Billy Williams (1929): camera.
Er zijn 14 films gevonden.

Women and Men: Stories of Seduction

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Frederic Raphael, F. Raphael, Ken Russell en Tony Richardson. Met o.a. Peter Weller, James Woods, Elizabeth McGovern, Beau Bridges en Molly Ringwald.

THE MAN IN THE BROOKS BROTHERS SHIRT: vrijgevochten McGovern die naar liefde smacht, ontmoet zakenman Bridges in de trein, die haar bevredigt. Scenario van de regisseur. DUSK BEFORE FIREWORKS: gigolo Weller probeert eendagsvlinder Ringwald zijn bed in te lokken, maar de telefoon onderbreekt constant zijn versierpogingen. Valerie Curtin zorgde voor het scenario. HILLS LIKE WHITE ELEPHANTS: ex-patriate schrijver Wood lult zijn vriendin Griffith om, zodat ze zich laat aborteren. Gesitueerd in Spanje; scenario van Joan Didion en John Gregory. Uitstekende compilatiefilm naar drie korte verhalen van resp. Mary McCarthy, Dorothy Parker en Ernest Hemmingway, op het witte doek gebracht door een drietal Engelse topregisseurs.

Stella

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van John Erman. Met o.a. Bette Midler, John Goodman, Trini Alvarado, Stephen Collins en Marsha Mason.

Het vrijpostige dienstmeisje Midler gaat een relatie aan met de jonge dokter Collins. Wanneer ze zwanger raakt, laat hij het afweten. Ze besluit het dochtertje alleen op te voeden. Het meisje (Alvarado) houdt echter contact met haar vader en wanneer ze zeventien is, introduceert hij haar in zijn wereld. Zij kan niet meer kiezen tussen het gewone, openhartige leven met haar hardwerkende moeder en deze nieuwe, rijke omgeving waarin ze zich wel thuisvoelt. Onbeschaamd melig melodrama, dat op alle niveaus mislukt is. Slecht gespeeld, overgechargeerd, een verhaal dat meer gaten dan kaas vertoont en dat op het einde helemaal de diepte ingaat. Een ongelooflijke draak die ongenietbaar is. Robert Gretchell bewerkte de roman van Olive Higgins Prouty, die heel wat beter gediend was met de King Vidor-versie uit 1937. Slordig gefilmd door Billy Williams.

Suspect

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Cher, Dennis Quaid, Liam Neeson, John Mahoney en Joe Mantegna.

Nadat in Washington de doofstomme zwerver Carl Wayne Anderson (Neeson) wordt opgepakt wegens moord wordt Kathleen Riley (Cher) aan hem toegewezen als verdediger. Zij gelooft in zijn onschuld, belangrijker is dat ook jurylid Eddie Sanger (Quaid) denkt dat Anderson onschuldig is. Sanger besluit Riley te helpen, iets wat in het Amerikaanse juridische systeem streng verboden is. Goede rechtbankthriller van de Britse regisseur Peter Yates (The Dresser), met ruim voldoende spel van Quaid en Cher, maar scenarist Eric Roth (The Insider, The Good Shepherd) was wel eens beter in vorm.

The Manhattan Project

1986 | Komedie, Sciencefiction, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Komedie van Marshall Brickman. Met o.a. John Lithgow, Christopher Collet en Cynthia Nixon.

Onschuldige, redelijk onderhoudende avonturenfilm met Collet als whizkid die toevallig ontdekt dat in het 'veilige' laboratorium van professor Lithgow met atomen gespeeld wordt. Hij breekt in en knutselt met de buit. Hij zet zelf een atoombom in elkaar om op die manier de praktijken van Lithgow aan de kaak te stellen. Het doet een beetje denken aan WarGames, maar Brickman is duidelijk geen Badham en slaagt er niet in de talloze onwaarschijnlijkheden in het scenario van Brickmann en Thomas Baum efficiënt te verdoezelen.

Monsignor

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Frank Perry. Met o.a. Christopher Reeve, Geneviève Bujold, Fernando Rey, Jason Miller en Joseph Cortese.

Aalmoezenier Reeve wordt tijdens WO II in het Vaticaan ontboden omdat hij zich te actief met de oorlog bemoeit. Daar wordt hij belast met de reorganisatie van de kerkelijke financiën, die in niet geringe mate aan de mafia gelieerd zijn; hij wordt tot kardinaal benoemd. Een clichématige en saaie film, waarin veel te veel wordt gepraat. Scenario van A. Polonsky en M. Maves. Camerawerk van Billy Williams.

Gandhi

1982 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​India 1982. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud en Trevor Howard.

Filmische hagiografie van Mahatma Gandhi (1869-1948). Een zwaar geschminkte Kingsley doet z'n best om de Grote Ziel (Mahatma) van Brits-Indië wat menselijke trekjes te geven. Geen sinecure want Gandhi is in de gelijknamige film meer een heilige, met een fraaie aantekening op z'n historische conduitestaat: hij was het die de Britten het land uitjoeg en het volk vervolgens richting onafhankelijkheid loodste. De fraai gechoreografeerde massascènes zijn overigens spectaculair. Gandhi werd bekroond met acht Oscars, waaronder voor beste film, regie, hoofdrol en scenario (van John Briley, naar het boek van Louis Fischer).

