Manuel Tejada is acteur en componist.
Er zijn 14 films gevonden.

La comunidad

2000 | Thriller, Komedie

Spanje 2000. Thriller van Álex de la Iglesia. Met o.a. Carmen Maura, Eduardo Atuña, Jesús Bonilla, Paca Gabaldón en Sancho Gracia.

De niet onaantrekkelijke, blonde Julia (Maura), ergens in de veertig, werkt voor een makelaarskantoor en moet aan potenti[KA3]ele kopers dikwijls hele fraaie woningen tonen, waarvan zijzelf alleen maar kan dromen. Haar man Ricardo (Bonilla) is werkloos en hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen. In een onopvallende buurt staat al heel lang een appartement leeg in een onaantrekkelijk gebouw. Het is echter heel sfeervol ingericht en Julia besluit met Ricardo op een waterbed hun verwaterde huwelijksbanden eens fors aan te halen. Op dat moment vallen er kakkerlakken naar beneden uit een barst in het plafond. Als Julia een kijkje gaat nemen in de erboven gelegen woning, blijkt daar in het stof en allerlei andere troep het vergane lijk van de bewoner te liggen. Met behulp van de brandweer worden de stoffelijke resten weggehaald en Julia vindt bij toeval de portefeuille van de overledene. Daarin zit de aanwijzing - een soort schatkaart - waar hij driehonderd miljoen peseta`s (ruim twee miljoen euro) verborgen heeft, de winst van de voetbalpool. Er zit echter een forse adder onder het gras: het bedrag bestaat uit verouderde bankbiljetten, die alleen nog maar omgeruild kunnen worden bij de bank van Spanje. Niettemin voelt Julia zich eindelijk in goede doen. Ricardo kan de bons krijgen en zij kan het appartement kopen. Ze merkt echter dat de veertien medebewoners van het gebouw op de hoogte zijn van de hoofdprijs, maar dat zij zich nooit in de woning gewaagd hebben. Ze zijn echter niet van plan Julia als vreemde eend in de bijt de poet te laten krijgen. Ze bedenken allerlei manieren om Julia`s aandacht af te leiden. Zo sturen ze de verleidelijke Cubaan Oswaldo (Perdomo) op haar af, maar Julia is niet van gisteren. Dan wordt er naar ruigere middelen gezocht. Het Hitchcock-achtige scenario van Jorge Guerricaechevarr[KA1]ia en regisseur De la Iglesia is strak, spannend en vol zwarte humor. De eerste helft van de film is sprankelend, maar daarna ontspoort hij. Ten eerste wordt het verhaal voorspelbaar afgewerkt en ten tweede duurt het allemaal veel te lang. Dat is jammer want de spelprestaties zijn goed, vooral van hoofdrol Maura, ooit een van de fetisj actrices van Pedro Almod[KA1]ovar. Sommige personages zijn niet zo origineel zoals Emilio (Guti[KA1]errez Caba), de tamelijk gestoorde voorzitter van de vereniging van eigenaren (la comunidad - de titel) of moederszoontje Charly (Antuña), die Julia onder de douche begluurt. Op een gegeven moment moest Gutiérrez Caba volgens het script hoofdrol Maura een oplawaai verkopen. Nog weken daarna heeft Maura met bloeduitstortingen rondgelopen. De komedie wordt vooral in eigen land hoog gewaardeerd - de film kreeg een keur aan prijzen, maar buiten Spanje wordt hij toch een beetje gezien als een verfilmd stripverhaal met karikaturale figuren. Het camerawerk van Kiko de la Rica ziet er net zoals de vormgeving prachtig uit. Panavision widesscreen, Dolby Digital.

Azucar amarga/Bitter sugar

1996 |

Verenigde Staten/Dominicaanse Republiek 1996. Leon Ichaso. Met o.a. Larry Villanueva, Mayte Vilán en René Lavan.

Een jonge socilist wordt in het hedendaagse Cuba verliefd op de dochter van een veroordeelde dissident. Ook probeert hij zich neer te legen bij het feit dat zijn broer, een langharige hardrocker, een geheel ander leven lijdt dan hij. Hierdoor raakt hij in een emotionele en ideologische crisis. (JvB/VPRO Gids)

Azucar amarga

1996 | Romantiek

Verenigde Staten/Dominicaanse Republiek 1996. Romantiek van Leon Ichaso. Met o.a. René Lavan, Mayte Vilán, Larry Villanueva, Luis Celeiro en Teresa Maria Rojas.

