Gérard Landry (1914-1989): cast.
Er zijn 30 films gevonden.

Anemia

1986 | Horror

Italië 1986. Horror van Alberto Abruzzese en Achille Pisanti. Met o.a. Hanns Zischler, Gioia Maria Scola en Gérard Landry.

Deze onconventionele film naar een idee van Abruzzese, hoogleraar massacommunicatie, en televisieregisseur Pisanti, zit vol met in aanleg amusante, maar mislukte ideeën. Een aan bloedarmoede lijdende leider van de Italiaanse communistische partij, wezenloos gespeeld door de Duitse acteur Zischler, is geobsedeerd door bloed. Er zit heel wat gekte in de familie en de film besluit met zijn nieuwste hobby: bloedzuigen. Lekker tempo en goede regie, maar het onzinnige slot stelt teleur.

Ne prends pas les poulets des pigeons

1985 | Komedie

Frankrijk 1985. Komedie van Michel Gentil. Met o.a. Jean-Marie Vauclin, Jean-Claude Benhamou, Michel Galabru, Popeck en Gérard Landry.

Een titel als een film van Michel Audiard en deze komedie doet ons met weemoed terugdenken aan diens films: daarmee is alles gezegd! Een zielig, zogenaamd grappig verhaal over twee sukkels van inspecteurs, die in het dorp La Colle-sur-Loup met een onderzoek bezig zijn. Zwaar, traag en dus waardeloos. Het is nauwelijks te begrijpen waarom talentvolle acteurs als Galabru zich met zulke onzin inlaten.

Les trottoirs de Bangkok

1984 | Avonturenfilm

Frankrijk 1984. Avonturenfilm van Jean Rollin. Met o.a. Brigitte Borghese, Gérard Landry, Michel Guibe, Jean-Pierre Bouyxou en Yoko.

Een somber en buitensporig verhaal over geheime agenten die van het rechte pad afraken in Bangkok. Van een scenario is geen sprake: de beelden van Aziatische straten zijn slecht en onsamenhangend. De produktie is belabberd. De vertolkers, vooral Bouyxou, blijken bovendien amateuristisch.

Les Aveux les plus doux

1971 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1971. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Philippe Noiret, Roger Hanin, Marc Porel, Caroline Cellier en Gérard Landry.

Een jonge dief wordt gearresteerd. Door de politie-inspecteurs wordt hij geïntimideerd en met valse voorwendsels gepaaid om te bekennen en verklikker te worden. Na aanvankelijk toegeven komt hij toch in verzet. De tragische afloop compromitteert ook de politiemannen. Het toneelstuk van Georges Arnaud, gebaseerd op eigen ervaringen na een arrestatie, trok sinds de première in 1953 de aandacht van verschillende regisseurs, wier pogingen stukliepen op de censuur. De uiteindelijke film kwam te laat om nog een effectieve aanklacht te zijn en blijft vastzitten aan de theaterstructuur. Niettemin bekwaam gemaakt met opmerkelijke, abjecte rollen van Noiret en Hanin als de inspecteurs.

Horas prohibidas

1968 | Romantiek

Spanje 1968. Romantiek van Juan Xiol Marchal. Met o.a. Lina Egan, Gérard Landry en Telesforo Sánches.

Een jong meisje weet niet hoe zij haar getrouwde minnaar moet vertellen dat zij wil trouwen met de man die haar ten huwelijk heeft gevraagd. Een zeer slechte film.

Muori lentamente....te la godi di più

1967 | Misdaad, Mysterie

Spanje​/​​Duitsland​/​​Italië 1967. Misdaad van Franz Josef Gottlieb. Met o.a. Lex Barker, Maria Perschy, Amadeo Nazzari, Brad Harris en Wolfgang Preiss.

Een doorsnee spionage-film waarin een misdadiger in het bezit komt van een atoombom. Daarmee wil hij de Amerikanen chanteren.

Sette pistole per el gringo

1966 | Western

Spanje​/​​Italië 1966. Western van Juan X. Marchal. Met o.a. Gérard Landry, Dan Harrison, Fernando Rubio, Alberto Farnese en Gustavo Re.

Landry, een jongeman, komt in grote problemen als hij bewijzen wil dat zijn vader onschuldig is opgehangen. Dat komt niet iedereen goed uit, en dus moet ook hij uit de weg worden geruimd in deze aardige western.

Das Nest der gelben Viper

1965 | Thriller

Duitsland​/​​Italië 1965. Thriller van Wolfgang Schleif. Met o.a. Hellmut Lange, Gérard Landry, Moira Orfei, Michael Kirner en Massimo Serato.

