Frida Richard: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Spiegel des Lebens

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Paula Wessely, Attila Hörbiger, Peter Petersen, Jane Tilden en Raoul Aslan.

De film toont de tweestrijd van de jonge Hanna (Wessely). Zij studeert medicijnen en is verliefd op de assistent-arts Peter (H[KA3]orbiger), fanatiek voorvechter van de allopathische geneeskunde en tegenstander van de natuurgeneeskunde en kwakzalverij. Hanna`s vader, juwelier Karfreit (Petersen) is echter ook kwakzalver. Wanneer het tot een grote ruzie tussen Peter en Karfreit komt, blijft ze bij haar vader, hoewel ze een kind verwacht. Pas nadat ze geruime tijd gescheiden geweest zijn en Peter heeft gehoord dat hij een kind heeft, komen ze weer bij elkaar terug. Ook Karfreit verzoent zich met Peter. De film boeit door de indrukwekkende acteerprestaties van de hoofdrolspelers en het ongewone thema: de botsing tussen de allopathische geneeskunde en de natuurgeneeskunde. Tijdens de opnamen vond de annexatie van Oostenrijk plaats. De film die als Oostenrijkse film begonnen was, wordt daarom als een Duitse produktie beschouwd.

Du sollst nicht begehren...

1933 | Drama

Duitsland 1933. Drama van Richard Schneider-Edenkoben. Met o.a. Friedel Pisetta, Paul Klinger, Walter Griep, Frida Richard en Robert Müller.

Nelly (Pisetta) wordt begeerd door twee broers. Ze speelt boer Görk (Griep) en soldaat Lutz (Klinger) maar al te graag tegen elkaar uit, totdat Lutz zijn broer in een ogenblik van woede vermoordt. Dit is de eerste zgn. 'Blut und Boden'- film van de nazi's. Een langdradige film met talentloze spelers en dito script, waaraan de pakkende muziek en het uitstekende camerawerk totaal verspild is. Door de geallieerden verboden maar later, onder de 'vrijwillige zelfcontrole' (FSK), weer vrijgegeven.

Die Frau, nach der man sich sehnt

1929 | Zwijgende film, Romantiek, Thriller, Drama

Duitsland 1929. Zwijgende film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Marlene Dietrich, Uno Henning, Fritz Kortner, Oskar Sima en Frida Richard.

Stomme film naar het gelijknamige boek van Tsjechisch-Duitse schrijver Max Brod. Een jonge Marlene Dietrich (1901-1992) liet in het zevende jaar van haar opbloeiende carrière - een jaar voor haar doorbraak in geluidsfilm Der Blaue Engel - zien hoe gevaarlijk verleidelijk ze kon zijn voor een ontvankelijke man. Aan boord van een trein verleidt ze een man op huwelijksreis in de hoop hem te bewegen haar te bevrijden van haar man. Dietrich is (nog) niet de femme fatale maar meer een intrigant, een tragische heldin zonder benul van de uitwerking van haar verschijning.

Faust

1926 | Drama, Historische film, Zwijgende film, Fantasy, Experimenteel

Duitsland 1926. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Yvette Guilpert, Eric Barclay, Hanna Ralph, Werner Fuetterer en Hans Brausewetter.

Een voor die tijd uiterst verzorgde produktie van de UFA. Nog steeds interessant. Het bekende [KL]Faust[KLE]-verhaal van Goethe is meermalen verfilmd. Deze (stomme) versie is een van de beste. Expressionistische film met goede rollen (vooral van Jannings). De regie van Murnau is wat theatraal, maar het blijft een 'must' voor de filmliefhebbers. Het camerawerk is van Carl Hoffmann. De film is in 1995 gerestaureerd door Luciano Berriatua en in 1999 is er nieuwe muziek gecomponeerd door Bern Schultheis, uitgevoerd door het Berlijnse Rundfunk-symfonieorchester gedirigeerd door Frank Strobel.

Der heilige Berg

1926 | Drama

Duitsland 1926. Drama van Arnold Fanck. Met o.a. Leni Riefenstahl, Luis Trenker, Ernst Petersen en Frida Richard.

Vanuit historisch oogpunt is Der heilige Berg bijzonder interessant. Arnold Fanck was de belangrijkste grondlegger van het in Duitsland zeer populaire genre 'bergfilm'. Van Fanck leerde actrice Riefenstahl het vak regisseren, dat ze later inzette ter meerdere glorie van Adolf Hitler. Uit het stomme Der heilige Berg zal Riefenstahl dramaturgisch niet veel geleerd hebben. Het plotje gaat over een bergbeklimmer (Trenker) die met collega Vigo (Petersen) strijdt om de aandacht van een danseres (Riefenstahl) - iets wat op grote hoogte gevaarlijk kan zijn. Het talent van Fanck, zelf alpinist, verraadt zich in deze film door indrukwekkende natuurbeelden, die vaak onder barre omstandigheden tot stand kwamen.

Phantom

1922 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1922. Zwijgende film van F.W. Murnau. Met o.a. Grete Berger, Alfred Abel, Anton Edthofer, Lil Dagover en Lya De Putti.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.