Dick Maas (1951): regie, cast, scenario, productie en muziek.
Er zijn 29 films gevonden.

De Dick Maas Methode

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Jeffrey De Vore.

Met zijn schaamteloos platte, technisch indrukwekkende blockbusters is cineast Dick Maas (Flodder, Amsterdamned, Sint) een uniek Nederlands talent, daar laat deze docu geen twijfel over bestaan. De Dick Maas Methode is wel erg conventioneel van vorm: een aaneenschakeling van pratende hoofden, filmfragmenten en archiefmateriaal, keurig chronologisch geordend. Maar de inhoud is even vermakelijk als informatief, en schetst en passant een aardig tijdsbeeld. Ondanks Maas’ eigen medewerking is de film geen kritiekloze lofzang geworden, al had zijn soms lompe omgang met medewerkers (zoals Tatjana Šimić in Flodder) best wat steviger mogen worden bevraagd.

Prooi

2016 | Thriller

Nederland 2016. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Sophie van Winden, Mark Frost, Julian Looman, Victor Löw en Theo Pont.

Na een psychopathische moordenaar in de Amsterdamse grachten, een demonische lift en een zombie-Sinterklaas, voert regisseur/scenarist/componist Maas in de griezelkomedie Prooi een bloeddorstige leeuw op die het Vondelpark onveilig maakt. De film is vakkundig en met zichtbaar plezier geregisseerd: met de actie, ranzigheid en typische Maashumor zit het wel goed. De leeuw - een combinatie van robot en computeranimatie - oogt soms wat houterig, maar kan ermee door. Zwakste schakel is het scenario: plot, personages en dialogen zijn zelfs voor een sympathieke pulpfilm te mager. In Nederland geflopt, maar een verrassend succes in China.

Quiz

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Barry Atsma, Pierre Bokma, Hanna Verboom en Kim van Kooten.

Barry Atsma is een oppervlakkige quizmaster die in een sjiek Italiaans restaurant wacht op zijn vrouw en dochter, Pierre Bokma een lastige klant die beweert dat hij de vrouw en dochter van de quizmaster heeft ontvoerd. Daar draait alles om in de thriller Quiz. Regisseur en scenarioschrijver Dick Maas gaat - zoals gebruikelijk - regelmatig over the top in de film, maar beide hoofdrolspelers houden de film geloofwaardig en spannend. En dankzij de teksten van Bokma, en Maas' schimpscheuten richting televisieamusement en politie, is de film af en toe ook vilein grappig.

Sint

2010 | Horror

Nederland 2010. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Egbert Jan Weeber, Caro Lenssen, Kees Boot en Madelief Blanken.

Afvallige bisschop Sint Niklas komt elke vijfde december met een volle maan naar Amsterdam om wraak te nemen op de moord die op hem is begaan. Een Sinterklaas met een verbrand, half vergaan skelettenhoofd, die met zijn bende moordende pieten de straten onveilig maakt. Regisseur Maas wilde een horrorfilm maken over iets normaals en alledaags als Sinterklaas. Dat lukte, vooral het begin van de film is sterk. Over de - inderdaad behoorlijk griezelige - poster ontstond veel commotie, collega-regisseur Johan Nijenhuis wilde de poster zelfs laten verbieden. Tevergeefs.

Moordwijven

2007 | Komedie

Nederland 2007. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis, Sanne Wallis de Vries, Hans Kesting en Kees Boot.

De drie miljonairsvrouwen Kitty (Van Doesburgh), Estelle (Minis) en Nicolette (Wallis de Vries) leiden een welvarend leven. Hun enige zorg is de strijd tegen het ouder worden. Het kabbelende bestaan wordt doorbroken wanneer Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemd gaat. Verveling en hebzucht drijven de dames ertoe een plan te beramen: de overspelige echtgenoot moet dood. De achtste speelfilm van Dick Maas is een bij vlagen amusante satire op de consumptiemaatschappij, die steunt op ouderwetse kluchtconventies zoals persoonsverwisselingen, pikanterieën en het te kijk zetten van wat eens de gegoede burgerij werd genoemd.

Amazones

2004 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Nederland 2004. Komedie van Esmé Lammers. Met o.a. Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan, Susan Visser en Pierre Bokma.

