John Cromwell: regie en cast.
Er zijn 40 films gevonden.

A Wedding

1978 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Altman. Met o.a. Carol Burnett, Desi Arnaz, Jr., Amy Stryker, Vittorio Gassman en Geraldine Chaplin.

Een niet sluitende, uit het lood hangende kijk op familie- intriges tijdens een huwelijk van 'Nieuwe Rijken'. Veel amusante scènes en treffende karaktertekeningen, zoals dat van de stervende grootmoeder, de toen 82-jarige Gish. De film past echter moeilijk in de Hollywood-conventies van filmdrama.

3 Women

1977 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1977. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sissy Spacek, Shelley Duvall, Janice Rule, Robert Fortier en Ruth Nelson.

Een briljante, stemmige, tot nadenken stemmende film over een vreemd meisje (Spacek) met een baantje in een herstellingsoord voor bejaarden, dat zich hecht aan collega Duvall die zich inbeeldt een populair meisje te zijn. Hun betrekkingen met een oudere, verbitterde vrouw (Rule) vormt het verhaal. Voor Altman- liefhebbers een fascinerende film, voor anderen zware kost. Een volslagen ongebruikelijke, opwindende film.

The Scavengers

1959 | Misdaad

Verenigde Staten 1959. Misdaad van John Cromwell. Met o.a. Vince Edwards en Carol Ohmart.

Edwards laat zich in met duistere vrouwen en nog ergere moordenaars in het Oosten. De locaties zijn mooi en Cromwell is een te goed regisseur voor dit genre.

The Goddess

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van John Cromwell. Met o.a. Kim Stanley, Lloyd Bridges, Steven Hill, Betty Lou Holland en Patty Duke.

Boeiend levensverhaal van een ambitieus meisje dat in Hollywood roem nastreeft. De schrijver Paddy Chayefsky baseerde zijn verhaal min of meer op Marilyn Monroe. De film dekt de tragedie van de wèrkelijke Monroe, met goed acteerwerk van o.a. Stanley en Bridges.

Top Secret Affair

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Susan Hayward, Kirk Douglas, Paul Stewart, Jim Backus en John Cromwell.

Het boek van John P. Marquand [KL]Melville Goodwin, U.S.A.[KLE] wordt een redelijke filmkomedie wat vooral te danken is aan Hayward als een vurige journaliste die alles van het verleden van een Senaatskandidaat (Douglas) af weet.

The Racket

1951 | Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Film noir van John Cromwell. Met o.a. Robert Mitchum, Robert Ryan, Lizabeth Scott, William Talman en William Conrad.

Thomas McQuigg (Mitchum) is een van de weinige eerlijke politiemensen in het korps van de Amerikaanse stad waar Nick Scanlon (Ryan) de baas is van de misdadigers. Scanlon krijgt versterking van een nationaal misdaadsyndicaat dat met slinkse wegen probeert een corrupte rechter te installeren. Maar Scanlon en McQuigg zijn meer van de ouderwetse, hardhandige school. Deze verder weinig opzienbarende film noir moet het hebben van het onderkoelde spel van Mitchum en de pittige performance van Ryan. Nicholas Ray, Tay Garnett en anderen namen stukjes regie voor hun rekening, maar mochten niet op de aftiteling.

The Company She Keeps

1951 | Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Misdaad van John Cromwell. Met o.a. Jane Greer, Dennis O'Keefe, Lizabeth Scott, Fay Baker en John Hoyt.

Een vrouw die net vrijkomt na een gevangenisstraf van twee jaar, valt voor de vriend van haar reclasseringsambtenaar. Bovendien neigt ze, ondanks goede bedoelingen, steeds weer naar de criminaliteit.

Caged

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van John Cromwell. Met o.a. Eleanor Parker, Agnes Moorehead, Ellen Corby, Hope Emerson en Jan Sterling.

Bijzondere spelprestaties van alle medespelers naast sterke rol van Parker, die naar de gevangenis gaat en door het harde leven daar nog crimineler wordt. Zowel Parker als Emerson werd voorgedragen voor een Oscar.

Night Song

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van John Cromwell. Met o.a. Dana Andrews, Merle Oberon, Ethel Barrymore, Hoagy Carmichael en Jacqueline White.

