Fred Düren is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Ende der Unschuld

1991 | Oorlogsfilm

Duitsland 1991. Oorlogsfilm van Frank Beyer. Met o.a. Jürgen Hentsch, Udo Samel, Rolf Hoppe, Hanne Hiob en Walter Kreye.

Op 6 augustus 1945 horen tien Duitse wetenschappers via de radio dat de eerste atoombom is gevallen op Hiroshima. Hoewel ze zelf al sinds 1938 aan de ontwikkeling van een kernreactor werken, reageren ze met ontsteltenis wat omslaat in nieuwsgierigheid: hoe konden de Amerikanen slagen in iets wat henzelf tot dan toe niet gelukt was? Na het einde van de oorlog worden zij in Farm Hall door de Britse geheime diensten ondervraagd. Dan blijkt dat twee wetenschappers, Otto Hahn (gespeeld door Hoppe) en Lise Meitner (gespeeld door Hiob) in 1938 het geheim van de kernsplitsing al onder de knie hadden. Maar gelukkig deden zich allerlei problemen voor, zodat het nooit tot productie is gekomen. In reportagestijl gedraaid en met de Bundesfilmpreis bekroond, is dit een bijzonder interessante kijk op de levens, de filosofie, de moeilijkheden, de houding en uiteindelijk de internering van tien Duitse fysici die aan een Duitse kernbom werkten, voor en tijdens WO II. Scenario van Wolfgang Menge.

Die Grünstein-Variante

1985 | Drama, Historische film

Duitsland 1985. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Fred Düren, Klaus Schwarzkopf, Jörg Gudzuhn en Rolf Hoppe.

Drie mannen, een Duitse zeeman, een Griekse kok en een Poolse joodse slager leren elkaar kennen in het Parijs van 1939, in een cel waar ze wachten op uitwijzing. Ondanks hun zeer verschillende achtergronden kunnen ze goed met elkaar opschieten. De titel van de film slaat op de geniale schaakzet, die de jood Grünstein in de gevangenis ontwikkelt, en waarmee hij de Duitser Lodek, een schaakprof, verslaat. Het geheel doet denken aan het beroemd geworden verhaal Schachnovelle van Stefan Zweig.

Der Aufenthalt

1983 | Oorlogsfilm, Drama

Oost Duitsland 1983. Oorlogsfilm van Frank Beyer. Met o.a. Sylvester Groth, Fred Düren, Klaus Piontek en Matthias Günther.

Harde, pessimistische film gebaseerd op feiten. Op 19-jarige leeftijd wordt de schrijver Hermann Kant gevangengenomen door oprukkende Russische troepen aan het Oostfront. Bij vergissing wordt hij aangezien voor een nazi-beul en door Poolse ondervragers in een speciale gevangenis voor oorlogsmisdadigers gefolterd. Ook zijn medegevangenen willen hem zien bekennen alvorens ze hem in hun midden aanvaarden. De afstandelijkheid van de regie doet afbreuk aan de potentiële impact van de film. De vertolking van Groth is ook niet altijd overtuigend.

Fleur Lafontaine

1978 | Drama

Oost Duitsland 1978. Drama van Horst Seemann. Met o.a. Angelica Domröse, Hilmar Thate, Eberhard Esche, Gisela May en Fred Düren.

Een vrouw die haar hele leven al kampt met psychische problemen, belandt na een ongeluk in een kliniek waar ze haar levensverhaal vertelt aan de dokter. Een sterke acteerprestatie van Domröse. Het scenario is van Dinah Nelken en regisseur Seemann naar de roman Das angstvolle Heldenleben einer gewissen Fleur Lafontaine van Nelken. Het camerawerk is van Hans-Jürgen Kruse.

Mir nach, Canaillen!

1964 | Avonturenfilm

Oost Duitsland 1964. Avonturenfilm van Ralf Kirsten. Met o.a. Manfred Krug, Fred Düren en Monika Woytowicz.

Een eenvoudige herder blijkt zeer vaardig met de degen. Hij maakt de adel belachelijk en krijgt het mooie meisje.

Der Fliegende Holländer

1964 | Drama, Historische film, Romantiek, Fantasy

Oost Duitsland 1964. Drama van Joachim Herz. Met o.a. Anna Prucnal, Gerd Ehlers en Fred Düren.

Het verhaal van deze film is gebaseerd op de gelijknamige opera van Wagner uit 1841. Meisje Senta (Prucnal), de dochter van een reder, fantaseert dat ze de vrouw is van de Vliegende Hollander (Düren) en hem helpt de vloek op te heffen die hem dwingt eeuwig over de zeeën te zwalken. De spelprestaties zijn goed en de beelden zien er mooi uit, maar de film mist dynamiek. Het scenario is van Harald Horn en regisseur Herz. Het camerawerk is van Peter Brand, Erich Gusko en Karl Neugebauer.

Klaun Ferdinand a raketa

1962 | Familiefilm, Sciencefiction

Tsjechoslowakije/Tsjechië 1962. Familiefilm van Jindrich Polák. Met o.a. Fred Düren, Eva Hrabětová, Hanuš Bor, Vladimír Horka en Arthur Neubert.

Alarm in de stad! Een buitenaardse raket is in aantocht. Iedereen vlucht voor het aanstormende gevaar weg om zich in veiligheid te brengen. De enige die van dit alles niets merkt is clown Ferdinand (D[KA5]uren), die zich klaarmaakt om op te treden. Onderweg naar het theater ontmoet hij drie kinderen, die hem op de hoogte brengen van het gevaar. En inderdaad, even later wordt zijn wagentje gekaapt door het ruimteschip, terwijl hijzelf en de kinderen er nog in zitten. SF- verhaal voor de allerkleinsten. Er wordt geen rekening gehouden met wetenschappelijke logica en de speciale effecten staan op het peil van het Amerikaanse seriewerk uit de jaren 1930-40. De E.T. van dienst is een metalen schepsel dat voor een robot moet doorgaan. Het is zeer de vraag of deze prent kinderen van nu nog kan boeien. Het veel te onschuldige en brave scenario is van Polák en Ota Hofman. Zonder veel fantasie in beeld gebracht door Jan Kališ.

Sheriff Teddy

1957 | Familiefilm

Oost Duitsland 1957. Familiefilm van Heiner Carow. Met o.a. Günther Simon, Else Wolz, Erich Franz, Helga Göring en Fred Düren.

Een op stripverhalen verzot Westberlijns jongetje komt in Oost-Berlijn terecht, waar zijn niewe vrienden hem leren dat het lezen van strips alleen maar van kwaad tot erger kan leiden. Ook in Nederland waren er in de jaren 1950-1960 door de regering gesteunde acties van opvoeders waarbij de jeugd gevraagd werd deze schadelijke lectuur op school ter vernietiging in te leveren.