Vederlichte misdaadkomedie over vier vrouwen in uitzichtloos Breda-Noord die uit financiële noodzaak besluiten een bank te beroven. Scenarioschrijver Barbara Jurgens wilde 'een lekkere brede publieksfilm voor vrouwen, een film die zowel je moeder, de buurvrouw, de kleuterjuf en de groentevrouw aanspreekt'. Van al die miljoenen potentiële toeschouwers kwamen er slechts 26 duizend opdagen. Jammer, want Amazones is een pretentieloze Nederlandse komedie zonder een spoortje maatschappijkritiek, een makkelijke film die vermaakt van begin tot einde.

Long distance

2003 | Korte film

Nederland 2003. Korte film van Dick Maas.

Een vader krijgt opweg naar huis een fataal ongeluk. Hij probeert vanuit zijn autowrak telefonisch contact op te nemen met zijn gezin.

Tom & Thomas

2002 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm, Jeugdfilm, Actiefilm

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Avonturenfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Aaron Taylor-Johnson, Sean Bean, Ryan Nelson, Inday Ba en Derek de Lint.

'Tom & Thomas is een jongensboek, een actiefilm met emotie,' zei Lammers. De emotie uit zich vooral in de eenzaamheid van het brave weeskind Thomas (Johnson). Hij heeft een denkbeeldig vriendje, dat zo denkbeeldig nog niet is. Hij heet Tom (ook Johnson) en hij zit in een weeshuis waar nare zaken plaatsvinden - en hier komt de actie om de hoek kijken. Voor de internationale markt werd deze jeugdfilm opgenomen in het Engels, met vooral Britse acteurs. Voor de Nederlandse kinderen moest er dus vreemd genoeg een nagesynchroniseerde versie komen.

Claim

2002 | Thriller, Actiefilm, Drama

Nederland​/​​Argentinië 2002. Thriller van Martin Lagestee. Met o.a. Billy Zane, Louise Lombard, Fedja van Huêt en Stephen Da Costa.

Vrouwelijke verzekeringsinspecteur uit Nederland onderzoekt in Buenos Aires de zaak rond een gezonken vrachtschip en ontdekt samen met een angstige Argentijnse advocaat dat de gerenommeerde Londense verzekeringsfirma Lloyds zaken doet met de maffia.

Down

2001 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Nederland 2001. Horror van Dick Maas. Met o.a. James Marshall, Naomi Watts, Eric Thal, Michael Ironside en Edward Herrmann.

Dick Maas maakte De Lift nog een keertje, maar dan voor de Amerikaanse markt. Deze versie bleek minder succesvol.

Young Indiana Jones: The masks of evil

1999 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1999. Avonturenfilm van Mike Newell en Dick Maas. Met o.a. Kathrine Butler, Keith Szarabajka, Sean Patrick Flanery, Lloyd Owen en Ronny Coutteure.

Dick Maas maakte De Lift nog een keertje, maar dan voor de Amerikaanse markt. Deze versie bleek minder succesvol.

Do Not Disturb

1999 | Actiefilm, Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1999. Actiefilm van Dick Maas. Met o.a. William Hurt, Jennifer Tilly, Denis Leary, Francesca Brown en Michael Chiklis.

Eerste Engelstalige uitstapje van regisseur Maas (Flodder, Amsterdamned). Walter Richmond (Hurt) reist met zijn vrouw Cathryn (Tilly) en zzijn tienjarige dochtertje Melissa (Brown) voor zaken naar het verderfelijke Amsterdam. Als gevolg van een ongeval enkele jaren geleden kan Melissa niet praten maar wel horen. Het echtpaar verliest de kleine meid even uit het oog, die prompt getuige is van een moord. De moordenaars achtervolgen haar door de stad. Gelukkig krijgt ze hulp van een dakloze junk. De overvolle film vol clichés over Nederland leverde helaas geen Hollywoodcarrière voor Maas op.

De Rode Zwaan

1999 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Nederland 1999. Jeugdfilm van Martin Lagestee. Met o.a. Rufus Heikens, Sanne Himmelreich, Pierre Bokma, Liz Snoyink en André van den Heuvel.

In deze spannende jeugdfilm gaat een jongen op bezoek bij zijn opa die net is verhuisd naar het huis van zijn jeugd. Even later bevindt hij zich in de wilde fantasiewereld van zijn grootvader, vol angstaanjagende vismannen. De tweede lange speelfilm (na Angie) van Lagestee, doorgaans beter bekend als producent, is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Diens boek 'Het zakmes' leverde eerder een succesvolle kinderfilm op.

