Hans Dagelet: cast.
Er zijn 33 films en 3 series gevonden.

Rwina

2024 | Komedie

Nederland 2024. Komedie van Flip van der Kuil. Met o.a. Nils Verkooijen, Mert Ugurdiken, Sergio Hasselbaink, Hans Dagelet en Abbey Hoes.

Anarchistische komedie over drie vrienden die in de openingsminuten worden opgepakt voor diefstal, inbraak, seksuele intimidatie, belediging, drugshandel en nog veel meer. In de rechtszaak blikken we vervolgens terug op alles wat de jongens hebben uitgespookt in een omgeving vol kleurrijke criminelen, knappe vrouwen en allerhande absurde figuren. De puberale humor is een smaakkwestie, maar Rwina ontspoort in de loop van de zes afleveringen op een behoorlijk aanstekelijke manier. Dat laatste is niet vreemd, gezien de creatieve betrokkenheid van New Kids-maker Flip van der Kuil.

Sweet Dreams

2023 | Drama

Nederland​/​​Indonesië​/​​Zweden​/​​Frankrijk 2023. Drama van Ena Sendijarević. Met o.a. Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer en Muhammad Khan.

Wanneer plotseling plantage-eigenaar Jan overlijdt, haalt weduwe Agathe (een fijn-vileine Soutendijk) snel zoon Cornelis en diens hoogzwangere vrouw Josefien naar Nederlands-Indië. Het is rond 1900 en zonder man aan het hoofd valt de suikerplantage immers stil. Ondertussen broeit het ook nog in het land, waar de lokale bevolking af wil van de koloniale overheerser. Het visueel fraaie Sweet Dreams kijkt kritisch naar Nederlands koloniale verleden, en regisseur Sendijarević verpakt die kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes. Wat ook enige afstand creëert. Nederlands inzending voor de Oscars van 2024.

Sleepers

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Robert de Hoog. Met o.a. Robert de Hoog, Maryam Hassouni, Teun Kuilboer, Rifka Lodeizen en Hans Dagelet.

Uitstekende misdaadserie van debuterend showrunner Robert de Hoog en schrijver/rechercheur Simon de Waal. Rechercheur Martin (ook De Hoog) is op jonge leeftijd opgevangen door penozeboef Henk (fijne rol van Hans Kesting), die Martin naar de politieschool stuurde zodat hij hem uiteindelijk kon voorzien van wat geheime informatie. Het is een prima werksituatie voor beide mannen, totdat Henk wordt vermoord en Martin wordt gechanteerd door een nieuwe, gewelddadige lichting criminelen om hen te voorzien van nog véél meer gevaarlijke, levensbedreigende informatie. Martin weigert, maar daardoor gaat het al snel van kwaad tot erger. Het spannende Sleepers barst van de plottwists, maar vliegt nergens uit de bocht en bevredigt óók op dramatisch vlak. De cast is over de hele linie fantastisch, met heerlijke bijrollen van onder meer Teun Kuilboer, Lineke Rijxman en Marieke Heebink.

Mijn bijzonder rare week met Tess

2019 | Familiefilm

Nederland 2019. Familiefilm van Steven Wouterlood. Met o.a. Sonny Coops Van Utteren, Josephine Arendsen, Tjebbo Gerritsma, Jennifer Hoffman en Julian Ras.

Naar het kinderboek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het eigengereide meisje Tess ontmoet. Zij heeft een geheim, waar Sam haar mee wil helpen. Maar zit ze daar wel op te wachten? Lieve, sprookjesachtige film met leuke kinderen in de hoofdrol. Het heeft allemaal wel een beetje een Oerol- en Camping Bakkum-achtig sfeertje, maar doordat er ook uitdagende thema’s zoals angst voor de dood aan bod komen, wordt de film meer dan een idyllisch vakantieverhaal. Bekroond met onder andere de publieksprijs op Cinekid.

Brussel

2017 | Drama

2017. Drama van Met o.a. Carolien Spoor, Hans Dagelet, Steef de Bot, Johanna ter Steege en Alexandre Lazarev.

Naar het kinderboek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het eigengereide meisje Tess ontmoet. Zij heeft een geheim, waar Sam haar mee wil helpen. Maar zit ze daar wel op te wachten? Lieve, sprookjesachtige film met leuke kinderen in de hoofdrol. Het heeft allemaal wel een beetje een Oerol- en Camping Bakkum-achtig sfeertje, maar doordat er ook uitdagende thema’s zoals angst voor de dood aan bod komen, wordt de film meer dan een idyllisch vakantieverhaal. Bekroond met onder andere de publieksprijs op Cinekid.