Met de overval op een belangrijke uraniummijn hoopt een gangsterbende de wereld in economische en financi[KA3]ele chaos te storten. Een FBI-agent (Lange) infiltreert in de bende om dat gevaar te keren. Een weinig boeiende thriller met een onduidelijke plot, lusteloze acteerprestaties en erbarmelijk camerawerk. Schleif regisseerde onder het pseudoniem Alfredo Merodi. De film werd later subtiel hertiteld als IM NEST DER GELBEN VIPER. USA/GB-titel: OPERATION YELLOW VIPER.

La Barca sin pescador

1964 | Drama, Misdaad

Spanje 1964. Drama van José María Forn. Met o.a. Gérard Landry, Amparo Soler Leal, Mabel Karr en Julián Ugarte.

Een financier die op het punt staat failliet te gaan moet het voorstel dat de duivel hem doet accepteren: hij vermoordt een vrekkige visser. Door wroeging gekweld zoekt hij kontakt met de weduwe en wordt verliefd op haar. Een ronduit zonderlinge film; hoogst suggestief.

La Marcia su Roma

1962 | Historische film

Italië 1962. Historische film van Dino Risi. Met o.a. Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Roger Hanin, Mario Brega en Gérard Landry.

Werklozen laten zich na WOI strikken voor de fascistische troepen, maar ontdekken al snel het verschil tussen partijprogram en praktijk. Zonder er in te geloven nemen ze deel aan een mars op Rome die onverwachts een succes blijkt, waarna ze uit het leger stappen. Fascistische mythes worden karikaturaal aangevochten, maar de film viel bij de première verkeerd en werd jaren later dankzij de hernieuwde prominentie van Risi pas herontdekt en gewaardeerd.

L' Arciero nero

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië 1960. Avonturenfilm van Piero Pierotti. Met o.a. Gérard Landry, Federica Ranchi, Livio Lorenzon, Erno Crisa en Carla Strober.

Een heldhaftige ridder weet de complotten van een machtswellustige intrigant te ontmaskeren en te verslaan en krijgt als beloning de hand van diens onschuldige nichtje. De ongegeneerde clichés en zwartwit-typeringen geven deze ridderfilm het aanzien van een stripverhaal en de onderhoudende charme daarvan.

Il Cavaliere dei cento volti

1960 | Avonturenfilm

Italië 1960. Avonturenfilm van Pino Mercanti. Met o.a. Lex Barker, Liana Orfei, Livio Lorenzon, Gérard Landry en Herbert Boehme.

Bij de terugkeer in Italië wordt Robin Hood beschuldigd van moord op de broer van zijn geliefde die dreigt te worden uitgehuwelijkt aan zijn aartsvijand. Het meisje zegt dan haar hand toe aan de winnaar van het toernooi waarbij ook andere conflicten worden uitgevochten. Routineuze ridderavonturen met ex-Tarzan Barker als de held. Waarom hij in een Italiaanse situering Robin Hood moet voorstellen blijft een mysterie.

Caravan petrol

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Nino Taranto, Glamor Mora en Gérard Landry.

Een Napolitaanse klucht die speelt in een oosters land, waar naar olie geboord wordt. De film moet het hebben van de fratsen van Nino Taranto: de rest van de spelers is niet om aan te zien. Zwak scenario, dat je zelden doet lachen. Kriegel word je er wel van.

Il pirata dello sparviero nero

1958 | Avonturenfilm, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1958. Avonturenfilm van Sergio Grieco. Met o.a. Mijanou Bardot, Gérard Landry, Milly Vitale, Nadia Grey en Maurizio Arena.

Een clichématig cape-en-degen verhaaltje over de zoon van een vermoorde hertog, die het hertogdom wil bevrijden van de tiran die het ingenomen heeft. Chantage, romantiek en heldenmoed schitteren temidden van fraaie kostumering en mooi-ogende persoonlijkheden, die de verdiensten van deze film vormen.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

Lo Spadaccino misterioso

1956 |

Italië 1956. Sergio Grieco. Met o.a. Tamara Lees, Frank Latimore en Gérard Landry.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

Kean, genio e sregolatezza

1956 | Biografie

Italië 1956. Biografie van Vittorio Gassman. Met o.a. Vittorio Gassman, Elenora Rossi Drago, Helmut Dantine, Anna-Maria Ferrero en Gérard Landry.

Dit biografisch drama over de beroemde Engelse acteur uit het begin van de 19e eeuw, Edmund Kean (Gassman), gebaseerd op het toneelstuk van Alexander Dumas, is het regiedebuut van acteur Gassman. Kean is een egocentrische, opvliegende dronkelap en playboy, beladen met schulden. Hij voelt zich even goed thuis in de kroeg als in de adelijke salons. Kean strijdt met de Prins van Wales om de gunsten van de vrouw van de Deense ambassadeur. Gassman's regie en spel zijn bijzonder verzorgd en de rest van de cast doet niet voor hem onder. De film ademt de sfeer van het theater.

