Roland Totheroh (1890-1967): camera.
Er zijn 20 films gevonden.

Monsieur Verdoux

1947 | Komedie

Verenigde Staten 1947. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan, Martha Raye en Isobel Elsom.

Het was Orson Welles' idee om een waargebeurd Frans verhaal met Chaplin in de hoofdrol te verfilmen, maar Chaplin kocht liever Welles' scenario en nam zelf het roer in handen. De voormalige Little Tramp speelt een Fransman die rijke dames trouwt en zo flinke erfenissen opstrijkt om zijn eigen familie te kunnen onderhouden. Zijn grimmige inzicht: 'One murder makes a villain - millions, a hero.' Deze duistere komedie, waarmee Chaplin de Amerikaanse keuring hoofdpijn bezorgde, was destijds geen succes, maar de maker zelf beschouwde hem later als een van zijn favorieten.

The Great Dictator

1940 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner en Henry Daniell.

De in humor gevatte kritiek die Chaplin uit tegen Hitler en het nazisme is niet van de lucht en voor die tijd absoluut moedig te noemen. Chaplin speelt zowel een bespottelijke Hitler (hier Adenoid Hynkel genoemd) als een menslievende joodse kapper die na een coma van twintig jaar wederopstaat in een totaal veranderde Duitse maatschappij. Chaplins eerste 'talkie' wordt wel bekritiseerd om houterige dialogen, maar Chaplins goede grappen en de enorme implicaties van zijn kritiek doen iedere kritiek verbleken. Hitler verbood de film natuurlijk, maar zag hem later stiekem toch in Portugal, twee keer zelfs! Wat hij er van vond is onbekend.

Modern Times

1936 | Zwijgende film, Komedie

Verenigde Staten 1936. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford en Chester Conklin.

Aan het begin van deze klassieke 'story of industry' (zoals de titelrol vermeldt) zijn de arbeidsverhoudingen duidelijk: de grote baas is een gesoigneerde tiran die Tarzanblaadjes leest, een puzzel legt en z'n personeel met verborgen camera's in de gaten houdt. Chaplin is (voorlopig nog) een van zijn ondergeschikten: een met steeksleutels bewapende fabrieksarbeider, die aan de lopende band moeren aan staat te draaien. Beroemd hoogtepunt van de film is de scène waarin Chaplin bekneld raakt in het raderwerk van de machines. Dat is natuurlijk symbolisch maar vooral heel leuk. Chaplin schreef zelf de filmmuziek.

City Lights

1931 | Komedie, Romantiek, Zwijgende film

Verenigde Staten 1931. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers, Hank Mann en Florence Lee.

Beroemde Charlie Chaplin-film waarin de kunstenaar opnieuw in de huid kruipt van de little tramp, de kleine vagebond. Een beschonken miljonair sluit hem in de armen nadat Chaplin hem weerhoudt van zelfmoord. Zo belandt de vagebond in de gegoede kringen van de stad met alle komische gevolgen van dien. Virginia Cherrill debuteert - op voorspraak van Chaplin die haar ontdekte in het publiek van een bokswedstrijd - als het blinde bloemenmeisje dat het hoofd van de vagebond op hol brengt. City lights is het summum van het kunnen van Chaplin. Komisch en ontroerend. Het 'stemgeluid' in de openingsscène is Chaplin met een mondrietje.

The Circus

1928 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1928. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Merna Kennedy, Al Ernest Garcia, Betty Morrissey en Harry Crocker.

Chaplins alter ego the tramp, een goeiige zwerver, wordt in een circus aangenomen als clown. Maar hij is vooral onbedoeld grappig. Klassieker in het rijke oeuvre van de filmpionier die nog altijd wordt geroemd om zijn visuele humor, sterke slapstick én sentimentele, melodramatische toon. Tussen een hoop gehannes met circusdieren en geestige momenten met koorddansen vindt de zonderling-met-bolhoed-en-stok tijd voor romantiek. Chaplin ontving een speciale ere-Oscar voor al zijn werk aan het persoonlijke project The Circus.

The Gold Rush

1925 | Komedie, Familiefilm, Zwijgende film

Verenigde Staten 1925. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain en Tom Murray.