Lang leve de koningin

1995 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland 1995. Jeugdfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Tiba Tossijn, Monique van de Ven, Jack Wouterse, Derek de Lint en Lisa de Rooy.

De achtjarige Sarah (Tossijn) koopt een mooi schaakspel, een vriendje leert haar de beginselen van het spel. Maar eigenlijk krijgt ze schaakles van de witte stukken, vooral van de koningin (Van de Ven) en de koning (Wouterse). Met succes, ze leert zo goed schaken dat ze, ondanks de scepsis van haar leraar, mag deelnemen aan een schaaksimultaan tegen een grootmeester. Hartverwarmende jeugdfilm, waarna je meteen zin hebt in een potje schaak. Regisseur Lammers is kleindochter van de legendarische Nederlandse schaakgrootmeester Max Euwe. Gouden Kalf voor beste film.

Flodder 3

1995 | Komedie

Nederland 1995. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Nelly Frijda, Coen van Vrijberghe de Coningh, Stefan de Walle, Tatjana Simic en Sander Swart.

In de chique wijk Zonnedael bereiden de bewoners zich voor op de feestelijkheden rond het 25-jarig bestaan. De familie Flodder is vanzelfsprekend niet welkom, daarom probeert de feestcommissie de Floddertjes weg te pesten. Ondertussen vindt ma Flodder de liefde van haar leven. Flodder 3 is bovenal een vervolg op de tv-serie: acteurs Huub Stapel en René van 't Hof hebben net als in de serie plaatsgemaakt voor twee mindere goden, gebleven zijn de explosies en blote borsten. Voor de liefhebber.

Flodder in Amerika!

1992 | Komedie

Nederland 1992. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic en Lou Landré.

Om een tijdje af te zijn van de asociale Floddertjes sturen de notabelen van Zonnedael de onaangepaste familie naar Amerika, in het kader van een uitwisselingsprogramma. De Flodders, in New York aangezien voor een delegatie Russische artsen, worden met alle egards behandeld, hun begeleider, sociaal werker Sjakie, gaat het minder voor de wind. Na het enorme commerciële succes van de eerste film werd het onvermijdelijke tweede deel nog iets duurder en iets platter. Al met al een redelijk geslaagde aflevering, voor liefhebbers. Beter dan deel drie.

De Noorderlingen

1992 | Komedie, Drama

Nederland 1992. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Leonard Lucieer, Jack Wouterse, Annet Malherbe, Alex van Warmerdam en Rudolf Lucieer.

Van Warmerdams opvolger van Abel schetst een magnifiek beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas (Lucieer). De titelhelden zijn de bewoners van een kale straat die leidt naar niets. Thomas gaat bij voorkeur verkleed als zwarte man vanwege zijn obsessie met Belgisch Congo, de slager (Thomas' vader) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw, de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest. Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).

Oh Boy!

1991 | Komedie

Nederland 1991. Komedie van Orlow Seunke. Met o.a. Orlow Seunke, Kees van Kooten, Monique Smets, Steffen Kroon en Jim van der Woude.

Seunke zet zijn underdogtypetje Pim, van de tv, neer als Boy, een uitbater van een tankstation aan de rand van de woestijn waar hij concurrentie krijgt van Van Kooten als een zakenman met een gloednieuw station en met een dochter (Smets) waarop Seunke verliefd wordt. Gedraaid in de vorm van een film-in-de-film met Seunke als een onervaren en schuchter acteur, Van Kooten als een door de wol geverfde, hooghartige ster en Smets als de actrice waarop zowel Seunke als Van Kooten verliefd zijn. Hierdoor kan Seunke zijn ellende en frustraties als regisseur met filmproducenten kwijt. Een duidelijke hommage aan Buster Keaton, in de vorm van een kleine, frisse komische film met droomgevoelige humor.

Wings of Fame

1990 | Fantasy, Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1990. Fantasy van Otakar Votocek. Met o.a. Peter O'Toole, Colin Firth, Marie Trintignant, Andréa Ferréol en Ellen Umlauf.

