Oswald Morris: cast en camera.
Er zijn 33 films gevonden.

John Huston: The Man - the Movies - the Maverick

1988 | Documentaire

Verenigde Staten 1988. Documentaire van Frank Martin. Met o.a. John Huston, Robert Mitchum, Paul Newman, Lauren Bacall en Evelyn Keyes.

Een boeiend portret van een der grote meesters van de Zevende Muze. John Huston werd geboren in 1906 en stierf in 1987; hij was vijf keer getrouwd (twee vrouwen komen aan bod in deze film), en was voordat hij regisseur werd bokser, officier bij de cavalerie, beroepsgokker en verslaggever. Hij hield heel veel van een goed glas, vrouwen, paardenrennen en de vossejacht. Behalve dat Huston zelf aan het woord komt in opnieuw gemonteerd documentair materiaal, is de film doorspekt met vele (soms nog nimmer vertoonde) fragmenten uit zijn oeuvre. Robert Mitchum verbindt de stukken aan elkaar. Een must voor de cinefiel. Montage van Robert L. Sinise naar een scenario van regisseur Martin in samenwerking met Charles Degelman. John Bailey tekende voor het originele camerawerk.

The Dark Crystal

1982 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Fantasy van Jim Henson en Frank Oz. Met o.a. Jim Henson, Kathryn Mullen, Frank Oz, Dave Goelz en Brian Muehl.

Dankzij de stralen van het Grote Kristal, dat veilig opgeborgen ligt in een streng bewaakt kasteel, leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Dan laat een aardbeving het kristal barsten en vallen de wrede Skekses binnen en moet de jonge Jen op zoek naar een scherf die de wereld kan redden. Een sprookjesachtige avonturenfilm, van de makers van de Muppet Show. Mooi vormgegeven, met snufjes Tolkien en Star Wars, alles gesitueerd in een fantasierijke, soms onkarakteristiek duistere, poppenwereld. Veel interessanter dan menige computer-animatie.

Just Tell Me What You Want

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Alan King, Ali MacGraw, Peter Weller, Myrna Loy en Keenan Wynn.

King is het prototype van de Amerikaanse self-made-man. Hij is een succesvol tv-producer, heeft een toegewijde echtgenote, een schattige dochter en een verleidelijke minnares, MacGraw. Deze laatste heeft er echter schoon genoeg van om als gelegenheidspartner te dienen. King heeft namelijk nooit de moeite genomen om een serieuze relatie met haar op te bouwen. Ze wil met hem breken, maar eerst wil ze nog dat hij voor haar de verlaten studio's opkoopt van 'International Pictures'. Dat wil hij wel, tot ze aankondigt dat ze gaat trouwen met een jonge schrijver. Vermakelijke komedie over een man die denkt alles en iedereen te kunnen manipuleren, maar die niet in staat is de woorden 'ik hou van je' te zeggen. Uitstekende vertolking van King en de laatste filmrol van Loy, kostelijk als zijn secretaresse. Jay Presson Allen bewerkte zelf zijn roman voor de film. Camerawerk van Oswald Morris.

The Wiz

1978 | Musical, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Musical van Sidney Lumet. Met o.a. Diana Ross, Michael Jackson, Richard Pryor, Nipsey Russell en Ted Ross.

Jaren tachtig remake van The Wizard of Oz - door Amerikanen gekoesterd als een van de belangrijkste pijlers onder hun nationaal cultureel erfgoed - ditmaal met een flinke scheut swingende, zwarte muziek. Het boerenmeisje uit Kansas is in deze versie een 24-jarige onderwijzeres uit New York (Ross, in werkelijkheid tien jaar ouder), die met hondje Toto terecht komt in een fantasiewereld. Regisseur Lumet maakt van deze swingende musical met geheel zwarte cast een liefdevolle ode aan New York. Jackson speelt de Vogelverschrikker, Quincy Jones arrangeerde de muziek. Het liedje A Brand New Day werd een stevige hit.

The Seven Percent Solution

1976 | Mysterie, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Herbert Ross. Met o.a. Nicol Williamson, Alan Arkin, Vanessa Redgrave, Robert Duvall en Laurence Olivier.

Sherlock Holmes bezoekt Sigmund Freud in deze knappe, onderhoudende film naar de roman van Nicholas Meyer. Steeds wisselend van ernstig drama naar avontuur-met-een-knipoog, koerst de film recht op zijn doel af. Aardige muziek van John Addison. Nicholas Meyer bewerkte zijn gelijknamige roman tot scenario. Het camerawerk is van Oswald Morris.

The Man Who Would Be King

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey en Shakira Caine.