Helium

2014 | Misdaad, Drama

Nederland 2014. Misdaad van Eché Janga. Met o.a. Hans Dagelet, Bob Schrijber en Poal Cairo.

Onderkoeld, existentialistisch drama over topcrimineel Frans, die onderduikt op winters Texel. Centraal staat zijn afdaling in een depressie, die volgens debuterend regisseur Janga door moet gaan voor een vorm van verlichting. Maar uiteindelijk is het vooral de onverschilligheid die regeert: je komt simpelweg te weinig over Frans te weten om echt in zijn zielenroerselen mee te gaan. Knap is wel hoe zijn gemoedstoestand in de beeldschone fotografie en de uitgebeende soundtrack wordt weerspiegeld. Al begint ook dat al snel te vervelen.

Mijn avonturen door V. Swchwrm

2012 | Jeugdfilm

Nederland 2012. Jeugdfilm van Froukje Tan. Met o.a. Dennis Reinsma, Georgina Verbaan, Hans Dagelet, René van 't Hof en Ali Ben Horsting.

Froukje Tan tovert de fantasiewereld van een negenjarige jongen tevoorschijn met wondermooi behoud van het elegante minimalisme van Toon Tellegen, schrijver van het oorspronkelijke boek over een jongen die schrijver wil worden. Met uitgekiende shots en uitstekend gekozen locaties voert Tan de kijker de wereld van Swchwrm binnen. De casting van de jonge Dennis Reinsma voor de hoofdrol was een gouden greep. In zijn dromerig verwonderde en observerende blik ligt de hele film besloten. Durf te twijfelen, blijf je verwonderen, zegt de film, en niet alleen tegen de jongste kijkers.

Hemel

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman en Eva Duijvestein.

Hemel is het speelfilmdebuut van zowel filmmaakster Sacha Polak (1982) als actrice Hannah Hoekstra (1988). Een bijzonder moedig debuut van beiden, want Hemel is geen gemakkelijke film, en geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film wipt ze van bed tot bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

De indiaan

2009 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2009. Familiefilm van Ineke Houtman. Met o.a. Matthias den Besten, Bastiaan Ragas, Angelique de Bruijne, Hans Dagelet en Stefan Collier.

Nuchtere, innemende jeugdfilm over een kleine, donkere jongen uit Peru die geadopteerd is door lange, blonde Hollanders. Op een dag weet hij het zeker: hij is een indiaan. Regisseuse Houtman (Polleke) zorgt voor een mooie mix van humor, ontroering en avontuur in een warm verhaal over een kind dat, op zoek naar z'n identiteit, via een omweg tot de conclusie komt: familie, dat zijn de mensen die van je houden. Hans Dagelet heeft een leuke bijrol als opa in hoog opgetrokken zwembroek. Bekroond op het Internationale Kinderfilmfestival in Malmö.

De brief voor de koning

2008 | Avonturenfilm, Jeugdfilm

Nederland 2008. Avonturenfilm van Pieter Verhoeff. Met o.a. Yannick van de Velde, Quinten Schram, Victor Reinier, Uwe Ochsenknecht en Hanna Schwamborn.

Avonturenfilm naar de gelijknamige jeugdroman van Tonke Dragt. De zestienjarige leerlingridder Tiuri wordt op de proef gesteld als hij de opdracht krijgt een geheime brief naar de koning van zijn buurland te brengen. Een spannende tocht volgt, maar de film gaat bovenal over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden. Ondanks de nagesynchroniseerde Duitse acteurs en de soms ietwat onwaarschijnlijke uitwegen, een vermakelijke jeugdfilm met een treffende Van de Velde als jonge held. Ook het spectaculaire decor is, gezien het beperkte budget, verrassend.

Het mysterie van de sardine

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Erik van Zuylen. Met o.a. Victor Löw, Renee Janssen, Hans Dagelet, Elske Rotteveel en Renée Fokker.

