Asif Kapadia

Regisseur, Scenarist

Asif Kapadia is regisseur en scenarist.
Er zijn 5 films en 1 serie gevonden.

Mindhunter

2017 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2017. Misdaad van Joe Penhall. Met o.a. Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Sonny Valicenti en Anna Torv.

Amy

2015 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2015. Documentaire van Asif Kapadia.

'They tried to make me go to rehab, but I said, "No, no, no!"' In de context van haar leven, zoals gepresenteerd in de documentaire Amy, worden de songteksten van soulzangeres Amy Winehouse (1983-2011) nog schrijnender dan ze vaak al waren zonder veel achtergrondkennis. Regisseur Asif Kapadia (Senna) schetst Winehouse' opkomst en ondergang aan de hand van archiefbeelden, homevideo's en interviews met intimi, met een even meeslepend als ontluisterend resultaat. Discutabel is wel het vele gebruik van gewraakte tabloidbeelden – verandert de lading daarvan automatisch als de context verandert?

Senna

2010 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Verenigde Staten 2010. Documentaire van Asif Kapadia.

Drievoudig wereldkampioen, de meest geliefde zoon van heel Brazilië en op de toppen van zijn kunnen: Formule 1-coureur Ayrton Senna had alles bereikt waar hij van droomde (en meer ) toen hij op 1 mei 1994 zijn bolide op het circuit van San Marino tegen de vangrail reed. Hij overleed ter plekke, op 34-jarig leeftijd. Documentairemaker Asif Kapadia (Amy) schetst met een enorme hoeveelheid archiefmateriaal in eerste instantie een vrij droog en feitelijk portret van de coureur Senna. Het slot, dat op huiveringwekkende wijze de laatste uren van de mens Senna in beeld brengt, is echter van grote schoonheid.

The Return

2006 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2006. Drama van Asif Kapadia. Met o.a. Sarah Michelle Gellar, Sam Shepard, Peter O'Brien, Adam Scott en Kate Beahan.

Sfeervolle thriller over een jonge vrouw die visioenen krijgt. Maar waar in de Amerikaanse en Japanse voorbeelden plotwendingen minstens even belangrijk zijn als sfeer, blijkt The Return gestoeld op een teleurstellend idee.

The Warrior

2001 | Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/India 2001. Avonturenfilm van Asif Kapadia. Met o.a. Irrfan Khan, Puru Chibber, Aino Annuddin, Manoj Mishra en Mandakini Goswami.

De gevreesde zwaardvechter Lafcadia komt na een gruwelijke slachtpartij tot inkeer en besluit nooit meer zijn wapen te heffen. Tot grote woede van zijn krijgsheer, die een prijs op zijn hoofd zet. Achternagezeten door zijn ambitieuze opvolger begint Lafcadia aan een epische, meditatieve reis, op zoek naar de besneeuwde bergtop uit een visioen. Met prachtige beelden van de woeste natuur in het uiterste noordwesten van India tot gevolg. Winnaar van de BAFTA voor de beste Britse film, maar Hindi gesproken.

The Sheep Thief

1997 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van Asif Kapadia. Met o.a. Abdul Rehman, Kokila Behen Mahendra, Soaid Bhai Karimbhai, Jigar Bhai Biehabhai en Satter Kahn.

In een afgelegen gebied van India wordt een jongen betrapt op de diefstal van een schaap. Hij krijgt een brandmerk op het voorhoofd en wordt voor dood achtergelaten. Als hij ontwaakt is hij een paria waar niemand mee te maken wil hebben. Een vrouw ontfermt zich over hem en hij sluit vriendschap met haar twee zoontjes. Maar het verleden laat hem niet los. Indrukwekkende korte poëtische schets over het leven in een dorp in India. De levensgewoontes zijn hier hard en ongenadig en wie een misstap doet krijgt zelden een tweede kans in het leven. De film kabbelt rustig voort op een traag ritme en lijkt zich aan te passen aan het leven in die streek. Kapadia schreef zelf het scenario voor deze film die bekroond werd op de Festivals van korte films van Brest en Poitiers. Uiterst verzorgde fotografie van Romain Osin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Asif Kapadia op televisie komt.

Reageer