Ursula Dirichs: cast.
Er zijn 4 films gevonden.

Die Rachegöttin

1994 | Komedie

Duitsland 1994. Komedie van Wolfgang Panzer. Met o.a. Lola Müthel, Ursula Dirichs, Hans Lobitz, Walter Schmidinger en Rosemarie Fendel.

Zwarte komedie, geschreven door Johannes Reben met Müthel als gepensioneerde actrice, die een vermogen erft van Dirichs, een Oostpruisische lerares die spraaklessen bij haar volgde. Aan de erfenis is een voorwaarde verbonden: Müthel moet afrekenen met iedereen die Dirichs het leven zuur gemaakt heeft. De drie mannen, die het leven van Dirichs verpest hebben worden door Müthels als schietschijf gebruikt. Het camerawerk is van Hans Grimmelmann.

Moffengriet - Liebe tut, was sie will

1990 | Oorlogsfilm, Drama

Duitsland 1990. Oorlogsfilm van Eberhard Itzenplitz. Met o.a. Annemarie Steen, Konstantion Graudus, Edda Barends, Bernard Droog en Ursula Dirichs.

Sentimenteel verhaal over een jonge Nederlandse vrouw die tijdens de bezetting een Duitse soldaat ontmoet en verliefd wordt. Na de bevrijding wordt zij vernederd doordat haar haren worden afgeschoren. Haar katholieke, welgestelde ouders weten haar voor erger te behoeden. Belabberde productie, een compleet gebrek aan emoties en matige dialogen worden gecombineerd met de mythe van de ‘vrome Duitse soldaat’ die enkel orders opvolgt en zich ook niet heel prettig voelt bij de misdaden van ‘de nazi’s’. Met Nederlandse en Duitse acteurs. Het scenario werd bekroond met de DAG-Fernsehpreis 1991.

Ein Unding der Liebe

1988 | Drama

Duitsland 1988. Drama van Radu Gabrea. Met o.a. Erich Bar, Ingeborg Lapsien, Trude Breitschopf, Rolf Zacher en Veronika Faber.

De kogelronde Bar heeft een lullig baantje in de keuken van het zelfbedieningsrestaurant van een hypermarkt in een Duits provinciestadje. Volgestopt door zijn grootmoeder en zijn tante is de jonge dikkerd het mikpunt van spot van zijn collega's. Hij is verkikkerd op een vlotte cassière, maar zij wil niks van hem weten. Hij grijpt naar de fles, gaat zijn werk slecht doen en raakt zijn job kwijt. Bar vereenzaamt en hunkert naar warmte en liefde. Als hij tante en oma vraagt naar zijn moeder, krijgt hij ontwijkende antwoorden en vage opmerkingen, dat ze een hoer was, die verdwenen en vergeten is. Hij wordt onhandelbaar; oma en tante wijzen hem de deur. Hij breekt in bij oma en vindt een brief van zijn moeder en voelt zich belazerd. Hij dwingt ze het adres af, sluit ze op en pikt de spaarcenten; hij gaat zijn moeder in de grote stad opzoeken. Zij is de goedkope werkkracht en huissloof van een groezelige snackbareigenaar, met wie zij hokt. Ze laat haar zoon uit angst voor de uitbater niet bij haar intrekken, maar brengt hem onder bij een bevriende prostituée. Bar wil zijn moeder bevrijden van haar tiran en pleegt een mislukte moordaanslag, waarbij hij echter zelf zijn gezichtsvermogen gedeeltelijk verliest. Hij begrijpt niet dat zijn moeder allang gecapituleerd heeft voor haar troosteloze leventje en het niet wil opgeven. Hij gaat nu een nog eenzamere en liefdelozere toekomst tegemoet. Een film over ontpsoorde gevoelens en mislukte levens. Naar de gelijknamige roman van Ludwig Fels. Bar kreeg voor zijn prachtige rol in 1988 de bijzondere prijs op de Alpinale. Wordt in twee delen uitgezonden; deel één: Die kleine Stadt en deel twee Die große Stadt. Scenario van Sohrab S. Saless en de fotografie is van Horst Schier.

Gelegenheitsarbeit einer Sklavin

1973 | Drama

Duitsland 1973. Drama van Alexander Kluge. Met o.a. Alexander Kluge, Franz Bronski, Traugott Buhre, Sylvia Gartmann en Walter Flamme.

Kluge`s indringende film over de politieke bewustwording van een vrouwelijke arts met een priv[KA1]e-abortuspraktijk, begint met een schitterende zin (zoals Kluge in veel films teksten gebruikt alsof het nog om zwijgende films zou gaan): 'Roswitha voelt een reusachtige kracht in zichzelf, maar uit films weet zij dat dit soort krachten werkelijk bestaat'. Dan kan zo'n film al niet meer fout gaan ook al is het een geladen politiek Kluge-pamflet, hoewel met een fraaie rol van Alexandra Kluge.