Jasper Quispel: montage.
Er zijn 16 films en 2 series gevonden.

Invasie

2024 | Actiefilm, Thriller

Nederland 2024. Actiefilm van Bobby Boermans. Met o.a. Tarikh Janssen, Gijs Blom, Jasha Rudge, Ortál Vriend en Gijs Scholten van Aschat.

Vanuit het niets worden Curaçao en Aruba aangevallen door een dictatoriaal buurland. Politiek Den Haag is verbijsterd. Wanneer het conflict in snel tempo escaleert, moeten drie jonge mariniers het verschil zien te maken.

De man uit Rome

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Jaap van Heusden. Met o.a. Michele Riondino, Emma Bading, Raymond Thiry, Daniela Holtz en Axel Daeseleire.

Waarom geloven mensen graag in het onwaarschijnlijke? Waar ligt de grens tussen werkelijkheid en bedrog? Het zijn intrigerende en actuele thema’s die regisseur Van Heusden (In Blue) onderzoekt in dit drama over een Romeinse priester die naar een Limburgs dorp wordt gestuurd om een huilend Mariabeeld te onderzoeken. Na een recente tragedie heeft de gemeenschap behoefte aan hoop, maar daar heeft de sceptische priester aanvankelijk weinig boodschap aan. Het unheimische dorp vormt een sterk, filmisch decor, en er wordt goed gespeeld. De centrale geloofsworsteling blijft echter wat abstract, met veel nadruk op symboliek, wat het drama enigszins op afstand houdt.

Het Gouden Uur

2022 | Thriller

Nederland 2022. Thriller van Simon de Waal. Met o.a. Nasrdin Dchar, Ellen Parren, Nabil Mallat, Abbas Fasaei en Peter Post.

‘Het gouden uur’ is in politieprocedures de term voor het cruciale uur direct ná de aanslag. Dit ‘gouden uur’ vormt de inspiratie voor een zesdelige thrillerserie die vooral draait om de Afghaans-Nederlandse rechercheur Mardik (Nasrdin Dchar). Mardik leidt een rustig leven met vrouw en kind, maar wordt door zijn afkomst óók nauwlettend in de gaten gehouden door overijverige AIVD-agent Joëlle (Ellen Parren), die hem totaal niet vertrouwt. Wat niet helpt is dat een oude jeugdvriend van Mardik uit Afghanistan ineens opduikt in Nederland en op grimmige plannen blijkt te broeden. Regisseur Bobby Boermans (Mocro Maffia) en schrijver en rechercheur Simon de Waal kozen niet voor platte actie, maar juist voor een zorgvuldige opbouw.

Swanenburg

2020 | Drama

Nederland 2020. Drama van Dorien Goertzen, Edward Stelder en Simone van den Ende. Met o.a. Aus Greidanus, Tine Joustra, Frederik Brom, Sanne Langelaar en Jan-Paul Buijs.

Familie’s zijn een heerlijke basis voor drama omdat liefde en loyaliteit dikwijls hand in hand gaan met leugens en verraad. Zo ook in de Nederlandse dramaserie Swanenburg over de rijke familie Praal. De rust in het gezin wordt verstoord wanneer jongste zoon Dirk – een mooie rol van Jan-Paul Buijs - in verband wordt gebracht met de dood van een vrouw die hij in een nachtclub heeft ontmoet. Kort daarna overlijdt pater familias Jack Praal plotseling. Wat hebben de verschillende familieleden te maken met deze sterfgevallen? Iedere vier afleveringen beleef je vanuit het perspectief van een ander familielid. Dialogen zijn soms wat houterig, een fijne serie voor wie houdt van intriges en puzzelen.

In Blue

2017 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​Roemenië 2017. Drama van Jaap van Heusden. Met o.a. Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Ellis van den Brink en Maria Rainea.

De Nederlandse stewardess Lin (Kraakman) moet in het vliegtuig helpen bij een bevalling, wat onverwerkte emoties losmaakt. Wanneer ze kort daarop in Boekarest een aanrijding heeft met een Roemeense straatjongen (Iancu), gaat ze een eigenaardige relatie met hem aan. De plot van deze derde speelfilm van Jaap van Heusden (Win/win, De nieuwe wereld) voelt een beetje geconstrueerd, maar wie erin kan meegaan wordt beloond met een spannende, ongemakkelijke, meeslepende filmervaring, afwisselend rauw en teder. Camerawerk, muziek en hoofdrolspelers zijn voortreffelijk.

Sneekweek

2016 | Komedie, Thriller

Nederland 2016. Komedie van Martijn Heijne. Met o.a. Carolien Spoor, Jelle de Jong, Jord Knotter, Holly Mae Brood en Yootha Wong-Loi-Sing.

