Florinda Bolkan: cast.
Er zijn 40 films gevonden.

La voyageuse du soir

1994 | Komedie, Familiefilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Zwitserland 1994. Komedie van Igaal Niddam. Met o.a. Sophie Broustal, Andrea Occhipinti, Yves Jacques, Aurore Clément en Maxime Leroux.

Viviane Vermorel (Broustal) groeit op in Marseille. Haar vader is marine-officier en meestal afwezig. Haar moeder, een naaister, weigert in te zien dat haar dochter het talent bezit om een succesrijke mode-ontwerpster te worden. Het komt dan ook dikwijls tot hevige ruzies tussen moeder en dochter. De enige die begrip opbrengt voor het meisje is Jeanne (Cotillon), eigenares van het H[KA4]otel des Voyageurs, waar zeelieden en prostitu[KA1]ees elkaar ontmoeten. Nadat ze door haar vriend bedrogen werd, besluit Viviane naar Parijs te trekken om er een mode-opleiding te volgen. Drie jaar later studeert ze met succes af. Door haar grote zelfzekerheid slaagt ze erin een baan als stagiaire te krijgen in het mode-atelier van J. Boissard. Hier maakt ze kennis met Boissards medewerker Arthur (Jacques), die droomt van een carrière als striptekenaar. Het dramatische relaas van een meisje dat haar milieu wil ontvluchten en er nog in slaagt ook. Het verhaal loopt niet altijd even vlot en Broustal is niet steeds even geloofwaardig in haar rol. Dat sociaal succes steeds een prijs heeft is de moraal van het scenario dat Odile Barsky en Igaal Niddam baseerden op de roman van Annick Geille. Fotografie van Charlie Gaëta.

La Piovra 7

1994 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië 1994. Misdaad van Luigi Perelli. Met o.a. Patricia Millardet, Ennio Fantastichini, Florinda Bolkan, Raoul Bova en Anita Zagaria.

De door Duitsland uitgeleverde misdadiger Granchio (Coltori) wil dringend de uit Sicili[KA3]e afkomstige vrouwelijke rechter Silvia Conti (Millardet) spreken. Maar voordat hij berouw kan tonen en gaat zingen om zijn huid en haar te redden, wordt hij door de maffia neergeschoten. Silvia Conti krijgt te maken met een vloedgolf van wraakacties. Dit is al de zevende reeks (bestaande uit zes episodes) van dit maffia-epos. Rechter Conti gaat naar Sicili[KA3]e om de moorden op politie-commissarissen van vorige afleveringen te onderzoeken en de schuldigen te straffen. Zij doet dat met de rokende revolver in de hand! Conti is strijdvaardiger, harder en realistischer dan in de vorige mini`s. In Itali[KA3]e, waar de reeks het eerst werd uitgezonden, kwam aardig wat kritiek van Silvio Berlusconi, de toenmalige premier, die vond dat het imago van Itali[KA3]e in het buitenland door deze reeks geweld werd aangedaan (geen wonder, want Berlusconi bouwde zijn imperium op met onduidelijk kapitaal, waarvan gezegd wordt door gezaghebbende bronnen zoals het chique Britse weekblad [KL]The Economist[KLE] dat het afkomstig is van de georganiseerde misdaad), en van... de maffia zelf! In deze nieuwe reeks wordt Conti vooral door twee mannen geholpen: de journalist Daniele Rannisi (Burkhard) en de jonge Commissario Gianni Breda (Bova), net 24 jaar en onmiddellijk Italië's nieuwe hartedief. De eerste reeks afleveringen van LA PIOVRA dateert van 1984. De eerdere 34 episodes van de zes miniseries werden in niet minder dan zeventig landen uitgezonden. In Italië keken gemiddeld twaalf miljoen mensen naar de zevende reeks, een recordbrekend aantal. Niemand minder dan Ennio Morricone componeerde de bij momenten bombastische muziekscore. Het scenario is van Umberto Contarello, Pier Giuseppe Murgia, Sandro Petraglia, Andrea Porporati, Stefano Rulli, Allessandro Sermoneta en Segio Silva. Duurt netto een uur korter, omdat telkens uitgelegd wordt wat er in de vorige aflevering is gebeurd.

