Willy Vandermeulen: cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Terug naar Oosterdonk

1997 | Historische film

België 1997. Historische film van Frank Van Passel. Met o.a. Rik van Uffelen, Dirk Roofthooft, Peter van den Eede, Katelijne Damen en Fred Van Kuyk.

De Vliegende Hollander

1995 | Drama, Fantasy

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1995. Drama van Jos Stelling. Met o.a. René Groothof, Nino Manfredi, Gerard Thoolen, Michiel Groothof en Veerle Dobbelaere.

Van de bekende spooklegende is weinig overgebleven in dit theatrale epos rond een lijfeigene die tijdens de Tachtigjarige Oorlog van Vlaanderen naar Holland vlucht om zijn vader op te sporen. De dure, moeizaam tot stand gekomen productie moet het vooral van de beelden hebben; Stellings Middeleeuwen zijn grauw en smerig en worden bevolkt door archetypische minstrelen, dwergen, beeldenstormers, geuzen en Spanjaarden. Het verhaal dobbert als een stuurloos schip door de bagger, om het maar toepasselijk te verwoorden, maar de barokke sfeer heeft wel iets betoverends.

Moeder, waarom leven wij ?

1993 | Drama

België 1993. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Els Dottermans, Hilde Van Mieghem, Chris Lomme, Willy Vandermeulen en Luc Perceval.

Prestigieuze Vlaamse miniserie naar de gelijknamige miserabelistische roman van Lode Zielens, die gesitueerd in de wereld van het proletariaat van de havenstad Antwerpen. Het verhaal dat het tijdperk van 1910 tot 1950 beslaat, is gemoderniseerd, maar de meewarigheid van de kinder- en vooral de vrouwenkarakters wordt aangrijpend uitgebeeld. Het melodramatische verhaal wordt verteld rondom de personage van Netje (als kind pakkend gespeeld door een ontwapenend spontane en verfrissende Vinck, het dochtertje van actrice Van Mieghem; en als volwassene een glansrol voor Dottermans). Ze is een ongewenst, maar intelligent kind van een havenarbeidersgezin. Van Mieghem is haar oudere zus die haar later haar man De Bouw wegpikt. Lomme is de hardvochtige, hardwerkende moeder van Dottermans en Van Mieghem. De show wordt echter gestolen door Van der Groen als de straatarme moeder-weduwe van De Bouw die een tijdje bij Dottermans komt inwonen. Alles bij elkaar een tijdloos gevecht tussen passie en relaties, tussen man en vrouw, tussen noodlot en geluk. Peter Vandekerckhove schreef het sobere, haast ingetogen scenario, Henderickx zorgde voor een regie waarbij de camera op het lichaam en de gelaatsuitdrukkingen van de acteurs kleeft; de rollen worden met verve gespeeld door een keur van acteurs en actrices uit de Vlaamse theaterwereld. Geen grensverleggende televisie maar stukken beter dan de klassiek sentimentele soaps die de buis teisteren.

Willems en Co

1992 | Komedie, Thriller

België 1992. Komedie van Marc Lybaert. Met o.a. Gunther Lesage, Kristel Domen, Willy Vandermeulen, Ugo Prinsen en Jan Steen.

Domme, komische suspensefilm, geschreven door misdaadauteur Bart Holsters, met Lesage als piepjong jurist die als privédetective aan de bak probeert te komen. Nooit eerder was een scenario zo zwak, hoe Lesage en zijn jonge assistente Domen ook hun best doen om geloofwaardig over te komen in een verhaal over de moord op Prinsen met juwelen, diefstal en drugs als ingrediënten. De thrillerelementen zijn met geen vergrootglas terug te vinden en het is huilen met de pet op door dit vijfderangsgestoethaspel. Zeer

De grijze man

1991 | Komedie

België 1991. Komedie van Paul Schellekens. Met o.a. Bob Vanderveken, Katrien de Vos, Marijn De Valck, Inneke Geerts en Willy Vandermeulen.