Giovanni delle Bande Nere

1956 | Historische film, Romantiek, Avonturenfilm

Italië 1956. Historische film van Sergio Grieco. Met o.a. Vittorio Gassman, Constance Smith, Anna-Maria Ferrero, Gérard Landry en Philippe Hersent.

Het autoritaire en gewelddadige karakter van ridder Giovanni di Medici maakt zijn liefdesleven er niet eenvoudiger op. Als hij een leger aanvoert met het doel Rome van de Barbaren te bevrijden, sterft hij dan ook in de armen van een versmade minnares die hem is blijven volgen. Een weinig dynamisch historisch spektakel, waarvan de drakerige romantiek op een onverschillige manier door beter verdienende acteurs wordt afgeraffeld.

Musoduro

1954 | Misdaad, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1954. Misdaad van Giuseppe Bennatti. Met o.a. Fausto Tozzi, Marina Vlady, Gérard Landry en Cosetta Greco.

De liefde voor hetzelfde meisje van een jachtopziener en een stroper drijft hun conflicten op de dramatische spits wanneer de eerste de stroper wil laten opdraaien voor een door hemzelf gepleegde moord. Dit simpele en volkse drama - door acteur Tozzi zelf geschreven - blijft redelijk onderhoudend, waarbij de gedateerdheid van aanpak nu een extra-curiositeitswaarde geeft.

Canzone appassionata

1954 | Drama, Musical

Italië 1954. Drama van Giorgio C. Simonelli. Met o.a. Nilla Pizzi, Gérard Landry, Vira Silenti en Elisa Cegani.

Lucia (Pizzi) is een weesmeisje met een gouden stem. Ze trouwt en krijgt een dochter, maar is niet gelukkig. Ze wordt mishandeld door haar echtgenoot. Op een dag ontmoet zij een avonturier, die haar minnaar wordt en hij helpt haar bij een succesvolle lancering in de muziekwereld. Acteerprestaties en regie stellen weinig voor, en scenario en songs ontbreekt het aan inspiratie en creativiteit.

La Fille perdue

1953 | Drama

Frankrijk 1953. Drama van Jean Gourguet. Met o.a. Claudine Dupuis, Gérard Landry, Dora Doll, Robert Berri en André Roanne.

Een plattelandsmeisje wordt in een havenstad zwanger gemaakt door een onderwereldfiguur die haar dwingt het kind af te staan. Tot inkeer gekomen trouwt ze met een jeugdvriend en wil haar dochter terug, als de vroegere verleider het haar opnieuw lastig komt maken. Deze melodramatische B-film werkt alle clichés van het genre op een rijtje af en blijft op al die onderdelen ver onder de maat.

Les Amants de Tolède

1952 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1952. Drama van Henri Decoin. Met o.a. Alida Valli, Pedro Armendáriz, Gérard Landry, Françoise Arnoul en Marisa de Leza.

In 1825 wordt in Toledo een lid van een verzetsgroep tegen een wrede politiedictator gearresteerd. Zijn verloofde gaat bij de dictator pleiten en kan zijn vrijlating bewerkstelligen op voorwaarde dat ze met de tiran trouwt. Het verhaal van Stendhal Le coffre et le revenant werd in de filmbewerking een zorgvuldig, maar emotieloos prentenboek, ondanks de dramatiek van de situaties en de inzet van Valli.

L' Esclave

1952 | Drama

Frankrijk 1952. Drama van Yves Ciampi. Met o.a. Daniel Gélin, Eleonara Rossi-Drago, Barbara Laage, Gérard Landry en Louis Seigner.

Een jonge componist heeft na een ongeval aan een verblijf in een ziekenhuis een morfine-verslaving overgehouden, maar komt daar dankzij zijn echtgenote overheen. De zenuwen voor de premi[KA2]ere van zijn symfonie doen hem weer naar de morfine grijpen en hij wordt opgenomen voor een ontwenningskuur. Deze uitdrukkelijk niet sensationele en in zijn per se waardige opzet zelfs wat dorre film, krijgt authenticiteit door het spel van G[KA1]elin (die later in zijn autobiografie onthulde dat hij in deze periode echt met drugsverslaving te kampen had).

El Tirano de Toledo

1952 | Avonturenfilm

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1952. Avonturenfilm van Henri Decoin en Fernando Palacios. Met o.a. Alida Valli, Pedro Armendáriz, Marisa de Leza en Gérard Landry.

In de 19de eeuw probeert een groep guerillastrijders de man die grote politieke invloed in Toledo heeft te verdrijven. Een sympathieke, maar onsamenhangende avonturenfilm.

Barry

1949 | Romantiek, Drama

Frankrijk 1949. Romantiek van Richard Pottier. Met o.a. Simone Valère, Pauline Carton, Liliane Lesaffre, Pierre Fresnay en Gérard Landry.