Tre passi nel delitto

1993 | Mysterie

Italië 1993. Mysterie van Fabrizio Laurenti. Met o.a. Gioele Dix, Carlo Cartier, Dalila Di Lazzaro, Ernst Jacobi en Imma Piro.

Een driedelige miniserie over een niet als te beste advocaat, genaamd Luca Marotta (Dix), die liever niet bij een onderzoek betrokken raakt. In het eerste deel, DELITTI IMPERFETTI, ontvangt Luca een telefoontje van een voormalige schoolvriendin, een rijke en beeldschone vrouw die met een schilder samenwoont. De schilder verdween maar was tevens de laatste die een psychoanalist in levende lijve zag, die daarna werd vermoord. In het tweede deel, CHERCHEZ LA FEMME, ontmoet Luca per toeval een oude vriend die denkt dat zijn vrouw een affaire heeft. Wanneer de vriend wordt vermoord, ondervraagt Luca zijn vrouw en krijgt met een hele reeks moorden te maken. In het laatste deel, VILLA MALTRAVERSI, wordt een vrouw vermoord in de badkuip van een luxe villa, van een rijke familie. Eerst is een loodgieter de verdachte maar Luca ontdekt dat een grote erfenis een rol speelt, en de broers Maltraversi worden verdacht. Scenario van o.a. Laura Toscano en Franco Marotta.

Missione d'amore

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1992. Drama van Dino Risi. Met o.a. Carol Alt, Ethan Wayne, Florinda Bolkan, Fernando Rey en Philippe Caroit.

Om de dood van haar verloofde, tijdens een autorace, te verwerken, besluit Alt naar India te gaan, waar ze haar jeugdvriend Wayne opzoekt. Als ze de extreme armoede ziet waarin de bevolking leeft, wil ze er iets aan doen. Ze helpt Vader Cariot, een priester die zich inzet voor deze mensen. Weer terug in Italië, wil ze aanvankelijk met Wayne trouwen, maar uiteindelijk beslist ze non te worden. Ze wordt uitgezonden naar een missiepost in Brazilië, waar ze betrokken raakt in de strijd van het volk tegen de grootgrondbezitters. Het ontroerende portret van een vrouw die zin aan haar leven wil geven door anderen te helpen en zichzelf compleet uit te schakelen. Het scenario van Risi, Ennio De Concini en Roberto Colombo, gebaseerd op de roman van Maria Pia Bonanate, valt wat lang uit, maar wordt uitstekend gespeeld door een internationale cast. Prachtige fotografie van Riccardo Grassetti en een gevoelige score van Pino Donaggio. Oorspronkelijk in twee delen uitgezonden.

Miliardi

1991 | Drama

Italië 1991. Drama van Carlo Vanzina. Met o.a. Carol Alt, Billy Zane, Lauren Hutton, Jean Sorel en Alexandra Paul.

De dood van een welvarende financier maakt de weg vrij voor een bittere opvolgingsstrijd om het leiderschap van zijn imperium. Behalve de ambitieuze neef en zijn vader zijn ook anderen erbij betrokken, zoals een schoonzuster, een andere neef en verschillende geliefden. Aan dit gekonkel en de hebzucht gaat het financiële rijk bijna ten onder. De enige die in staat is een eind aan alle wedijver te maken, is een oom die in coma ligt. Het spel maakt weinig indruk. De regie en het script hebben er een roman van Harold Robbins van gemaakt. Locaties zijn Como, de Rivièra, de Bahama's, Parijs en New York.

Madame Ardel

1991 | Drama

Oostenrijk​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1991. Drama van Michaël Braun. Met o.a. Andréa Jonasson, Véronique Jannot, Florinda Bolkan, Jean-Luc Bideau en Philippe Caroit.

De charmante veertig-jarige Maxi Ardel (Jonasson) leidt in Parijs een bekend modehuis. Ze heeft nog een grote wens: de textielfabriek van de oude aristocratische familie di Falco in Firenze overnemen. Ze wil zich op hen wreken omdat graaf Massimo di Falco haar twintig jaar geleden het kind dat ze van hem verwachtte ontnomen heeft. Nu wil ze de di Falco`s vernietigen, maar gravin Bianca di Falco (Bolkan) wil zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Een erg pretentieus gemaakte Europese productie die lang duurt maar er niet in slaagt echt op gang te raken. De bordkartonnen personages kunnen geen ogenblik overtuigen en de kijker kan enkel genieten van de variëteit en schoonheid van de internationale decors, in beeld gebracht door Immo Rentz en Jorg Widmer. Ulrich del Mestre schreef het scenario.

Prisoner of Rio

1990 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Avonturenfilm van Lech Majewski. Met o.a. Steven Berkoff, Paul Freeman, Peter Firth, Florinda Bolkan en José Wilker.

Poolse regisseur Majewski op de commerciële toer, of: de nasleep van de Grote Treinroof nog eens overdoen met treinrover Ronald Biggs, die in 1981 door een Scotland Yard-agent uit zijn schuilplaats in Rio de Janeiro werd gekidnapt. Biggs werkte zelf mee aan het scenario, samen met Majewski en Julia Frankel.

Some Girls

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Michael Hoffman. Met o.a. Patrick Dempsey, Jennifer Connelly, Sheila Kelly, Andre Gregory en Florinda Bolkan.

De jonge student Michael studeert aan een Amerikaanse universiteit. Hij denkt in Gariella een leuk vriendinnetje gevonden te hebben. Dat hij er met haar ook nog een hele familie bij krijgt; had hij niet voorzien. Dat ontdekt hij pas wanneer hij met Gabriella de kerst gaat doorbrengt in haar ouderlijk huis in Quebec; Canada. Gabriella blijkt een vader te hebben die; op zijn zachts gezegd; excentriek is; een oma die zich niet laat wegstoppen in het bejaardentehuis en drie zusters die allemaal heel nieuwsgierig zijn naar Michael.

La Trappola

1989 | Romantiek

Italië 1989. Romantiek van Carlo Lizzani. Met o.a. Johnny Dorelli, Florinda Bolkan, Lara Naszinski, Mario Adorf en Valentina Cortese.

Naar de roman Selina van Mino Milani over een industrieel van middelbare leeftijd met een Amerikaans paspoort en een frigide vrouw. Hij werkt in Italië en hij raakt verstrikt in intrigues rond een internationaal netwerk van spionnen. Deze hele romantische spionagegeschiedenis draait eigenlijk om een mysterieus meisje zonder papieren, dat gevlucht is uit het Oostblok. De industrieel wordt verliefd op haar. Fraaie beelden, maar ongeïnspireerd spel en veel te langzaam.

Affari di famiglia

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Marcello Fondato. Met o.a. Florinda Bolkan, Catherine Spaak, Horst Buchholz, Riccardo Cucciolla en Dagmar Lassander.

Twee zusjes, modeontwerpster Lina (Bolkan) en concertpianiste Marisa (Spaak), hebben ruzie over Villa Grifi, hun ouderlijk huis in het centrum van Rome. Lina wil de villa, die nare herinneringen bij haar oproept, verkopen, maar niet aan de Italiaans-Amerikaanse bankier Sullivan (Buchholz), zoals Marisa graag zou zien. Alleen Lina's zaakgelastigde weet waarom Lina Sullivan niet mag. Marisa, die verliefd is op Sullivan, haalt hun moeder naar Rome. Lisa dacht dat haar moeder dood was en verwijt Marisa de waarheid voor haar verborgen te hebben gehouden. Door de aanwezigheid van moeder komen de herinneringen aan de Duitse bezetting weer boven. Sullivan blijkt een duistere rol te spelen. Lina's enige bondgenoot is een Arabier. Aan het spel van de cast ligt het niet.

La Jaula

1986 | Drama

Italië​/​​Spanje 1986. Drama van Guiseppe Patroni Griffi. Met o.a. Tony Musante, Laura Antonelli, Florinda Bolkan en Blanca Marsillach.

Het sinistere verhaal van een oude vrouwenversierder die onder de ogen van zijn vroegere geliefde en haar vroegrijpe dochter ligt vastgebonden aan het bed van die geliefde. Een shockerend en eigenaardig psycho-seksueel drama. Een lugubere film, maar niettemin opmerkelijk. Ook bekend als LA GABBIA.

La Piovra 2

1985 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Misdaad van Florestano Vancini. Met o.a. Michele Placido, Florinda Bolkan, Martin Balsam, Nicole Jamet en Cariddi Nardulli.

