Yves Deschamps: montage.
Er zijn 15 films gevonden.

Envole-Moi

2021 | Drama

Frankrijk 2021. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Victor Belmondo, Gérard Lanvin, Yoann Eloundou, Ornella Fleury en Andranic Manet.

Het leven is voor de 25-jarige Thomas (Victor Belmondo) één groot feest zonder consequenties. Voor zijn vader, hartchirurg Reinhard (Gérard Lanvin), is de maat vol en hij dwingt Thomas om de zorg op zich te nemen voor één van zijn jonge patiënten.

Je Sais Tomber

2018 | Drama

Frankrijk 2018. Drama van Alain Tasma. Met o.a. Benjamin Voisin, Margot Bancilhon, Olivier Loustau en Aloïse Sauvage.

De twintigjarige Kevin, die niet in pa's meubelatelier wil werken, heeft een baantje op een varkensboerderij. Wanneer hij met zijn crossmotor op de auto knalt van hippisch stuntrijdster Alice (geen voorrang gegeven, geen rijbewijs), verandert in één klap zijn leven. Hoe, ja hoe, gaat broekie Kevin de oudere Alice veroveren? Tasma en coscenarist Pierre Grillet schreven een doordacht scenario waarin mooie kleine cinematografische vondsten zijn verwerkt en iedere figuur reliëf heeft. Jongensachtige automonteur Julius (Aloïse Sauvage), een vriendin van Kev, herinnert sterk aan Mary Stuart Mastersons personage in Some Kind Of Wonderful uit 1987.

Jamais de la vie

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Pierre Jolivet. Met o.a. Olivier Gourmet, Valérie Bonneton, Marc Zinga, Thierry Hancisse en Jean-François Cayrey.

IJzersterke melange van drama en thriller door meester van de 'kleine' films Jolivet (Simple mortel, Ma petite entreprise). Franck, een afgedankte arbeider en geknakte ex-vakbondsidealist die werkt als nachtwaker in een supermarktcomplex, leidt in een Noord-Franse stad een solitair leven met de fles. Wanneer hij mannen opmerkt die iets schemerigs bekokstoven, ontwaakt hij uit zijn lethargie. Weinig films vangen zo genadeloos de deprimerende staat van 21ste-eeuws Frankrijk als dit zwartgallige verliezersverhaal. Het decor reflecteert Francks gemoed: grauw, verlaten en hopeloos. Gourmet ademt, woedt en raast zijn personage.

Captive

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Filipijnen​/​​Duitsland 2012. Drama van Brillante Mendoza. Met o.a. Isabelle Huppert, Katherine Mulville, Marc Zanetta, Timothy Mabalot en Rustica Carpio.

In mei 2001 werden twintig mensen ontvoerd uit een Filipijns vakantieverblijf door strijders van Abu Sayyaf, een aan Al Qaida gelieerde terreurgroep die streeft naar een onafhankelijke Islamitische staat. De gijzeling, een bloedbad waarin onthoofde gijzelaars werden aangevuld met groepjes nieuwe ongelukkigen, duurde uiteindelijk een jaar. De Filipijnse regisseur Brillante Mendoza toont de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de gijzelaars. Niet helemaal gelukte film, maar toch genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn.

Michel Petrucciani

2011 | Documentaire, Muziek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2011. Documentaire van Michael Radford.

Documentaire van Michael Radford over de wereldberoemde, lichamelijk gehandicapte jazzpianist Pettruciani (1962-1999).

Louis XI, le pouvoir fracassé

2011 | Historische film, Drama

Frankrijk 2011. Historische film van Henri Helman. Met o.a. Jacques Perrin, Florence Pernel en Gaëlle Bona.

Deze met panache geregisseerde tv-film schreef Helman samen met Pierre Moustiers alias Pierre Rossi, in 1924 geboren Frans veteraan van de historische roman. Als onderwerp diende het moordcomplot dat de graaf van Orléans in 1483 smeedde tegen de fysiek en mentaal kwakkelende koning Lodewijk XI. Laatstgenoemde verneemt van een boodschapper dat hij nog dezelfde dag zal worden omgebracht. Als hoofddecor voor dit ouderwetse Franse vakwerk vol aristocratenintriges diende het Château du Plessis-Bourré nabij Angers, waar Lodewijk XI nooit resideerde, maar wel logeerde op een bedevaart.

