Pieter Jan Brugge (1956): regie en productie.
Er zijn 12 films en 1 serie gevonden.

Bosch

2014 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2014. Misdaad van Eric Ellis Overmyer. Met o.a. Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick en Madison Lintz.

Gebaseerd op de bestsellers van Michael Connelly. Harry Bosch (Titus Welliver), rechercheur moordzaken bij de LAPD, staat terecht voor het neerschieten van een vermeende seriemoordenaar als een cold case hem confronteert met zijn verleden. Bosch valt op dappere nieuwkomer Julia Brasher (Annie Wersching), het afdelingsbeleid zorgt voor onrust en Bosch strijdt kosten wat kost voor rechtvaardigheid

Love & Other Drugs

2010 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2010. Romantische komedie van Edward Zwick. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Oliver Platt, Judy Greer en Hank Azaria.

Gladde verkoper Jamie (Gyllenhaal) heeft nooit moeite om aantrekkelijke jonge vrouwen het bed in te praten. Op een dag ontmoet hij Maggie (Hathaway), die ook valt voor zijn charme. Zij wil het puur seksueel houden: ze lijdt aan de ziekte van Parkinson, wil geen medelijden, houdt mensen het liefst op een afstand. Maar Jamie krijgt onverwacht diepe gevoelens voor Maggie. De film begint als een romcom, bekritiseert de farmaceutische industrie, ontroert even en zwiept dan weer naar slapstick. De hoofdrolspelers hebben ontegenzeglijk chemie, maar de film is uit balans.

Defiance

2008 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 2008. Drama van Edward Zwick. Met o.a. Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos en Allan Corduner.

Nadat hun ouders door de nazi's zijn vermoord, verschuilt een aantal Joodse boerenzonen zich in de ondoordringbare bossen van Navahrudak, in wat tegenwoordig Belarus heet. Steeds meer mensen voegen zich bij hen; uiteindelijk hebben ze 1200 mannen, vrouwen en kinderen onder hun hoede. Regisseur Zwick maakte van dit waargebeurde verhaal een weinig subtiele film, waarin de rivaliteit tussen de broers Tuvia (Craig) en Zus Bielski (Schreiber) centraal staat: Tuvia voelt zich verantwoordelijk voor de bescherming van de groep, Zus wil niets liever dan wraak nemen op de Duitsers.

Miami Vice

2006 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2006. Actiefilm van Michael Mann. Met o.a. Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Justin Theroux en Naomie Harris.

De politieserie Miami Vice maakte van Don Johnson een stijlicoon en sekssymbool. Zeventien jaar na de laatste aflevering (uit 1989), maakte regisseur Mann een film over de undercoveragenten James ‘Sonny’ Crockett en Ricardo ‘Rico’ Tubbs. Beelden van zonnige stranden met mooie meisjes in bikini’s ontbreken, net als de roze flamingo‘s, schoudervullingen en de muziek van Jan Hammer. Wat wel hetzelfde is gebleven: Crockett (Farrell) en Tubbs (Foxx) zijn macho en supercool, ook in de benardste situaties. Miami Vice, waarin de mannen een internationale drugsbende proberen op te rollen, is een zinderende blockbuster; een stijlvolle, duistere thriller vol bloedige afrekeningen, ripdeals en shoot-outs.

The Clearing

2004 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Thriller van Pieter Jan Brugge. Met o.a. Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe, Alessandro Nivola en Matt Craven.

Onderweg naar zijn werk wordt zakenman Wayne Hayes (Redford) gekidnapt door Arnold Mack (Dafoe), die hem vertelt dat hij vrijkomt als het losgeld betaald is. Thuis beantwoordt Waynes steeds bezorgdere echtgenote (Mirren) steeds lastiger vragen van de FBI. Regisseur Brugge, in Hollywood al succesvol als producer (The Insider, 1999), schreef mee aan het scenario en baseerde zich op een geruchtmakende Nederlandse ontvoeringszaak, maar juist de fictieve ontwikkelingen aan het thuisfront zijn het sterkst. Goed spel van Redford en Dafoe, maar vooral van Mirren.

The Insider

1999 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Drama van Michael Mann. Met o.a. Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora en Philip Baker Hall.

Filmkunstenaar Michael Mann (Heat) liet in 1999 wederom zijn almacht gelden met The Insider, een quasi documentaire gebaseerd op de heikele avonturen van een klokkenluider in de Amerikaanse tabaksindustrie. Russell Crowe speelt de voormalige sigarettenwetenschapper Jeffrey Wigand, een doorsnee man die vlamt onder druk. Zijn klankbord is Al Pacino die fungeert als de nieuwsgretige producent Lowell Bergman van de gerenommeerde nieuwsshow 60 Minutes. The Insider blinkt uit wat betreft regie, cameravoering en montage maar het zwaartepunt ligt bij het sublieme samenspel van Crowe en Pacino. De chemie tussen de heren wordt verbeeld in plaats van uitgelegd en dat is zeldzaam.

Bulworth

1998 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Halle Berry, Don Cheadle, Oliver Platt en Paul Sorvino.