Deze voortreffelijk geproduceerde en geacteerde, 6 uur durende mini-serie over een inspecteur van politie die vastbesloten is de Mafia te breken, is een drama van hoog niveau. Placido, als de inspecteur en bendebestrijder die hoge bendeleden, kleine dealers en keurige witte-boordencriminelen in de val lokt, levert één van de beste acteerprestaties van zijn carrière. Ook bekend als THE OCTOPUS 2.

La Gabbia

1985 | Drama, Erotiek

Italië​/​​Spanje 1985. Drama van Giuseppe Patroni Griffi. Met o.a. Tony Musante, Laura Antonelli, Florinda Bolkan, Laura Troschel en Blanca Marsillach.

De film gaat over een playboy op middelbare leeftijd, die in Parijs een vrouw tegenkomt. Hij heeft haar in het verleden verleid, onteerd en verlaten. Nu is hij verward geraakt in een web van krankzinnige passie, waarin hij de gevangene en het slachtoffer is van de vrouw en haar dochter. Het idee is goed, maar het zwakke scenario, met slechte dialogen, heeft geen film opgeleverd die de moeite waard is.

La piovra

1984 | Misdaad

Italië 1984. Misdaad van Damiano Damiani. Met o.a. Michele Placido, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Paul Gers en Barbara De Rossi.

De eerste vierdelige miniserie die zeer veel succes oogstte, over smerissen die het tegen de maffia opnemen. Politiecommissaris Cattani (Placido) is een geharde, eigenzinnige en vakbekwame kracht, die tussen Rome, Milaan en Sicilië de wijdverbreide, illegale praktijken van de maffia onderzoekt. De activiteiten van de maffia bestaan voornamelijk uit de wapensmokkel en de heroïnehandel. Machtige en corrupte industrialisten, bankiers, geldschieters, zakenlieden, advocaten, de directeur van een lokaal tv-netwerk, politici en het hoofd van de geheime dienst, zij allen werken samen met de misdaadorganisatie. Veel opwinding, spanning en vuurgevechten. Goede enscenering en acteerwerk. Het strakke en realistische scenario en Damiani's vakbekwame regie resulteert in een vierdelige tv-film met een hoge amusementswaarde.

Acqua e Sapone

1983 | Komedie, Romantiek

Italië 1983. Komedie van Carlo Verdone. Met o.a. Carlo Verdone, Natasha Hovey, Florinda Bolkan, Glenn Saxson en Elena Fabrizi.

Een gevierd, jong Amerikaans fotomodel verlaat tijdelijk haar school om vergezeld van haar onafscheidelijke moeder drie maanden in Rome te gaan werken. Om de opleiding van het meisje voort te zetten, besluit de moeder om haar dochter door een zekere pater Spinetti te laten onderwijzen. Toevallig werkt er een jongeman, Rolando genaamd, aan het instituut die zich voordoet als pater Spinetti. Hij wil het hart van het meisje winnen. Een erg simpele en futloze film met zwak spel van alle acteurs.

Manaos

1980 | Actiefilm, Avonturenfilm

Spanje​/​​Mexico​/​​Italië​/​​Venezuela 1980. Actiefilm van Alberto Vazquez Figueroa. Met o.a. Fabio Testi, Agostina Belli, Jorge Rivero, Andres Garcia en Florinda Bolkan.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de regisseur zelf. Speelt zich af in het negentiende-eeuwse Brazilië. Een maximum aan avonturen met als gevolg dat er eigenlijk geen sprake is van een plot of karakterontwikkeling; zelfs de meest elementaire punten van het verhaal worden niet uitgelegd. Vagelijk kan eruit opgemaakt worden dat het gaat om een opstand van buitenlanders op een rubberplantage en hun vluchtpogingen. Slecht spel en een matig script. Alleen leuk voor wie van seks en geweld houdt.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

Il Comune senso del pudore

1976 | Erotiek, Komedie

Italië 1976. Erotiek van Alberto Sordi. Met o.a. Florinda Bolkan, Claudia Cardinale, Philippe Noiret, Cochi Ponzoni en Alberto Sordi.

