Mario Amendola (1910-1993): regie en scenario.
Er zijn 27 films gevonden.

Delitto sull'autostrada

1982 | Misdaad, Komedie, Thriller

Italië 1982. Misdaad van Bruno Corbucci. Met o.a. Tomas Milian, Viola Valentino, Bombolo, Adriana Russo en Olimpia Di Navolo.

Een rechercheur van politie (Milian) is op het spoor van een bende harde criminelen, die zich specialiseert in het stelen van vrachten waardevolle goederen. De ladingen worden omgezet in drugs. Om de bende te ontmaskeren vermomt de speurder zich als chauffeur. Dan ontmoet hij een fraai ogende zangeres (Valentino), die op een of andere manier bij de zaak betrokken is. Milian heeft plezier in zijn rol als onorthodoxe, excentrieke politieman, en domineert de film. Naast actie vult humor het middelmatige verhaal aan.

Who Finds A Friend Finds A Treasure

1981 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Italië​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Sergio Corbucci. Met o.a. Bud Spencer, Terence Hill, John Fujioka en Louise Bennett.

Twee avonturiers horen van het bestaan van een oorlogsschat op een eiland in de Stille Oceaan, waar ze in conflict komen met moderne piraten die de lokale bevolking terroriseert, en met een oude Japanse soldaat die niet weet dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Uiteindelijk gaan zowel de schat als een kostbaar van de eilandbewoners gekregen godenbeeld aan hun neus voorbij. De formule van de komische knokfilms met het sterduo Spencer-Hill is begin jaren tachtig ietwat sleets geworden. Wel is de vormgeving, in hun veertiende gezamenlijke film, ditmaal zorgvuldiger dan gemiddeld. Opgenomen op Key Biscayne in Florida.

Chi trova un amico, trova un tesoro

1981 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Italië​/​​Verenigde Staten 1981. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Bud Spencer, Terence Hill, John Fujioka en Louise Bennett.

Twee avonturiers horen van het bestaan van een oorlogsschat op een eiland in de Stille Oceaan, waar ze in conflict komen met moderne piraten die de inboorlingen terroriseren, en met een oude Japanse soldaat die niet weet dat de oorlog voorbij is. Uiteindelijk gaan zowel de schat als een kostbaar van de eilandbewoners gekregen godenbeeld aan hun neus voorbij. De formule van de komische knokfilms met het sterduo is begin jaren '80 nogal sleets geworden. Een iets zorgvuldiger vormgeving dan gemiddeld - zoals in Chi trova - maakt voor de waardering dan weinig meer uit. Scenario van Mario Amendola en regisseur Corbucci.

Squadra antiscippo

1976 | Misdaad, Thriller

Italië 1976. Misdaad van Bruno Corbucci. Met o.a. Tomas Milian, Jack Palance, Maria Rosaria Ommaggio, Guido Mannari en Toni Ucci.

Een excentrieke politieman jaagt op een bende, die per ongeluk vijf miljoen dollar aan mafiageld heeft ontvreemd. Een waardeloze film.

Pasqualino Cammarata...capitano di fregata

1974 | Komedie

Italië 1974. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Aldo Giuffrè, Agata Flori en Ninetto Davoli.

Een van de vele slappe, grove Italiaanse komedies vol vuilbekkende, sekshongerige mafketels. Hier gaat het over de kapitein van een Italiaans marinefregat dat dienst doet op zee, bemand door hoofdzakelijk stompzinnige matrozen. Zij vinden twee gestrande dames. Voorspelbare situaties, vaker lullig dan leuk.

Storia de' fratelli e de' cortelli

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Mario Amendola. Met o.a. Maurizio Arena, Tina Aumont, Franco Citti, Vittorio De Sica en Carla Mancini.

Drama over twee broers rond de eeuwwisseling. De een is roekeloos, hij zou alles doen om geld te maken door een Engelse prof-bokser uit te dagen voor een wedstrijd, waarbij zwaar gegokt wordt, en dat geld weer even zo hard uit te geven aan een overspelige vrouw, waarmee hij door heel Italië wil reizen. Hij verspeelt zijn geld en wijkt steeds verder af van het rechte pad. De broers komen tegenover elkaar te staan als de roekeloze zijn moeder heeft vermoord om een paar centen. Prachtig gespeeld en geregisseerd.

La Banda J. & S. - storia criminale del far west

1972 | Western

Italië 1972. Western van Sergio Corbucci. Met o.a. Rossana Yani, Susan George, Tomas Milian en Telly Savalas.