Chaplin als The Lone Prospector in het Yukongebergte op zoek naar goud, tegelijk met duizenden anderen. Deze klassieker zit vol met scènes die later onsterfelijk zouden worden, zoals de dansende broodjes en de schoen die wordt opgegeten. Het opnemen van die laatste scène nam drie dagen in beslag en drieënzestig takes voordat perfectionist Chaplin tevreden was. Aanvankelijk nam Chaplin de film op in Nevada, maar dat materiaal gooide hij weg om de film vervolgens helemaal in Hollywoodstudio's op te nemen. Chaplin monteerde de film opnieuw in 1942; die versie met zijn commentaar en met door hemzelf geschreven muziek duurt 72 m.

The Pilgrim

1923 | Komedie

Verenigde Staten 1923. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Kitty Bradbury, Mark Swain en Loyal Underwood.

Charlie speelt in deze sentimentele film, die als komedie bedoeld is, een ontsnapte misdadiger. Hij is vermomd als geestelijke, die meer kwaad, dan goed doet. Een 'stomme' film met een sterbezetting. Camerawerk van Roland Totheroh en Jack Wilson.

A Woman of Paris

1923 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1923. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Edna Purviance, Adolphe Menjou, Carl Miller, Lydia Knott en Clarence Geldart.

Een jonge vrouw (Purviance) wil weglopen met haar geliefde (Miller), maar dat gaat faliekant mis. Jaren later ontmoet ze hem weer. Nadat hij met zijn personage van The Little Tramp erg succesvol was geworden wilde Chaplin ook wel eens zijn serieuze kant laten zien, en koos hij er, heel dwars, voor níet de hoofdrol te spelen. Bovendien wilde hij Purviance, die belangrijke rollen had gespeeld in veel van Chaplins films, een handje helpen bij het realiseren van een mooie carrière. Helaas. Het publiek bleef massaal weg en met Purviances loopbaan bleef het kwakkelen.

The Kid

1921 | Zwijgende film, Komedie, Familiefilm, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1921. Zwijgende film van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller en Lita Grey.

Melodrama met perfecte balans tussen sentimentaliteit, poëzie en slapstick is de eerste lange speelfilm van de grootmeester van de geluidloze komedie. The tramp ontfermt zich over een vondeling die uitgroeit tot een aandoenlijk schoffie. De zesjarige Coogan had ten tijde van de film al een flinke staat van dienst in revues en was twee jaar eerder te zien in Chaplins korte A Day's Pleasure. De regisseur lanceerde met dit kassucces de kleine hartendief als internationale ster, wiens salaris tot Hollywoods hoogste behoorde. Als engel in een droomsequentie is een zeer jonge Lita Grey te zien. Grey zou drie jaar later, op haar zestiende, Chaplins tweede vrouw worden.

Charles Chaplin: The Idle Class

1921 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1921. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Lillian McMurray, Mack Swain en Lita Grey.

Deze film is de eerste - moyen-m[KA1]etrage - die Chaplin voor de maatschappij First National draaide. Chaplin speelt een dubbelrol. Hij is zowel de arme zwerver als de onuitstaanbare rijkaard. Op een gemakserd bal zijn hun rollen verwisseld, maar de arme sloeber die verkleed is als een ridder in een harnas, durft de vizier van zijn helm niet te openen! Deze zwijgende film is niet te versmaden. Het camerawerk is van Roland (Rollie) H. Totheroh.

Charles Chaplin: Sunnyside

1919 | Komedie, Zwijgende film

Verenigde Staten 1919. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Tom Wilson, Tom Terris en Henry Bergman.

Charlie (Chaplin) is duivel-doet-al in het Evergeen Hotel, dat gelijktijdig een boerderij is, in het idyllische stadje Sunnyside. Hij heeft ontzaglijk veel werk en krijgt meer slaag dan eten. Het enige dat zijn leven waard maakt te leven is zijn dagelijks bezoek aan Edna (Purviance), als haar vader de deur uit is. Op een dag echter komt een jonge man (Terris) uit de grote stad per ongeluk in Sunnyside. Binnen de kortste tijd heeft deze het hart van Edna op hol doen slaan en een ontgoochelde Charlie blijft achter. Meer een poëtische idylle dan een komische film. Het hoogtepunt is de droomsequentie waarin Chaplin danst met vier nymfen. Tussen de typisch Chaplineske momenten krijgen we een stemmig portret van het leven in een klein, Amerikaans stadje. Door de - voor de maker - ongewone filmstijl flopte de prent destijds waarschijnlijk. Chaplin schreef zelf het scenario. Voor de fotografie tekende, zoals steeds in Chaplins First National-periode Rollie Totheroh, die de komiek kende zoals geen ander.