O'Toole als verwend, arrogant filmacteur wordt tijdens een filmfestival neergeschoten door Firth als jonge schrijver, die op zijn beurt per ongeluk wordt gedood. Beide mannen ontmoeten elkaar opnieuw op een eiland in een luxueus paleis van het hiernamaals. Wiens faam verbleekt, moet naar een eenvoudige kamer verhuizen en wiens roem helemaal verdwijnt moet het eiland verlaten. De gasten zijn bevreesd om in het vergeetboek te geraken. In deze knellende sfeer probeert O'Toole het motief voor de moord te ontdekken, terwijl Firth hem gade slaat. Hun lot zit aan elkaar verbonden. Eerste speelfilm van de Nederlandse Tsjech Votocek, gelauwerd op het festival van Avoriaz. Visueel mooi maar te veel spielerei. Scenario van de regisseur en Herman Koch. Alex Thompson deed het camerawerk.

The Last Island

1990 | Drama, Avonturenfilm, Experimenteel

Nederland 1990. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Paul Freeman, Shelagh McLeod, Patricia Hayes, Kenneth Colley en Mark Hembrow.

Na een vliegtuigongeluk komt een groep van twee vrouwen, vijf mannen en een hond op een onbewoond eiland terecht. Een van de mannen ontpopt zich als leider, met dramatische gevolgen. Met een internationale cast maakte Marleen Gorris, na De stilte rond Christine M. en Gebroken Spiegels, een financieel ambitieus drama ter afsluiting van een drieluik waarin ze het patriarchaat kritisch bevraagt. Opgenomen op Tobago is The Last Island eerder een ideeënfilm dan een sterk drama. Gorris zou vervolgens het Oscarwinnende drama Antonia maken.

My Blue Heaven

1990 | Komedie, Romantiek, Drama

Nederland 1990. Komedie van Ronald Beer. Met o.a. Leen Jongewaard, Ruud De Wolff, Ivon Pelasula, Koen Wauters en Edda Barends.

Een voorspelbare, bitterzoete romantische komedie, gesitueerd in het Rotterdam van 1961. Jongeman Wauters, zoon van snackbareigenaar Jongewaard, wordt verliefd op Pelasula, oudste dochter van een naar Nederland uitgeweken Indonesisch gezin, dat vlakbij een concurrerend exotisch restaurantje opent. Debuterend regisseur Beer plant ongeloofwaardige en clich[KA1]ematige racistische gegevens in, zonder samenhang of nuances. Amateuristische vertolkingen, vooral van Vlaams tieneridool Wauters, boegbeeld van popgroep Clouseau, die warempel ook nog A.B.N. tracht te spreken. Filmdebuut ook van De Wolff (de helft van het in 1960-70 razend populaire duo 'The Blue Diamonds') als de Indonesische vader. Camerawerk van Marc Felperlaan.

Amsterdamned

1988 | Thriller, Actiefilm

Nederland 1988. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Monique van de Ven, Tatum Dagelet, Hidde Maas en Serge-Henri Valcke.

Maas trekt alle spektakelregisters open in deze amusante, in en rond de Amsterdamse grachten gesitueerde thriller, waarin een rechercheur (Stapel) een klopjacht leidt op een sadistische moordenaar die de stad onveilig maakt. ­Blikvangers zijn de vaak verbluffende stunts, maar al te ­nadrukkelijke knipoogjes naar andere genrefilms en een wat zwakke plot drukken de pret. Maas vond dat in het ‘bekrompen’ Nederlandse filmklimaat zijn film werd ondergewaardeerd en vertrok naar de VS. Waar de Amerikaanse pers vond dat Amsterdamned er heel mooi uitzag – voor een B-film.

Flodder

1986 | Komedie

Nederland 1986. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic en Horace Cohen.

Nadat er gif in de grond onder hun woninkje in een achterstandswijk wordt gevonden moet de asociale familie Flodder snel alternatieve woonruimte krijgen. Het wordt een villa in de dure wijk Zonnedael. De alleenstaande moeder, haar seniele, invalide vader en haar vijf kinderen genieten van hun nieuwe woonomgeving, de buren zijn minder enthousiast. Destijds enorm populaire komedie moet het hebben van platte humor en een volkomen gebrek aan pretentie. De sigarenrokende Ma Flodder in haar bloemetjesjurk en kaplaarzen werd een icoon van onaangepastheid.

Abel

1986 | Komedie, Drama

Nederland 1986. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.

De lift

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Nederland 1983. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Ab Abspoel, Willeke van Ammelrooy, Kees Prins en Peer Mascini.