Drama over twee broers rond de eeuwwisseling. De een is roekeloos, hij zou alles doen om geld te maken door een Engelse prof-bokser uit te dagen voor een wedstrijd, waarbij zwaar gegokt wordt, en dat geld weer even zo hard uit te geven aan een overspelige vrouw, waarmee hij door heel Italië wil reizen. Hij verspeelt zijn geld en wijkt steeds verder af van het rechte pad. De broers komen tegenover elkaar te staan als de roekeloze zijn moeder heeft vermoord om een paar centen. Prachtig gespeeld en geregisseerd.

Amore Formula 2

1971 | Muziek, Sportfilm

Italië 1971. Muziek van Mario Amendola. Met o.a. Mal, Giacomo Agostini, Lino Banfi en Elio Pandolfi.

Van twee bevriende coureurs zegt de een, na een ongeluk, het racen vaarwel. Hij wordt een succesvolle zanger. Hun vriendschap komt onder druk te staan als ze op dezelfde vrouw verliefd worden. De film moest het hebben van de populariteit van zanger Mal en wereldkampioen motorrijden Agostini. Het script is te verwaarlozen, evenals het acteren.

Lady Barbara

1970 | Muziek, Romantiek

Italië 1970. Muziek van Mario Amendola. Met o.a. Renato Dei Profeti, Barbara Tedesco, Carlo Delle Piane en Gianfranco D'Angelo.

Verhaal van dertien-in-een-dozijn, dat door iedereen bedacht had kunnen worden. Een mislukte Italiaanse zanger ontmoet een Engels meisje en wordt verliefd. Na verloop van tijd komt hij erachter dat zij van adellijke afkomst is. Haar familie probeert het aanstaande huwelijk te verhinderen. Maar de liefde overwint alles. Deze film is het bekijken nauwelijks waard.

Lacrime d'amore

1970 | Komedie

Italië 1970. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Mal, Silvia Dionisio, Francesco Mulé en Gianna Serra.

Op aanraden van zijn manager verbergt schlagerster Reginald zijn vrouw Paola voor zijn fans. Door zijn jaloezie loopt hun huwelijk echter spaak. Als hij echter goed in de problemen komt, besluit Paola hem te komen helpen.

Pensiero d'amore

1969 | Romantiek, Komedie

Italië 1969. Romantiek van Mario Amendola. Met o.a. Mal, Silvia Dionisio en Pippo Franco.

Romantische situatie-komedie waarin - ondanks een paar aardige scènes - al snel de verveling toeslaat. Het verhaal gaat over de intriges van jaloerse ex-partners van een verliefd paartje. Zij moeten hun liefde op het spel zetten om hun oude vlammen tot bedaren te brengen. Ver onder de middelmaat.

Il Terribile ispettore

1969 |

Italië 1969. Mario Amendola. Met o.a. Paolo Villaggio, Agostina Belli, Didi Perego, Francesca Mulé en Carlo Campanini.

Een ziekenverzorger, die in het ziekenhuis niets anders mag doen dan rolstoelen en karretjes duwen, heeft maar eéén wens: hij zou arts willen zijn, ook al heeft hij daarvoor geen opleiding gehad. Door leugens en met valse papieren slaagt hij erin inspecteur te worden bij de Nationale Ziekenhuisraad. Hij wordt beschouwd als een eerlijk en vakkundig medewerker, tot het bedrog wordt ontdekt. Een satire op het slecht functioneren van de Italiaanse bureaucratie. Een heerlijke rol van Villaggio.

Franco, Ciccio e il pirata Barbanera

1969 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1969. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Fernando Sancho en Mimmo Palmara.

Een oude piraat trekt zich terug in de herberg van Franco`s (Franchi) tante. Hij ontdekt later dat Franco zijn verloren zoon is en geeft hem een kaart waarop de plaats staat aangegeven waar een schat is begraven. Alleen zit de gevreesde Barbanera, Blauwbaard dus (Sancho), ook achter de schat aan. De domme Franco en zijn vriend en oplichter Ciccio (Ingrassia) rusten een schip uit waarop, zonder dat zij het weten, Blauwbaard zich als kok heeft aangemonsterd. Maar deze wordt gek van het onhandige geklungel van Franco. Hij maakt zich bekend en neemt het commando van het schip over. De schat op het eiland wordt gevonden, maar de geest van de gestorven Kapitein Flint wil het goud niet afstaan aan Blauwbaard. Daarom helpt hij Franco en Ciccione om de piraat uit te schakelen. Onderhoudende, vrolijke film.

Il grande silenzio

1968 | Western

Italië​/​​Frankrijk 1968. Western van Sergio Corbucci. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski, Vonetta McGee, Frank Wolff en Luigi Pistilli.