Charles Chaplin: A Day's Pleasure

1919 | Komedie

Verenigde Staten 1919. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan, Tom Wilson en Babe London.

Charlie maakt met vrouw (Purviance) en zoontje (Coogan) een ontspannend zondaguitstapje. De dag begint al onder een slecht gesternte want zijn oude T-Ford wil maar niet starten. Aan boord van het plezierschip verliest hij zijn plaats en moet hij een moeder die zich amper aan de reling kon vastklampen op het schip heisen. Hij wil zich neervleien op een strandstoel, maar krijgt deze niet in model. Dus zet hij zich maar, gegrepen door zeeziekte, op de bank naast de vrouw van een erg jaloerse bruut (Wilson). En als de trip ten einde is, betekent dit nog niet dat de moeilijkheden over zijn. Een middelmatige Chaplin-film waarin hij een aantal grapjes uit zijn Mutual-periode herkauwt in een erg voorspelbaar, door Chaplin zelf geschreven, scenario. Het ritme zit wel goed en de ruzie met de politiemannen aan het slot is uitstekend getimed. Chaplin speelt hier voor de eerste maal met de kleine Coogan, die later de titelrol zal spelen in THE KID. Fotografie is van Rollie Totheroh. Ook uitgebracht als A PLEASANT DAY.

A day's pleasure

1919 | Zwijgende film, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1919. Zwijgende film van Charles Chaplin.

Charlie maakt met vrouw (Purviance) en zoontje (Coogan) een ontspannend zondaguitstapje. De dag begint al onder een slecht gesternte want zijn oude T-Ford wil maar niet starten. Aan boord van het plezierschip verliest hij zijn plaats en moet hij een moeder die zich amper aan de reling kon vastklampen op het schip heisen. Hij wil zich neervleien op een strandstoel, maar krijgt deze niet in model. Dus zet hij zich maar, gegrepen door zeeziekte, op de bank naast de vrouw van een erg jaloerse bruut (Wilson). En als de trip ten einde is, betekent dit nog niet dat de moeilijkheden over zijn. Een middelmatige Chaplin-film waarin hij een aantal grapjes uit zijn Mutual-periode herkauwt in een erg voorspelbaar, door Chaplin zelf geschreven, scenario. Het ritme zit wel goed en de ruzie met de politiemannen aan het slot is uitstekend getimed. Chaplin speelt hier voor de eerste maal met de kleine Coogan, die later de titelrol zal spelen in THE KID. Fotografie is van Rollie Totheroh. Ook uitgebracht als A PLEASANT DAY.

Shoulder Arms

1918 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1918. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Sydney Chaplin, Jack Wilson en Henry Bergmann.

In deze zwijgende rolprent zit Charlie in het leger en bevindt zich aan het front. Hij droomt ervan in zijn eentje de oorlog te klaren. Tegen de afloop van WO I (1918) een actuele film, die nu wat gedateerd aandoet. Charlie schreef het script. Camerawerk van Roland Totheroh.

Charles Chaplin : The Cure

1917 | Komedie

Verenigde Staten 1917. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Henry Bergman en Albert Austin.

Een dag in een kuuroord met Charlie. Alhoewel alcohol streng verboden is arriveert hij met een koffer vol sterke drank. Het water uit de bron dat hij moet drinken vervangt hij door gin. Hij komt in conflict met zijn eeuwige tegenstander Campbell, veroorzaakt een chaos in de foyer en zet de zwemplaats op stelten. Het eindigt allemaal in de klassieke warboel. Weer een onweerstaanbare komedie uit de artistiek rijkste periode van Chaplin die een half uur lang van de ene gag in de andere stapt, zonder op adem te kunnen komen. De film bevat verschillende klassieke fragmenten, zoals zijn confrontatie met de aan een rolstoel gekluisterde Campbell wiens verbonden voet heel wat heeft te doorstaan. Alles werd weer in beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Vagabond

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Leo White en Charlotte Mineau.

