Alexander Alov

Regisseur, Scenarist

Alexander Alov is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Bereg

1984 | Drama

SU/Duitsland 1984. Drama van Alexander Alov en Vladimir Naoumov. Met o.a. Boris Sherbakov, Natalia Belokhovostikova, Vladimir Gostyukhin, Bernard Wicki en Kornelia Boje.

In 1945 heeft een jonge Russische luitenant een korte verhouding met een Duits tienermeisje. Als hij, jaren later, weer in Hamburg verblijft zal hij haar opnieuw ontmoeten en met haar terugblikken op hun onstuimige eerste samenzijn. Duits-Russisch melodrama van epische lengte, maar met respect voor het genre gemaakt en voor de liefhebbers vermoedelijk best genietbaar.

Teheran 43

1981 | Thriller, Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Zwitserland/SU/Frankrijk 1981. Thriller van Alexander Alov en Wladimir Naoumov. Met o.a. Natatsja Belokjovstiova, Igor Kostolevsky, Alain Delon, Curd Jürgens en Claude Jade.

Een Russisch geheim agent ontdekt op een veiling in 1980 de geheime documenten van een nazi-complot, waarin staat hoe men in 1943 de geallieerde topconferentie van de grote drie, Churchill, Stalin en Roosevelt, in de Perzische hoofdstad Teheran wilde benutten om hen te liquideren. De verantwoordelijken daarvoor zijn met een andere identiteit nog steeds actief in (het politieke) leven en proberen getuigen en bewijzen te laten verdwijnen. Een merkwaardige film waarin getracht wordt een historische reconstructie en een James Bond-achtig avontuur te combineren; het resultaat is een voortdurende en verwarrende afwisseling van periode en toon. Onderhoudend is deze internationale co-productie wel. De op een na de laatste filmrol van J[KA3]urgens als Ma[KA4]itre Legraine (en de miniserie SMILEY'S PEOPLE uit 1982 van Simon Langton niet meegerekend) en een verrassend gastoptreden van Delon als Inspector Foche, die men vanwege zijn maar al te bekende bijna extreem rechtse sympathieën niet in een sovjetfilm zou verwachten, maar die wel met ongewoon lichte ironie acteert. Het scenario is van regisseur Alov, regisseur Naoumov en M. Shatrov. Het camerawerk is van Valentin Zheleznyakov. Dolby.

Legenda o Tile

1977 | Avonturenfilm, Historische film

SU 1977. Avonturenfilm van Alexander Alov en Vladimir Naumov. Met o.a. Lembit Ulfsak, Natalia Belokhvostikova, Evgeni Leonov, Mikhail Ulianov en Alla Demidova.

In deze uit twee delen bestaande film worden de avonturen van Tijl Uilenspiegel gevolgd. Het verhaal speelt zich af in de zestiende eeuw en is een filosofisch en episch werk over de strijd om vrijheid, de ware geschiedenis van het leven en de onsterfelijke geest van het volk in die tijd. De film vermengt legende en folklore met historische waarheden. Amerikaanse titel: THE LEGEND OF TILL.

Skwernyj anekdot

1966 |

SU 1966. Alexander Alov en Vladimir Naoumov. Met o.a. Jevgeni Evstignejev, Victor Sergatsjev, Alexander Gruzinski, Helena Possova en Elisabeth Nikitsjikina.

Naar een bijtende, ironische vertelling van Dostojevski. Een hoge ambtenaar van de Russische tsaar meent dat hij een vrijzinnige liberaal is, die het goed meent met het gewone volk. In een euforische bui besluit hij naar het huwelijksfeest van zijn adjudant te gaan. Na uitvoerig gefêteerd te zijn tot diep in de nacht, ontwaakt hij de volgende dag met een geweldige kater: de kale werkelijkheid is anders dan zijn verlichte denkbeelden. De film naar een verhaal uit 1862 was kritisch over het absolute tsarenregime. Toch liet de sovjetcensuur de film ruim twintig jaar op de plank liggen omdat ze het verhaal te actueel vonden. Pas onder Gorbatsjev mocht hij vertoond worden, zij het na enig snijwerk. Het scenario is van Leonid Zorin, waaraan beide regisseurs meewerkten. Het camerawerk is van Anatoli Kutsnetsov. Een produktie van Mosfilm, die alle eigenschappen heeft van een klein meesterwerk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alexander Alov op televisie komt.

Reageer