Jacob Bijl

Regisseur, Scenarist

Jacob Bijl is regisseur en scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

Beck: De gesloten kamer

1993 | Thriller, Misdaad

Nederland/België 1993. Thriller van Jacob Bijl. Met o.a. Jan Decleir, Els Dottermans, Warre Borgmans, Jakob Beks en Geert de Jong.

Naar een roman van Maj Sj[KA3]owall en Per Wahl[KA3]oo. De actie is naar Antwerpen verplaatst. Hersteld van een kogelwonde krijgt Beck (Decleir) een zaak die niemand interesseert: in een van binnenuit afgesloten kamer werd een oude man vermoord door een kogel zonder dat er een wapen gevonden werd.

Beck

1992 | Thriller

Noorwegen/België/Nederland 1992. Thriller van Jacob Bijl. Met o.a. Warre Borgmans, Els Dottermans en Jan Decleir.

De 45-jarige Martin Beck komt na zijn genezing van een schotwond terug als hoofd van de Antwerpse gerechtelijke politie. Om er weer in te komen krijgt hij een oninteressante zaak toegewezen, waarbij hij de mysterieuze dood van een oude man moet onderzoeken. In het onderzoek wordt hij echter danig gehinderd door zijn collega Fisher, die steeds de beste mensen bij hem weghaalt voor een andere zaak.

Samen alleen

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Paul Steenbergen, Mohammed Cacem Quali en Dora van der Groen.

Een Marokkaans jongetje sluit vriendschap met een gepensioneerde clown. Sommige aandoenlijke momenten kunnen de indruk niet wegnemen dat men ooit meer bedoelingen gehad heeft dan eruit zijn gekomen. Het mag Bijl niet worden aangerekend. Hij verving een collega die kennelijk eerder had zien aankomen dat zijn ideeën niet zouden worden uitgevoerd zoals hij dat wilde.

Tiro!

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Matthias Maat, Geert de Jong, Julien Schoenaerts, Linda van Dyck en Johan te Slaa.

Na Bijls uitstekende en internationaal opzienbarende film SCRIM valt TIRO! wat tegen. De op eenden jagende puber in de polder, die zelfmoord pleegt, is niet boeiend genoeg om de trage camera-instellingen niet steeds saaier te laten worden.

Tiro

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Matthias Maat, Geert de Jong, Kitty Courbois en Julien Schoenaerts.

Na Bijls uitstekende en internationaal opzienbarende film SCRIM valt TIRO! wat tegen. De op eenden jagende puber in de polder, die zelfmoord pleegt, is niet boeiend genoeg om de trage camera-instellingen niet steeds saaier te laten worden.

Scrim

1976 | Drama

Nederland/Duitsland/Zweden 1976. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Geraldine Chaplin, Jessamin Stärcke, Bruce Gray en Jessamin Starcke.

Bijl werkte na de Filmacademie een tijdlang als regisseur voor o.a. de Wereldomroep en kreeg daarna veel lof voor zijn debuut ZWARTZIEK. Met SCRIM bouwt hij verder aan zijn persoonlijke dramatische stijl, waarbij de actrices Stärcke en Chaplin veel ruimte krijgen. De laatste is getrouwd met de vroegere vriend van de eerste, een onafhankelijke fotografe. De getrouwde vrouw leeft onder de druk van de man die gevangen zit. En het groeiende contact tussen beide vrouwen is de hele film. Een sterk werkstuk met gaaf camerawerk van Eddy van der Ende en Robert Altena.

Zwartziek

1973 | Drama

Nederland 1973. Drama van Jacob Bijl. Met o.a. Jessamin Stärcke en Burt Henderson.

Een boeiende rol van Stärcke die in haar luxe Betuwse boerderijtje meent er best eigen vrienden op na te kunnen houden, wat haar man op jaloerse gedachten brengt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jacob Bijl op televisie komt.

Reageer