Professor Tim Boerhave (Löw) verliest bij een bomaanslag beide benen. Tijdens het revalideren probeert hij uit te dokteren wat hem precies is overkomen. Het mysterie van de sardine is het verslag van een zoektocht, niet naar de dader maar naar de zin van het leven. Na een lange afwezigheid - hij maakte zijn laatste speelfilm in 1987 - verfilmde regisseur Van Zuylen de roman 'Euclides was een ezel' van de Pools-Engelse filosoof en schrijver Stefan Themerson. Het werd een smaakvolle exercitie, fijngevoelig en subtiel. Alleen de spelregie van de kinderen had beter gemoeten.

Volle maan

2002 | Romantische komedie

Nederland 2002. Romantische komedie van Johan Nijenhuis. Met o.a. Cas Jansen, Daan Schuurmans, Georgina Verbaan, Ellen ten Damme en Michiel Huisman.

Creatief of diepgaand is Volle maan niet, dat bekent ook regisseur Nijenhuis, en een tijdsbeeld à la Spetters (1980) is het evenmin. Maar samen met voorganger Costa! (ook van Nijenhuis) werd de film destijds wel grotendeels verantwoordelijk geacht voor de plotselinge populariteit van Nederlandse films bij de jeugd. Volle maan gedijde bij gratie van de sterrencultuur rond de acteurs en de clipachtige inhoudelijke verwikkelingen over zon, zee en seks. In 'The Breakfast Club op een boot', in de woorden van de regisseur, zien we acht schoolverlaters op een zeiljacht op weg naar Spanje hun dromen najagen en experimenteren met seks.

Oesters van Nam Kee

2002 | Romantisch drama

Nederland​/​​Duitsland 2002. Romantisch drama van Pollo de Pimentel. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Katja Schuurman, Johnny de Mol, Mohammed Chaara en Edwin Jonker.

‘Ik begreep dat een bepaalde periode in mijn leven afgesloten werd, daar en toen. Voorgoed.’ Het zijn de – alom herkenbare – liefdesverdriet-woorden van 18-jarig Amsterdams crimineeltje Berry, opgepend door bestsellerauteur Kees van Beijnum. Tiener Berry heeft het over de periode met Thera, zijn een stuk oudere ‘wiebeldanseres’, die hem met duizelingwekkende vaart van bed naar gevangenis drijft. Acteurs Egbert Jan Weeber en Katja Schuurman, toen 20 en 27, speelden de personages met bezielde overtuiging. Puik werk, dankzij hun inzet en dankzij de frisse cameravoering en regie.

Mariken

2000 | Avonturenfilm, Jeugdfilm, Fantasy, Historische film, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2000. Avonturenfilm van André van Duren. Met o.a. Laurien Van den Broeck, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Kim van Kooten en Johanna ter Steege.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Over de liefde - Niet alles hoeft gezegd

1998 |

Nederland 1998. Eric Oosthoek. Met o.a. Christine Bijvanck, Fred van der Hilst, Hymke de Vries, Hans Dagelet en Ella van Drumpt.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Over de liefde: Niet alles hoeft gezegd

1997 | Komedie, Romantiek

Nederland 1997. Komedie van Eric Oosthoek. Met o.a. Hans Dagelet, Ella van Drumpt, Hymke de Vries, Fred van der Hilst en Christine Bijvanck.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

All Stars

1997 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Nederland 1997. Komedie van Jean van de Velde. Met o.a. Antonie Kamerling, Danny de Munk, Thomas Acda, Isa Hoes en Daniël Boissevain.

All Stars gaat blijkens de ondertitel over 'buitenspel, diepgaan en gemiste kansen', een film dus over goede en slechte tijden bij het (amateur) voetbal. Veredelde soap of niet, All Stars werd een succes in de Nederlandse bioscopen en ook de pers was enthousiast. Het verhaal draait om zeven boezemvrienden die al vijftien jaar lang op zondag voetballen. Maar je zult het altijd zien, aan de vooravond van hun 500ste wedstrijd begint het te rommelen in het team. All Stars was uitverkoren als Nederlandse inzending voor de Oscars, maar Jean van de Velde was zo nobel om zijn plaats af te staan aan Karakter van Mike van Diem. Met het bekende resultaat.