Een jonge pionier van Fidel Castro, een Fidelista, Gustavo (Lavan) wacht op Cuba op uitzending naar een bevriend Oostblokland (wat nimmer zal gebeuren). Hij wordt intussen verliefd op een jonge danseres, Yolanda (Vil[KA1]an), die afkomstig is uit een bourgeoisfamilie. Zijn broer Bobby (Villanueva) is een heavy-metal rocker met lang haar, die met een groepje ongeautoriseerde concerten geeft en overhoop ligt met het dictatoriale regime van Fidel. Hun vader Dr. Tomas Valdez (Gutierrez) is psychiater van professie, maar wordt door het gezag als onbetrouwbaar beschouwd, zodat hij de kost moet verdienen als barpianist in een hotel, waar buitenlandse toeristen harde munten uitgeven. Terwijl Gustavo en Yolanda steeds dichter tot elkaar komen, neemt Bobby de slogan 'socialisme of de dood' letterlijk en injecteert zich met het AIDS-virus, waardoor hij in quarantaine wordt afgevoerd. Een trieste, v.n.l. in de Dominicaanse republiek gedraaide film, die fiction en documentaire met elkaar vermengt en ongebreidelde kritiek loslaat op een van de drie overgebleven fossiele, puur communistische dictaturen, die de wereld nog telt. In zijn soort een goede film van exil-regisseur Ichaso die ervoor SUGAL HILL maakte en met deze film zijn thema van kritiek verder uitwerkt. Hij is krachtiger dan de vergelijkbare FRESA Y CHOCOLATE uit 1993. Het scenario is van Orestes Matacena en regisseur Ichaso. Camerawerk met sobere, maar stemmige zwart-wit fotografie van Claudio Chea. Nodeloos op te merken dat de film vooral scoorde bij de Cubaanse immigranten, waarvan er veel in Florida wonen.

De hombre a hombre

1985 | Komedie, Muziek

Spanje 1985. Komedie van Ramón Fernandez. Met o.a. Fernando Fernán Gómez, Jorge Nogueira, Luisa San José en Manuel Tejada.

De vriendschap tussen een gevierd musicus, die erin slaagt te ontsnappen aan de pressie die zijn zoon en zijn schoondochter op hem uitoefenen, en een jongetje dat op dezelfde manier zijn huis ontvlucht is.

Las Fantasías de Cuny

1984 | Familiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Spanje 1984. Familiefilm van Joaquín Romero Marchent. Met o.a. Lolo García, Manuel Tejada, Isabel Luque en Mirian Cánovas.

Op een nacht ziet een jongen een vliegende schotel waaruit de stem van een meisje klinkt, die hem uitnodigt met elkaar kennis te maken. Een mislukte poging om de vroegere populariteit van de Spaanse kinderacteur Lolo García te rekken.

La mujer del juez

1984 |

1984. Francisco ara. Met o.a. Manuel Tejada, Henctor Alterio en Norma Duval.

Op een nacht ziet een jongen een vliegende schotel waaruit de stem van een meisje klinkt, die hem uitnodigt met elkaar kennis te maken. Een mislukte poging om de vroegere populariteit van de Spaanse kinderacteur Lolo García te rekken.

La Mujer del juez

1983 | Erotiek

Spanje 1983. Erotiek van Francisco Lara Polop. Met o.a. Norma Duval, Héctor Alterio, Manuel Tejada en Miguel Molina.

De echtgenote van een rechter in de provincie zoekt een manier om de verveling te verdrijven. Een middelmatig melodrama, ondergeschikt gemaakt aan de erotische uitstraling van de 'vedette' Norma Duval.

El Crack II

1983 | Mysterie, Thriller

Spanje 1983. Mysterie van José Luis Garci. Met o.a. Alfredo Landa, María Casanova, Manuel Tejada, Arturo Fernández en Miguel Angel Rellán.

De detective Arete biedt het hoofd aan een corrupte zakenman. Het tweede avontuur van deze detective uit Madrid - de hoofdrolspeler uit EL CRACK. Deze film is nog erger dan de vorige.