De film bestaat uit vier satirische sketches over de dubbele moraal van de Italianen ten aanzien van de nieuwe seksuele vrijheid op het filmdoek en in de pers, waarvan de verontwaardigde fatsoensrakkers in het geniep wel degelijk ook zélf profiteren. Deze Italiaanse komedie volgens het bekende recept is bovendien vermakelijk omdat regisseur Sordi zijn spelers even uitbundig laat schmieren als acteur Sordi gewoonlijk zelf doet. Noiret als de Napolitaanse producent van een Lady Chatterley-verfilming maakt de hele film al goed.

The Day That Shook the World

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Veljko Bulajic. Met o.a. Christopher Plummer, Florinda Balkan, Maximilian Schell en Florinda Bolkan.

Voortploeterend historisch drama over de gebeurtenissen die leidden tot WO I met de dood van Aartshertog Ferdinand (Plummer) in Serajevo. In Joegoslavië gemaakt met een humorloze rolbezetting. Dit leidt tot een vervelende, in epische vorm gegoten kroniek.

Royal Flash

1975 | Actiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Richard Lester. Met o.a. Malcolm McDowall, Alan Bates, Florinda Bolkan, Oliver Reed en Britt Ekland.

De Engelse legerofficier Flashman (McDowall), een onverschrokken rokkenjager, heeft het oog laten vallen op een Spaanse danseres (Bolkan), die door niemand minder dan Otto von Bismarck (Reed) wordt begeleid. Hij geeft zich uit voor een Pruisisch edelman en raakt verwikkeld in allerlei politieke intriges en benarde situaties - hij moet gaan trouwen met een hertogin (Ekland) - waaruit hij zich maar ternauwernood weet te redden. Weliswaar een hele stereotiepe weergave van de Duitse mentalitieit, maar verrassend verfrissend en ironisch. Alle rollen doen het goed en de regie mag er zijn. Het scenario is van George MacDonald Fraser naar zijn eigen roman. Nog altijd actueel.

Le orme

1975 | Thriller

Italië 1975. Thriller van Luigi Bazzoni, Mario Fenelli en Klaus. Met o.a. Florinda Bolkan, Peter McEnery, Lila Kedrova en Kinski.

Een verwarrende film over simultaanvertaalster Bolkan, die nagaat of haar nachtmerrie droom of werkelijkheid is geweest. Zet intrigrerend in, maar verzandt helaas en is aangetast door de tand des tijds met als gevolg dat het grotesk is.

The Master Touch

1974 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië 1974. Misdaad van Michele Lupo. Met o.a. Kirk Douglas, Florinda Bolkan, Giuliano Gemma en Rene Koldehoff.

Deze Italiaans - Duits - Amerikaanse co-produktie is een verspilling van talent. Brandkastkraker Douglas probeert kort na zijn ontslag uit de gevangenis een verzekeringsmaatschappij te beroven.

Love At The Top

1974 |

1974. Michel Deville. Met o.a. Florinda Bolkan, Jean-Pierre Cassel, Jane Birkin, Jean-Louis Trintignant en Romy Schneider.

Deze Italiaans - Duits - Amerikaanse co-produktie is een verspilling van talent. Brandkastkraker Douglas probeert kort na zijn ontslag uit de gevangenis een verzekeringsmaatschappij te beroven.

Flavia la monaca musulmana

1974 | Horror, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1974. Horror van Gianfranco Mingozzi. Met o.a. Florinda Bolkan, María Casares, Claudio Cassinelli, Antony Corlan en Spiros Focás.

In de 15de eeuw terroriseren Moslims grote delen van Italië. Te midden van alle geweld, martelingen, verkrachtingen en moordpartijen treffen we de non Flavia, die vreselijke dingen meemaakt tot zij op bevel van de plaatselijke bisschop levend wordt gevild. Wilt u eens spasmodisch walgend over uw nek gaan? Dan kan deze zeer onaangename, zeldzaam wrede, verregaand smakeloze en onsmakelijke film niet genoeg worden aanbevolen. De film tracht een en ander ook nog in een feministisch kader te plaatsen. Ook bekend als FLAVIA, THE HERETIC; THE REBEL NUN en THE MUSLIM NUN.

Amargo despertar

1974 | Drama, Romantiek

Spanje​/​​Italië 1974. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Daniel Quenaud, Renato Salvatori, José María Prada en Hugo Blanco.