La nouvelle guerre des boutons

2011 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 2011. Familiefilm van Christophe Barratier. Met o.a. Jean Texier, Ilona Bachelier, Kad Merad, Laetitia Casta en Guillaume Canet.

Vijfde adaptatie van Louis Pergauds La Guerre des boutons uit 1913, over de rivaliteit tussen schoolknapen uit de fictieve dorpjes Velrans en Longeverne. De Yann Samuel-versie, één week eerder in Parijse première, verloor kassatechnisch nipt van deze verzorgde mainstreamfilm door Barratier, die bovendien al het megasucces Les choristes op zijn cv had. De handeling is verlegd naar het Vichy-Frankrijk van 1944, met een Joods meisje als verhaalkatalysator. Zulks geheel in de lijn van de roman, die begint als ludiek jeugdavontuur en dan allengs grimmiger wordt. Bijrol van Barratier-stamgast Gérard Jugnot.

L'affaire Salengro

2009 | Historische film, Biografie, Drama

Frankrijk 2009. Historische film van Yves Boisset. Met o.a. Bernard-Pierre Donnadieu, Daniel Mesguich, Julie-Marie Parmentier, Jean-Claude Dreyfus en Laure Killing.

Hoe een lafhartige lastercampagne een idealist psychisch kan slopen toont deze verzorgde dramatisering van de zaak-Salengro. Roger Henri Charles Salengro (1890-1936), bevlogen vakbondsman-socialist in de regering-Blum, wist in juni '36 met de sociale 'Matignon-akkoorden' het economisch verlamde Frankrijk mede vlot te trekken. Daarop volgden uit reactionaire milieus haat en leugens. Geruchten dat Salengro tijdens La Grande Guerre deserteerde en bovendien van de herenliefde zou zijn, dreven de arbeiderspoliticus uiteindelijk de afgrond in. Oudgediende Boisset diepte de beschamende episode uit de vergeetput op en regisseerde de charismatische Donnadieu (de sociopaat uit Spoorloos) naar een sterke karakterschets.

La très très grande entreprise

2008 | Komedie

Frankrijk 2008. Komedie van Pierre Jolivet. Met o.a. Roschdy Zem, Jean-Paul Rouve, Marie Gillain en Adrien Jolivet.

Als amusante caper verpakte steek richting het cynisch grootkapitaal dat over lijken gaat. Mélanie, Zak, Kevin en Denis wonen vlakbij een meer dat grondig is verziekt door Naterris, producent van landbouwpesticiden. Het viertal laat zich niet afschepen met de gerechtelijk bepaalde fooi schadevergoeding, maar beraamt een inbraak in het Parijse hoofdkantoor van de multinational teneinde bewijzen voor malversatie te halen. Titel knipoogt naar Jolivets succes Ma petite entreprise, waarin een zelfstandige meubelmaker met kunst en vliegwerk het faillissement tracht te ontwijken.

Faubourg 36

2008 | Drama, Muziek, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Tsjechië 2008. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Kad Merad, Pierre Richard en Bernard-Pierre Donnadieu.

Het Parijs van de jaren dertig van de vorige eeuw ligt al tientallen jaren in Praag. Althans, voor de filmindustrie. Ook Faubourg 36 werd daar gedraaid, een musicaldrama tegen de achtergrond van massale werkloosheid en het oprukkende fascisme in een buitenwijk van Parijs. Jugnot speelt de hondstrouwe toneelmeester van het lokale theater en hij probeert samen met gelijkgezinden de boel draaiende te houden, in weerwil van de tijdgeest. Regisseur Barratier koos voor vertier in plaats van diepgang of spektakel en het eindproduct - hoewel visueel aangenaam - werd daardoor ietwat slaapverwekkend.

