Dusan Trancík

1946 Regisseur, Acteur, Scenarist

Dusan Trancík (1946) is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

The Garden

1995 | Fantasy

Slowakije/Frankrijk 1995. Fantasy van Martin Sulík. Met o.a. Roman Luknár, Marián Labuda, Jana Svandová, Dusan Trancík en Katarína Vrzalová.

Záhrada, beter bekend onder de Engelse titel The Garden, is een poëtische vertelling over de zoektocht naar de verloren onschuld. Hoofdpersonage is de dertigjarige Jakub, die het even niet meer ziet zitten: saaie baan, verhouding met getrouwde vrouw die haar man nooit zal verlaten, en een goeiige vader die echter niets van zijn problemen wil weten. Een bezoek aan het verlaten huis van zijn grootvader, met een overwoekerde, maar paradijselijke tuin betekent een nieuwe start. Daar leest Jakub in het dagboek van zijn opa wat werkelijk belangrijk is: hoe je gras maait, bomen snoeit en een brood bakt. De jonge Slowaakse cineast Sulík (1962) maakt zijn films in nauwe samenwerking met cameraman Martin Strba. Het resultaat is, zoals te zien in The Garden, verbluffend mooi.

When the stars were red

1991 | Drama

Frankrijk/Servië en Montenegro 1991. Drama van Dusan Trancík. Met o.a. Dezso Garas, Vaclav Koubek, Eva Salzmannova en Alena Ambrova.

1950: een graaf verzet zich tegen de nieuwe lokale machthebbers, nationaliseert zijn bibliotheek en verdeelt de boeken onder de mensen, zodat zij ze kunnen lezen en zich kunnen ontwikkelen. Zo raakt hij bevriend met een jongeman die hij adopteert en voor wie een tijd aanbreekt van leren en werken in de fabriek en vervolgens van amoureuze passies. Uit dit plot is een fabel ontstaan die het midden houdt tussen een satire en een drama. Die combinatie is niet altijd zo'n succes en het materiaal voor de film is te dun om er iets van te maken dat zelfs maar op een avondvullende film lijkt. Afgezien daarvan een aardig werkje en een poëtisch portret met innemende personages van Vladimir Smutny.

The Brave little Tailor

1990 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland/Frankrijk/Italië/Spanje/Servië en Montenegro 1990. Familiefilm van Dusan Trancík. Met o.a. Miroslav Noga, Günter Mack, Amanda Sandrelli, Monica Molina en Elma Karlowa.

Keurig gemaakte, maar weinig spectaculaire verfilming over het kleermakertje dat in één klap zeven vliegen dood sloeg en vervolgens als held te boek stond. Met al zijn gebluf verslaat hij een reus en weet hij een koninkrijk van drie plagen te verlossen. Als dank mag hij daarvoor de prinses trouwen, met wie hij nog lang en gelukkig leefde. Scenario van de regisseur en Tibor Vichta en gebaseerd op een vertelling van de gebroeders Grimm. Achter de camera stond Viktor Svoboda.

Das tapfere Schneiderlein

1988 | Fantasy

Tsjechië 1988. Fantasy van Dusan Trancík. Met o.a. Amanda Sandrelli, Günter Mack en Miroslav Noga.

De kleermaker draagt maar liefst zeven kruizen op zijn gordel, een teken dat hij bij zeven gevechten als grote winnaar uit de bus is gekomen. Geen wonder dat iedereen hem met het grootste respect behandelt. Maar niemand weet dat hij niet zeven mannen, maar zeven vliegen in één klap heeft gedood!

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dusan Trancík op televisie komt.

Reageer