Vanderveken is een innemende, wat oudere man - een cursiefjesschrijver? - die inspiratie zoekt in het leven van alledag. Hij is getuige van vier tragikomische voorvalletjes: een burenruzie in een rechtszaal, een ontmoeting in een eettent tussen een bedrogen echtgenoot en zijn rivaal, een ruzie tussen een hoogbejaarde vader en zijn zoon in een bejaardenhome en een aanrijding op een parkeerterrein van een hotel. Aardige typetjes, alledaagse tafereeltjes met telkens een verrassend slot en een bindfiguur.

Bunker

1991 | Drama

België 1991. Drama van Paul Schellekens. Met o.a. Willy Vandermeulen, Marijn De Valck, Mieke Verheyden, Martine Jonckheere en Mark Verstraeten.

Vandermeulen als vermoeid leraar Latijn gaat op advies van zijn dokter een volkstuintje huren. Hij maakt er kennis met de tuinders die de 'intellectueel' met gemengde gevoelens onthalen. Hij wordt echter hun woordvoerder en verdediger wanneer zijn vriend De Valck, een projectontwikkelaar, op de plaats van de volkstuintjes een golfterrein wil aanleggen. Vlaamse dramaturgie op zijn smalst.

Klein Londen, Klein Berlijn

1988 | Oorlogsfilm

België 1988. Oorlogsfilm van Dré Poppe. Met o.a. Paul Cammermans, Ilse Uitterlinden, Wim Danckaert, Hilde Uitterlinden en Hans Royaards.

Geslaagd Vlaams oorlogsdrama in de vorm van een miniserie, gesitueerd in een dorpje vlak voor, tijdens en na de Duitse inval van 1940 met Cammermans als centrale figuur, baas van een uitgeleefde leerlooierij en vader van twee zonen. De tegenstellingen tussen de pro-Duitse bourgeoisie uit het dorp en de meer volkse bewoners van het gehucht komen goed tot hun recht. Goede familiekroniek maar een Vlaamse 'Heimat'-serie kan men het onmogelijk noemen.

Het bolleken

1988 | Drama, Romantiek

België 1988. Drama van Marc Didden. Met o.a. Willy Vandermeulen, Johan Leysen, Jan Steen, Ugo Prinsen en Marc Peeters.

Leysen erft in het Vlaanderen van de jaren twintig onverwacht een fortuin van een rijke oom. Hij gaat steeds meer optrekken met de dorpsnotabelen, wordt verliefd op een eenvoudig meisje en gaat tenslotte, net als zijn oom, aan de drank ten onder. Een eenvoudig, rechtlijnig verslag van een amour fou. Gebaseerd op de gelijknamige novelle van Cyriel Buysse.

De Witte van Sichem

1980 | Drama

België 1980. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Eric Clerckx, Paul S'Jongers, Blanka Heirman, Jos Verbist en Magda De Winter.

Verfilming van de klassieke streekroman De Witte van Sichem (1920) van de Vlaming Ernest Claes. Het verhaal gaat over een twaalfjarig jochie (Clerckx) uit een arm gezin, dat vaak kattenkwaad uithaalt. Zijn vader, leraar en werkgever proberen hem met harde hand tot de orde te roepen. Troost voor zijn treurige leefomstandigheden vindt de jongen in boeken. Regisseur-scriptschrijver De Hert etaleert zijn linkse engagement door achter de rug van de kwajongen schrijnende toestanden te tonen. De mooie fotografie is van Walther van den Ende (Daens) en Theo van de Sande (De aanslag).

Vrijgezel met 40 kinderen

1958 | Komedie

België 1958. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Sabrina Hey, Irma DE Veirman, Co Flower en Willy Vandermeulen.

Verschrikkelijke melodramatische toestanden die voor een lach en een traan moeten zorgen. Vrijgezel Janssens erft miljoenen op voorwaarde dat hij het voortbestaan waarborgt van een weeshuis: hij wordt vader van veertig kinderen... Toppunt van tranerigheid is de opname in het tehuis van een z.g. weesmeisje, terwijl haar moeder de nieuwe schoonmaakster is. Drama of komedie? Een komedie om mee te wenen, een drama om mee te lachen. Het hoeft niemand te verbazen dat dit Bruyninckx' laatste speelfilm was.