Schitterend avonturistisch drama naar een verhaal van Rudyard Kipling. Britse officieren (Cain en Connery) in koloniaal India reizen af naar Afghanistan om rijkdom te vergaren. Connery doet zich voor als de reïncarnatie van Alexander de Grote, zodat hij makkelijker schatten kan roven. Hoogmoed komt echter voor de val, ook in Afghanistan. Regisseur Huston maakte een exotisch epos à la Gunga Din, de klassieker uit 1939 toen Huston ook al aan de weg timmerde. Componist Maurice Jarre voorzag The Man Who Would Be King van blijmoedige deuntjes, zelfs tijdens bloedige veldslagen.

The Man with the Golden Gun

1974 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Guy Hamilton. Met o.a. Roger Moore, Britt Ekland, Maud Adams, Hervé Villechaize en Clifton James.

Kenners waren het erover eens dat deze tweede Bondfilm met Roger Moore te ‘kunstmatig’ was opgezet, dat het aan humor ontbrak, en dat het verhaal niet overhield. Maar bij de beginscènes is daar nog niets van te merken. Christopher Lee is een tot de verbeelding sprekende schurk die niet alleen over een golden gun, maar – blijkens een close-up van z’n borstpartij – ook beschikt over een derde tepel. Hij nodigt geheim agenten uit op zijn landgoed, om het duel met ze aan te gaan. Bond krijgt ook een uitnodiging. Titelsongvertolkster Lulu zingt prachtig: ’...no one can catch him, no hit man can match him, The Man with the Golden Gun.’

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

Sleuth

1972 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Laurence Olivier, Michael Caine, Alec Cawthorne, Margo Channing en John Matthews.

Een lichtvoetig mysterie als krachttoer voor twee sterren naar het toneelstuk van Anthony Shaffer. De schrijver van mysterieverhalen (Olivier) wil de minnaar van zijn vrouw (Caine) in een duivelse val laat lopen. Maar wie trekt tenslotte aan het langste eind? Verrukkelijk van begin tot eind. Ongebruikelijk goede decors van Ken Adam.

Lady Caroline Lamb

1972 | Drama, Biografie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Robert Bolt. Met o.a. Sarah Miles, Jon Finch, Richard Chamberlain, John Mills en Margaret Leighton.

Lady Caroline Lamb (Miles) ging de geschiedenis in als de meest besproken vrouw van het Victoriaanse tijdperk. Gehuwd met een jonge politicus (Finch) beleefde ze een ophefmakende en onbezonnen liefdesaffaire met Lord Byron (Chamberlain), iets wat niet kon in het hypocriete Engeland van die tijd. Grootschalige, ambitieuze superproductie over een stormachtige, buitenechtelijke liefde, die een jonge vrouw de afgrond in deed storten. Dat Bolt een uitstekend scenarioschrijver is, zal niemand in twijfel trekken, maar als regisseur was hij duidelijk te zwak om zijn complexe verhaal in goede banen te leiden. Magistrale fragmenten worden afgewisseld door uiterst vlakke en teleurstellende scènes. De acteurs doen hun best, maar kunnen niet alles redden. Prachtig in beeld gebracht door Oswald Morris. Gedraaid in Panavision.

Fiddler on the Roof

1971 | Musical

Verenigde Staten 1971. Musical van Norman Jewison. Met o.a. Topol, Norma Crane, Molly Picon, Leonard Frey en Paul Mann.

Toen regisseur Jewison uitgenodigd werd om Fiddler on the Roof te regisseren zei hij bij het eerste gesprek: 'Jullie weten toch dat ik niet Joods ben?' Het was geen bezwaar. Jewison bewerkte de populaire Broadwaymusical tot een prima film, die nu echter wel wat gedateerd overkomt. Topol speelt Tevye, agrariër in Rusland, vlak voor de revolutie. Hij blijft zingen, al heeft hij het niet makkelijk, met zijn weerspannige dochters die de tradities aan hun laars lappen, en vooral ook met de pogroms die in het destijds behoorlijk antisemitische Rusland plachten plaats te vinden. Oscars voor camerawerk en muziek.

Scrooge

1970 | Musical, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1970. Musical van Ronald Neame. Met o.a. Albert Finney, Kenneth More, Edith Evans, Laurence Naismith en Alec Guinness.