Sinds hij door een ongeval blind werd is de briljante pianist Andrews alle gevoel voor spel en compositie kwijt. Hij ontmoet Oberon, die beweert arm en blind te zijn en hem overhaalt zijn partituur af te ronden en in te sturen voor een wedstrijd, die ze zelf op touw zet.

Dead Reckoning

1947 | Film noir, Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1947. Film noir van John Cromwell. Met o.a. Humphrey Bogart, Lizabeth Scott, Morris Carnovsky, William Prince en Wallace Ford.

'He doesn't trust anyone... especially women!' Met zo'n leus naast de stugge kop van Humphrey Bogart op de poster weet je wat je kunt verwachten, en Dead Reckoning is dan ook in alle opzichten een typische film noir. Bogart speelt een variant op zijn rol in The Maltese Falcon, als WO II-veteraan Captain Rip Murdock, die de verdachte dood van een oorlogskameraad onderzoekt. Op zeker ogenblik herhaalt hij zelfs bijna letterlijk een belangrijke zin uit die film: 'When a guy's pal is killed, he ought to do something about it.' Wat originaliteit en zeggingskracht betreft doet deze langdradige productie echter flink onder voor de klassieker.

Anna and the King of Siam

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Rex Harrison, Linda Darnell, Lee J. Cobb en Gale Sondergaard.

Kostbare produktie over een 19e eeuwse gouvernante uit Engeland die naar Thailand reist en daar voortdurend spitsvondigheden uitwisselt met de eigenwijze heerser. Dunne en Harrison zijn prachtig. Oscars voor het camera-werk (Arthur Miller) en art-direction. Scenario van Talbot Jennings en Sally Benson. Opnieuw gemaakt als musical: THE KING AND I.

The Enchanted Cottage

1945 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Dorothy McGuire, Robert Young, Herbert Marshall, Mildred Natwick en Spring Byington.

Fantasie in een huisje in New England, waar twee mislukkelingen de liefde vinden. Gevoelige bewerking van een toneelstuk van Arthur Pinero. Al eerder gefilmd in 1924.

Since You Went Away

1944 | Familiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple en Monty Woolley.

De geschreven introductie: 'This is the story of that unconquerable fortress - the American home, 1943´ heeft zelfs nu nog actuele waarde. De film wist de situatie van veel achterblijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog krachtig, realistisch en mooi af te schilderen en kreeg daarom veel bioscoopgangers: er werd voor vier miljoen dollar verdiend in een tijd waarin een toegangsbewijs 25 dollarcent kostte. Gebaseerd op brieven van columniste Margaret Buell Wilder vertelt de film het verhaal van Anne Hilton, wier man vrijwillig dient zodat Anne het met haar twee dochters alleen moet zien te rooien. Steiner (Gone With the Wind) won een Oscar voor de muziek.

Son of Fury

1942 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Avonturenfilm van John Cromwell. Met o.a. Tyrone Power, Gene Tierney, George Sanders, Frances Farmer en Roddy McDowall.

Een goede historische film over aristocraat Sanders die neef Power verstoot die naar een afgelegen eiland vlucht om een plan tot wraak te smeden. Ook Tierney is op het eiland. Nieuwe versie: TREASURE OF THE GOLDEN CONDOR.

So Ends Our Night

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van John Cromwell. Met o.a. Fredric March, Margaret Sullavan, Frances Dee, Glenn Ford en Anna Sten.

Grootse verfilming van Erich Maria Remarque`s boek over een Duitser (March) die het nazi-regime verwerpt en met Gestapo- agenten op de hielen, uit het land vlucht.

Victory

1940 | Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Actiefilm van John Cromwell. Met o.a. Fredric March, Betty Field, Cedric Hardwicke, Jerome Cowan en Rafaela Ottiano.

March is oorspronkelijk als de eenzame eilandbewoner wiens idyllische leven wordt verstoord door de komst van een bende messetrekkers. Een kleurige bewerking van Joseph Conrads roman, die echter aan het slot inzakt. Eerder gefilmd als: DANGEROUS PARADISE (1929).

Abe Lincoln In Illinois

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van John Cromwell. Met o.a. Raymond Massey, Gene Lockhart, Ruth Gordon, Mary Howard en Dorothy Tree.