Een hardwerkende vrouw, uitgebuit door haar slechte echtgenoot, heeft een korte relatie met een elegante jonge man. Dit gebeurt in de badplaats waar zij een rustkuur houdt (die door het bedrijf wordt bekostigd). Een schitterende, ten onrechte onbekende film, waarin Vittorio de Sica twee van zijn geliefkoosde thema's samenbrengt: een hopeloze liefde en de sociale omstandigheden. Florinda Bolkan speelt briljant, en dat gebeurt niet vaak.

Una breve vacanza

1973 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Spanje 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Renato Salvatori, Daniel Quenaud, José María Prada en Teresa Gimpera.

Een Siciliaanse huismoeder moet als arbeidster aan de lopende band in Milaan brood voor echtgenoot en gezin verdienen. Als ze ziek wordt, krijgt ze betaald verlof voor een verblijf in een sanatorium, waar ze voor het eerst in aanraking komt met cultuur en romantiek. Haar genezing betekent de onvermijdelijke terugkeer naar haar keiharde, arbeidzame bestaan. Deze gevoelige en net niet sentimentele film maakt het gezegde dat 'ziekte de vakantie van de armen is' waar. Una breve vacanza is de voorlaatste film van De Sica. Twee jaar later stierf de regisseur aan longkanker.

Un Uomo da rispettare

1973 | Misdaad

Duitsland​/​​Italië 1973. Misdaad van Michele Lupo. Met o.a. Kirk Douglas, Giuliaono Gemma, Florinda Bolkan, Wolfgang Preiss en Reinhard Kolldehoff.

Een ex-inbreker - deugdzaam levend met zijn jonge echtgenote - wil nog een keer een kraak zetten met behulp van een jonge acrobaat. Deze begint niet alleen een verhouding met de vrouw, maar doet ook het plan mislukken. Een voorspelbare en oninteressante film met acteurs op herhalingsoefening.

Non si sevizia un paperino

1972 | Horror, Thriller

Italië 1972. Horror van Lucio Fulci. Met o.a. Florinda Bolkan, Tomas Milian, Barbara Bouchet, Irene Papas en George Wilson.

Het Zuiditaliaanse bergdorp Accendurra wordt geteisterd door een reeks moorden op kleine jongetjes. Niet de plaatselijke `heks` blijkt de dader te zijn, maar een priester, die wil voorkomen dat de slachtoffertjes zondig zullen opgroeien. Tot het eind toe is de plot tamelijk onduidelijk, maar de film is sfeervol gefotografeerd en stukken beter dan alle zombiefilms die Fulci later zou maken (hoewel een duidelijke voorliefde voor bloederige details ook hier al aanwezig is). Ook bekend als DON'T TORTURE A DUCKLING.

Le Droit d'aimer

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1972. Drama van Eric le Hung. Met o.a. Omar Sharif, Florinda Bolkan, Pierre Michael, Gilles Ségal en Didier Haudepin.

Een vrouw van een naar een eiland gedeporteerde politieke gevangene bedelt twee jaar lang dagelijks op het ministerie om permissie tot bezoek en geeft ieder ander politiek activisme op. Tenslotte krijgt ze toestemming tot bezoek van [KA1]e[KA1]en uur, wat het verzet bij de man aanwakkert. Hij wordt door cipiers gedood. De opmerkelijke roman van de gevluchte Griekse Francoise Xenakis [KL](Elle lui disait dans l'île) kreeg een gezichtsloze verfilming - in Bulgarije met internationale en vlak acterende sterren - waarbij de concrete politieke referenties angstvallig zijn weggemoffeld. De symbolische sprei die de heldin weeft van stukken eigen kleding blijft een papieren idee dat het tijdsverloop even fantasieloos aangeeft als vroeger de vallende kalenderblaadjes.

Cari genitori

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Enrico Maria Salerno. Met o.a. Florinda Bolkan, Catherine Spaak en Maria Schneider.

Een moeder zoekt in Londen haar weggelopen dochter, en na een lange speurtocht vindt ze haar in een klein theater waar ze haar moeder opbiecht dat ze net een abortus heeft ondergaan. Dit is nog maar een van de schokken die haar moeder te verwerken krijgt: langzaam dringt het tot haar door hoe bitter het leven van haar dochter is geweest. Een reeds vaak verfilmd thema, met vakmanschap gespeeld, maar technisch niet veel bijzonders.