De barse Ebenezer Scrooge telt op kerstavond liever zijn geld dan dat hij deelneemt aan gezellige kerstactiviteiten. Hij krijgt bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die Scrooge waarschuwt voor het afschuwelijke lot dat hem wacht wanneer hij zijn leven niet betert. 's Nachts wordt Scrooge in zijn slaap bezocht door de drie geesten van het verleden, heden en de toekomst van Kerstmis die hem de beelden van zijn leven schetsen. Of het nu zo'n goed idee om een musicalversie te maken van Dickens' klassieker is de vraag, maar de acteurs zijn prima en muziek, kostuums en production design werden genomineerd voor een Oscar.

Goodbye Mr. Chips

1969 | Musical, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Musical van Herbert Ross. Met o.a. Siân Phillips, George Baker, Michael Redgrave, Petula Clark en Peter O'Toole.

De barse Ebenezer Scrooge telt op kerstavond liever zijn geld dan dat hij deelneemt aan gezellige kerstactiviteiten. Hij krijgt bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley die Scrooge waarschuwt voor het afschuwelijke lot dat hem wacht wanneer hij zijn leven niet betert. 's Nachts wordt Scrooge in zijn slaap bezocht door de drie geesten van het verleden, heden en de toekomst van Kerstmis die hem de beelden van zijn leven schetsen. Of het nu zo'n goed idee om een musicalversie te maken van Dickens' klassieker is de vraag, maar de acteurs zijn prima en muziek, kostuums en production design werden genomineerd voor een Oscar.

Oliver!

1968 | Musical, Familiefilm, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Musical van Carol Reed. Met o.a. Mark Lester, Ron Moody, Oliver Reed, Jack Wild en Shani Wallis.

Deze briljante Britse musical werd geregisseerd door Carol 'The Third Man' Reed, en is - onder andere - een ode aan schrijver Charles Dickens, op wiens Oliver Twist de film is gebaseerd. De door Reed & Co. gecreëerde sfeer in de musical is als de boeken van Dickens: aangrijpend, grappig, spannend. Weeskind Oliver wordt prima gespeeld door Mark Lester, maar ster van de film is Ron Moody als onderwereldfiguur Fagin. Oliver Reed, met zijn boertige, zwaarbehaarde kop, is geknipt voor de rol van filmschurk Bill Sikes. De liedjes zijn geschreven door toneelschrijver/componist Lionel Bart.

The Taming of the Shrew

1967 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Hordern en Alfred Lynch.

De Italiaanse regisseur Zeffirelli is beroemd om zijn onorthodoxe en luxueus aangeklede Shakespeareverfilmingen. Zijn The Taming of the Shrew geniet nog extra bekendheid vanwege de hoofdrolspelers Taylor en Burton, die in deze film (net als in Who's Afraid of Virginia Woolf) een strijdend liefdeskoppel spelen. 'Het temmen van de feeks' is nooit een feministisch stuk geweest, maar Taylor als de zestiende-eeuwse Katarina laat zich niet zomaar temmen door Burtons Petruchio. Zeffirelli maakte het toneelstuk prachtig toegankelijk voor bioscoopgangers; met fysieke komedie, luisterrijke kleuren en ijzersterke acteurs.

The Spy Who Came in from the Cold

1965 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Actiefilm van Martin Ritt. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Sam Wanamaker en George Voskovec.

Geen onwaarschijnlijke stunts, decoratieve stoeipoezen en wodkamartini's in deze sombere John le Carré-verfilming, waarin een oudere Britse spion (Burton) die op het punt staat met pensioen te worden gestuurd nog één laatste klus wil klaren in Oost-Duitsland. Zoals in het genre gebruikelijk is niemand te vertrouwen, wat in deze prent behalve spanning vooral melancholie oplevert. De fraaie zwartwitfotografie draagt bij aan de morsige sfeer. Burton werd genomineerd voor een Oscar - een van de zeven uit zijn carrière die aan zijn neus voorbijgingen.

The Hill

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Harry Andrews, Ian Hendry, Michael Redgrave en Ian Bannen.

Sean Connery was definitief James Bond af na zijn prachtrol in The Hill, een veelgeprezen en in Cannes gelauwerd WO II-drama over een Brits strafkamp in de Libische woestijn voor militairen die van onder meer dronkenschap, desertie of insubordinatie beschuldigd zijn. Het door Connery geleide verzet tegen de dienstdoende sergeant-bewaker (overtuigend sadistisch gespeeld door Ian Hendry) was voor regisseur Lumet een metafoor voor de 'strijd' tegen het establishment 'that in most areas really keeps control'. Van de zes BAFTA-nominaties werd die voor het camerawerk verzilverd.

The Pumpkin Eater

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Anne Bancroft, Peter Finch, James Mason, Cedric Hardwicke en Alan Webb.