In het jaar van Lewinsky-gate waren er maar liefst drie politieke satires in de bioscopen te zien: Wag the Dog, Primary Colors en Bulworth. Deze vierde film van Beatty als regisseur was niet de meest succesvolle, maar misschien wel de slimste, meest bijtende van de drie. Beatty speelt de uitgebluste senator Jay Bulworth die zo moe is van zijn eigen holle speeches, dat hij besluit nog voor zijn snel naderende dood de waarheid te zeggen. Over de geldzucht van politici, de corruptie van media en de verstrengeling van Hollywood en het bedrijfsleven met de politiek. Na een metamorfose tot rapper gaat hij al rijmend de boer op met zijn boodschap: 'One man, one vote, now is that really real? / The name of our game is let's make a deal.' Toegegeven, de 61-jarige Beatty in hiphop outfit oogt maf, maar de humor van de geëngageerde filmmaker, die zelf overwoog zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen 2000, is overrompelend.

Clifford

1994 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1994. Familiefilm van Paul Flaherty. Met o.a. Martin Short, Charles Grodin, Mary Steenburgen, Dabney Coleman en G.D. Spradlin.

De tien-jarige Clifford (Short) is een onmogelijk kind dat er geen moeite mee heeft om op weg naar Hawaii een vliegtuig te saboteren. Hij wil in L.A. landen omdat hij zo graag Dinosaurusland wil bezoeken. Zijn ouders dumpen hem bij zijn oom Martin (Grodin). Hij wil Clifford gebruiken om zijn vriendin (Steenburgen) te bewijzen dat hij best overweg kan met kinderen. De enige gag in de film is Short de rol te laten spelen van een tien-jarige. Verder is het zeer droevig. Mislukte gags, domme dialogen, schmierende acteurs. De enige die overeind blijft in dit onding is Steenburgen. De film werd gemaakt in 1991, maar de release werd drie jaar tegengehouden door het bankroet van productiemaatschappij Orion. Bij het zien van dit geval is het niet moeilijk te bedenken waarom een producer over de klippen gaat. Jay Dee Rock en Bobby Von Hayes schreven het scenario, dat door John A. Alonzo ingeblikt werd. Dolby Stereo S.R.

The Pelican Brief

1993 | Thriller, Mysterie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, John Heard en Tony Goldwyn.

Een rechtenstudente ontdekt min of meer bij toeval een samenzwering achter de moord op twee magistraten om vervolgens door alle mogelijke autoriteiten te worden opgejaagd. En dat gaat volgens de beproefde Roberts methodiek: een intro van grondig en overtuigend acteren, een intermezzo van kinderlijke verwondering en een finale van deerniswekkende rechtschapenheid. Rasacteurs Shepard en Washington, als respectievelijk professor/minnaar en journalist/minnaar moeten het doen met de kliekjes. Regisseur Pakula baseerde zijn gecompliceerde intrige op de roman van John Grisham en brengt de bonbondoosthriller met stijl op het doek.

Fatal Instinct

1993 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1993. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Armand Assante, Sherilyn Fenn, Kate Nelligan, Sean Young en Christopher McDonald.

Politieman Ned Ravine is ook advocaat. Hij arresteert misdadigers om hen dan weer vrij te pleiten. Zijn vrouw Lana voelt zich verwaarloosd. Samen met haar minnaar Frank Kelbo bedenkt ze een plannetje om hem te vermoorden. Ook bekend als TRIPLE IDEMNITY.

Consenting Adults

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Kevin Kline, Mary Elizabeth Mastrantonio, Kevin Spacey, Rebecca Miller en Forest Whitaker.

Kline en Mastrantonio vormen een yuppie-echtpaar dat wordt opgevrolijkt door de komst van het stel Spacey-Miller als avontuurlijke buren. Vooral Spacey blijkt een kleurrijk mannetje dat Kline meteen uit de financi[KA3]ele nood helpt. Wanneer Kline zijn lodderoog wat te veel op knappe buurvrouw Miller laat vallen, stelt Spacey meteen een partnerruil-voor-[KA1]e[KA1]en- nacht voor. De volgende ochtend wordt Miller vermoord aangetroffen en Kline zit in de puree want hij wordt door iedereen met een beschuldigende vinger nagewezen. De kijker weet echter beter. Na een veelbelovende start ontsporen film en verhaal (naar een scenario van Matthew Chapman) door foutieve logica en al te vertrouwde formule-finale. Camerawerk van Stephen Goldblatt.

De afstand

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Bennie Roeters, Ruud Westerkamp, Paul Berrenos, Maria de Booy en Herman van Elteren.

Een jonge zeeman bekijkt tijdens de reis super-8-filmpjes over een vriend die stierf na een overdosis heroïne. Een indringende, 'literaire' film naar een scenario van René Seegers en Leon de Winter.

Norma

1977 | Drama

Nederland 1977. Drama van Martin Lagestee. Met o.a. Geert de Jong, Jules Hamel en Lou Steenbergen.

Norma (de Jong) is de nieuwe attractie in het cabaret van Max (Steenbergen). Juist voor haar eerste optreden wordt ze in haar kleedkamer verrast door haar vroegere partner (Hamel), een goochelaar. Deze is jaloers op het mogelijke toekomstige succes van zijn ex-assistente en is vastbesloten haar optreden te verstoren. Kort, maar uiterst efficiënt beeld van menselijke na-ijver in de toneel- en cabaretkringen. De sfeer zit juist en de acteurs zetten hun personage zeer geloofwaardig neer. Het einde komt aan als een koude douche. De actie speelt zich integraal af in de kleedkamer van Norma. Schitterend uitgewerkt scenario van Dick Maas. Fotografie is van Jules van den Steenhoven. Gemaakt als eindexamenfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie.