James Donald: cast.
Er zijn 27 films gevonden.

Royal Hunt of the Sun

1969 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Historische film van Irving Lerner. Met o.a. Robert Shaw, Christopher Plummer, Nigel Davenport, Michael Craig en Leonard Whiting.

Kleurige vertelling over de Spaanse ontdekkingsreiziger Pizarro op zoek naar goud in Zuid-Amerika, bewerkt naar een succesvol toneelstuk.

Destiny of a Spy

1969 |

Verenigde Staten 1969. Boris Sagal. Met o.a. Lorne Greene, Rachel Roberts, Anthony Quayle, James Donald en Patrick Magee.

Ontevreden Russische spion (Greene) die met tegenzin uit teruggetrokken bestaan komt, en opdracht accepteert om in Londen dood van Engelse geleerde te onderzoeken. Goed subplot over een ontluikende liefdes-affaire met Engelse contraspionne (Roberts). Goed geproduceerd.

Quatermass and the Pit

1968 | Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1968. Avonturenfilm van Roy Ward Baker. Met o.a. James Donald, Barbara Shelly, Andrew Keir, Julian Glover en Maurice Good.

Bemanning van buitenaards ruimteschip in modern Londen. Goede rolbezetting, prima wendingen in scenario en spanning, is een mooi voorbeeld van wat met weinig geld kan. Alleen het onderwerp zal niet iedereen bekoren. In Amerika uitgebracht als FIVE MILLION YEARS TO EARTH.

The Jokers

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Michael Crawford, Oliver Reed, Gabriella Licudi, Harry Andrews en James Donald.

Grappige parodie op de gevestigde orde met Reed en Crawford als twee broers uit de betere kringen die iedereen in de maling nemen en de perfecte misdaad uitvoeren; ironisch resultaat. Het scenario is van Dick Clement en Ian La Frenais.

Cast A Giant Shadow

1966 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Melville Shavelson. Met o.a. Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Yul Brynner en Senta Berger.

Na het vertrek van de Britten uit Palestina, in 1947, worden de joden met uitroeiing bedreigd door de Arabische Staten. Er wordt een beroep gedaan op de Amerikaanse advocaat Douglas, zelf van joodse afkomst, om de strijd tegen de Arabieren te coördineren. De moeilijke situatie, waarbij joden het latere Israel bezetten, wordt in de film gereduceerd tot een belachelijk avontuurtje. Shavelson bewerkte de roman van Ted Berkman alsof het een western was en zelfs de vele bekende gezichten die we herkennen in bijrolletjes kunnen er geen geloofwaardigheid aan verlenen. De soepele fotografie van Aldo Tonti en de knappe score van Elmer Bernstein evenmin.

King Rat

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Bryan Forbes. Met o.a. George Segal, Tom Courtenay, James Fox, Patrick O'Neal en Denholm Elliott.

Schrijver James Clavell zat tijdens WO II in een Japans krijgsgevangenenkamp. Zijn ervaringen kon hij indrukwekkend kwijt als scriptschrijver van bijvoorbeeld The Great Escape (1963). Van King Rat is hij auteur en wat er goed aan is, is onder meer dat het in deze film nu eens niet gaat om ontsnappen. Juist het leven in het kamp, waar gedeald en gehusseld wordt om te overleven, is hier de essentie. Korporaal King (Segal) heeft een talent in cynisch geregel en gerommel, en ontwikkelt dus een koninklijke macht, terwijl hij buiten het kamp nietszeggend zou zijn. King Rat is uitstekend vanwege indringende observaties, eersteklas camerawerk en meeslepend doch humorvol spel van vooral Segal en Fox.

Third Man on the Mountain

1959 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. James MacArthur, Michael Rennie, Janet Munro, James Donald en Herbert Lom.

In 1856 benut een jonge Zwitser (MacArthur) ieder moment van zijn vrije tijd om aan de bergsport te doen, want hij heeft zich voorgenomen de hoogste berg van zijn land, de Citadel (in werkelijkheid de Matterhorn), te bedwingen. Ondanks zijn ambitie moet hij heel wat weerstand overwinnen: tegenwerking van zijn oom en tante, die hem proberen tegen te houden omdat zijn vader door een ongeval op die berg omkwam, en ook zijn eigen angst om een dodelijke val te maken. Dan wordt hij een handje geholpen door Munro, Donald en Naismith en zijn volharding wordt beloond; bovendien heeft hij meer geleerd dan alleen maar bergbeklimmen. Een goede avonturenfilm van Disney met faaie opnamen. Helen Hayes is te zien in een gastrolletje als toeriste. Scenario van Eleanore Griffin.

Alfred Hitchcock Presents: The Crystal Trench

1959 | Thriller

Verenigde Staten 1959. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Donald, Patricia Owens, Werner Klemperer, Ben Astar en Patrick Macnee.

Een man (Donald), die nog maar pas is gearriveerd in het stadje aan de Schwarzhorn, krijgt de onplezierige taak toegewezen om een vrouw (Owens) het droevige nieuws te vertellen, dat haar kersverse echtgenoot is omgekomen tijdens een onvoorzichtige beklimming van een gevaarlijke berg. Een poging diens lichaam te bergen mislukt. Hij begeleidt de weduwe terug naar Londen, waar een professor (Macnee) berekent dat het veertig jaar zal duren voordat de gletsjer het lichaam zal vrijgeven. Ze besluiten samen dat ogenblik af te wachten. Een sterke thriller met (zoals steeds) een onverwachte climax. De hand van de meester is duidelijk merkbaar. Stirling Silliphant baseerde het scenario op een verhaal van A.E.W. Mason. Aan de camera stond John F. Warren.

The Vikings

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh en James Donald.

Onder leiding van Ragnar (Borgnine) vallen de Vikingen regelmatig de Britse kustgebieden aan. Tijdens een van deze expedities doodt de brute Vikingleider de koning en verkracht hij de koningin. Hieruit wordt een zoon geboren die in Italië wordt opgevoed, zonder dat zijn afkomst bekend wordt gemaakt. Het toeval wil dat de inmiddels opgegroeide zoon (Curtis) oog in oog komt te staan met Einar (Douglas), de opvolger van Ragnar. De grote namen van weleer schitteren onvermoeibaar in deze groots opgezette actiefilm van Fleischer (20000 Leagues Under the Sea). Spectaculaire gevechten en prachtige locaties in Bretagne en Noorwegen ondersteunen het epische verhaal over Europa's meest gevreesde volkje.

Alfred Hitchcock Presents: Poison

1958 | Thriller, Korte film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Thriller van Alfred Hitchock en Alfred Hitchcock. Met o.a. Wendell Corey, James Donald, Arnold Moss en Weaver Levy.

Maleisi[KA3]e. Harry Pope (Donald) ligt in een afgelegen kamp zwetend op bed. Op zijn buik ligt een adder te slapen. De minste beet is dodelijk. Zijn partner Timber Woods (Corey) blijft er eerder koel bij. Het lijkt wel alsof hij van de situatie geniet. IJzersterk; hoogspanning in de jungle, waarbij de kijker net zoals Harry in het koude zweet baadt. Hitchcock geeft je geen ogenblik rust tot de onverwachte climax. Knap spel van beide hoofdrollen. Casey Robinson baseerde zijn scenario op een verhaal van Roald Dahl. John L. Russell verricht wonderen met zijn camera in één ruimte.

The Bridge on the River Kwai

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van David Lean. Met o.a. William Holden, Alec Guinness, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins en Geoffrey Horne.