Voordat Spielberg doorbrak met Jaws maakte hij de lowbudgetfilm Duel, over een man die wordt achtervolgd door een demonische vrachtwagen. De lift, de eerste grote film van Dick Maas, is op vele manieren verwant met het vroege werk van Spielberg. De lift gaat over de subjectieve angst (zie Jaws) voor machines (zie Duel) en is met ­uiterst simpele middelen een zeer ­effectieve horrorfilm. De guillotine-­eigenschap van de lift wordt vakkundig spaarzaam gebruikt: het is de dodelijke potentie van de denkende machine die de film tergend spannend houdt. In 2001 probeerde Maas de Amerikaanse bioscoopgangers te verleiden met de nagenoeg identieke film Down.

Rigor mortis

1981 | Komedie

Nederland 1981. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Olga Zuiderhoek, Michiel Kerbosch, Wim T. Schippers, Helmert Woudenberg en Leen Jongewaard.

Om hun plattelandsherberg meer klandizie te bezorgen, hebben Karel en Truus een stunt bedacht. Karel zal het record levend- begraven-liggen verbeteren. Pas na 124 dagen melden zich de media: een tv-ploeg met alleen aandacht voor Truus. Zwarte humor in een origineel verhaal: kenmerkend voor Maas, die het vak nog niet beheerst zoals later in DE LIFT.

Preview '78

1978 | Komedie, Documentaire, Drama

Nederland 1978. Komedie van Dick Maas, Math van Duurling, Martin Franssen en Jelle van Doornik. Met o.a. Ansje Beentjes, Gees Linnebank, Hansje Boogert, Wim van der Grijn en Pamela Koevoets.

Vijf-luik van eindexamenfilms van de Nederlandse Film en Televisie Akademie. Goede doorsnede van Nederlandse hoop op de toekomst.

Adelbert

1977 | Komedie

Nederland 1977. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Gees Linnebank, Ansje Beentjes, Steve Clisby, Mimi Kok en Cor van Rijn.

Kunstenaar Joris Hansma (Linnebank) zit financi[KA3]eel aan de grond. Hij wil er een eind aan maken, maar zelfs dat lijkt hem maar niet te lukken. Ook zijn vriendin Maria (Beentjes) voelt zich ellendig genoeg om zelfmoord te plegen. Ze nemen zich voor om met een auto op een onbewaakte overweg te gaan staan om zich te pletter te laten rijden door een trein. Joris leent de wagen van zijn vriend Frank (Clisby), een drugdealer. Ze stellen zich strategisch op, temidden van de sporen. En dan maar wachten op de trein. Een alles behalve deprimerend beeld van een koppel dat zelfmoord wil plegen. In de dialogen tussen Joris en Maria voelen we al duidelijk de hand van de man die later het scenario zou schrijven voor FLODDER. Niets is realistisch in deze examenfilm van Maas voor de Nederlandse Film Academie (NFA). Niemand kan op een dag zoveel tegenslag hebben als onze vriend Joris. Maas schreef zelf het inventieve scenario. Hij werd in zijn project gecoached door George Sluizer. Fotografie is van Hubert Bruins.

Historia Morbia

1975 |

1975. Dick Maas. Met o.a. Frans Mulder, Wim Kouwenhoven en Cor van Rijn.

Kunstenaar Joris Hansma (Linnebank) zit financi[KA3]eel aan de grond. Hij wil er een eind aan maken, maar zelfs dat lijkt hem maar niet te lukken. Ook zijn vriendin Maria (Beentjes) voelt zich ellendig genoeg om zelfmoord te plegen. Ze nemen zich voor om met een auto op een onbewaakte overweg te gaan staan om zich te pletter te laten rijden door een trein. Joris leent de wagen van zijn vriend Frank (Clisby), een drugdealer. Ze stellen zich strategisch op, temidden van de sporen. En dan maar wachten op de trein. Een alles behalve deprimerend beeld van een koppel dat zelfmoord wil plegen. In de dialogen tussen Joris en Maria voelen we al duidelijk de hand van de man die later het scenario zou schrijven voor FLODDER. Niets is realistisch in deze examenfilm van Maas voor de Nederlandse Film Academie (NFA). Niemand kan op een dag zoveel tegenslag hebben als onze vriend Joris. Maas schreef zelf het inventieve scenario. Hij werd in zijn project gecoached door George Sluizer. Fotografie is van Hubert Bruins.