De ontwikkeling van Lincoln (Massey) van boerenjongen tot president. We volgen hem in verschillende belangrijke stadia uit zijn vroege loopbaan, zijn vertrek uit de ouderlijke boerderij, zijn eerste stappen in de politiek en zijn triomf als presidentskandidaat, waarmee de film eindigt. Massey zet een gekwelde Lincoln in beeld voor wie de presidentsverkiezing eerder een nederlaag dan een overwinning is, want hij weet dat hij over oorlog of vrede zal moeten beslissen. Erg geïdealiseerd, maar wel boeiend verteld. Schitterende bijrol van Gordon als zijn echtgenote. Het toneelstuk van Robert E. Sherwood werd bewerkt door Grover Jones. James Wong Howe was verantwoordelijk voor de prachtige fotografie.

In Name Only

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Carole Lombard, Cary Grant, Kay Francis, Charles Coburn en Helen Vinson.

De egoïstische, elegante Francis is om het geld en de macht gehuwd met Grant. Zij is ondragelijk, waardoor de arme Grant in de open armen van lieve weduwe Lombard gedreven wordt. Aanvankelijk stemt de valse Francis toe in een scheiding met behoorlijke alimentatie, maar ze verandert van mening en dreigt Lombard aan te klagen wegens het verleiden van haar echtgenoot. Een onmogelijk melodrama dat echter door zowel de benadering van het gegeven door regisseur Cromwell als door de knappe spelprestaties van de acteurs een uiterst scherp beeld schept van geestelijke terreur. De roman Memory of Love van Bessie Breuer werd voor de film bewerkt door Richard Sherman. Het camerawerk is van J. Roy Hunt. Wordt ook vertoond als ingekleurde versie.

Made For Each Other

1938 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Carole Lombard, James Stewart, Charles Coburn, Lucile Watson en Alma Kruger.

Schitterend geacteerd drama over advocaat Stewart en zijn kersverse vrouwtje Lombard. In hun strijd tegen alledaagse moeilijkheden van het bestaan (geldgebrek, ambitie, afwijzingen, bemoeizucht van derden - en vooral Stewarts hoofse moeder) verliezen ze bijna hun kind. Het oversentimentele scenario van Jo Swerling wordt gered door een intelligente regie, uitstekend spel van de hele cast en de opvallende decors van William Cameron Menzies. Geen oog blijft droog bij het bekijken van deze film, die gefotografeerd werd door Leon Shamroy. Voor de muziek zorgden Hugo Friedhofer en David Buttolph, terwijl Oscar Levant voor het romantische thema tekende.

Algiers

1938 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van John Cromwell. Met o.a. Charles Boyer, Sigrid Gurie, Hedy Lamarr, Joseph Calleia en Alan Hale.

Dit duistere verhaal speelt in de mysterieuze sfeer van de kasba van Algiers met Boyer als Pepe Le Moko, de sufferd die verliefd wordt op danseres Lamarr en verstrikt raakt in een spionagenet. Luistervink Calleia is de nare rechercheur van politie en Lockhart de smerige verklikker. Goed gespeeld en goed geregisseerd. De Amerikaanse versie van PEPE LE MOKO en in 1948 als CASBAH opnieuw verfilmd.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

To Mary - With Love

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van John Cromwell. Met o.a. Warner Baxter, Myrna Loy, Ian Hunter, Claire Trevor en Jean Dixon.

Een verjaard maar goed drama waarin Baxter en Loy een stormachtig huwelijk beleven, maar die tenslotte meer dan ooit tevoren van elkaar houden.

Little Lord Fauntleroy

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van John Cromwell. Met o.a. Freddie Bartholomew, C. Aubrey Smith, Guy Kibbee, Dolores Costello en Mickey Rooney.

De jonge Bartholomew uit New York wordt opeens een Britse Lord in deze charmante film naar een klassiek boek. Het verhaal en spel doen verouderd aan, maar de hoge produktiewaarden doen de vervelende momenten vergeten. Reeds eerder gefilmd in 1921. Opnieuw gemaakt in 1980 voor tv. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond.

Banjo on My Knee

1936 | Muziek

Verenigde Staten 1936. Muziek van John Cromwell. Met o.a. Barbara Stanwyck, Joel McCrea, Walter Brennan, Buddy Ebsen en Helen Westley.