Moeder van een aantal kinderen, is wederom zwanger van haar tweede man als ze ontdekt dat hij haar bedriegt.

Of Human Bondage

1964 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Romantiek van Ken Hughes en Henry Hathaway. Met o.a. Kim Novak, Laurence Harvey, Siobhan McKenna, Robert Morley en Roger Livesey.

Overbodige derde verfilming van de beroemde melodramatische roman van W. Somerset Maugham. Het draaien van de film werd gestart door Henry Hathaway, die echter na enkele dagen vervangen werd door Hughes. Harvey als de artistiek aangelegde geneesheer en Novak als de verleidelijke femme fatale zijn niet geschikt voor hun rollen, terwijl Bryan Forbes er niet in slaagde de dramatiek van de roman te visualiseren in zijn scenario. Goede bijrollen van Britse acteurs kunnen de oppervlakkige benadering van het gegeven niet opvangen. Fotografie is ditmaal van Oswald Morris en Ron Goodwins vlotte thema werd destijds een hit.

Come Fly with Me

1963 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Dolores Hart, Hugh O'Brian, Pamela Tiffin, Karlheinz Böhm en Lois Nettleton.

Vluchtige stof over drie stewardessen die echtgenoten aan de haak willen slaan en te maken krijgen met drie mannen op een transatlantische vlucht. Glitter en makkelijke kijkkost. Scenario van William Roberts naar een roman van Bernard Glemser.

Lolita

1962 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Stanley Kubrick. Met o.a. James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon, Peter Sellers en Lois Maxwell.

Toen Kubricks Lolita (over de obsessieve liefde van een middelbare man voor een kindvrouwtje) in 1962 in Amsterdam draaide, moest de geïnteresseerde bioscoopbezoeker er snel bij zijn. Na een paar weken werd de film - naar Nabokovs gelijknamige roman - uit de roulatie gehaald, om pas in 1981 weer op te duiken. Kubricks 'pikanterie' werd destijds als mislukt beschouwd, maar wordt nu erkend als een van zijn meesterwerken. Overigens is van de expliciete erotische fantasieën van Nabokovs hoofdpersoon Humbert Humbert (in de film gespeeld door James Mason) weinig terug te zien. Mason mag Lolita's teennagels lakken en bewonderend kijken. Dat is het wel zo'n beetje.

The Guns of Navarone

1961 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quayle en James Darren.

The Guns of Navarone is zonder twijfel een echte oorlogsfilm, maar dan wel eentje met ongekend briljante stille scènes. Allegaartje van specialisten krijgt bijkans hopeloze opdracht om de reusachtige nazi-kanonnen van het Griekse Navarone onschadelijk te maken. De mannen moeten onderlinge problemen terzijde schuiven om kans te hebben de vernuftige Duitsers te slim af te zijn. Gregory Peck speelt mooie, maar soms wat gemaniëreerde rol van koele kapitein en bergbeklimmer. In 1978 maakte regisseur Guy Hamilton - vooral bekend om James Bond-films als Goldfinger en Diamonds Are Forever - een vervolg onder de titel Force 10 from Navarone.

The Entertainer

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Laurence Olivier, Brenda De Banzie, Roger Livesey, Joan Plowright en Alan Bates.

Archie Rice was ooit een succesvol vaudeville entertainer, nu heeft hij moeite om aan inkomsten te komen. Met schulden, drankgebruik en overspelig gedrag sleept hij zijn naasten mee in misère. Op verzoek van Laurence Olivier, algemeen gezien als de grootste Britse Shakespeare-acteur, schreef nieuwe generatie- theatermaker John Osborne een stuk, dat vervolgens ook naar Broadway ging. Olivier kreeg er een nominatie voor een Tony voor, en een Oscarnominatie voor deze filmbewerking. Niet lang na de première trouwde Olivier met tegenspeelster Plowright, hier te zien als zijn dochter.

Our Man in Havana

1960 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Thriller van Carol Reed. Met o.a. Alec Guinness, Burl Ives, Maureen O'Hara, Ernie Kovacs en Noel Coward.

Een zwakke satirische spionageparodie, gebaseerd op een boek van Graham Greene dat door hemzelf voor deze film bewerkt werd. Guinness is een verkoper van stofzuigers die Brits agent wordt.

Look Back in Anger

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Edith Evans, Mary Ure en Gary Raymond.

Deze film is gebaseerd op het beroemde 'kitchen sink drama', een toneelstuk van John Osborne. Burton komt tegen het leven en tegen zijn vrouw in opstand. Realistisch gefilmd en dit spel; felle dialogen. Het scenario is van Nigel Keale en Osborne. Het camerawerk is van Oswald Morris.

