Lennart Verstegen: camera.
Er zijn 9 films gevonden.

Hardcore Never Dies

2023 | Thriller, Drama

Nederland 2023. Thriller van Jim Taihuttu. Met o.a. Joes Brauers, Jim Deddes, Rosa Stil, Huub Smit en Joenoes Polnaija.

Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu (De Oost, Wolf) maakte met Hardcore Never Dies een ode aan de Nederlandse gabbercultuur. Het grauwe misdaaddrama is een treffend en gedetailleerd tijdsbeeld van de jaren negentig, en ook een onderhoudende vertelling over twee broers die zich verliezen in drugscriminaliteit. Helaas is het verhaal redelijk voorspelbaar: tiener Michael (Brauers) zet zijn muzikale ambities on hold wanneer zijn oudere, losbandige broer Danny (Deddes) hem introduceert in de gabberscene en hem gebruikt voor de XTC-handel, wat hen beiden diep in de problemen zal brengen. Vooral het kijken waard vanwege Deddes, die zijn personage speelt met een perfecte mix van charisma en onzekerheid.

Hotel Sinestra

2022 | Familiefilm

Nederland 2022. Familiefilm van Michiel ten Horn. Met o.a. Bobbie Mulder, Elise Schaap, Sam Louwyck, Sinem Kavus en Otto Naessens.

Op skivakantie in Zwitserland ontmoet de elfjarige Ava een aantal leeftijdgenoten die net als zij ruzie hebben met hun ouders. ‘Soms zou ik wel van ze verlost willen zijn.’ Laat er nu net een magische bron in de buurt zijn, die de wens van de kinderen kan laten uitkomen. Het ietwat belegen sprookjesgegeven van dit kerstverhaal contrasteert soms met de droogkomische toon die we kennen van regisseur Michiel ten Horn (Aanmodderfakker) en scenarist Martijn Hillenius (De regels van Floor). Maar verder is dit een vrolijke, amusante familiefilm, met een leuke hoofdrol van Bobbie Mulder (‘Floor’) – die wel merkbaar te oud is.

De Oost

2020 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Nederland 2020. Drama van Jim Taihuttu. Met o.a. Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Abel van Gijlswijk en Coen Bril.

Na alle Vietnamfilms uit Hollywood maakte Jim Taihuttu met De Oost een speelfilm over Nederlands eigen koloniale oorlog in Azië. Daarin sluit de naïeve soldaat Johan (sterk vertolkt door Lakemeier) zich aan bij de elitetroepen van de beruchte kapitein Raymond Westerling (een heerlijk vileine Kenzari), die de opstand van rebellen op Sulawesi de kop in moeten drukken. De broeierige sfeer, gedoseerde filmscore en geloofwaardige bijrollen van onder meer Reinout Scholten van Aschat en Coen Bril dragen bij aan een gedenkwaardige film. De beelden van vergeldingsacties – mèt verwijzing naar Apocalypse Now – en standrechtelijke executies blijven nog lange tijd nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Catacombe

2018 | Drama, Sportfilm

België​/​​Nederland 2018. Drama van Victor D. Ponten. Met o.a. Willem de Bruin, Kevin Janssens, Liliana de Vries, Dina Snijtsheuvel en Björn van der Doelen.

Profvoetballer Jermaine Slagter (prima filmdebuut van rapper Willem de Bruin) is fysiek over zijn hoogtepunt heen, verlaten door zijn vrouw en gokverslaafd. Een Chinese matchfixer biedt aan zijn schulden over te nemen, maar Jermaine wil pertinent zijn eigen boontjes doppen. Regisseur Ponten maakte in 2011 met collega Jim Taihuttu de geslaagde roadmovie Rabat. Het stemmige Catacombe mist de speelse energie van die film en is inhoudelijk wat voorspelbaar. Daar staat tegenover dat dit noodlotsdrama geen moment verveelt en erg stijlvol in beeld is gebracht.

Mammal

2016 | Drama

Ierland​/​​Nederland​/​​Luxemburg 2016. Drama van Rebecca Daly. Met o.a. Rachel Griffiths, Michael McElhatton, Barry Keoghan, Nika McGuigan en Joanne Crawford.

Wanneer haar ex komt vertellen dat hun tienerzoon is verdwenen, wordt de eenzame Margaret langzaam maar zeker uit haar schulp gedreven. Ze begint zich zelfs te ontfermen over een neergestoken jongeman die ze in het steegje achter haar huis aantreft. Weinig mis met het spel van de hoofdrolspelers in Mammal, maar helaas wordt dat tenietgedaan door het schematische script en de clichématige regie. Elk shot is een metafoor. Margaret die op de bodem van het zwembad eindeloos haar adem inhoudt (=zich afsluit voor de wereld) ziet er mooi uit, maar is veel te zwaar op de hand. Net als de film.

Undercover

2014 |

Nederland 2014. Boris Paval Conen. Met o.a. Meral Polat, Nasrdin Dchar, Ali Ben Horsting, Romijn Conen en Sinan Bengier.

Turks-Nederlandse politieagente Nurgül (Polat) wordt gevraagd undercover te gaan in een restaurant waarvan de baas verdacht wordt van drugssmokkel. Tegen de zin van haar moeder: die heeft liever dat ze meehelpt bij het verzorgen van haar doodzieke vader. Maar Nurgül zet door, en wordt gesteund door de sympathieke rechercheur Steven (Dchar). Ondertussen komt haar broer (Horsting) na twintig jaar onmin weer eens langs bij het ouderlijk huis. Aardige politiefilm, het script is niet altijd even sterk, maar dat wordt gecompenseerd door goed spel, vooral van Polat.

Wolf

2013 | Misdaad, Drama

Nederland 2013. Misdaad van Jim Taihuttu. Met o.a. Marwan Kenzari, Nasrdin Dchar, Raymond Thiry, Chemseddine Amar en Bo Maerten.

Cast en crew van de verrassende hit Rabat (2011) kwamen weer samen voor het rauw-realistische, in zwart-wit gefilmde misdaaddrama Wolf. Over kickbokser/kruimeldief Majid die al vechtend carrière maakt in de Rotterdamse onderwereld. Zeer tegen de zin van zijn ouders en aan kanker stervende broer (Rabat-ster Dchar). Wolf doet in de beste scènes denken aan Frans banlieu-drama La haine (1995), maar is te schematisch en soms te ongeloofwaardig om uit te kunnen groeien tot Nederlandse misdaadklassieker. Dat hoofdrolspeler Kenzari met kop en schouders boven de andere acteurs uitsteekt, helpt ook niet.

Wavumba

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Jeroen van Velzen.

Documentaire van Jeroen van Velzen NL over een oude visser in Kenia, die helemaal opgaat in de verhalen die hij vertelt.

Rabat

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Victor D. Ponten en Jim Taihuttu. Met o.a. Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi, Marwan Kenzari, Mohamed Majd en Stéphane Caillard.

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord.