Bruno Mondi: camera.
Er zijn 15 films gevonden.

Ein Mann geht durch die Wand

1959 | Komedie, Sciencefiction

Duitsland 1959. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Heinz Rühmann, Nicole Courcel, Rudolf Vogel, Rudolf Rhomberg en Hans Leibelt.

Wees maar bescheiden, dan komt alles ook wel in orde, is het brave evangelie van deze Rühmann-komedie over iemand die door muren heen kan lopen, wat in het begin best leuk is, maar later vervelend wordt, waardoor ook de film inzakt. Scenario van István Békeffy en Hans Jacoby naar een novelle van Marcel Aymé. Camerawerk van Bruno Mondi.

Scampolo

1958 | Drama, Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. Paul Hubschmid, Victor de Kowa, Georg Thomalla, Eva Maria Meineke en Franca Parisi.

Nazi-regisseur Weidenmann verfilmde een kwart eeuw later de nieuwe versie van het beroemde romantische verhaal over het zwerfstertje en de edelman. Al in 1928 maakte de Italiaan Augusto Genina een zwijgende film van Niccodemi's toneelstuk. Scenario van Ilse Lotz-Dupont. Camerawerk van Bruno Mondi.

Der veruntreute Himmel

1958 |

Duitsland 1958. Ernst Marischka. Met o.a. Anni Rosar, Hans Holt, Victor de Kowa, Vilma Degischer en Kai Fischer.

Teta Linek (Rosar) werkt als kokkin op het landgoed Grafenegg in Bohemen. Ze is goed voor haar werk, gelovig, tuk op geld en verschrikkelijk gierig. Ze wil een stoel in de hemel verdienen en besluit daarom haar neef Mojmir (Meisel) om te praten om theologie te gaan studeren en priester te worden. Als hij ja zegt, stuurt ze hem geld en ze heeft geen enkele behoefte om hem op te zoeken, want de gedachte aan haar eigen zaligheid schenkt haar meer dan voldoening. Na een groot aantal jaren vraagt Mojmir zijn tante om een som geld en ze besluit hem op te zoeken. Mojmir is weliswaar de pastoor van Hustopec, maar hij heeft er niet veel van terecht gebracht, en hij heeft voortdurend met van alles en nog wat gesjoemeld. Teta, die niet meer de jongste is, besluit een bedevaart naar Rome te maken en mag tijdens een massa-audiëntie bij Paus Pius XII (hij is het zelf!) op de eerste rij zitten. Ze valt in zwijm van de emotie en sterft daarop in vrome handen. Melodramatische bewerking van Marischka, die zelf het scenario schreef naar de gelijknamige roman van Franz Werfel, die hij kort voor zijn dood in 1945 had geschreven en naar de toneelbewerking van het boek door Leslie Bush-Fekete en Mar-Helen Fay. Werfel, die als de vertegenwoordiger van het religieuze expressionisme beschouwd mag worden, vluchtte in 1938 voor de nazi's naar Amerika, waar hij in 1945 op slechts 55-jarige leeftijd stierf - altijd nog beter in exil te gaan dan in een concentratiekamp afgeslacht te worden. Rosar's sterfscène is zeer dramatisch, maar nog altijd de moeite waard. Het camerawerk is van Bruno Mondi. In 1990 onder dezelfde titel bewerkt als tv-film door Ottokar Runze. Agfacolor en Perfectone.

Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin

1957 | Drama, Romantiek, Historische film

Oostenrijk 1957. Drama van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth en Vilma Degischer.

Prima hoogtepunt van deze laatste Sissi-film speelt zich af in de Scala van Milaan waar het keizerlijk paar wordt ontvangen met een luidkeels gezongen 'Slavenkoor' uit de Nabucco van Verdi: een daad van protest van de Italiaanse aristocratie die overigens zelf niet kwam opdagen maar het (verklede) huispersoneel naar de opera had gestuurd. Hierna hield Schneider het voor gezien. Regisseur Marischka zwaaide nog met de geldbuidel - ze kon 1 miljoen mark krijgen als ze toehapte - maar Schneider bleek niet te paaien. Ze zou overigens nog één keer Sissi spelen, in Visconti's Ludwig (1972), maar toen als volwassen actrice in een voortreffelijke rol.