Stanwyck steelt de show in dit muzikale verhaal over het leven langs de Mississippi, zingend met Martin, dansend met Ebsen en ruziënd met Katherine DeMille.

Village Tale

1935 |

1935. John Cromwell. Met o.a. Edward Ellis, Janet Beecher, Arthur Hohl, Kay Johnson en Robert Barrat.

Stanwyck steelt de show in dit muzikale verhaal over het leven langs de Mississippi, zingend met Martin, dansend met Ebsen en ruziënd met Katherine DeMille.

I Dream Too Much

1935 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1935. Drama van John Cromwell. Met o.a. Lily Pons, Henry Fonda, Eric Blore, Lucille Ball en Osgood Perkins.

In haar debuutfilm is de legendarische operazangeres Pons een meisje uit de Provence, die verliefd wordt op de Amerikaanse componist Fonda. Hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen wanneer haar carrière een grote vlucht neemt, terwijl hij totaal dreigt mislukken. Ze besluit een uiterste poging te wagen om een kentering in hun leven te brengen. Naïef romantisch melodrama, met uitstekende songs van Jerome Kern en Dorothy Fields, zoals 'I Got Love', 'The Jockey On The Carousel', 'I'm The Echo' en de titelsong. Veel prachtig gezongen opera-arias. Het orkest stond onder leiding van André Kostelanetz. Het zwakke scenario van James Gow en Edmund North, naar een verhaal van Elsie Finn en David G. Wittels, beweegt zich tussen kunst en kitsch. Camerawerk van David Abel en fotografische effecten van Vernon Walker. Score is van Max Steiner.

This Man Is Mine

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Ralph Bellamy, Constance Cummings, Kay Johnson en Sidney Blackmer.

Een wat mindere Dunne-film op basis van een lichtgewicht script: ze wedijvert met Cummings om de liefde van Bellamy.

The Fountain

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ann Harding, Brian Aherne, Paul Lukas, Jean Hersholt en Ian Wolf.

WO I-romance met Harding verdeeld tussen voormalige geliefde Aherne en echtgenoot Lukas. Knap, maar langdradig.

Spitfire

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Young, Ralph Bellamy, Martha Sleeper en Sara Haden.

Treffend spel van Hepburn als plattelandsmeisje dat verliefd is op de getrouwde Young. Bellamy is weer op de achtergrond aanwezig.

Of Human Bondage

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Frances Dee, Kay Johnson en Reginald Denny.

Howard, een mislukt schilder, keert terug naar Londen om zijn afgebroken studie geneeskunde weer op te pakken. Hij ontmoet de jonge serveerster Davis. Zijn hartstocht voor haar brengt hem naar de rand van de afgrond. Groots melodrama, naar de klassieker van W. Somerset Maugham. Het betekende een doorbraak voor Davis, terwijl de andere acteurs niet voor haar onder doen. Het scenario van Lester Cohen is redelijk trouw aan de roman, maar werd sterk veramerikaniseerd. Fotografie is van Henry W. Gerrard en Max Steiner zorgde voor de dramatische muziek. Bestaat ook in ingekleurde versie. Opnieuw verfilmd in 1946 en 1964.

The Silver Cord

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Joel McCrea, Laura Hope Crews, Francis Dee en Eric Linden.

Deze film heeft veel weg van een toneelstuk (Sidney Howard). Hij is interessant als visie op een egocentrische vrouw (Crews) die probeert het leven van haar zoons volledig te domineren, tot ze wordt tegengewerkt door haar nieuwe schoondochter (Dunne), een eigenzinnige carrièrevrouw. Zowel Dunne als Dee spelen voortreffelijk.

Sweepings

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John Cromwell. Met o.a. Lionel Barrymore, William Gargan, Gloria Stuart, George Meeker en Eric Linden.

Een overrompelende Edna Ferber-vertelling over een selfmade man die zich helemaal inzet voor een warenhuis, in de hoop dat zijn vier kinderen het werk voortzetten. Goed acteerwerk, inventieve regie en camerawerk, plus montages van Slavko Vorkapich, maken er met elkaar iets bijzonders van. Nieuwe versie: THREE SONS, in 1939.