Nederlandse slasher van Martijn Heijne, opgetuigd door producent Klaas de Jong. Deze De Jong heeft het Nederlandse filmlandschap eerder opgezadeld met misbaksels als Verliefd op Ibiza en Dolfje Weerwolfje en maakte met Sneekweek duidelijk dat ook het horrorgenre niet veilig is voor zijn befaamde suikerspinbehandeling. Het verhaal is een combo van Scream en I Know What You Did Last Summer, zonder verrassingen (vriendengroepje in badkledij wordt uitgedund door wie-o-wie). Voor de liefhebbers vanaf zestien jaar, maar Heijne gooide met graagte nog een handdoek in de ring en liet voor de kleintjes een versie voor twaalf jaar en ouder snijden.

Apenstreken

2015 | Familiefilm

Nederland 2015. Familiefilm van Johan Nijenhuis. Met o.a. Tygo Bussemakers, Arjan Ederveen, Martine Sandifort, Loek Peters en Yvon Jaspers.

Weeskind Wim wordt uitgebuit in een weeffabriek, tot hij ontsnapt naar het platteland, waar hij stiekem naar school gaat en koeien leert melken. Hollands glorie in de gloria tegen de achtergrond van de leerplichtwet van 1900. Met oude schoolprenten en het leesplankje die tot leven komen in een levend museum op z'n koninginnedags, en heel wat kinderliedjes uit de oude doos. Het harde stadsleven versus een folkloristische plattelandsidylle met karikaturale slechteriken en optimistisch-epische orkestsoundtrack.

Kenau

2014 | Historische film, Drama, Actiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Historische film van Maarten Treurniet. Met o.a. Monic Hendrickx, Sallie Harmsen, Lisa Smit, Barry Atsma en Attila Arpa.

Een Braveheart met vrouwen, stond de makers voor ogen. Kenau is uiteindelijk een pover historisch drama geworden over de strijd om Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en de rol die Kenau Simonsdochter Hasselaer (Monic Hendrickx) daarin heeft gespeeld. De actie is matig door een gebrek aan schaal, dynamiek en overtuigende special effects, en het dramatische subplot doet geforceerd en obligaat aan. Sterk acteerwerk van Sallie Harmsen, Sophie van Winden en Lisa Smit kan niet voorkomen dat Kenau blijft steken in goede bedoelingen.

A Long Story

2013 | Drama

Nederland​/​​Roemenië 2013. Drama van Jorien van Nes. Met o.a. Raymond Thiry, Victor Copariu en Ioana Flora.

Speelfilmdebuut van Gouden Kalf-winnares Van Nes (in 2008, voor de korte film Den Helder) vertelt het verhaal van weduwnaar Ward (Thiry), die ineens met het zoontje van zijn Roemeense klusser zit opgescheept als de klusser onverwacht overlijdt. Door de pogingen het jochie met de moeder in Roemenië in contact te brengen, kan Ward ook beginnen met zijn eigen rouwverwerking. Mooi observerend, intiem drama legt weinig uit, maar geeft de kijker precies voldoende puzzelstukjes om zijn eigen verhaal te maken.

De nieuwe wereld

2013 | Drama

Nederland 2013. Drama van Jaap van Heusden. Met o.a. Bianca Krijgsman, Issaka Sawadogo, Teun Stokkel en Annemarie Prins.

Alleenstaande moeder Mirte (Krijgsman) werkt als schoonmaker op Schiphol. Haar werkterrein is het aanmeldcentrum, een niemandsland waar asielzoekers wachten op de beslissing of ze Nederland binnen mogen, of niet. Mirte maakt het echt helemaal niks uit of ze worden toegelaten of afgewezen. Maar dan weet de West-Afrikaanse Luc (Sawadogo) tot haar door te dringen, met een oogverblindende glimlach, een mooie baritonstem en een charmant gevoel voor humor. Sterke telefilm over de mensonvriendelijke asielprocedure, effectief in beeld gebracht met kille, kale shots. Krijgsman kreeg een Emmy voor haar fraaie hoofdrol.

Bowy is binnen

2012 | Korte film, Drama

Nederland 2012. Korte film van Aniëlle Webster. Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Sallie Harmsen en Anna Raadsveld.

Vier vrienden bezoeken een openluchtfeest. In de rij ontstaat massapaniek. De onderlinge verhoudingen tussen de vrienden bepalen hun gedrag tijdens de ramp die zich voltrekt. Een van hen komt om het leven, de overgebleven vrienden worden als held, slachtoffer, respectievelijk schoft gezien. Maar zijn de slachtoffers niet ook schuldig? En is de schoft niet ook slachtoffer?
Vanaf december 2012 online te zien op www.onenightstandoptv.nl.

Blijf!

2011 | Drama, Jeugdfilm

Nederland 2011. Drama van Lourens Blok. Met o.a. Mexx Nachbar, Ezzaldeen F. Ali, Egbert Jan Weeber, Maike Meijer en Arnoud Bos.