Waldwinter

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Rudolf Forster, Helene Thimig, Claus Holm, Sabine Bethmann en Susanne Cramer.

Een zuivere Heimat-rolprent vanuit het aspect: `aanpakken en opbouwen` over een door WO II (1939-45) berooide baron uit Selezië, die in Beieren gelukkig nog een kasteeltje met een glasblazerij had waar hij tien jaar na de oorlog weer een bestaan heeft opgebouwd, maar dat wreed verstoord wordt door zijn naar Frankrijk uitgeweken kleinzoon, nu een succesvolle zakenman, die vindt dat zijn oom het familiegoed maar moet verkopen. Uitsluitend genietbaar voor de generatie die het meemaakte en neurotische waarnemers van Fröbe- en Kinski- gekken. Het scenario is van Werner P. Zibaso en Frank Dimen en net zoals de film uit 1936 gebaseerd op de roman van Paul Keller. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Sissi - Die junge Kaiserin

1956 | Romantiek, Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland 1956. Romantiek van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth en Walter Reyer.

Wederom een overvloed aan hoepeljurken, kroonluchters en edelweiss in Sissi's tweede avontuur, waarin haar jeugdige nukkigheid bijna tot oorlog met de buurlanden leidt. Franz Joseph houdt zich intussen met staatszaken bezig. Tegen ministers die hem waarschuwen voor een lankmoedige houding tegenover opstandig Hongarije zegt hij diepzinnig: ''t Is nog veel gevaarlijker om een land alsmaar als vijandig te beschouwen.' (waarmee scenarist Marischka maar wil zeggen dat de geallieerden van WO II zo'n tien jaar na dato ook wel wat compassie mogen hebben met de voormalige vijanden Duitsland en Oostenrijk). Verder uiteraard de bekende kitsch met veel uitbundige massascènes, suikerspinzoete glimlachjes van Sissi en oogverblindende Agfacolor.

Sissi

1955 | Drama, Romantiek, Historische film

Oostenrijk 1955. Drama van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Uta Franz en Gustav Knuth.

Het eerste deel van een geromantiseerde trilogie over de jonge jaren van keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Regisseur Marischka liep al decennia lang rond met het plan om het leven van Elisabeth alias Sissi - (toekomstig) echtgenote van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph - te verfilmen. Begin jaren vijftig stond vast dat Romy Schneider de titelheldin zou vertolken. Ze wist hoe ze een kroon moest dragen (dat had ze al laten zien in Mädchenjahre einer Königin, waarin ze koningin Victoria speelde) en bovendien beschikte ze over net dat vleugje eigenzinnigheid dat perfect paste bij de Sissi die Marischka voor ogen stond. Sissi moest geen belegen historische figuur worden, maar een wispelturige jongedame die het keizerlijk hof een poepje zou laten ruiken. Volgden nog twee Sissi-films.

Die Deutschmeister

1955 | Musical

Oostenrijk 1955. Musical van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Magda Schneider, Siegfried Breuer jr, Hans Moser en Gretl Schörg.

Stanzi Hübner, een mooie jonge vrouw uit de Oostenrijkse provincie, vertrekt naar Wenen, waar ze in de bakkerij van haar tante gaat werken. Tijdens een parade ontmoet ze de charmante soldaat Wilhelm Jurek en voor beiden is het liefde op het eerste gezicht.

Mädchenjahre einer Königin

1954 | Historische film, Romantiek, Drama

Oostenrijk 1954. Historische film van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Adrian Hoven, Magda Schneider, Karl Ludwig Diehl en Paul Hörbiger.

Het sterk geromantiseerde verhaal over het vorstinnenleven van Victoria (gespeeld door Romy Schneider) verloopt zo'n beetje volgens het sjabloon dat we uit de latere Sissi-films kennen. De koningin in kwestie is een sympathieke jongedame die zich weinig aantrekt van de hofetiquette en bij voorkeur naast de rode lopers loopt. Daarnaast kent ze haar plicht, en is ze bereid om offers te brengen. Maar als het op de liefde aankomt, heeft hare hoogheid een uitgesproken eigen willetje. In de film speelt Romy's real life-moeder Magda de barones Lehzen, de vertrouwelinge van Victoria. De hofintriges komen overigens niet echt uit de verf, en de romantische verwikkelingen zijn tamelijk slaapverwekkend, maar voor liefhebbers van La Romy doet dat er nauwelijks toe.

Das sündige Dorf

1954 | Komedie, Drama

Duitsland 1954. Komedie van Ferdinand Dörfler. Met o.a. Joe Stöckel, Elise Aulinger, Günther Lüders, Beppo Brehm en Karl Peukert.

De predikant van een klein Beiers dorp heeft genoeg van de losbandigheid onder de bewoners, en wil hier paal en perk aan stellen door iedere zondaar openbaar terecht te wijzen. Boer Stangassinger vreest dat zijn geheim, een buitenechtelijke dochter, geopenbaard wordt. En uitgerekend op dit meisje wordt zijn zoon Toni verliefd.

Hab' ich nur deine Liebe

1953 | Biografie

Oostenrijk 1953. Biografie van Eduard von Borsody. Met o.a. Johannes Heesters, Gretl Schörg, Walter Müller, Margit Saad en Friedl Hart.

De componist Franz von Suppé dreigt het slachtoffer te worden van een verleidelijke vrouw, omdat een geromantiseerde filmbiografie nu eenmaal niet zonder liefdesaffaire kan. Er gebeurt echter nog veel méér in deze film, die met veel muziek en dans aardige ontspanning biedt. Het scenario is van Philipp von Zeska, Herbert F. Köllner en August Rieger. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Pension Schöller

1952 | Muziek, Komedie

Duitsland 1952. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Ludwig Schmitz, Camilla Spira, Eva-Ingeborg Scholz, Joachim Brennecke en Rudolf Platte.

Een lichtzinnige jongeman geeft zijn oom de indruk dat hij diens geld in een inrichting voor zenuwpatiënten heeft geïnvesteerd. In werkelijkheid zitten de centjes vast in een duister kroegje. Als zijn oom op bezoek komt om de kliniek te bezichtigen, moet het pension uit de titel doorgaan voor het gekkenhuis... Ongeïnspireerde verfilming van de succesklucht van de vader van de regisseur; acht jaar later zou hij het nog eens doen en nog slechter. Aan het scenario sleutelden Bobby E. Lütge, Fritz Böttger, Joachim Wedekind en de regisseur. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Maske in Blau

1952 | Muziek

Duitsland 1952. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Paul Hubschmid, Wilfried Seyfert, Walter Müller en Heli Servi.

Rökk als Gitta, de variété-ster uit de bekende operette van Heinz Hentschke en Fred Raymond, die weigert als model te zitten voor kunstschilder Hubschmid. Het scenario is van Fritz Böttger, Walter Forster en Joachim Wedekind. Camerawerk van Bruno Mondi. Reeds tien jaar ervoor ook al gefilmd door Paul Martin en Forster werkte toen ook mee aan het draaiboek.

Das kalte Herz

1950 | Fantasy, Familiefilm

Oost Duitsland 1950. Fantasy van Paul Verhoeven. Met o.a. Lutz Moik, Hanna Rucker, Paul Bildt, Erwin Geschonneck en Lotte Loebinger.

Het sprookje van Wilhelm Hauff over de luie kolenbrander, die zich een stenen hart in ruil voor welvaart en rijkdom laat aanpraten door een boze geest. Als hij tot inzicht komt over zijn hardvochtigheid, weet hij de geest te verlokken en zijn hart terug te krijgen - daarna verandert het winterse bos in een groen voorjaarswoud na zijn eerste bijlslag. Moraal van het verhaal: waardeer de goede dingen des levens. Eng voor de allerkleinsten en primitief gemaakt. Regisseur Verhoeven en Wolff von Gordon schreven het scenario. Camerawerk van Bruno Mondi.

Kolberg

1945 | Historische film

Duitsland 1945. Historische film van Veit Harlan. Met o.a. Heinrich George, Horst Caspar, Irene von Meyendorff, Gustav Diessl en Otto Wernicke.

Een roemruchte nazi-propagandafilm met een gigantisch budget, omdat het om een 'nationale productie' ging, over een historische Pruisische slag bij het plaatsje Kolberg. Negen miljoen mark weggegooid geld aan typische Harlan-kitsch, al hield de regisseur jaren na de oorlog nog vol dat 'Kolberg' een meesterwerk zou zijn. Scenario van Harlan en Alfred Braun. Camerawerk van Bruno Mondi.