Sigge Fürst

1905 -1984 Acteur

Sigge Fürst (1905-1984) is acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

Den Magiska cirkeln

1970 | Drama

Zweden 1970. Drama van Per Berglund. Met o.a. Olof Willgren, Sigge Fürst, Margaretha Krook, Gösta Bredefeldt en Gudrun Berg.

Een provinciaal koestert de illusie van grootheid en roem tijdens de de crisisjaren, maar loopt stuk op onmacht en sociale restricties. Hij vindt zijn identiteit en prominentie tenslotte in geweld en wordt de meest gevreesde massamoordenaar van Zweden. Hoewel hij op authentieke gegevens is gebaseerd, overtuigt de film maar ten dele als psychologisch portret van een anti-held, maar geeft hij wel een indringend maatschappijbeeld waarvan de restricties even heftig zijn als de excessen die eruit resulteren. Opmerkelijke fotografie van Jörgen Persson.

Skammen

1968 | Drama, Oorlogsfilm, Experimenteel

Zweden 1968. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Liv Ullmann, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Sigge Fürst en Birgitta Vallberg.

Een muzikantenechtpaar heeft zich voor een burgeroorlog in de nabije toekomst teruggetrokken op een eiland dat echter ook een invasie krijgt. Een huisvriend loopt over naar de vijand, verleidt de vrouw, waarna de echtgenoot zijn geld steelt, zodat de rivaal zich bij de guerrilla`s niet kan vrijkopen. Ze vluchten per roeiboot, die op drift raakt op de oceaan. Bergmans poging tot (symbolisch) politiek engagement krijgt weinig overtuigingskracht, hoewel afzonderlijke scènes en acteursprestaties vaak zeer indringend zijn. Sven Nykvist was de cameraman.

Änglar, finss dom?

1960 | Komedie, Erotiek

Zweden 1960. Komedie van Lars Magnus Lindgren. Met o.a. Christina Schollin, Jarl Kulle, Isa Quensel, Edvin Adolphson en Margit Carlqvist.

Een rijke erfgenaam wil zijn maatschappelijk nut bewijzen en wordt bankemployé. Zo leert hij een admiraalsdochter kennen en slaagt, ondanks vele weerstanden, zowel in de liefde als in een zelfstandige carrière. Deze ongewoon lichtvoetige Zweedse film heeft verder weinig oorspronkelijkheid, behalve een ietwat verdergaande pikanterie. De succescombinatie van het sterduo en de regisseur leverde later KÄRE JOHN op.

Mästerdetektiven Blomquist lever farligt

1957 | Familiefilm, Mysterie

Zweden 1957. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Sven Almgren, Leif Nilsson, Brigitta Hörnblad, Sigge Fürst en Nils Halberg.

Kalle (Nilsson) en zijn bende krijgen nabij het vredige stadje Lillköping te maken met vreemde gebeurtenissen op een spookkasteel. Vroege kinderfilm met Kalle Blomquist, de amateurspeurneus, naar een verhaal van de toen nog weinig bekende Astrid Lindgren, die hiervoor ook het scenario schreef. Camerawerk van Stig Halgren.

Sjunde himlen

1956 | Komedie

Zweden 1956. Komedie van Hasse Ekman. Met o.a. Hasse Ekman, Sickan Carlson, Stig Järrel, Gunnar Björnstrand en Sigge Fürst.

Een radio-presentator heeft door zijn romantische stem en teksten veel vrouwelijke fans, behalve een arts die zijn succes onzinnig vindt. Ze verandert haar oordeel wanneer ze hem als patiënt in levenden lijve ziet. Acteur Ekman schreef eerst een toneelvehikel voor zichzelf en maakte daarna een filmversie die op theatereffecten en dialoog blijft steunen. De luchtige aanpak is in Zweedse cinema nogal ongewoon en de film fungeert nú als herinnering aan de tijd dat radio in het middelpunt van de aandacht stond.

En Lektion i kärlek

1954 | Komedie, Drama

Zweden 1954. Komedie van Ingmar Bergman. Met o.a. Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Yvonne Lombard, Harriet Andersson en Ȧke Grönberg.

Een gebrouilleerd echtpaar heeft zonder het van elkaar te weten dezelfde trein naar Kopenhagen genomen. De man wedt met een medereiziger dat hij de eerste vrouw die hij tegenkomt zal versieren: het blijkt zijn eigen echtgenote. Het toeval leidt tot de herwaardering van hun verleden en een verzoening. Deze meer ironische dan echt optimistische Bergman-komedie hoort tot zijn cyclus rond Eva Dahlbeck, wier rijpe en evenwichtige charme hem inspireerde tot een aantal niet zo pessimistische films. Scenario van regisseur Bergman. Camerawerk van Martin Bodin.

Pengar

1946 | Komedie

Zweden 1946. Komedie van Nils Poppe. Met o.a. Nils Poppe, Inga Landgré, Sigge Fürst, Calle Reinholdz en Hilding Rolin.

Een zwerver vindt werk als houthakker en wordt dan door zijn collega`s grof in de maling genomen. Door een onverwachte erfenis worden de rollen omgedraaid, maar uiteindelijk verliest hij zowel het fortuin als de liefde van een anti-materialistische miljonairsdochter. Een regiedebuut van de Zweedse komiek Poppe, die zich een (kortstondige) internationale reputatie verwierf na WO II. Zijn scenario heeft ingenieuze verwikkelingen, maar de vergelijking met Chaplin lijkt achteraf erg overdreven.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sigge Fürst op televisie komt.

Reageer