De elfjarige Lieke (Nachbar), die veel durft, woont bij haar gescheiden moeder. De ongeveer even oude Milad (Ali) is haar beste vriend. De ouders van Milad komen uit Iran. Als hun asielaanvraag wordt afgewezen besluiten Lieke en Milad weg te lopen naar Lieke's vader. Waar die woont? 'Ergens waar ze Frans spreken.' Sympathieke en leuke jeugdfilm, al rammelt het script soms een beetje en is het acteerwerk van de jonge hoofdrolspelers af en toe een tikje houterig. Op het Italiaanse Giffoni Film Festival werd Blijf! bekroond met de Amnesty International Award.

Win/Win

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Jaap van Heusden. Met o.a. Oscar van Rompay, Halina Reijn, Leon Voorberg, Phi Nguyen en Hans Kesting.

De jonge, tikje vreemde, Vlaming Ivan (Van Rompay) verdient uitstekend als beurshandelaar. Van zijn riante salaris heeft hij een modern appartement aangeschaft, maar 's nachts loopt hij met zijn ziel onder de arm over de uitgestorven straten. De verslavende wereld van snelle kicks en enorme financiële beloningen heeft ook een keerzijde. Op de dag dat regisseur Van Heusden zijn scenario had ingeleverd viel de zakenbank Lehman Brothers om. De tijd was kennelijk rijp voor een film over de financiële crisis.

Verre vrienden

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Marleen Jonkman. Met o.a. Leny Breederveld, Jelka van Houten, Céci Schmitz-Chuh, Melody Klaver en Dragan Bakema.

Drama van Marleen Jonkman over drie buurvrouwen in Amsterdam die veel gemeen hebben maar toch volkomen langs elkaar heen leven.

De Punt

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Gerson Oratmangoen, Martin Schwab, Anis de Jong en Sophie van Oers.

Dertig jaar na de treinkaping in 1977 bij De Punt (in Drenthe) worden diverse betrokkenen bij elkaar gebracht voor een discussieprogramma op televisie. Daar komt een stortvloed aan herinneringen los, vooral aan Noor, de enige vrouwelijke kaper, die de beëindiging van de gijzelingsactie niet overleefde. De historische film schiet onafgebroken heen en weer in de tijd en volgt nogal wat lijntjes, maar regisseur Smitsman (Raak, Skin) houdt de touwtjes strak in handen. Toch blijft het geheel minder dan de som der delen.

Alex in Amsterdam

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Michiel ten Horn. Met o.a. Krisjan Schellingerhout, Sallie Harmsen, Felix Burleson, Raymond Thiry en René Groothof.

De zoon van een Limburgse vlaaienbakker wordt door de slechte economische situatie gedwongen te gaan studeren in Amsterdam. Hij krijgt van zijn ouders een papiertje in handen gedrukt met een adres, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om daar te komen. Beetje Kuifje in Amsterdam, dit vooral grappig bedoelde verhaal over jongen uit de provincie die aantal karikaturale personages ontmoet in de grote stad. De uitvergrote werkelijkheid past bij de animatie-achtergrond van regisseur Ten Horn, maar werkt niet al te best in deze voor de televisie gemaakte One Night Stand.

Ooit

2008 | Korte film, Drama

Nederland 2008. Korte film van Jaap van Heusden. Met o.a. Barry Atsma, Leny Breederveld en Kuno Bakker.

34-jarige verstandelijk gehandicapte jongen leeft bij zijn moeder, en is in alles van haar afhankelijk. Hij leeft volgens een vast stramien, dat voorgoed verdwijnt als zijn moeder plotseling overlijdt. Barry Atsma overtuigt als de zwakbegaafde Jos, die letterlijk uit een boekje leeft (opstaan, plassen, handen wassen, tanden poetsen etc.). Maar wat wil de film nog meer? Nu is het toch vooral een een-op-een vertelling over een gehandicapte jongen en zijn moeder. Bij kortefilmonline.nps.nl/page/content/onenightstand zijn de (ook eerdere) One Night Stand afleveringen online te bekijken.

The Quiet One

2004 | Drama, Korte film

Nederland 2004. Drama van Danyael Sugawara.

'Hikikomori' is de benaming voor een typisch Japans verschijnsel: jongeren die zich volledig terugtrekken op hun kamer en de maatschappij laten voor wat die is. Filmacademie-student Danyael Sugawara baseerde zijn eindexamenfilm The Quiet One (32 min.) op dit gegeven. De Japanse tiener Kiyoshi leeft al jaren teruggetrokken in de keuken van zijn ouderlijk huis. Drummuziek, noodlesoep, internet en verveling vullen zijn dagen. Kiyoshi's ouders weten zich geen raad met hun zoon en schamen zich voor hem. Wanneer Kiyoshi per ongeluk het bezoek van zijn ouders de stuipen op het lijf jaagt raakt het gezin in een crisis.