De Franse Jean-Louis Trintignant als cowboy is op zich al opmerkelijk, maar ook grote hoeveelheden sneeuw maken van Il grande Silenzio een buitenbeentje binnen het doorgaans zo stoffige spaghettiwestern genre. Trintignant speelt in een berekoud Utah een premiejager die zich laat inhuren om op te treden tegen een stelletje rotzakken onder leiding van ene Loco (Klaus Kinski in een gepaste rol). Intrigerende western met flinke aantallen doden, waarin de spreekwoordelijke zwijgzaamheid van de cowboy letterlijk wordt opgevat: Trintignant zegt gewoon niets. Vandaar dat zijn personage Silence heet. Opgenomen in Italië en de 'sneeuw' werd naar verluidt gemaakt van scheerschuim.

...dai nemici mi guardo io!

1968 | Western

Italië 1968. Western van Mario Amendola. Met o.a. Charles Southwood, Julian Mateos, Alida Cheli, Mirko Ellis en Isarco Ravaioli.

Southwood krijgt van een officier uit het leger van de Zuidelijken een dollar met speciale inscriptie. De officier verklapt hem dat er in totaal drie van zulke dollars bestaan die samen aangeven waar de schat van de Zuidelijken is begraven. Daarmee is de jacht op het goud geopend en het doel heiligt de middelen in deze uiterst bescheiden spaghetti-western.

Viaje de novios a la Italiana

1967 | Komedie

Italië​/​​Spanje 1967. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Conchita Velasco, Tony Russell, Jorge Rigaud en Antonio Ozores.

Hoe vier pasgetrouwde Italiaanse stellen het klaarspelen om op zeer luxueuze wijze hun huwelijksreis door te brengen... Het scenario werd geschreven door de regisseur zelf en de fotografie is afkomstig van de veteraan Emilio Foriscot.

Cuore matto...matto da legare

1967 | Muziek, Familiefilm, Komedie

Italië 1967. Muziek van Mario Amendola. Met o.a. Little Tony Renis, Eleonora Brown en Ferrucio Amendola.

Een komedie rond het Italiaanse pop-idool van de jaren zestig, Little Tony. Hij doet vreselijk zijn best om met zijn band een doorbraak te forceren. Ze schnabbelen in het nachtclub- circuit. Tony is ook nog verliefd, maar zijn ouders willen dat hij trouwt met een meisje uit de provincie. Natuurlijk komt alles goed: de band wordt populair en de liefde overwint. Big deal.

Soldati e caporali

1965 | Drama, Muziek, Komedie

Italië 1965. Drama van Mario Amendola. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Gabriele Antonini.

Een komedie waar je behoorlijk om lachen kunt over de Italiaanse infanterie en marine die zich voorbereiden op een zangwedstrijd. Ondertussen wedijveren drie rekruten met elkaar om de gunst van de dochter van een officier die toevallig deel uitmaakt van de jury bij de zangwedstrijd.

Totò sexy

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Totò, Macario, Gianni Agus, Tony Ucci en Franca Polesello.

Twee musici, beide contrabasspelers, belanden in de gevangenis. Daar houden ze hun dromen miet meer geheim, en hijsen zich in het pak om schel klinkende maar levendige optredens ten beste te geven. Later, wanneer zij weer op vrije voeten zijn, hebben zij veel succes en treden op in enkele van de meest deftige clubs in Parijs, Londen, Hamburg en Madrid. Heel leuk, en het zijn de beide acteurs, Totò en Macario, die de film redden van het niveau van een slechts middelmatige komedie.

Il ladro di Damasco

1963 | Avonturenfilm

Italië 1963. Avonturenfilm van Mario Amendola. Met o.a. Tony Russell, Luciana Gilli, Gianni Solaro, Ferruccio Amendola en Peter White.

Russell en zijn tegenspeler zijn Syrische dieven in het Rome van Keizer Augustus. Ze zijn verstandig genoeg om zich niet in te laten met anti-Romeinse rebellen. Tot Russel verliefd wordt op de dochter van een Hebreeër, die door een gemene Syrische koopman, een handlanger van de Romeinse machthebbers, gechanteerd wordt. De dieven besluiten de opstandelingen te helpen tegen het corrupte bewind. Russell ontdekt ook nog dat hij op twee-jarige leeftijd werd gekidnapt. Eigenlijk is hij de zoon van een Romeins gouverneur.

Totò di notte n.l

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Totò, Erminio Macario, Margaret Rose Keil en Mac Ronay.