Zoë

1995 | Korte film, Komedie

Nederland 1995. Korte film van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Saar Musch, Joke Tjalsma, Carola Arons, Hans Dagelet en Mariette Zabel.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

Nosmo King - Marijke

1995 |

Nederland 1995. Gerrard Verhage. Met o.a. Lukas Dijkema, Mike Libanon, Hans Dagelet en Anneke Blok.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

L'enfance volée

1995 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Nederland​/​​België 1995. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Marianne Basler, Roy Verhage, Hans Dagelet, Madi Broekman en Kim van Deene.

Nu de ouders van Benny Jaspers (Verhage) uit elkaar zijn wordt de jongen door zijn vader Lukas (Dagelet) naar de internationale school in Den Haag gezonden. Lukas die een internationale firma leidt die bedrijven koopt die op faling staan, wil dat zijn zoon zo vlug mogelijk in zijn voetstappen treedt. Hij beseft echter niet dat de jongen een dromer is die meer oog heeft voor vogels dan voor economische expansie. Op een dag ontdekt Lukas dat de jongen zijn horloge gestolen heeft. Benny komt in opstand en de enige die hem begrijpt is zijn moeder Julia (Basler). Knap psychologisch drama over een kind dat weigert om door zijn vader klaargestoomd te worden om zijn opvolger te zijn. Hij wil in de eerste plaats liefde, maar daarvoor heeft zijn vader het veel te druk, dus zoekt het kind een middel om zijn vader te bereiken. Goed gestructureerd scenario van Alain Leblanc en Ger Beukenkamp naar een verhaal van Leblanc. Achter de camera werd plaatsgenomen door Michel van Laer.

De opvolger

1994 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk 1994. Drama van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Roy Verhage, Hans Dagelet, Marianne Basler, Medi Broekman en Sacco van der Made.

Vader Jaspers (Dagelet) heeft het beste voor met zijn zoon Ben (Verhage). Hij wil dat hij slaagt: op school en in het leven. Zo iemand is waardig hem op te volgen. Hij ziet bij al die goede bedoelingen niet dat Ben daar niet tegen opgewassen is. Ben gaat er aan onderdoor. Basler is Ben's moeder en Van der Made z'n grootvader. Scenario van Ger Beukenkamp, door Jan van Raemdonck en Gerrit Visscher geproduceerd met fondsen van afnemers NOS, Gaumont Télévision, CineVista en TFPA.

De sterke stam

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Mark Timmer. Met o.a. Ivo ten Hagen, Hans Dagelet, Elja Pelgrom, Leonoor Pauw en Gwen Eckhaus.

Als de vrouw van een veehouder is overleden, staat hij er helemaal alleen voor. Ondertussen probeert iedereen van zijn netelige situatie te profiteren. Minder geslaagd Kammerspiel naar Der starke Stamm van M.L. Fleisser. Een aflevering uit een reeks van zes dramaproducties over het streven naar maatschappelijk succes, geregisseerd door Timmer en steeds met dezelfde acteurs.

De Laatste Held

1993 | Drama

Nederland 1993. Drama van Mark Timmer. Met o.a. Hans Dagelet, Ivo ten Hagen, Elja Pelgrom, Leonoor Pauw en Gwen Eckhaus.

Dagelet speelt de hoofdrol in een misdaad-serie voor de tv. Producent Woudenberg wil hem een nieuw contract laten tekenen, maar Dagelets vrouw Pelgrom vindt dat hij ermee moet stoppen. Hij wordt her en der onder druk gezet, molesteert tv-journaliste Pauw, zijn vrouw verlaat hem voor zijn broer Vecht en op het moment dat, na veel gedoe, voor iedereen een aanvaardbare oplossing in zicht is, begaat de would-be steracteur een wanhoopsdaad. Scenario van Ger Thijs, dat gebaseerd is op Clifford Odets cynische kijk op Hollywood dat in 1955 door Robert Aldrich werd verfilmd als THE BIG KNIFE. Goede vertolkingen maar verschrikkelijk toneelmatige regie.

Ik ga naar Tahiti

1992 | Oorlogsfilm, Drama, Documentaire

Nederland 1992. Oorlogsfilm van Gerrard Verhage. Met o.a. Hans Dagelet, Peter Tuinman, Peer Mascini, Els Ingeborg Smits en Ids van der Krieke.