Les Choristes

2004 | Drama, Muziek, Romantiek, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Duitsland 2004. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Gérard Jugnot, François Berléand, Jean-Baptiste Maunier, Jacques Perrin en Kad Merad.

Razend populaire film - in en buiten productieland Frankrijk - over een muziekleraar die eind jaren 40 van de voorbije eeuw 'lastige' jongens van een kostschool probeert te interesseren in muziek. Acteur Gérard Jugnot speelt de ogenschijnlijk stijve leraar die ontdekt dat de harde aanpak op school averechts werkt. Koormuziek blijkt de sleutel naar de harten van de jongens, kinderen die hunkeren naar orde, regelmaat en vertrouwen. Les choristes deed talloze internationale festivals aan en viel meermaals in de prijzen voor onder meer de muziek, de regie en de productie. Filmproducent en musicus Christophe Barratier baseerde zijn regiedebuut op de film La cage aux rossignols (1945).

Ma petite entreprise

1999 | Drama, Komedie

Frankrijk 1999. Drama van Pierre Jolivet. Met o.a. Vincent Lindon, François Berléand, Roschdy Zem, Zabou Breitman en Albert Dray.

Hoe tover je een herkenbaar kleine-zelfstandigendrama om tot humanistische komedie met hoog gniffelgehalte? Maker van filmorigineeltjes Pierre Jolivet, met broer Marc gepokt en gemazeld in het Parijse café théatre, doet het even voor. Ivan (Lindon) ziet zijn schrijnwerkerij gedeeltelijk in de fik gaan en komt er aldus achter dat zijn verzekeringsagent (Berléand) de boel heeft geflest: er is geen cent. Het zotte en nogal illegale noodplan om onderneming en personeel te redden loopt vervolgens prachtig uit de hand. De dialogen zijn venijnig, de inbraakscènes hilarisch en tussen de levensechte arbeiderspersonages steelt karakterspeler Berléand als sympathieke smiecht de show.

La Vie de Jésus

1997 | Drama, Familiefilm

Frankrijk 1997. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. David Douche, Marjorie Cottreel, Geneviève Cottreel, Kader Chaatouf en Gégé.

Het verhaal van vijf werkeloze randgroepjongeren in het Noord-Franse plaatsje Bailleul. Eén van hen, Freddy, heeft een vriendin. Als zijn vriendin hem verlaat voor de Noord-Afrikaanse Kader, nemen de jongens Kader te grazen en trappen hem dood.

Amour & confusions

1997 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1997. Romantiek van Patrick Braoudé. Met o.a. Patrick Braoudé, Michèle Garcia, Gérard Darmon, Kristin Scott Thomas en Valeria Bruni Tedeschi.

Romantische komedie waarin Dan (Braoudé) en Sarah (Scott Thomas) ten prooi vallen aan liefde op het eerste gezicht. Na een romantische nacht vertrekt Sarah zonder Dan wakker te maken, voor ze weggaat schrijft ze haar telefoonummer op een vaas. Helaas: die wordt gebroken door de werkster.

Poussière d'Ange

1987 | Misdaad, Film noir, Fantasy, Thriller

Frankrijk 1987. Misdaad van Edouard Niermans. Met o.a. Bernard Giraudeau, Fanny Bastien, Fanny Cottençon, Michel Aumont en Jean-Pierre Sentier.

Na ANTHRACITE slaagt Niermans er wederom in ons te verbazen en te boeien met deze film noir over moord, corruptie en prostitutie, die balanceert op de rand van fantasie en waanzin. Al de personages hebben obsessies en worden door hun waanvoorstellingen, maar ook door de ondoordringbare omgeving aan de rand van de afgrond gebracht. Een grote misser is Giraudeau, die de rol van de hoofdpersoon zeer stijfjes speelt. Maar gelukkig is de mysterieuze Bastien er nog, een politieman die zich kapot wil zuipen, nadat zijn vrouw hem in de steek heeft gelaten, en die een schitterende Violetta neerzet, die een engel der wrake blijkt te zijn. Scenario van Jacques Audiard, Alain Le Henry en Edouard Niermans. Camerawerk van Bernard Lutic.