Zwerver Charlie ontmoet op het platteland Purviance. Het blijkt dat het meisje als kind door de zigeuners ontvoerd werd en dat haar moeder nog steeds om haar treurt. Bovendien wordt ze mishandeld door zigeunerbaas Campbell. Charlie speelt viool voor haar en ze raakt helemaal betoverd, maar de idylle wordt onderbroken door de komst van Campbell die haar met de zweep geeft. Charlie gaat de reus te lijf en slaat hem bewusteloos. Ze vluchten en ontmoeten een schilder. Tussen hem en Purviance is het liefde op het eerste gezicht. In tegenstelling tot de vroegere films van Chaplin heeft deze een dramatische structuur en werd hij meer opgevat als een tragi-komedie. Interessant als blauwdruk voor zijn langere films uit de jaren 1920. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Pawnshop

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Henry Bergman, Edna Purviance, John Rand en Albert Austin.

Als bediende in een lommerd heeft Charlie het niet gemakkelijk om de andere assistent, Rand, te overtroeven. Ze zitten elkaar doorlopend in de haren. Als hun baas, Bergman, hier achter komt ontslaat hij Charlie, maar die slaagt erin de man te vermurwen, zodat hij mag blijven. Achter de toonbank leidt hij de toeschouwer van de ene verrassing in de andere. Een oude man die beweert geen geld meer te hebben geeft prompt wisselgeld en een dief, Campbell, komt binnen met het smoesje dat hij zijn paraplu wil verpanden, enz. Het hoogtepunt is Charlie's onderzoek van een wekker, die hij zorgvuldig vernielt alvorens te zeggen dat deze niks waard is. Een van de zuiverste juweeltjes die Chaplin in deze periode maakte. De film is een waterval van opeenvolgende gags. Het is tevens zijn eerste samenwerking met Bergman. In beeld gebracht door Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : The Count

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Eric Campbell, Edna Purviance, Leo White en May White.

Charlie is leerling-kleermaker. Tijdens het strijken verbrandt hij de broek van een graaf, zodat hij de deur uitvliegt. De kleermaker vindt in de broekzak een briefje waarin de graaf afzegt voor een party, die door de rijke erfgename Purviance wordt gegeven. De kleermaker besluit zich uit te geven voor de graaf. Maar Charlie, die een bekende is van de kokkin, is ook in het huis. Terwijl hij zich moet verbergen voor de opeenvolgende aanbidders van de kokkin, staat hij plotseling voor zijn verbaasde ex-baas en hij heeft diens bedrog door. Weer een snelle opeenvolging van slapstick en persoonsverwisseling. De tafelmanieren van Charlie vormen een hoogtepunt van de film, evenals zijn alles vernietigend golfspel op het buffet. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : One AM

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin en Albert Austin.

Gekleed in smoking, duidelijk onder invloed van de drank, komt Charlie thuis. Hij kan de sleutel niet vinden, dus klimt hij via een raam naar binnen, om vervolgens met de sleutel naar buiten te komen en het huis via de deur te betreden. Hij komt in conflict met bijna ieder voorwerp dat hij tegenkomt. Een film waarin Chaplin een one-man pantomine weggeeft, op een korte rol van de taxi-chauffeur na. Dit werd later voor heel wat komische acteurs routine, maar slechts weinigen konden dit zo lang volhouden. Het ritme ligt hierdoor wel wat lager dan in de meeste andere korte films van Chaplin. Hij toont zich echter een acteur met voldoende charisma om een half uur lang te boeien. (De opgegeven speelduur van de zwijgende Chaplin-films betreft de originele kopie van 16 beelden per seconde en niet de latere versie van 24 beelden). Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.

Charles Chaplin : Behind The Screen

1916 | Komedie

Verenigde Staten 1916. Komedie van Charles Chaplin. Met o.a. Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Albert Austin en Henry Bergman.

Charlie is decordrager in een filmstudio. Hij wordt doorlopend afgejakkerd door zijn baas, Campbell. In de studio wil een jong meisje, Purviance, een kans wagen als actrice, maar niemand schenkt haar enige aandacht. Er worden gelijktijdig drie films gedraaid in de studio, een historische, een komedie en een drama. Zoals te verwachten lopen de opnamen weldra door elkaar heen. Weer een daverende opeenvolging van de meest uitzinnige invallen, met als hoogtepunt de val waarin heel wat mensen uit de studio verdwijnen. Het is de enige Chaplin-film met een lange taartengooi-scène. Voor die tijd zeer zeldzaam is een scène waarin homoseksualiteit gesuggereerd wordt. Het blijkt echter dat een van de jongens een verklede Purviance is. De film kwam in Zweden in botsing met de censuur vanwege de verregaande brutaliteit. Fotografie van Rollie H. Totheroh en William C. Foster.