Nin[KA2]i Cantachiaro (Tot[KA2]o) krijgt een erfenis en besluit op reis te gaan met zijn assistent Mim[KA2]i (Macario). Als amateurmuzikanten willen ze graag in chique nachtclubs spelen. Ze reizen naar Madrid, Londen, Parijs, New York en Hong Kong, maar nergens kunnen ze hun droom verwezenlijken en ze besluiten terug te keren naar Rome. Een parodie op de ontelbare aftreksels van de succesvolle documentaire EUROPA DI NOTTE uit 1958. Daarin wordt het nachtleven in verschillende landen getoond en de verboden dromen van de Italianen, die nog steeds in een moralistische en schijnheilige wereld leven. Totò ziet er oud en vermoeid uit, maar hij weet nog steeds de lachers op zijn hand te krijgen, bijgestaan door Macario.

Caravan petrol

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Nino Taranto, Glamor Mora en Gérard Landry.

Een Napolitaanse klucht die speelt in een oosters land, waar naar olie geboord wordt. De film moet het hebben van de fratsen van Nino Taranto: de rest van de spelers is niet om aan te zien. Zwak scenario, dat je zelden doet lachen. Kriegel word je er wel van.

A qualcuna piace calvo

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Antonio Cifariello, Giuseppe Brambieri, Carlo Pisacane en Tiberio Murgia.

Een buitenlandse prins die zo kaal is als een biljartbal brengt een bezoek aan Rome. Hij gedraagt zich als een charmeur, maar dankzij zijn kaalheid is hij erg populair. Een groepje levensgenieters trekt met de prins en zijn Cubaanse vriendin op. Ze houden ervan zich vreemd uit te dossen; een van hen scheert zelfs zijn hoofd kaal. De prins en zijn vrienden komen in allerlei - niet altijd even prettige - situaties terecht. Een nogal dwaze film, maar soms echt grappig.

Simpatico mascalzone

1959 | Romantiek, Komedie

Italië 1959. Romantiek van Mario Amendola. Met o.a. Maurizio Arena, Cathia Caro, Carlo Campanini, Ferrucio Amendola en Virgilio Riento.

Een troep reizende toneelspelers zet z`n tenten op in Rome. De eigenaar van dit rondtrekkende theater heeft een dochter Virginia (Caro), die als actrice meespeelt met het gezelschap. Mario (Arena), een jonge monteur, voelt zich tot het meisje aangetrokken en hij meldt zich aan bij haar vader (Campanini) als aankomend acteur, om zo kennis te kunnen maken met Virginia. Ze worden verliefd op elkaar en het meisje raakt zwanger. Dat geeft natuurlijk problemen, maar je weet al van tevoren dat het allemaal goed afloopt. En ze leefden nog lang en gelukkig.

I prepotenti

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Aldo Fabrizi, Nino Taranto, Ave Ninchi, Mario Riva en Wandisa Guida.

Een komedie over vriendschap, liefde en begrip op z'n Italiaans. Een jongeman uit Rome krijgt het met een Napolitaan aan de stok over voetbal. Hun discussie laait zo hoog op dat de politie eraan te pas moet komen. Op het bureau proberen zij hun meningsverschillen bij te leggen, niet zozeer omdat hun opvatting over voetbal is veranderd, maar omdat de één verliefd is geworden op de zuster van de ander.

I dritti

1957 | Drama

Italië 1957. Drama van Mario Amendola. Met o.a. Valeria Moriconi, Corrado Pani, Paolo Panelli en Checco Durante.

Aldo, een jongeman, wenst niet te betalen voor zijn kaartje voor het stadion en hij beduvelt klanten op de buurtmarkt. Hij zit achter een leuke groenteverkoopster aan, maar door haar jaloerse man komt hij in moeilijkheden en uiteindelijk in de gevangenis. Hij heeft zijn lesje geleerd en besluit voortaan, koste wat kost, alles goed te doen. Een moraliserend verhaal, met zorg verteld door regisseur Amendola.

I peggiori anni della nostra vita

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Carlo Campanini, Virginia Belmont, Paolo Stoppa, Aroldo Tieri en Nino Crisman.

Paolo Stoppa is een Italiaanse soldaat in WO II. Hij krijgt een brief van zijn vrouw (Virginia Belmont), die hem schrijft dat hij vader is geworden van een zoon. Diezelfde dag komen hij en twee andere soldaten bij een bombardement om het leven. Een andere soldaat (Campanini) keert naar het peloton terug om te melden dat Stoppa en nog een andere soldaat om het leven is gekomen. Na de oorlog bezoekt Campanini diens vrouw om haar over het tragische ongeluk te vertellen. Hij bemerkt dat hij zich zeer tot haar voelt aangetrokken. Dan blijkt dat Stoppa niet gestorven is en keert hij weer bij zijn vrouw terug. Campanini heeft dan heel wat uit te leggen.