onderzoek uit om zijn onschuld te bewijzen. Een niet bijster origineel gegeven, maar zeer sterk en meeslepend verfilmd.

Le temps d'Anaïs

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Roger Souza, Juliet Berto, Dominique Paturel, Julie Philippe en Jean Franval.

Een Simenon zonder Maigret maar met de veel minder bekende commissaris Richard en rechter-commissaris Bazin rond een misdaad, begaan door een miezerig mannetje, die er eerst niets mee te maken lijkt te hebben. Een regie die speelt met sfeer en in staat is verbijsterende personages treffend neer te zetten.

Le disparu du 7 octobre

1983 | Film noir

Frankrijk 1983. Film noir van Jacques Ertaud. Met o.a. Dany Carrel, Daniel Mesguich, Ginette Garcin, Patachou en Jean-Marc Montel.

Een jonge vrouw (Carrel) die door het leven niet verwend werd, wordt de enige erfgename van een oude dame die zij niet kent. Indrukwekkende rol van de zangeres Patachou als Blanche Auroux.

Ne pleure pas

1978 | Drama

Frankrijk 1978. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Sylvain Joubert, Charles Vanel, Xavier Labouze, Christine Laurent en Charles Gérard.

Een jongen verjaagt tijdens de vakantie op de boerderij van zijn grootvader ongewenste kampeerders. Bij een demonstratie in Parijs herkent een van hen hem en tijdens een vechtpartij komt de jongen onder een politie-auto en zal hij levenslang invalide blijven. In deze pessimistische film over jeugdig idealisme dat in de meest tragische zin stukloopt, wordt opmerkelijk geacteerd en hij kreeg - zeker naar tv-maatstaven - een indringende vormgeving.

Sans famille

1976 | Drama

Frankrijk 1976. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Fabrice Josso, Jean Franval, Petula Clark en Pierre Dorris.

Een bewerking en modernisering van het beroemde maar tamelijk oubollige werk van Hector Malot uit 1878, hoewel dat niet geldt voor de maatschappelijke verwijzingen. Ze zijn ook weer te vinden in dit vrij indrukwekkende mini-serie. De jonge Rémi wordt voortreffelijk neergezet en ook de verheerlijking van het thema vriendschap ontbreekt niet. Daarentegen is de film niet zo ontroerend als het boek, waarvoor de doffe bitterheid die deze film- en televisiemaker eigen is in de plaats komt. Een aantal zeer aangrijpende scènes maken enkele langdradige stukken weer goed.

Mort d'un guide

1975 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk 1975. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Pierre Rouseau, Georges Claisse, Jean Valmont, Victor Lanoux en Françoise Lugagne.

De dood van een leerling-berggids in de Alpen, in gezelschap van een geroutineerde collega, wekt het wantrouwen van de broer van het slachtoffer die ook een journalist inschakelt. Ze vernemen dat de risico's bewust gezocht zijn, waarna de broer zelf een beklimming wil wagen. De combinatie van diverse ware gebeurtenissen leidt tot een enigszins onwaarschijnlijk scenario dat overtuigingskracht krijgt door de opmerkelijke bergfotografie en een voorstelling van alpinisme als een bezeten en zinloze prestatiedwang die tot ongelukken moet leiden.

Collection sentiment: Soleil d'automne

-1 |

. Jacques Ertaud. Met o.a. Philippe Rouleau, Anny Romand en Catherine Allégret.

De dood van een leerling-berggids in de Alpen, in gezelschap van een geroutineerde collega, wekt het wantrouwen van de broer van het slachtoffer die ook een journalist inschakelt. Ze vernemen dat de risico's bewust gezocht zijn, waarna de broer zelf een beklimming wil wagen. De combinatie van diverse ware gebeurtenissen leidt tot een enigszins onwaarschijnlijk scenario dat overtuigingskracht krijgt door de opmerkelijke bergfotografie en een voorstelling van alpinisme als een bezeten en zinloze prestatiedwang die tot ongelukken moet leiden.