Volstrekt geloofwaardige Dagelet als de Groningse drukker en graficus Hendrik Werkman. Film vertelt de laatste dagen uit het leven van de kunstenaar, die een paar dagen voor de bevrijding in 1945 door de SD werd opgepakt en gefusilleeerd. Scenario van Ger Beukenkamp en film reconstrueren niet minutieus de feiten maar zijn eerder een poging om de verantwoordelijkheden van een kunstenaar in oorlogstijd te doorvorsen. Tuinman kan ook overtuigen als de onsympathieke SD-er Schaap die zich nochtans alles laat uitleggen in het atelier van Werkman. Teder filmdocument met enkele geslaagde vondsten, zoals de gedachten van Werkman te illustreren met Charlie Chaplin-fragmenten.

Gezellig

1992 | Komedie

Nederland 1992. Komedie van Joost Wieman. Met o.a. Mimi Kok, Carla Hardy, Karen van Holst Pellekaan, Duck Jetten en Just van den Broek.

Zo`n film waaraan je kan zien hoe moeilijk filmen eigenlijk is. Sjaan (Kok) ontdekt op haar verjaardag, net voordat de gasten komen, dat haar man is overleden. Ze houdt het gezellig en besluit tóch haar verjaardag te vieren. Het persbericht stelt: niet de dialogen, de situaties op zich, wekken de lachlust op, maar meer het feit dat alles zo gênant herkenbaar is. Als je dat 'herkenbaar' eraf laat, kom je dichter bij de waarheid. Ongemakkelijk in elkaar geknutselde ongein.

Dierbaar

1991 | Romantiek, Drama

Nederland​/​​België 1991. Romantiek van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Hans Dagelet, Els Dottermans, Ramses Shaffy, Kitty Courbois en Huib Broos.

Bizarre love story tussen vijftiger Dagelet en zeventien- jarig meisje Dottermans, dat van huis is weggelopen en bij hem intrekt. Het komt niet echt tot een relatie, niet vanwege het leeftijdsverschil, maar door een 'gesloten kamerdeur', de reden van zijn eerdere opsluiting in een psychiatrische instelling. Papierdun scenario van Pieter van de Waterbeemd. Weinig natuurlijke vertolkingen. Het uit de kleren gaan van Dottermans helpt ook niet.

Een Scherzo Furioso

1990 | Komedie, Drama

Nederland 1990. Komedie van Marianna Dikker. Met o.a. Will van Kralingen, Hans Dagelet, Joke Tjalsma en Johan Ooms.

Zwarte humor in een relatie-tragikomedie, die zo typisch Hollands is. De bedrogen echtgenote 'wreekt' zich op haar ontrouwe man door op een feestje, dat gegeven wordt ter ere van hun achtste huwelijksverjaardag, alle aanwezige minnaressen van haar man te danken en haar echtscheiding aan te kondigen.

De nacht van de wilde ezels

1990 |

Nederland 1990. Pim de la Parra. Met o.a. Pim de la Parra, Liz Snoying, Camilla Braaksma, Kenneth Herdigein en Hans Dagelet.

Typische De la Parra-satire over de manier waarop films in Nederland worden gedraaid met de nadruk op de ontmoedigende moeizame en vernederende manier waarop cineasten in spe met het draaiboek in de hand subsidies en fondsen moeten zien te verkrijgen. Zichtbaar voor een habbekrats gemaakt maar met mooie fotografie van Alejandro Agresti die speels van kleur op zwart- wit springt. Het vele bloot is weinig opwindend, af en toe wel ondeugend.

Kost/baten

1989 |

Nederland 1989. Erik Lieshout.

Typische De la Parra-satire over de manier waarop films in Nederland worden gedraaid met de nadruk op de ontmoedigende moeizame en vernederende manier waarop cineasten in spe met het draaiboek in de hand subsidies en fondsen moeten zien te verkrijgen. Zichtbaar voor een habbekrats gemaakt maar met mooie fotografie van Alejandro Agresti die speels van kleur op zwart- wit springt. Het vele bloot is weinig opwindend, af en toe wel ondeugend.

Centipede

1989 |

1989. René Daalder.

Typische De la Parra-satire over de manier waarop films in Nederland worden gedraaid met de nadruk op de ontmoedigende moeizame en vernederende manier waarop cineasten in spe met het draaiboek in de hand subsidies en fondsen moeten zien te verkrijgen. Zichtbaar voor een habbekrats gemaakt maar met mooie fotografie van Alejandro Agresti die speels van kleur op zwart- wit springt. Het vele bloot is weinig opwindend, af en toe wel ondeugend.