On Golden Pond

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon en Dabney Coleman.

Het ontroerende verhaal van verbitterde oude brombeer Norman Thayer Jr. (Henry Fonda) die samen met zijn levenslustige echtgenote (Katherine Hepburn) tijdens de zomervakantie bezoek krijgt van dochter Chelsea (Jane Fonda), haar verloofde en diens twaalfjarige stiefzoon. Door de spontaneïteit van de jongen wordt Norman een ander mens. Uiteindelijk levert dit voldoende goodwill op om een jarenlang conflict met dochter Chelsea eindelijk bespreekbaar te maken. Een subtiele analyse over het ouder worden aan de hand van drie personages die de drie fases ervan uitbeelden. Vader Fonda en Hepburn ontvingen een Oscar, evenals scenarist Ernest Thompson, die zijn eigen toneelstuk bewerkte.

The Eagle's Wing

1979 | Western

Verenigd Koninkrijk 1979. Western van Anthony Harvey. Met o.a. Martin Sheen, Sam Waterston, Harvey Keitel, John Castle en Stéphane Audran.

God heeft nimmer de bedoeling gehad om pinguins te laten vliegen of om de Engelsen westerns te laten produceren en in deze langdradrige, zogenaamd kunstzinnig aandoende film met twaalf plotten wordt de hoofdmoot gevormd door de dood van een Comancheopperhoofd die de aanleiding is tot een hardnekkig touwtrekken om diens prachtige schimmel tussen een blanke pelsjager en een afvallige Kiowa-Indiaan. Een niet geslaagde en pretentieuze western, die door de liefhebbers van het genre waarschijnlijk maar matig gewaardeerd zal worden. Scenario van John Briley (GANDHI). Er zijn versies van 98m in omloop. Gefilmd in Panavision.

The Silent Partner

1978 | Misdaad

Canada 1978. Misdaad van Daryl Duke. Met o.a. Susannah York, Christopher Plummer, Elliott Gould, Celina Lopez en Michael Kirby.

Vermomd als kerstman tracht de beruchte gangster Plummer het bankfiliaal van een winkelcentrum te beroven. De stipte bediende Gould kan hem afschepen met een klein bedrag, maar maakt van de gelegenheid gebruik om zelf een mooie som te verduisteren. Via de pers komt Plummer achter het bedrog. Hij zint op wraak, maar Gould is niet meer die brave, keurige jongen die hij ooit was. Inventieve thriller met enkele gewelddadige fragmenten, die een beetje misstaan in het geheel van dit spel van speels bedrog. De acteurs leveren uitstekend werk af. Curtis Hanson baseerde zijn scenario op de roman Think Of A Number van Anders Bodelson. Billy Williams was verantwoordelijk voor de fotografie.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

Zee and Co.

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Brian G. Hutton. Met o.a. John Standing, Elizabeth Taylor, Michael Caine, Susannah York en Margaret Leighton.

Een bedachte, vaak té ver gaande vertelling van een vrouw, haar man, een andere vrouw en de manier waarop de drie onderlinge relaties met elkaar aangaan. De liefdesscène tussen Taylor en York staat hoog genoteerd in de annalen van de slechte smaak. Amerikaanse titel: X, Y AND ZEE.

Women in Love

1969 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ken Russell. Met o.a. Alan Bates, Oliver Reed, Glenda Jackson, Jennie Linden en Eleanor Bron.

Een cause célèbre, deze D.H. Lawrence-adaptatie van die andere Britse taboebreker: Russell. De film - die evengoed Men in Love had kunnen heten - vertelt met een stevige pot durf en pathos over de turbulenties van de zussen Gudrun en Ursula en hun respectievelijke liefdes, Gerald en diens boezemvriend Rupert. In een mijnstadje in de Midlands drijft het amoureuze viertal elkaar in het Interbellum tot woede, wanhoop en de rest. Seksuele explicietheid van het materiaal - naaktworstelscène met Bates en Reed trompettert herenliefde - zorgde voor gefronsde censorvoorhoofden. Oscar voor Jackson.

Two Gentlemen Sharing

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ted Kotcheff. Met o.a. Robin Phillips, Judy Geeson, Hal Frederick, Esther Anderson en Norman Rossington.

Frederick, een jonge zwarte advocaat, slaagt er niet in een appartement te vinden in Londen. Per toeval ontmoet hij Phillips, jongeman van gegoede familie. Deze stelt hem voor bij hem in te trekken. Tussen hen beiden ontstaan geen problemen. Dankzij Frederick ontmoet hij zelfs de knappe Geeson met wie hij een hartstochtelijke relatie begint. Dan komen er klachten van de buren, die eisen dat de de zwarte man en zijn verloofde onmiddellijk vertrekken. Simplistische antiracistische film bevolkt door 'slechte blanken' en 'goede kleurlingen'. Alles wordt letterlijk zwart-wit bekeken. Het zuiver op effectbejag uit zijnde en ongemotiveerde scenario van Evan Jones is gebaseerd op een roman van David Stuart Leslie. Billy Williams stond in voor de fotografie.