Ann Vickers

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Walter Huston, Bruce Cabot, Edna May Oliver en Conrad Nagel.

Maatschappelijk werkster Dunne heeft een korte, ontgoochelende relatie met Cabot, met als gevolg dat ze mannen haat. Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in een vrouwengevangenis, schrijft ze een boek over de gruwelen die zich achter de tralies afspelen. Hierna krijgt ze zelf de leiding over een gevangenis. Door haar werk leert ze rechter Huston kennen die haar weer in de liefde doet geloven. Ze raakt zwanger van hem. Huston is echter verwikkeld in een fraudezaak en draait de gevangenis in. Fragmentarische weergave van de melodramatische roman van Sinclair Lewis, bewerkt door Jane Murfin, komt onsamenhangend over en zit vol ongeloofwaardige personages. De acteurs doen hun best, maar slagen er niet in de film boven de middelmaat uit te laten steken. Mooie zwart-wit fotografie van David Abel en Edward Cronjager en melodieuze score van Max Steiner.

World and the Flesh

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van John Cromwell. Met o.a. George Bancroft, Miriam Hopkins, Alan Mowbray en George E. Stone.

Een bewerkelijk drama over fortuinjager Bancroft die Hopkins als prijs wil voor het redden van haar rijke vrienden tijdens de Russische revolutie. Er zit helaas geen vaart in.

Vice Squad

1931 | Misdaad

Verenigde Staten 1931. Misdaad van John Cromwell. Met o.a. Paul Lukas, Kay Francis, Helen Johnson (Judith Wood), Esther Howard en William B. Davidson.

Lukas is schitterend in het verhaal over een corrupte zedenbrigade, maar de produktie had best wat meer gezouten gekund. Alle mogelijkheden worden tegengehouden door een traag scenario.

Scandal Sheet

1931 | Komedie

Verenigde Staten 1931. Komedie van John Cromwell. Met o.a. George Bancroft, Kay Francis, Clive Brook, Lucien Littlefield en Jackie Searl.

Uitgever Bancroft heeft het beste voor met Brook, die er met zijn vrouw vandoor wil. De bekende driehoeksverhouding maar alles keert ten goede.

Tom Sawyer

1930 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1930. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Jackie Coogan, Mitzi Green, Junior Durkin, Jackie Searle en Clara Blandick.

Een aangename, maar trage bewerking van het klassieke Mark Twain-verhaal. Coogan, Green, Durkin en Searle zijn respectievelijk Tom, Beckey Thatcher, Huck Finn en Sid Sawyer.

The Texan

1930 | Western

Verenigde Staten 1930. Western van John Cromwell. Met o.a. Gary Cooper, Fay Wray, Emma Dunn, Oscar Apfel en James Marcus.

Een western-drama rond bandiet Cooper (als de Llano Kid) die ingaat op een voorstel van Apfel zich voor te doen als de lang verloren zoon van Dunn om zo de erfenis van de vrouw te kunnen inpikken. Een liefdesrelatie met Wray doorkruist de plannen en maakt van Cooper een eerlijk mens, die de banden met het verleden wil doorsnijden. Dat gaat niet zonder pijn. Daniel Rubin bewerkte het verhaal The Double-Dyed Deceiver van O'Henry. Henry Hathaway was de assistent-regisseur en Victor Milner de cameraman. In 1939 volgde de herverfilming THE LLANO KID.

The Mighty

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van John Cromwell. Met o.a. George Bancroft, Warner Oland, Raymond Hatton, O.P. Heggie en Esther Ralston.

Bancroft als een ex-crimineel die in de oorlogsjaren op andere gedachten komt en later als rotsvaste commandant van politie doorgewinterd zijn vak uitoefent. Ook de regisseur, die goed werk deed, is even te zien.

The Dummy

1929 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1929. Drama van Robert Milton. Met o.a. Ruth Chatterton, John Cromwell, Fredric March, Fred Kohler en Mickey Bennett.

Debuut van March in een van de eerste geluidsfilms waarin de technische onvolkomenheden waarneembaar zijn. Mickey Bennett houdt zich voor doofstomme om de kidnappers van Chattertons kind op te sporen. Werd eerder gemaakt in 1917.