Christian Mesnil

Regisseur

Christian Mesnil is regisseur.
Er zijn 6 films gevonden.

Gilbert Bécaud

1990 | Biografie

België 1990. Biografie van Christian Mesnil.

Biografie, portret en zelfportret van de beroemde zanger, geboren in 1937 in Toulon. Na zijn bescheiden start als pianist van Jacques Pills, verwerft hij bekendheid met teksten van met name Amade en Delanoë en in 1954 is hij dé Franse ster op het gebied van de chanson. Hij was de eerste Fransman voor wie het jonge publiek zich enthousiast aan het vernielen van de zittingen zette en zijn bijnamen waren de 'Pianobreker', de 'Electrische clown' en 'Meneer 100.000 volt'. Dit alles passeert in deze film opnieuw de revue. De regie is uiteraard zonder filmische kwaliteiten, maar de aanwezigheid van Bécaud op zich is al voldoende.

Léo Ferré

1989 | Biografie, Muziek, Documentaire

België 1989. Biografie van Christian Mesnil en Catherine. Met o.a. Sauvage, Richard Marsan, Paco Ibanez, Dominique Mira-Milos en Paul Castanier.

Een herinnering aan het leven en de loopbaan van de zanger- tekstschrijver Léo Farré, geboren in 1916. Pas eind jaren zestig werd hij, na vele jaren grote armoede gekend te hebben, beroemd. Het verhaal wordt met veel verve op melancholische wijze en op een enigszins bittere toon verteld. Hij creëerde zelf zijn oeuvre, zonder rekening te houden met wat 'in' was, en al evenzeer zijn eigen, zeer omstreden persoonlijkheid. Verder zijn getuigenissen van bekenden uit zijn directe omgeving opgenomen. Helaas heeft de regisseur ervoor gekozen een heleboel weg te laten, met als gevolg een portret van een devoot en zwijgzaam man met weinig persoonlijkheid. Gelukkig resten ons Ferré, Sauvage en anderen. Ook bekend als SAGA DE LA CHANSON FRANÇAISE.

Edith Piaf

1988 | Documentaire, Biografie, Musical

Duitsland/Frankrijk/België 1988. Documentaire van Christian Mesnil en Philippe Worms.

Een degelijk overzicht van leven en carrière van de Franse chansonnière Piaf met soms zeldzame beelden uit haar jeugdjaren. Ze vertolkt tevens haar grootste successen. Getuigenissen over Piaf als vrouw en/of als zangeres worden gegeven door Ginou Richez, Louis Barrier, Charles Dumont, Micheline Dax, Jean-Louis Barrault, Charles Aznavour. Deze werden in beeld gebracht door Jo Rosseel. Jean Cocteau draagt een aan haar opgedragen gedicht voor L'âme de la rue en Pierre Brasseur beëindigt de film met een toespraak waarin hij haar hulde brengt in memoriam van haar sterven. Het grondige research werd verricht door Christian Nauwelaers en Jean-Paul Ruggiu en de beelden werden vlot gemonteerd door Christine Roget. Een aantrekkelijke kennismaking met een bewonderenswaardige vrouw en het commentaar is van de regisseurs.

La question royale

1975 | Documentaire, Historische film

België 1975. Documentaire van Christian Mesnil.

Naar aanleiding van het 25-jarige ambtsjubileum van de koning der Belgen Boudewijn (1930-93) in 1976 stelde Mesnil een niet geautoriseerde documentaire samen aan de hand van archiefmateriaal. Hij schenkt onder andere aandacht aan de redenen waarom Leopold III in 1951 tot troonsafstand werd gedwongen, gevolgd door de eedaflegging van zijn zoon Boudewijn. De film werpt tevens de nodige vragen op over de betrekkelijke positie van een koning in een constitutionele monarchie en maakt de balans op van een kwart eeuw koningschap. Een verhelderend tijdsbeeld dat jaren later alleen nog maar relevant is voor historici en mensen die zich koning Boudewijn nog levendig kunnen herinneren. Het scenario is van Mesnil, die het commentaar inspreekt (in de Franstalige versie).

L' amoureuse

1972 | Drama

België 1972. Drama van Christian Mesnil. Met o.a. Adriana Bogdan, Marcel Berteau, Arlette Biernaux en Christine Carell.

Een dertigjarige vrouw is heimelijk verliefd op de dokter die haar moeder verzorgt, een autoritaire en hebzuchtige weduwe. Haar liefde wordt een obsessie en ziekelijk jaloers op haar jongere zuster besluit ze de dokter te vermoorden. Zwaartillend psychologisch drama, door de maker opgedragen aan Buñuel. Of hij daar blij mee zal zijn, blijft een open vraag.

Psychedelissimo

1969 | Erotiek

België 1969. Erotiek van Christian Mesnil. Met o.a. Beatrice Constantini, Wendy Wensley, Louis Willems en André Lenaerts.

Een mislukte jeugdzonde van de Belgische, franstalige cineast die aardig wat vrouwelijke bloot etaleert in deze uitzichtloze popfilm.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Christian Mesnil op televisie komt.

Reageer