In de met een Oscar bekroonde hoofdrol speelt Sir Alec Guinness een Britse kolonel die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. De brug over de Kwai die de gevangenen bouwen moet volgens Colonel Nicholson (Guinness) de superioriteit van de geallieerden ten opzichte van de Japanners aantonen, maar hij weet niet dat de ontsnapte Maj. Shears (Holden) opdracht heeft om de brug te verwoesten. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Guinness is erkend meesterlijk als doorgeschoten moraalridder, maar Hayakawa als kampcommandant doet niet voor hem onder. The Bridge on the River Kwai stond in 2004 in de top tien van beste Britse films aller tijden.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

Alfred Hitchcock presents: The crystal trenche

1955 |

Verenigde Staten 1955. Alfred Hitchcock. Met o.a. Harald O. Dyrenforth, Patricia Owens en James Donald.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

Pickwick Papers

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Noel Langley. Met o.a. James Hayter, James Donald, Hermione Baddeley, Kathleen Harrison en Hermione Gingold.

Gekruide, episodische bewerking van Dickens' klassieker over een geslepen acteur, wiens slinkse praktijken resultaten boeken.

The Net

1953 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Anthony Asquith. Met o.a. Phyllis Calvert, James Donald en Herbert Lom.

Op een geheim onderzoekslaboratorium ontwikkelt een geleerde een vliegtuig dat zich met een ongelooflijke grote snelheid kan voortbewegen. Een van zijn collega's is een spion. Een interessant drama met goede vliegscènes. Ook bekend als PROJECT M7.

Gift Horse

1952 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1952. Oorlogsfilm van Compton Bennett. Met o.a. Trevor Howard, Richard Attenborough, Sonny Tufts, James Donald en Bernard Lee.

Oorlogsverhaal, gesitueerd tijdens WO II, over een oorlogsbodem op geheime missie. Goede vertolking van Howard. Ook bekend als GLORY AT SEA.

Brandy for the Parson

1952 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1952. Komedie van John Eldridge. Met o.a. James Donald, Kenneth More, Jean Lodge, Frederick Piper en Charles Hawtrey.

Grappige komedie over een stel vakantiegangers dat betrokken raakt in een complot om cognac te smokkelen naar Londen. Pretentieloos amusement met af en toe boeiende regiestaaltjes.

White Corridors

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Pat Jackson. Met o.a. Googie Whiters, James Donald, Barry Jones, Petula Clark en Godfrey Tearle.

Een onderzoeker loopt een infectieziekte op en wil dat een vrouwelijke dokter een nieuw geneesmiddel op hem toepast. Een goede kijk op het ziekenhuisleven aan elkaar geregen met mooie nevenintriges. De voorloper van het zeperige ziekenhuisdrama, dat een groot genre is geworden.

Cage of Gold

1950 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Jean Simmons, David Farrar, James Donald, Madeleine Lebeau en Herbert Lom.

In deze goede thriller probeert de verdorven Farrar, van wie werd gedacht dat hij was omgekomen bij een vliegtuigongeluk, zijn vrouw Simmons te chanteren. Deze is inmiddels 'hertrouwd' met ene dr. Donald.

Trottie True

1949 | Komedie, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Jean Kent, James Donald, Bill Owen, Andrew Crawford en Hugh Sinclair.

Een luchtige, maar aardige komedie over het leven en de carrière van Trottie True, van vaudeville sterretje tot gevierde zangdiva. Ook haar amoureuze bewonderaars die varieerden van ballonvaarder tot Engelse lord, passeren de revue. Gesitueerd vlak voor 1900.

The Gay Lady

1949 |

1949. Brian Desmond Hurst. Met o.a. Lana Morris, Hugh Sinclair, Bill Owen, James Donald en Jean Kent.

Een luchtige, maar aardige komedie over het leven en de carrière van Trottie True, van vaudeville sterretje tot gevierde zangdiva. Ook haar amoureuze bewonderaars die varieerden van ballonvaarder tot Engelse lord, passeren de revue. Gesitueerd vlak voor 1900.