Dit zware melodrama, zoals ze al jaren niet meer worden gemaakt, speelt zich af in het Eerste Keizerrijk. We zien afscheid en weerzien tussen geliefden. Maar ook aan het slot een lawine, tijdens welke een monnik van het hospitium van Saint- Bernard de heldin, voor wie hij vroeger een onbeantwoorde liefde koesterde, redt. Maar hij sterft en dan, etc. etc. Niet nog meer verklappen! Er komt geen einde aan en het komt vandaag de dag ongewild grappig over. Blijven over de mooie landschappen van cameraman Charles Suin en de kleding uit die tijd, ontworpen door Mayo en Noeppel.

Barry - moines du Mont Saint Bernhard

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Zwitserland 1948. Avonturenfilm van Karl Anton en Richard Pottier. Met o.a. Pierre Fresnay, Simone Valère, Gérard Landry, Marc Valbel en Jean Brochard.

In dit nationalistische melodrama over een monnik zien we diverse reddingen in de bergen, gedwarsboomde liefdes, de sint- bernhardshond Barry en op de achtergrond lawines en sneeuwstormen. Anton werd vervangen door de al even middelmatige Pottier, die de film af heeft gemaakt. Het resultaat is treurig. Bovendien krijgt deze film iets belachelijks door het overdreven acteren van Fresnay. Gefilmd door maar liefst acht cameramensen, hetgeen de samenhang niet ten goede is gekomen.

Lunégarde

1945 |

Frankrijk 1945. Marc Allégret. Met o.a. Gaby Morlay, Jean Tissier, Giselle Pascal, Gérard Landry en Saturnin Fabre.

Een graaf, die door zijn vrouw is verlaten voor een louche minnaar en de hoop op een toneelcarrière, voedt zijn dochter uiterst streng op. Het meisje verleidt niettemin een jonge kasteelgast om op zoek te gaan naar haar moeder die ze niet kent. De moeder is vervallen tot diefstal en alcoholisme, maar blijkt tot een kloosterorde te zijn toegetreden als haar dochter haar vindt. Dit fraai gefotografeerde, maar gedateerde melodrama, naar een roman van Pierre Benoît, is moralistisch inconsequent, waardoor de puriteins opgevoede jonge gravin zich zonder bedenken in de armen werpt van de eerste de beste jongeheer. Curieus om een reeks bekende actrices zoveel jonger te zien.

Paradis perdu

1939 | Drama

Frankrijk 1939. Drama van Abel Gance. Met o.a. Fernand Gravey, Micheline Presle, Elvire Popesco, Robert Le Vigan en Gérard Landry.

Een kunstschilder wordt vòòr WO I verliefd op een meisje, dat in het kraambed sterft als hij aan het front is. In het fronthospitaal ziet hij de prinses terug die het portret van zijn geliefde heeft gekocht, als verpleegster. De ongeremd romantische benadering van regisseur Gance en de frisheid van de jonge Presle redden het melodrama van vals sentiment.

Le Patriote

1938 | Drama, Historische film

Frankrijk 1938. Drama van Maurice Tourneur. Met o.a. Harry Baur, Pierre Renoir, Josette Day, Suzy Prim en Colette Darfeuil.

De afgetakelde tsaar Paul I heeft als enige vertrouweling de kanselier, terwijl de rest van het hof met de tsarevitsj komplotteert om hem tot aftreden te dwingen. De tsaar hervindt zijn waardigheid en staat pal, maar de kanselier wordt gedood door de troonopvolger. Dit historisch drama naar een roman van Alfred Neumann werd tien jaar eerder door Ernst Lubitsch verfilmd (THE PATRIOT). De geluidsversie wordt beheerst door het spel van Baur als de tsaar. Het camerawerk is van Armand Thirard.

La bête humaine

1938 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1938. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Jean Gabin, Simone Simon, Fernand Ledoux, Blanchette Brunoy en Julien Carette.

In deze adaptatie van de roman uit 1890 in Émile Zola's Rougon-Macquart-cyclus gaat van het gedoemde koppel Gabin-Simon iets hypnotisch uit. Jacques Lantier, stoomtreinmachinist op het traject Parijs-Le Havre, wordt getourmenteerd door erfelijke psychoseaanvallen. Séverine, echtgenote van de tweede Le Havre-stationschef en manipulatief loeder bij uitstek, betrekt hem bij de passiemoord op een sadistische rijkaard. Vanaf dat moment dendert de Renoir-loc op zijn tragische terminus toe. Noodlotsverhaal met prachtige spoorwegfotografie mengt negentiende-eeuws literair naturalisme en pre-WO II-cineromantiek. Geweldige bijrol van Julien Carette als Lantiers kettingrokende co-machinist.