El Crack

1981 | Mysterie, Thriller

Spanje 1981. Mysterie van José Luis Garci. Met o.a. Alfredo Landa, María Casanova, Manuel Tejada, José Bódalo en Miguel Angel Rellán.

Een detective uit Madrid krijgt de opdracht om een verdwenen meisje terug te vinden. Mislukte poging om een film noir op zijn Spaans te maken. Desondanks viel de film dermate in de smaak bij het publiek dat er een hele serie van gemaakt werd.

El Canto de la cigarra

1980 | Komedie

Spanje 1980. Komedie van José María Forqué. Met o.a. Alfredo Landa, Silvia Pinal, Verónica Forqué en Manuel Tejada.

Een man verlaat zijn vrouw die miljonaire is, zodat hij in volkomen vrijheid kan leven. Een onuitstaanbaar slechte komedie dat het werk is van een eertijds interessante regisseur.

Le Comte de Monte-Cristo

1979 | Avonturenfilm

Frankrijk/Duitsland 1979. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. Jacques Weber, Carla Romanelli, Manuel Tejada, Jean-François Poron en Roger Dumas.

Groot-spektakel miniserie, naar de klassieke avonturenroman van Alexandre Dumas. Een genre dat bekwame regisseur De La Patelli[KA2]ere, helemaal niet ligt. Weber heeft bovendien te weinig charisma om gestalte te geven aan de legendarische graaf. Deze komt aanvankelijk als de zeeman Dant[KA2]es, verloofd met Romanelli in de rol van Mercedes, door een complot in een kerker terecht waaruit ontsnappen onmogelijk is. Een lotgenoot, de oude abb[KA1]e Virlojeux, wijdt er hem in zijn geheim in: op het eiland Monte Christo ligt een verborgen schat. In de lijkwade van de overleden abb[KA1]e slaagt Weber erin toch te ontsnappen en wordt uit de zee gehaald door smokkelaars. Het lukt hem vervolgens om de zoon van zijn voormalige geliefde Mercedes uit de klauwen van bandieten te redden. De jongeman nodigt zijn redder, voortaan de Graaf van Monte-Christo, uit om hem naar Parijs te vergezellen. Daar ontmoet hij opnieuw zijn vijanden van weleer, maar alleen Mercedes herkent hem. Eind goed al goed. Hoewel deze lange tv-serie meer mogelijkheden biedt om personages en gebeurtenissen uit het boek van vader Dumas te etaleren, wordt de verbeelding niet geprikkeld. De `coups de th[KA1]e[KA4]atre` en de karakterschetsen zijn te schematisch, terwijl de hartstochten te elementair en te weinig genuanceerd zijn. De voormalige Duitse leading-lady in internationale films (en ex- echtgenote van Tony Curtis) Christine Kaufmann, kreeg, omdat het een Frans-Duitse coproduktie was, het rolletje toebedeeld van Madame Danglars.

Venus de fuego

1978 | Misdaad, Erotiek

Spanje 1978. Misdaad van Germán Lorente. Met o.a. Taida Urruzola, Simón Andreu, Alberto de Mendoza en Manuel Tejada.

Een meisje, dat door haar vader verkracht is, gaat zich in een klooster vestigen. Later wordt ze een cabaret artieste die gespecialiseerd is in erotische nummers. Een thriller die in het teken staat van de seks-cinema en prat gaat op de opwindende verschijning van de hoofdrolspeelster.

La Sombra de un recuerdo

1978 | Misdaad, Erotiek

Spanje 1978. Misdaad van José Antonio Barrero. Met o.a. Manuel Tejada, Sara Lezana, Mirta Miller en Taida Urruzola.

Een psychopaat doodt de tijd met het verkrachten en vermoorden van mooie vrouwen. Waardeloos.

Proceso de Gibraltar

1967 | Drama

Spanje 1967. Drama van Eduardo Manzanos. Met o.a. Manuel Galiana, Federico Iyan, Carlos Romero Marchent en Manuel Tejada.

Een groep universitaire studenten ensceneert een rechtzaak tegen Engeland om Gibraltar terug te krijgen. Een meelijwekkend patriottisch pamflet.