Shadowman

1988 | Oorlogsfilm

Nederland 1988. Oorlogsfilm van Piotr Andreyev. Met o.a. Jeroen Krabbé, Manouk van der Meulen, Trudy Labij, Thom Hoffman en Hans Hoes.

De Nederlandse debuutspeelfilm van de uit Polen gevluchte Andreyev is gesitueerd in het koude, grillige Amsterdam gedurende de oorlogstijd. Hulce is een Poolse jood op de vlucht die wordt geholpen door Krabbé als mensensjacheraar-profiteur die hem eerst de rug toekeert, wanneer blijkt dat hij geen geld heeft, maar die zich tenslotte toch het lot van zijn onderduiker aantrekt. Overtuigende vertolkingen in sfeervol verhaal, geaccentueerd door het dramatische, strakke onveranderlijke van de oorlog en het trage ritme van de film met zware muziek uit Peer Gynt van Grieg.

Zjoek - De kunst van het vergeten

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Erik van Zuylen. Met o.a. Hans Dagelet, Felix-Jan Kuypers, Rudolf Lucieer, Guusje van Tilborgh en Herman Naber.

Het menselijk geheugen is het werkterrein van de Russische neuroloog Luria. Twee van zijn gevallen dienen als basis voor de film: een man met een fotografisch geheugen en een soldaat die aan geheugenverlies lijdt. Beiden ervaren de situatie als handicap. Een boeiende film, met een moeilijk toegankelijk onderwerp. Van Zuylen slaagde erin de befaamde Poolse cameraman Witold Sobocinski te strikken voor zijn project.

Willem van Oranje

1984 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België 1984. Drama van Walter van der Kamp. Met o.a. Jeroen Krabbé, Willem Nijholt, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Dora van der Groen.

