Przemyslaw Skwirczynski

Cameraman

Przemyslaw Skwirczynski is cameraman.
Er zijn 2 films gevonden.

Deszczowy zolnierz

1996 | Thriller

Polen 1996. Thriller van Wieslaw Saniewski. Met o.a. Antonina Choroszy, Mariusz Bonaszewski en Jan Nowicki.

Anna (Choroszy), dochter van de eerbiedwaardige rechter Szymanski (Nowicki), is met haar achtentwintig een van de jongste openbare aanklagers van Polen. Als ze met haar vriend, een advocaat, praat over de gelijkenis tussen een proces van vandaag, waarbij hooggeplaatste personen betrokken zijn, met een van een groot aantal jaren geleden, raadt deze haar aan alles te vergeten. Als beloning schenkt hij haar dan een huis. Geschrokken vlucht Anna en rijdt haast een zwerver, Witek (Bonaszewski) omver. Witek lijdt aan geheugenverlies. Alles wat hij zich herinnert is zijn naam. In zijn zakken zit een kastanje en een pistool en dit laatste jaagt hem angst aan. Wie is hij en wat heeft hij te maken met Anna's vader? De scheidingslijn tussen heden en verleden is zeer klein in liefde, zowel als in misdaad. Een misdaad uit het verleden oefent een onmiskenbare invloed uit op het heden in dit lyrische liefdesverhaal dat de vorm aannneemt van een huiveringwekkend sprookje. Hoe minder je van het verhaal weet hoe verrassender is de wijze waarop regisseur/scenarist Saniewski dit ontvouwt. Knappe vertolking van beide hoofdacteurs. Fotografie van Przemyslaw Skwirczynski.

Warszawa Année 5703

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk/Polen/Duitsland 1992. Drama van Janusz Kijowski. Met o.a. Hanna Schygulla, Lambert Wilson, Julie Delpy, Piotr Cieslak en Pawel Novisz.

De film begint met sc[KA2]enes in zwart-wit. Een Duitse soldaat staat op een balkon van een huis. Hij scheurt een donzendeken open. De veertjes dwarrelen door de lucht. Hij smijt een bejaard echtpaar over de balustrade naar beneden. Dan gaat de film over in kleur. Een jong joods stelletje in het Warschau van 1943 ontvlucht via het rioolnet het ghetto. In de Arische zone ontmoeten ze St[KA1]ephania (Schygulla), die hen onderdak verleent. Alek (Wilson) stelt haar zijn jonge vrouw Fridja (Delpy) voor als zijn kleine zus. Start van een periode van onuitgesproken woorden, heimelijke rivaliteit en verleidelijke gebaren. Maar Kijowski weet bij het vertonen van deze aaneenschakeling van menselijk leed niet te voorkomen dat er toneelmatig geacteerd wordt, waardoor de gekwetste gevoelens overschaduwd worden. Met deze film brengt Wilson niets nieuws. Werd evenwel bekroond. Scenario van Jerzy Janicki en Janusz Kijowski. Camerawerk van Przemyslaw Skwirczynski. Het joodse jaar 5703 is 1943.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Przemyslaw Skwirczynski op televisie komt.

Reageer