Una Stagione nell'inferno

1971 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1971. Drama van Nelo Risi. Met o.a. Terence Stamp, Jean-Claude Brialy, Florinda Bolkan, William Sabatier en Gilles Segal.

De jonge dichter Rimbaud leert zijn gevestigde collega Verlaine kennen die voor hem zijn gezin verlaat en een door armoede en drank getekende liefde-haat-verhouding begint. Na hun breuk gaat Rimbaud naar Abessinië waar hij sterft. De film blijft een milieu- en karaktertekening naast zijn fascinerende stof, zoals ook de acteurs er ondanks hun inzet niet in slagen een brug te slaan naar de dichters zoals we die uit hun werk kennen.

The Last Valley

1971 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Avonturenfilm van James Clavell. Met o.a. Michael Caine, Omar Sharif, Florinda Bolkan, Nigel Davenport en Per Oscarsson.

Tijdens de 30-jarige oorlog is Duitsland in een slagveld veranderd. Waar de leraar Vogel ook komt, hij ziet niets dan verwoesting. In de bergen vindt hij een paradijselijk Alpen-dorp dat door plunderende soldaten op de korrel wordt genomen. Vogel weet hun hoofdman er van te overtuigen dat het slimmer is het dorp als winterkwartier te gebruiken. Vogel streedt op als bemiddelaar, maar na de winter heerst er onrust als de hoofdman Vogel benoemt tot commandant

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto

1970 | Thriller

Italië 1970. Thriller van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Florinda Bolkan, Salvo Randone, Orazio Orlando en Gianni Santuccio.

Een politie-inspecteur vermoordt zijn onberekenbare minnares, maar is zo zeker van zijn eigen onaantastbaarheid dat hij met opzet een aantal sporen nalaat die in zijn richting wijzen. Belast met het onderzoek naar zijn eigen misdaad heeft hij de mogelijkheid om zich alsnog op zijn rivalen te wreken. Deze bekroonde film combineert een psychologische thriller met een aanklacht tegen machtsmisbruik en is in beide opzichten even overtuigend. Een knappe rol van Volonté als de door zijn beroep paranoide geworden inspecteur.

E venne il giorno dei limoni neri

1970 | Drama, Misdaad, Romantiek, Actiefilm

Italië 1970. Drama van Camillo Bazzoni. Met o.a. Antonio Sabatò, Florinda Bolkan, Don Backy, Peter Carsten en Pierpaolo Capponi.

Een jonge gangster (Sabat[KA2]o) ontdekt na een gevangenisstraf in Amerika dat hij door zogenaamde maffiavrienden is verraden, die ook verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw en zijn beste vriend. Wraakactie samen met de weduwe (Bolkan) van zijn vriend loopt stuk op de oppermachtige tegenstander. Het verhaal is zwak en toont de maffia als een bijna occulte macht, waartegen het zinloos is te strijden, wat een bedenkelijke strekking is. Deze bekwame verfilming ontspoort soms in een misplaatst vertoon van kokette virtuositeit. Het scenario is van Franco Barbaresi, Nicola Manzari, regisseur Bazzoni en producent Giovanni Addessi. Het camerawerk is van Sandro Marcori. Eastmancolor, Mono.

Anonimo Veneziano

1970 | Drama

Italië 1970. Drama van Enrico Maria Salerno. Met o.a. Tony Musante en Florinda Bolkan.

Hoboïst heeft in Venetië afgesproken met ex-vrouw die inmiddels tweede kind heeft van andere man. Ze vreest dat hij haar voogdij over hun kind wil aanvechten, maar reden voor de ontmoeting is dat hij nog korte tijd te leven heeft en zij de enige vrouw is van wie hij ooit gehouden heeft. Acteur Salerno maakte regiedebuut met variant op LOVE STORY, opgesierd met culturele verwijzingen. Gebruik van Venetië in de herfst, als uitgestorven en met ondergang bedreigde stad, is daarbij effectiever dan concertstuk van anonieme componist dat filmtitel geeft. Acteurs spelen hun rollen eerder grimmig dan gevoelig, maar voorkomen daarmee al te erge smartlapperij.

