Katarina Türler is editor.
Er zijn 8 films gevonden.

La Holandesa

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Marleen Jonkman. Met o.a. Rifka Lodeizen, Guido Pollemans, Cristóbal Farias, Koke Santa Ana en Rodrigo Soto.

Maud (Lodeizen) is met haar vriend Frank (Pollemans) op reis door Chili om hun vruchteloze fertiliteits-traject te vergeten, als zij toch weer over kinderen begint. Vervolgens neemt Maud de benen met een Chileens jongetje dat zij onderweg toevallig ontmoet. Een soort coming of age-roadmovie over een vrouw van rond de veertig die met kinderloosheid in het reine moet zien te komen. Ondanks fraai camerawerk en Lodeizens prima spel is deze Hollandse variant op de Zuid-Amerikaanse roadmovie daar slechts een waterig aftreksel van, door quasi-diepgang en gebrek aan eigenheid.

A Strange Love Affair with Ego

2015 | Documentaire

Nederland 2015. Documentaire van Ester Gould.

Als kind wist regisseur Ester Gould precies wat ze later wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan. Ester ging zoek naar andere wervelende, narcistische vrouwen (uit verschillende generaties) en probeerde te begrijpen waarom zij zich gedragen zoals ze zich gedragen. Het resultaat, A Strange Love Affair with Ego, is zoveel meer dan een documentaire. Het is een zoektocht, een melodrama en een persoonlijk testament. En werd tijdens IDFA 2015 terecht onderscheiden met de prijs voor beste Nederlandse documentaire. De muziek van Marc Lizier werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

Supernova

2014 | Drama

Nederland 2014. Drama van Tamar van den Dop. Met o.a. Gaite Jansen, Tamar van den Dop, Bob Schwarze, Elise van 't Laar en Sabine Soetanto.

Meis (Jansen) woont met haar moeder, vader en oma op de kop van een scherpe bocht ergens in niemandsland. Ze probeert te ontsnappen uit het verstikkende vacuüm van haar bestaan door de wereld te verkennen via haar zintuigen. Tamar van den Dop mengt existentialistische mijmeringen met ontluikende seksualiteit en maakt daar een beklemmende, visueel overdonderende kijkervaring van, met een hypnotiserende soundtrack. Gaite Jansen is onvergetelijk, ze neemt bezit van het scherm en laat je als kijker niet meer los.

Jongens

2014 | Jeugdfilm

Nederland 2014. Jeugdfilm van Mischa Kamp. Met o.a. Gijs Blom, Ton Kas, Ko Zandvliet, Roosmarijn van der Hoek en Jonas Smulders.

Na de dood van zijn moeder heeft de vader van de vijftienjarige Sieger (Blom) weinig tijd voor hem: zijn broertje Eddie eist alle aandacht op. Dus stort getalenteerd atleet Sieger zich op zijn sport. Op een dag in de zomervakantie ontmoet hij Marc (Zandvliet). Hij voelt zich tot hem aangetrokken. Verwarrend! Mooi, filmisch, goed gespeeld, als telefilm geproduceerd drama over ontluikende homoseksuele gevoelens, naar een subtiel scenario van Chris Westendorp en Jaap Peter Enderle. Regisseur Kamp maakte eerder de sterke jeugdfilms Het paard van Sinterklaas en Tony 10. Flink wat prijzen op festivals als Cinekid en het NFF.

De regels van Matthijs

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Marc Schmidt.

Regisseur Marc Schmidt filmt zijn jeugdvriend Matthijs. Matthijs is autist. We zien hoe hij wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen.

Hoe luidt het land?

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Stella van Voorst van Beest.

Documentaire over het Nederlandse geluidslandschap. Nederland wordt steeds lawaaiiger en de stilte lijkt verdwenen.

Grande Hotel

2010 | Documentaire

België/Mozambique 2010. Documentaire van Lotte Stoops.

Ooit was het een megalomaan pronkstuk van het kolonialisme, tegenwoordig is het Grande Hotel in Beira, aan de kust van Mozambique, een ruïne. Tussen de kale betonnen muren – alles van waarde is eruit gesloopt en verkocht – wonen zo’n 3.500 mensen, die het zonder water en elektriciteit moeten redden. Een even schrijnende als beeldschone documentaire.

Winterstilte

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Sonja Wyss. Met o.a. Gerda Zangger, Sarah Bühlmann, Sandra Utzinger, Brigitta Weber en Katalin Liptak.

Nadat haar man is gestorven blijven een vrouw en haar vier dochters achter in een besneeuwd bergdorp. Niemand zegt een woord. De vrouwen vullen de tijd met bidden en werken, terwijl buiten hun huis mytische figuren - de Dood, mannen met hertengeweien - langstrekken. De Zwitserse, al tijden in Nederland woonachtige Wyss maakte met Winterstilte een film die als verhaal telkens door de vingers glipt, maar die wel je oren spitst voor het kraken van een houten vloer, en die de kou van het winterlandschap zachtjes de bioscoopzaal inblaast. Een duister-verleidelijk universum dat alleen de eigen regels gehoorzaamt.