Prestigieuze miniserie, voor het eerst uitgezonden in 1984, precies vierhonderd jaar na de moord op de 51-jarige Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger (Jeroen Krabb[KA1]e), die in 1533 was geboren. Van der Kamp werkte zes jaar lang aan de voorbereiding en het resultaat was een aardig stuk huisvlijt, goede televisie en historisch verantwoord. Omroepvereniging AVRO maakte de Belgische BRT en Veronica tot co-productiepartners want er moest drie[KA3]eneenhalf miljoen gulden (1,58 miljoen euro) worden opgehoest. Niet minder dan 61 Nederlandse en Vlaamse acteurs werden gecontracteerd en tweeduizend kostuums gehuurd en gemaakt (naar ontwerpen van Yan Tax). Krabb[KA1]e speelt charmant, fel en gewichtig de prins met de uitstraling van een geboren leider. Cammermans is Karel de Vijfde. Van der Groen is indrukwekkend als Margaretha van Parma. De vrouwen van Willem zijn Snoyink als Anna van Buren, Van Dijck als Anna van Saksen, Vandendriessche als Charlotte de Bourbon en Ramoudt als Louise de Coligny. Verteld wordt hoe de twaalf-jarige Willem, zoon van de protestantse graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de uitgebreide bezittingen erft van het huis Oranje-Nassau met als voorwaarde dat hij in de Nederlanden katholiek zal worden opgevoed. De onverbiddelijke vervolging van zogenaamde ketters brengt hem in conflict met zijn ouders en dat leidt tot een eerste gewetenscrisis. Oranje`s opmars als lid van de Raad van State in de politiek van de lage landen is dan niet meer te stuiten. Hij breidt zijn bezittingen uit door een huwelijk aan te gaan met Anna van Buren in 1551. Het huwelijk wordt met een rits kinderen gezegend (Anna stierf zeven jaar later). Bovendien passeert hij Lamoraal, de Graaf van Egmond (Shaffy) als opperbevelhebber van de strijdkrachten. De nieuwe (Spaanse) koning Filips II (Nijholt) toont zich meer dan onverzettelijk tegenover de afvalligen van de r.k. kerk en regeert als een absoluut vorst. Met de prins van Oranje groeit hij langzaam naar een confrontatie, temeer Willem een huwelijk beoogt met de rijke, lutherse prinses Anna van Saksen, die hij in 1561 trouwde. Na Filips` vertrek naar Spanje wordt kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle (Vroom) het mikpunt van het steeds groter wordende verzet onder de Nederlandse adel. Granvelle moet na de krachtmeting met Willem van Oranje in 1564 ontslag nemen. De onrust in de Nederlanden stijgt. Het Verbond der Edelen neemt vaste vorm aan en de Beeldenstorm raast dat jaar nog door het land. Hoewel Willem van Oranje tegen de geloofsvervolging was, keurde hij de Beeldenstorm af. Daarom hoopt Oranje nog op een verzoening met de koning: tevergeefs. Oranje vlucht in 1567 met zijn vrouw naar het stamslot van de Nassau`s in Dillenburg. Hij is nauwelijks vertrokken of de Hertog van Alva (Van den Heuvel) installeert zijn Bloedraad. Egmond en Hoorne (Morel) worden onthoofd, Oranje`s zoon Filips Willem (Martijn Krabb[KA1]e) wordt naar Spanje ontvoerd en er wordt beslag gelegd op Willems bezittingen. De getergde prins van Oranje gaat nu over tot een reeks aanvallen, die eindigen in een nederlaag. Berooid keert hij naar zijn stamslot terug en merkt dat zijn gemalin Anna van Saksen nu op hem neerkijkt. Zij keert hem de rug toe, pleegt overspel en wordt opgesloten. Oranje maakt in 1571 een einde aan de hel van dit huwelijk en stoot Anna definitief af. Ondertussen neemt ook het wederzijds geweld tussen de calvinisten en de katholieken toe. Zowel Oranje als Alva worden verteerd door wroeging en wanhoop. Alva laat zich naar Spanje terugroepen, het Spaanse offensief verzwakt en nieuwe landvoogden sterven als ratten in de onherbergzame lage landen. Algemene vermoeidheid aan beide zijden leidt tot de Pacificatie van Gent in 1576. Oranje was het jaar ervoor hertrouwd - voor de derde maal - met Charlotte de Bourbon. De verzoening en de herwonnen eenheid van de Nederlanden blijken weldra een illusie die te hoop loopt op de calvinistische onverdraagzaamheid en de oorlogszucht van Philips II. De Allessandro Farnese (Croiset), de Hertog van Parma, is de nieuwe landvoogd en die bereidt vakkundig de oorlog voor. Prins Willem van Oranje zoekt naar buitenlandse steun, maar koning Filips II spreekt in 1580 de banvloek over hem uit en zet een prijs op diens hoofd. Het `opstandige` Noorden zweert Filips II af als vorst en brengt hulde aan Anjou, die zich echter spoedig onmogelijk maakt. Rond de prins van Oranje wordt het net dichter aangetrokken. Hij overleeft een eerste moordaanslag, waarbij zijn derde vrouw omkomt. Hij hertrouwt tot groot ongenoegen van de bevolking met de Fran[KA10]caise Louise de Coligny 1583. Parma`s troepen komen in beweging en op dat kritieke moment wordt Oranje in 1584 door de sluipmoordenaar Balthasar Gerards (Pleysier) in Delft op de trap van het stadsslot met pistoolschoten gedood. De aankleding van deze serie is van internationale klasse, hoewel het verhaal weinig meeslepend is. Dramatische hoogstandjes lijden te veel onder pogingen om de historische nauwgezetheid in ere te houden.

Lieve Jongens

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Paul de Lussanet. Met o.a. Hugo Metsers, Hans Dagelet, Bill van Dijk, Albert Mol en Marina de Graaf.

Een mislukte verfilming van een scenario naar de onverfilmbare boeken De Taal der Liefde, Lieve Jongens en Het Lieve Leven van Gerard Reve. Het archaïsche taalgebruik van Reve laat zich zo niet verfilmen, al had de Victoriaanse sfeer uit De Lussanets debuut MYSTERIES anders doen vermoeden.

Bekende Gezichten, Gemengde Gevoelens

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Hans Dagelet, Carol van Herwijnen, Trudy de Jong, Els Ingeborg Smits en Jack Vegt.

Mensen komen en gaan in een vervallen hotel, waar een danspaar op fanatieke wijze het klassieke ballroomdansen beoefent. Een verfilming van een aardig toneelstuk van Botho Strauss opgevoerd door Toneelgroep Baal, dat later in saaie stileringen met veel te veel pretenties voor de filmcamera werd geënsceneerd. Doodzonde.