Un Detective

1969 | Mysterie, Thriller

Italië 1969. Mysterie van Romolo Guerrieri. Met o.a. Franco Nero, Florinda Bolkan, Adolfo Celi, Delia Boccardo en Silvia Dionisa.

Man wordt op kerstavond vermoord, waarna iemand zich op politiebureau meldt die zegt inlichtingen over slachtoffer te geven als politie minnares van zijn zoon het land uit zet. Detective volgt bezoeker en belandt in allerhande verwikkelingen. Italiaanse poging tot detective-film naar Amerikaans voorbeeld mist sfeer en weet spanning van verward scenario niet vast te houden. Vrouwen met wie Nero tijdens onderzoek wordt geconfronteerd zijn echter traditioneel mooi en mysterieus.

Metti, una sera a cena

1969 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1969. Drama van Giuseppe Patroni Griffi. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Tony Musante, Lino Capolicchio, Florinda Bolkan en Annie Girardot.

Een getrouwde vrouw wordt verliefd op een jonge maintené van een huisvriend die hun toenadering regelt. De emotionaliteit van de depressieve jongen contrasteert met het huwelijksleven dat ze kende, maar uiteindelijk verlangt ze toch terug naar haar rustig comfort. De echtgenoot wil haar niet terug als vrouw, maar wel als minnares zodat bij een volgend traditioneel diner dezelfden weer aan tafel zitten, maar in een andere rolverdeling. De curieuze vijfhoeksverhouding - met Girardot als betrokken en becommentariërende buitenstaandster - overtuigt nauwelijks, ook door een modieus pretentieuze vormgeving, maar heeft niettemin een intrigerende erotische spanning en boeiende spelprestaties.

Gli intoccabili

1969 | Misdaad

Italië 1969. Misdaad van Giuliano Montaldo. Met o.a. John Cassavetes, Britt Ekland, Peter Falk, Gena Rowlands en Gabriele Ferzetti.

Een mafia-agent in San Francisco probeert vergeefs aandelen in het casino van Las Vegas te krijgen en huurt een net uit de gevangenis ontslagen gangster om het te beroven. Dan hoort hij van de mafialeiding dat Las Vegas taboe is en probeert hij de roof op alle mogelijke, maar vooral gewelddadige manieren tegen te houden. Deze ook door de familie-intriges ingewikkelde, maar onderhoudende misdaadfilm boeit door een sterke rolbezetting en de frisse kijk van de Italiaanse regisseur op de Amerikaanse locaties.

Damned, The

1969 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Duitsland​/​​Italië​/​​Zwitserland 1969. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger en Charlotte Rampling.

Het hoofd van een familie van Duitse staalbaronnen wordt in 1933 vermoord door een ambiteuze schoondochter en haar minnaar, om zo de macht over te nemen die per erfrecht aan haar wilszwakke zoon toekomt. De persoonlijke wraakzucht van de jongen en manipulaties van een Gestapo-neef leiden echter tot de ondergang van het paar. Het MacBeth-gegeven verplaatst naar nazi- Duitsland kreeg een fascinerende, opera-achtig barokke regie van Visconti die zowel meesleept als kritische afstand schept en een rolbezetting met zeven nationaliteiten tot een stijleenheid van acteren brengt. Berger maakt als de decadente kleinzoon een van de meest spectaculaire hoofdroldebuten uit de filmhistorie. Scenario van Nicola Badalucco, Enrico Medioli en regisseur Visconti. Ook bekend als GÖTTERDÄMMERUNG.

Le Voleur des crimes

1968 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1968. Misdaad van Nadine Trintignant. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Robert Hossein, Florinda Bolkan, Georgia Moll en Bernadette Lafont.

Een journalist is per ongeluk getuige van de zelfmoord van een jonge vrouw, maar stuurt brieven aan politie en kranten dat het moord was en geeft zijn eigen signalement als dat van dader. De grap brengt spanning in zijn rimpelloos bestaan tot de zogenaamde misdaad uit de aandacht verdwijnt. Mogelijkheden tot zwarte humor van het idee worden in Trintignants scenario en regie onvoldoende uitgewerkt - behalve in het gebruik van liturgische muziek op de geluidsband - maar de hoofdrol geeft haar echtgenoot (Trintignant) alle kansen tussen kleurloosheid en waanzin.