Chris Smith (1970) is regisseur, scenarist, producer en cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

Fyre

2019 | Documentaire

Verenigde Staten 2019. Documentaire van Chris Smith.

Het moest het meest luxe en extravagante festival ooit worden. De promotievideo beloofde instagrammodellen buitelend over hagelwitte stranden. In plaats daarvan werd Fyre Festival op de Bahama’s een gigantisch fiasco. De vluchtelingenkamp-achtige situatie werd vlot doorgetwitterd door de ontgoochelde bezoekers, waardoor de hele wereld met de flop kon meegenieten. Deze Netflix-documentaire reconstrueert hoe de organisator Billy McFarland, een oplichter zonder een greintje realiteitszin, de boel vakkundig in de soep liet lopen. De film volgt de geijkte paden, maar dankzij het bizarre verhaal val je toch van de ene verbazing in de andere.

Jim & Andy: The Great Beyond - Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton

2017 | Documentaire

Verenigde Staten 2017. Documentaire van Chris Smith.

Onthutsende, maar soms ook inspirerende kijk achter de schermen van de Andy Kaufman-biopic Man on the Moon (1999). Hoofdrolspeler Jim Carrey wordt gevolgd tijdens de vier maanden durende opnamen van de film. Vier maanden waarin hij nooit uit zijn rol van de anarchistische komiek Kaufman (en diens grove alter ego Tony Clifton) stapt. Cast en crew worden gek van hem, en de toeschouwer af en toe ook, maar tegelijkertijd is het een ode aan de moeite die acteurs doen voor een rol. Carrey zelf, met enorme baard, kijkt in een onthullend interview met regisseur Smith terug op die voor zijn latere leven bepalende periode.

The Yes Men

2004 | Documentaire

Verenigde Staten 2004. Documentaire van Dan Ollman, Sarah Price en Chris Smith. Met o.a. Andy Bichlbaum, Mike Bonanno en Michael Moore.

De Amerikaanse wetenschapper dr Andreas Bichlbauer, een afgevaardigde van de Wereldhandelsorganisatie, pleit op een handelsconferentie in Salzburg voor de vrije handel in stemmen. 'Arme mensen krijgen geld, rijke mensen krijgen meer invloed, iedereen wint'. Het publiek kijkt welwillend en geeft geen krimp. Bichlbauer bestaat niet, het is een personage dat verzonnen werd door de anti-globalisten Andy Bichlbaum en Mike Bonanno die via hun creatie testen hoe het met de kritische geest is gesteld bij westerse decision makers. De resultaten zijn regelmatig hilarisch, maar ook deprimerend. Een pleidooi voor herinvoering van de slavernij, bijvoorbeeld, wordt welwillend aangehoord.

American Movie

1999 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1999. Documentaire van Chris Smith. Met o.a. Mark Borchardt, Bill Borchardt, Tom Schimmels, Monica Borchardt en Alex Borchardt.

Magistrale documentaire over Mark Borchardt, een uiterst gedreven jongeman uit Milwaukee. Regisseur Chris Smith volgt de gesjeesde Mark gedurende zijn jarenlange pogingen om samen met familie en vrienden een film te produceren. Feitelijk is American Movie een portret van armoedig blank Amerika, een wijdverbreide subcultuur die drijft op eenvoudig werk temidden van armoedige huisjes en rammelende trailers. Winnaar van de juryprijs op het prestigieuze Sundance Festival. Opnemen deze film, al was het maar vanwege de unieke scènes van Mark met zijn uncle Bill, een azijnpisser met 280 duizend dollar op de bank die zijn dagen slijt in een half vergane trailer.

The Big One

1997 | Documentaire

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van Michael Moore. Met o.a. Rick Nielsen, Phil Knight, Robert Dornan, Steve Forbes en Richard Jewell.

Nadat hij zijn handelsmerk - satirische, messcherpe aanvallen op onrecht en hooggeplaatste personen - gevestigd had met Roger & Me, probeerde Moore het heel even met een speelfilm. Canadian Bacon werd geen succes, dus maakte Moore maar weer een documentaire met zichzelf in een prominente rol. In The Big One onderzoekt hij onder andere waarom sommige Amerikanen drie baantjes hebben en nog steeds niet kunnen rondkomen. Verder neemt hij CEO’s en presidentiële kandidaten op de korrel op z’n bekende, ongenuanceerde manier.

American Job

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Chris Smith. Met o.a. Randy Russell, Estelle Williams, Matt Collier, Tom Wheeler en Sean Smith.

VV.