Edward, My Son

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Deborah Kerr, Ian Hunter, James Donald en Mervyn Johns.

Tracy en Kerr, een echtpaar in Engeland, leven in kommervolle omstandigheden. Tracy fraudeert met een verzekeringspolis en de fundamenten voor een groot fortuin zijn aangebracht. Hij weet zich met een keihard zakenbestaan tot een der machtigste mannen van de V.S. te maken en dat alles was bedoeld voor de opvoeding van hun zoon. Zij komen er echter te laat achter dat het harde, maar liefdeloze leven voor niks is geweest en dat hun zoon als gevolg tot zelfmoord werd gedreven. Kerr eindigt als een vreselijk wrak. Ze werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. Tracy richt zich direct tot de kijker, maar de jongen naar wie de film is genoemd, krijgt men niet te zien en dat maakt het eigenlijk net iets te toneelmatig.

Edward my Son

1949 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Ian Hunter, Deborah Kerr, Spencer Tracy en James Donald.

Tracy en Kerr, een echtpaar in Engeland, leven in kommervolle omstandigheden. Tracy fraudeert met een verzekeringspolis en de fundamenten voor een groot fortuin zijn aangebracht. Hij weet zich met een keihard zakenbestaan tot een der machtigste mannen van de V.S. te maken en dat alles was bedoeld voor de opvoeding van hun zoon. Zij komen er echter te laat achter dat het harde, maar liefdeloze leven voor niks is geweest en dat hun zoon als gevolg tot zelfmoord werd gedreven. Kerr eindigt als een vreselijk wrak. Ze werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. Tracy richt zich direct tot de kijker, maar de jongen naar wie de film is genoemd, krijgt men niet te zien en dat maakt het eigenlijk net iets te toneelmatig.

The Small Voice

1948 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1948. Misdaad van Fergus McDonell. Met o.a. James Donald, Valerie Hobson, Harold Keel, David Greene en Michael Balfour.

Ontsnapte gevangenen dwingen in Wales een kreupele toneelschrijver en zijn vrouw hen onderdak te verlenen. Vrij aangrijpende filmversie van gelijknamige roman van Robert Westerby met opvallende Hobson als de vrouw van de schrijver. Ook bekend als HIDEOUT.

Broken Journey

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Ken Annakin. Met o.a. Phyllis Calvert, Margot Grahame, James Donald, Francis L. Sullivan en Raymond Huntley.

Een vliegtuig maakt een noodlanding in de Alpen en de passagiers en bemanning reageren ieder op hun eigen manier op hun noodlot. Prototype van een rampenfilm, bovendien bevolkt door oninteressante personages. Regisseur Annakin probeert zonder veel succes enige spanning in het flodderige script te brengen.

The Way Ahead

1944 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1944. Oorlogsfilm van Carol Reed. Met o.a. David Niven, Raymond Huntley, Stanley Holloway, Hugh Burden en James Donald.

Een ruige WO II-actiefilm die tijdens de campagne in Noord- Afrika speelt. Ook bekend als THE IMMORTAL BATTALION.

In Which We Serve

1942 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Noel Coward en David Lean. Met o.a. Noel Coward, John Mills, Bernard Miles, Celia Johnson en Kay Walsh.

De geschiedenis van de Britse oorlogsbodem de HMS Torrin, die in 1941 voor de kust van Kreta tot zinken werd gebracht. Het verhaal van het schip en de bemanning wordt verteld via flashbacks, de herinneringen van diverse bemanningsleden die zich vastklampen aan reddingsvlotten. Een van hen, Captain Kinross, wordt gespeeld door regisseur Coward, de actiescènes werden geregisseerd door David Lean. De film werd gemaakt onder supervisie van het Britse Ministerie van Oorlog, en dat is goed te zien. Verder een fraai staaltje vakwerk. Coward kreeg een speciale Oscar voor de film.