The Roots of Heaven

1958 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

The Key

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Carol Reed. Met o.a. William Holden, Sophia Loren, Trevor Howard en Oskar Homolka.

De roman van Jan de Hartog wordt een oppervlakkig liefdesverhaal. Loren is de teleurgestelde vrouw die haar sleutel aan een serie marinekapiteins uitdeelt tijdens WO II in de hoop dat hun leven vol gevaar er iets vrolijker door wordt.

Heaven Knows, Mr. Allison

1957 | Drama, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1957. Drama van John Huston. Met o.a. Deborah Kerr en Robert Mitchum.

Tijdens de strijd in de Stille Zuidzee strandt een marinier op een eiland dat bezet is door de vijand. Tot zijn grote verbazing treft hij hier een aspirant non aan. Ze delen hun schaarse proviand en hij verzorgt haar bij haar koortsaanvallen. Hij is niet ongevoelig voor haar charmes, maar zal zij haar roeping voor hem opgeven. Het verhaal, gebaseerd op het boek van Charles Shaw, zegt niet zoveel, de cast des te meer. Kerr en Mitchum weten als novice en militair ver te ontstijgen aan de Hollywoodse formule van 'twee onkoppelbare mensen worden verliefd'. Kerr werd voor de vierde keer genomineerd met een Oscar.

The Man Who Never Was

1956 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Clifton Webb, Gloria Grahame, Robert Flemyng, Josephine Griffin en Stephen Boyd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er aan geallieerde kant een onwaarschijnlijke misleidingstruc bedacht om de Duitse troepen weg te krijgen uit beoogde landingsplaats Sicilië. In de spullen van een aangespoeld lijk in Brits uniform moest een flard informatie wijzen op een invasie in Griekenland. Fascinerend verhaal kreeg een mooi scenario van Nigel Balchin die er een BAFTA voor kreeg. Het autobiografische boek van luitenant Ewen Montagu uit 1953, waarin hij terugkeek op de slimme zet, kreeg later een tweede filmbewerking met Operation Mincemeat (2021).

Moby Dick

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Gregory Peck, Richard Basehart, Orson Welles, Leo Genn en James Robertson Justice.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

Beau Brummell

1954 | Historische film, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1954. Historische film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Stewart Granger, Robert Morley, Elizabeth Taylor en Peter Ustinov.

Stewart Granger is perfect als de stoere maar elegante Beau, een 'common man' die de prins van Wales (Ustinov) zelfverzekerd tegen de gepoederde haren instrijkt en de dames in het gezelschap van de hoogheid onbekommerd het hof durft te maken. Lord Byron (Willman) wist precies wat hij aan hem had: 'Brummell is het product van een nieuwe tijd, van weefmachines en ijzerfabrieken, een roetige, arbeidzaam tijdperk. 'Elizabeth Taylor is verrukkelijk als Lady Patricia, de vrouw in Brummells leven.

Beat the Devil

1953 | Komedie, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1953. Komedie van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Robert Morley en Peter Lorre.

Komedie is een duivels ingewikkeld genre, zo bleek wel in 1953 toen regisseur Huston en acteur Bogart voor het laatst samen een film afleverden. In Beat the Devil, geschreven door Truman Capote, hengelt de legendarische acteur subtiel naar de lach in een bont avontuur waarin een bende wanhopige mannen rond de Middellandse Zee aast op een stuk uraniumrijke grond, aangespoord door twee prachtige vrouwen. Helaas ging de gebezigde satire aan de jaren vijftig-goegemeente voorbij en haalde de inmiddels herontdekte film het niet bij Huston-Bogart klassiekers als The Maltese Falcon (1941) en The African Queen (1951).

Moulin Rouge

1952 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Drama van John Huston. Met o.a. José Ferrer, Christopher Lee, Zsa Zsa Gabor, Suzanne Flon en Eric Pohlmann.

Fraaie film over een periode uit het leven van de Henri de Toulouse-Lautrec (Ferrer). De schilder en graficus werd vooral bekend doordat hij het ­Parijse nachtleven rond 1900 vastlegde in ontroerende portretten. Hij had een klein gedrongen postuur, een misvormde voet en een moeizame relatie met de lokale schonen. En ook veel dorst. Regisseur Huston weet de sfeer van Montmartre en de daar aanwezige bonte personages fraai te treffen, ook omdat hij de film liet schieten in een speciaal aangepast kleurenpalet. Prima spel van Ferrer en een mooie titelsong. De film kreeg de Oscars voor beste vormgeving en beste kostuums en een Zilveren Leeuw in Venetië.